Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 13 oktober 2008.

Cultuurmaandag, 13 oktober 2008

NHL-studenten winnen Kortfilm Festival ’t Bildt

Sint Annaparochie - Sam Baas en Kitty Stolk, studenten van de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden, hebben de tweede editie van het Kortfilm Festival ’t Bildt gewonnen.

Cultuurmaandag, 13 oktober 2008

Dronrijp wint Gouden Gurbe voor beste iepenloftspul

Leeuwarden - Het iepenloftspul Amadeus in Dronrijp heeft de Gouden Gurbe 2008 gewonnen voor het beste iepenloftspul van het jaar. De prijs, een initiatief van de Leeuwarder Courant, werd zaterdag uitgereikt in De Harmonie in Leeuwarden. De publieksprijs ging naar het iepenloftspul van Jorwert: Jou my wjukken.

Cultuurmaandag, 13 oktober 2008

‘Eintsje libben’ ontbeert echo van verwondering

Er waait een nieuwe wind bij Tryater. Dat merk je. Niet in de laatste plaats ten aanzien van de keuze van de stukken die het gezelschap het komende seizoen op de planken brengt. Werd die keuze eerder nogal eens gemaakt op grond van publiekseffect, nu is er weloverwogen nagedacht wat men zélf echt wil voor de komende tijd. De nietige mens in zijn natuurlijke omgeving en met al zijn tekortkomingen en beperkingen zou je als rode draad in die nieuwe keuze kunnen aanwijzen. En Eintsje libben van Rients Gratama in de regie van Ira Judkovskaja is daarvan een mooi voorbeeld.

Hoofdartikelmaandag, 13 oktober 2008

De kleine gemeente...

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat kleine gemeenten niet langer hun eigen geld beheren. De financiële deskundigheid in het kleine ambtenarenapparaat op het gemeentehuis van de kleine gemeente is ontoereikend. De fractie is van mening dat het ministerie van Financiën die taak op zich moet nemen.

Regiomaandag, 13 oktober 2008

Zwitsers zijn de trots van 35e Taptoe Leeuwarden

Leeuwarden - Van vrijwel elke band die zaterdagavond werd aangekondigd tijdens de 35e Taptoe Leeuwarden in het WTC Expo werd verteld hoe geweldig de betreffende club was in 2001 en 2005 tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Succes leek dus gegarandeerd. Maar dat viel tegen.

Regiomaandag, 13 oktober 2008

‘Ongewenste druk op debat herindeling’

Joure - De gemeenteraad van Skarsterlân is boos over de houding van de provincie in het herindelingsproces. Ook verschillende verenigingen van Dorpsbelang uit de gemeente zijn niet blij met uitspraken van provinciebestuurders over samengaan met Heerenveen.

Regiomaandag, 13 oktober 2008

Bottelarij rekent op de Friezen

Bolsward - Het liep storm bij de Bottelarij van Bolsward, afgelopen zaterdag. Het mooie nazomerweer hielp mee, maar Hans Berkheimer schrijft de belangstelling van honderden bezoekers toch vooral toe aan de charmes van het unieke huis. De openstelling van het bijzondere pand was om steun te verwerven voor de deelname van de Bottelarij aan het Avro-programma Restauratie, waar eerder ook de Stadsbegraafplaats van Leeuwarden en het kerkje van Wier aan meededen. Landelijk strijden allerlei monumenten om een subsidie van een miljoen euro; de kijkers bepalen welk gebouw wint. Dit tv-seizoen is de Bottelarij het enige Friese pand in de wedstrijd. Dat is gunstig, stelt Berkheimer, voorzitter van de stichting Bolswards Historie. ,,We kunnen nu heel Fryslân mobiliseren om op ons te stemmen, aanstaande donderdag.”

Regiomaandag, 13 oktober 2008

Een serviceflat heb je om van te genieten

Leeuwarden - ‘Een serviceflat is voor hoogbejaarden die geen kant meer op kunnen’, is het vooroordeel. Helemaal niet waar, zeggen de directies van de flats:z wij laten bewoners juist genieten. Om dat te laten zien, was er in vijf Friese serviceflats zaterdag een open dag.

Geloof & Kerkmaandag, 13 oktober 2008

‘Haïti kun je niet veranderen, mensenlevens wel’

Leeuwarden - Door vier orkanen voltrekt zich een humanitaire ramp op Haïti. Stichting Hart voor Haïti probeert, waar mogelijk, noodhulp te verlenen. Oprichter Johan Smoorenburg, die zaterdag spreekt in Leeuwarden, heeft zijn hoop voor het land verloren. Toch zet hij zijn werk door. ,,Ik heb een missie.”

Geloof & Kerkmaandag, 13 oktober 2008

‘Kerken Urk scheuren door jacht naar status’

Lelystad - Nergens zijn zoveel kerksplitsingen geweest als op Urk. Godsdienstsocioloog dr. Durk Hak gaf er zaterdag op een symposium in Lelystad een verklaring voor. ,,Ik denk dat de belangrijkste drijfveer van de kerksplitsers of - vormers de jacht naar status is geweest.”

Geloof & Kerkmaandag, 13 oktober 2008

Poortstra en Dam grote winnaars liedfestivial

Utrecht - De Friese schrijvers Eppie Dam uit Balk en Margryt Poortstra uit Zeewolde zijn de grote winnaars geworden van het Oecumenisch Liedfestival. Ze wonnen zaterdag samen vier van de zes prijzen. Het festival werd voor de derde keer gehouden, in de Geertekerk in Utrecht. De prijswinnaars van de aan dit festival verbonden wedstrijd voor dichters en tekstschrijvers werden zaterdag bekend gemaakt.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Kramer supersnel op buitenijs Inzell

Inzell - Wereldkampioen Sven Kramer heeft nu al de vorm te pakken. De schaatser uit Heerenveen reed zaterdag bij wedstrijden in Inzell een supertijd van 3.43,34 op de 3000 meter. Zo snel was een schaatser niet eerder op deze afstand op buitenijs.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Larger than life

Tot voor kort werd IJsland gezien als een land waar nooit iets van betekenis gebeurt. De doorsnee IJslander gold als het prototype van de zorgeloze Scandinaviër. Veel lachen, veel drinken. Pretentieloze pretmakers aan de rand van de wereld. Laat de rest van de mensheid zich maar lekker druk maken, wij redden ons wel. Een ideaal vakantieland voor wie er eens helemaal tussenuit wil. Eén rondje om het eiland en je kunt er weer tegenaan. Land van geisers. Een warme douche in veelvoud.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Europees debuut van Lycurgus smaakt naar meer

Groningen - Volleybalvereniging AB Groningen/Lycurgus gaat er prat op dit seizoen het enige clubteam in Groningen te zijn, dat Europees speelt. Daar valt niets op af te dingen. Het is bovendien de eerste keer in de clubhistorie dat het herenteam uitkomt in een Europa Cuptoernooi (Challenge Cup). En na de 3-1 (25-23, 25-23, 21-25 en 25-23) zege tegen de Slowaakse kampioen VK Chemes Hummené gloort er zelfs een vervolg voor de manschappen van trainer-coach Ronald Zoodsma.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Een verstandshuwelijk, maar wel met een glimlach

Leeuwarden - Een Fries mannenhandbalteam dat het seizoen opent in de hoofdklasse, het op twee na hoogste niveau van Nederland. What else is new?, zoals men in Engeland zo mooi placht te zeggen. Op het eerste gezicht niks nieuws onder de spreekwoordelijke zon, want de voorbije jaren was er met Stiens al steevast een vertegenwoordiger op dat niveau. Een halfjaar geleden veranderde er echter nogal wat in het Friese handballandschap. Er kwam een verstandshuwelijk, dat uitmondde in de nieuwe handbalassociatie L&S. Zaterdag na het eerste duel waren er blije gezichten. Over een verstandshuwelijk met een glimlach.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Oerterp niet meer ongeslagen

Ureterp - Wat op papier een topwedstrijd tussen twee giganten leek te worden, werd in de praktijk een tamelijk simpele zege voor runner-up CSL. Koploper Oerterp kon eigenlijk geen moment zijn status waarmaken. Beide ploegen staan nu gezamenlijk op kop, zo vlak voor de zaalcompetitie.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Het geheim van Oostergo zit in de genen

Ee - Oostergo, het is de naam van de voetbalvereniging uit Ee. Tenminste, dat denken veel mensen. Niets is minder waar: de club speelt weliswaar haar wedstrijden op het sportcomplex in Ee, maar is ook een vereniging voor Engwierum en Oostrum. En ook al is het een kleine combinatieclub, Oostergo voetbalt al sinds jaren en dag op een meer dan redelijk niveau. Derde klasse, soms zelfs tweede klasse; het is de normaalste zaak van de wereld. Menig andere kleine vereniging zal niet alleen jaloers op Oostergo zijn, maar kan er ook een voorbeeld aan nemen. Het geheim? ,,Het voetbal zit hier in de genen bij de mensen”, meent voorzitter Wieger Sikkema.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Zingende manusje-van-alles bij Stânfries

Appelscha - Bij voetbalvereniging Stânfries kijken ze er al niet vreemd meer van op als Folkert Eizinga de microfoon pakt en de sterren van de hemel zingt. Eizinga is niet alleen secretaris van de voetbalvereniging, maar ook verzorger bij het eerste elftal, voorzitter van de supportersvereniging, grensrechter, scheidsrechter, secretaris van de stichting onroerend goed, maar ook - en niet onbelangrijk - zanger voor al uw bruiloften, partijen, reünies en feesten. Soms alleen, soms met zijn dochter Melanie en dan onder de naam: duo Folkert en Melanie. O, ja en overdag is hij conciërge op CSG Liudger in Waskemeer.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Flyers-goalie Chrapala helpt Geleen aan winst

Heerenveen - Hajé Flyers heeft zaterdagavond voor eigen publiek met 4-7 verloren van Eaters Geleen. Daarmee was wel duidelijk dat het vlaggenschip van de ijshockeyclub uit Heerenveen nog niet op de rails staat. Coach Chris Eimers moet komende week verder puzzelen om de zaak passend te maken. Hij hoopt dat de zwak keepende Jay Chrapala zich alsnog gaat bewijzen.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

De Vries wint marathon met knipoog naar Sterk

Den Haag - Elma de Vries heeft zaterdagavond in Den Haag de derde marathon om de KNSB-cup gewonnen en de schaatsster uit het team van DSB liet na afloop niet na om ploeggenote Maria Sterk uit Hallum daar met een knipoog voor te bedanken.

Sportmaandag, 13 oktober 2008

Italiaanse dravers maken sterke indruk

Wolvega - Veel Nederlandse dravereigenaren investeren momenteel in buitenlandse dravers. Vooral de Italiaanse paarden zijn gewild. Hugo Langeweg geldt als de specialist op dit gebied. De kampioentrainer uit Schagerbrug gaf zaterdag op de drafbaan in Wolvega een gave demonstratie met de pas tweejarige Main Wise As. De hengst won nota bene in de snelste tijd van de dag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties