Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 13 oktober 2004.

Agendawoensdag, 13 oktober 2004

Klassiek

De uitagenda van 14-20 oktober 2004

Bijschriftwoensdag, 13 oktober 2004

Computer

‘Ieder die in Jeruzalem ten leven is opgeschreven’

Cultuurwoensdag, 13 oktober 2004

Parel ‘La Traviata’ is bijzondere belevenis

‘Gisteravond Traviata. Een fiasco. Was het mijn fout of die van de zangers? De tijd zal het leren.’ Dit schreef Verdi in een brief een dag na de premičre van La Traviata. Blijkbaar was de eerste uitvoering bepaald geen succes. Die conclusie kon men gisteravond beslist niet trekken tijdens de spetterende maar ook ontroerende uitvoering van deze ijzersterke opera in De Lawei in Drachten. La Traviata (De verdoolde vrouw) is een parel tussen de opera’s met veelzijdige muziek van Giuseppe Verdi.

Cultuurwoensdag, 13 oktober 2004

Een gala van expressieve dans

Een orkest in de bak zoals bij Introdans Gala het geval was, dat is iets voor iedere dansliefhebber om naar uit te kijken. Iedere vorm van dans wint bij live muziek: het is sfeervoller en bovenal kan het tempo van muziek en dans perfect op elkaar afgestemd en eventueel tijdens de voorstelling bijgesteld worden. Tegen zoveel akoestisch voordeel en flexibiliteit kan geen bandopname op. Toch werd er in Gala nog regelmatig een beroep op opnames gedaan omdat sommige muziek niet door het orkest kon worden gespeeld.

Economiewoensdag, 13 oktober 2004

Friese Rabobanken praten over fuseren

Leeuwarden - De Rabobank Leeuwarden en de Rabobank Noordwest-Friesland zijn in gesprek over een mogelijke fusie. Volgens een woordvoerster van de Rabobank Leeuwarden bevinden de gesprekken zich nog in de ,,oriënterende fase’’. De mogelijke fusie past in het beleid van de Rabobank, die met grotere lokale banken de klanten een betere dienstverlening denkt te kunnen bieden.

Expowoensdag, 13 oktober 2004

Achtkarspelen, Gemeentehuis: expo Kiki Brenninkmeijer en Martin Rijpstra, 14 okt. t/m 30 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 13 oktober 2004

Geen museum, wel monument

Wie in de Randstad vertelt in Fryslân te wonen, ziet jaloerse blikken. Want bij Fryslân denkt men aan rust, ruimte, schone lucht, lege wegen, een landschap van monumentale kwaliteit en schoonheid, omzoomd door het enige ongerepte natuurgebied van Nederland: de Waddenzee. De droom om hier te wonen wordt voor menige ‘westerling’ slechts door één praktisch bezwaar gehinderd: zie hier maar eens een baan te vinden.

Regiowoensdag, 13 oktober 2004

Surhuisterveen wil af van generatiekloof

Surhuisterveen – De verhouding tussen de jongeren en de volwassen inwoners van Surhuisterveen moet binnen een jaar veranderen van ‘koel en vijandig’ in ‘warm en begripvol’. Om dat te bereiken is in het dorp gisteren het project ‘Waar ga jij voor?’ gelanceerd. Een plan, dat als het goed is, alle inwoners van Surhuisterveen met elkaar in contact moet brengen.

Regiowoensdag, 13 oktober 2004

Elf bewoners in een klein boerderijtje

Kootstertille – Femkje Hoogsteen-Douma was veertien jaar toen de eerste onderduikers op de zolder van de boerderij van haar ouders in Drogeham kwamen wonen. Zij vertelde het geheim als eerste aan haar drie jaar oudere broer Rienk: ,,Ze hebben denk ik ook wat joods bloed.” Rienk vertelt: ,,Toen ik Leendert Porcelein zag, dacht ik: nou dit is een echte jood.”

Regiowoensdag, 13 oktober 2004

Fryske Akademy in de pas met ‘Amsterdam’

Leeuwarden – De Fryske Akademy (FA) gaat meer overleggen met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen bij het opstellen van het onderzoeksprogramma. Dat gebeurt vanuit de eigen missie, maar moet bewerkstelligen dat er meer draagvlak bij de KNAW is voor het werkprogramma en dat er indien mogelijk wordt samengewerkt met andere instituten. Ook wil de KNAW dat de aangesloten instituten op soortgelijke wijze werken aan bijvoorbeeld collectievorming in hun archieven.

Regiowoensdag, 13 oktober 2004

Raadslid mag niet in commissie om bijbanen

Grou - Jan Galema (Gemeentebelangen2000) uit Reduzum mag geen lid worden van de raadscommissie Bestjoer, Mienskipsaken en Middels in de gemeente Boarnsterhim. De vertrouwenscommissie vindt dat Galema’s nevenfuncties als adviseur en secretaris bij de Projectbegeleiding Nieuwe Kade BV niet verenigbaar zijn met het lidmaatschap van de raad.

Regiowoensdag, 13 oktober 2004

‘Nuon-aandeel is hooguit half miljard waard’

Leeuwarden – De Friese aandelen in Nuon hebben volgens het energiebedrijf zelf een waarde van tussen de 453,6 en 534,6 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan het bedrag van een miljard waar de provincie bij verkoop op hoopt.Dat blijkt uit het halfjaarbericht over Nuon, dat gedeputeerde Ploeg vandaag aan de Staten stuurt. Ondanks de relatief lage waardering gaat de gedeputeerde ervan uit dat de provincie alle aandelen, zo snel dat kan, ,,voor goed geld” kan verzilveren. ,,Dit is de interne waardering van het bedrijf. De commerciële waarde kan een stuk hoger liggen, vooral als je de potentiële kopers goed tegen elkaar uitspeelt”, aldus Ploeg.

Regiowoensdag, 13 oktober 2004

Kleine griepgolf in Fryslân

Leeuwarden – Er heerst momenteel een klein griepgolfje in Fryslân. Veel bedrijven in Fryslân hebben te maken met zieke werknemers, huisartsen hebben het drukker en ook de Arbodienst telt meer ziektemeldingen dan normaal. Toch is er in Fryslân nog geen sprake van een echte griepgolf, zoals die elders in Nederland heerst.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 oktober 2004

Manifest verontruste groep vrijgemaakte predikanten

Leeuwarden - Acht predikanten in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) hebben zich verenigd om hun verontrusting kenbaar te maken over de koers van hun kerken. Ze hebben een manifest uitgegeven, dat integraal te vinden is op internet (www.gereformeerdblijven.nl).

Geloof & Kerkwoensdag, 13 oktober 2004

Als ergens liefde is, dan is daar de hemel

Geloof, hoop, liefde en gerechtigheid. Zomaar wat kernwoorden uit het christelijk geloof. Maar wat houden ze ook alweer in? Pater dr Hans van Munster ofm behandelt zeven van deze kernwoorden. Deel 5.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 oktober 2004

Een afgescheiden kerkbouwer

Ulrum - Woensdagavond wordt in Ulrum in de Nederlandse Hervormde Kerk het boek Hendrik de Cock - afgescheiden en toch betrokken gepresenteerd. In ruim 200 bladzijden beschrijft drs Harry Veldman de biografie van de eerste afgescheiden dominee van Nederland. Een extraatje bij het boek is het zestig bladzijden tellende dagboekje dat De Cock bijhield toen hij drie maanden in Groningen gevangen zat. Deze bronnenpublicatie is een primeur, nooit eerder werd dit kleine egodocument volledig gepubliceerd.

Sportwoensdag, 13 oktober 2004

Trainer Rikus van der Es weg bij Anjum

Anjum – Trainer Rikus van der Es uit Surhuisterveen is opgestapt bij zaterdag vierdeklasser Anjum. Reden is dat er een ‘(te) groot verschil in de beleving van het spelletje tussen hem en een aantal spelers is’, aldus de lezing van de club.

Sportwoensdag, 13 oktober 2004

RBC Roosendaal aast op Paul de Lange

Roosendaal – Sportclub Heerenveen en RBC Roosendaal zijn in onderhandeling over een mogelijke verkoop van middenvelder Paul de Lange. Dat meldt het voetbalweekblad Voetbal International woensdag.

Sportwoensdag, 13 oktober 2004

Chima Onyeike geniet van eerste trainingsdag

Leeuwarden - Zijn komst naar Cambuur Leeuwarden werd maandag beklonken en dinsdag stond Chima Onyeike voor het eerst op het trainingsveld als Cambuur-speler. Hij was er blij mee en genoot. De 29-jarige aanvaller ziet het helemaal zitten bij de eerstedivisionist en is vastbesloten om te doen waarvoor hij is gehaald: het spitsenprobleem bij de weinig scorende Leeuwarder ploeg oplossen.

Weerwoensdag, 13 oktober 2004

Weersomslag

Vanmiddag is er zon, maar er komen ook wolkenvelden voor. Lokaal valt er een beetje lichte regen. Er waait een matige tot krachtige zuidoostenwind en het wordt 13 graden. Morgen meer kans op enkele buitjes. Het wordt 13 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties