Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 oktober 2009.

Cultuurdinsdag, 13 oktober 2009

Jorwert krijgt Gouden Gurbe voor beste iepenloftspul

Leeuwarden - Het Jorwerter iepenloftspul Tuskentiid heeft dit jaar de Gouden Gurbe voor de beste voorstelling gewonnen, een jaarlijkse prijs voor Friese iepenloftspullen van de Leeuwarder Courant. De publieksprijs ging naar Us jonges van Dronrijp, zo is te lezen op de website van de Gouden Gurbes.

Cultuurdinsdag, 13 oktober 2009

Hoekstra wint prijs met mensfiguren

Een warme, fijne mevrouw, met duidelijk kennis van zaken.” Kunstenaar Hans Hoekstra (26) uit Surhuisterveen denkt met genoegen terug aan het vijf minuten durende gesprek dat hij vrijdag had met koningin Beatrix. Hoekstra kreeg die dag in het Paleis op de Dam in Amsterdam uit handen van de vorstin de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, een aanmoedigingsprijs van zesduizend euro voor jong schildertalent. Twee van zijn schilderijen hangen momenteel tentoongesteld in het paleis in een expositie van alle genomineerden. ,,Ik heb de koningin het een en ander uitgelegd over mijn werk, maar kan me eerlijk gezegd niet helemaal meer herinneren wat ik haar heb verteld. Er stonden namelijk allemaal fotografen omheen en de prijsuitreiking was een enorm bombastische ceremonie.”

Economiedinsdag, 13 oktober 2009

Aardappelhandelshuis HZPC maakt winst

Joure – Aardappelhandelshuis HZPC heeft voor het derde opeenvolgende boekjaar volgens eigen zeggen een goed resultaat gerealiseerd. Na belastingen bedroeg de winst 4,8 miljoen euro. Het resultaat is lager dan in het recordjaar 2007/2008.

Economiedinsdag, 13 oktober 2009

Nijholt vergroot marktaandeel met balkonsystemen

Heerenveen - Met de overname van Pol Balkonhekken in Groningen heeft Nijholt in Heerenveen haar activiteiten uitgebreid met de productie van balkonsystemen. De onderneming gaat verder onder de naam Nijholt Balkonsystemen. De handelsnaam Pol Balkonhekken blijft gehandhaafd.

Economiedinsdag, 13 oktober 2009

Boer als natuurondernemer

Groenekan- Minister Verburg (LNV) vindt dat boeren een grotere rol kunnen spelen bij de aanleg en het beheer van natuur. Deze ‘natuurondernemers’ zorgen ervoor dat er meer natuur bijkomt en dat is gunstig voor plannen om bij de steden meer recreatiegebieden te maken en voor de realisatie van het natuurnetwerk, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Hoofdartikeldinsdag, 13 oktober 2009

Opnieuw: DSD, DNB...

De gebeurtenissen rondom de DSB zijn verbazingwekkend. In een paar weken tijd is de bank veranderd van een financiële instelling die gewoon leek te draaien, tot een vleuggellam, feitelijk failliete bank. Vele duizenden klanten verkeren in onzekerheid. Mensen met een spaarcent tot een ton moeten weliswaar even wachten, maar ze krijgen hun geld. Klanten met een hypotheek, een spaardeposito of met een ander product hebben het lastiger. Niemand weet nog hoe het zal uitpakken.

Regiodinsdag, 13 oktober 2009

Minister: laat reguliere zorg op wijk letten

Leeuwarden - Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt dat organisaties als de politie, jeugdzorg en de sociale dienst in de toekomst het werk moeten overnemen van de speciale teams die in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen mensen helpen met hun problemen.

Regiodinsdag, 13 oktober 2009

Vmbo’er met diploma best tevreden

Bolsward - Jongeren met een vmbo-diploma zijn best wel tevreden over de opleiding die ze daarvoor hebben gevolgd. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de schoolsoort.

Regiodinsdag, 13 oktober 2009

Patiënten: laat dokter zelf op klacht reageren

Utrecht/Leeuwarden - De helft van de patiënten die een klacht indienen bij een klachtencommissie van bijvoorbeeld een ziekenhuis, is na afloop van de procedure ook echt tevreden. Klagers over en slachtoffers van medische fouten verwachten een snelle adequate reactie van de betrokken hulpverlener, maar die laat meestal weinig meer van zich horen.

Regiodinsdag, 13 oktober 2009

Asfaltfabriek Leeuwarden niet zeker

Leeuwarden - Het is nog helemaal niet zeker dat er een asfaltfabriek komt ten zuidwesten van Leeuwarden, op het industrieterrein Nieuw Stroomland. De bouw van de fabriek is slechts één van de plannen die gisteren werden gepresenteerd door provincie en gemeente.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 oktober 2009

Humor maakt het leven leefbaar

De dood is de uiteindelijke minnaar met wie je voor het laatst het bed deelt.’ Dit is zo’n zinnetje dat blijft hangen als het gelezen hebt. Er zit een tegenstrijdigheid in, het zet je op het verkeerde been, het irriteert en maakt nieuwsgierig. De dood, dat is toch de laatste vijand, die door Christus overwonnen is? Althans voor degenen die geloven. Een minnaar? En het bed delen? Dat roept allerlei associaties op van verliefdheid en seksualiteit. Dat hoort toch zeker niet bij zoiets afschuwelijks als de dood?

Geloof & Kerkdinsdag, 13 oktober 2009

‘Zelfkastijding tot jaren zestig normaal in kloosters’

Groningen - In Nederlandse kloosters is er tot in de jaren zestig volop aan religieuze tuchtiging gedaan. Duizenden religieuzen kastijdden zichzelf, vastten streng of ondergingen bij een misstap zware straffen, tot grote schrik van nieuwkomers. Dat stelt theoloog en godsdienstpsycholoog Emke Bosgraaf (1980).

Geloof & Kerkdinsdag, 13 oktober 2009

In Memoriam-moment voor inwoners De Knipe

De Knipe - De Knipe beleeft zondag 1 november een primeur. In een concerto ‘In Memoriam’ wordt mensen in het dorp de gelegenheid geboden om een overleden dierbare te gedenken. Het bijzondere is dat het een gezamenlijk initiatief is van Dorpsbelang, de Protestantse Gemeente Tjalleberd-De Knipe en het Humanistisch Verbond.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 oktober 2009

Scheppings-oratie Van Wolde is verkoopsucces

Nijmegen - De oratie waarmee prof. dr. Ellen van Wolde vorige week alle media haalde inzake de vertaling van Genesis 1:1 is een groot verkoopsucces. Het boekje is volgens uitgeverij Valkhof Pers in Nijmegen al ,,meer dan vijfhonderd keer besteld” in de afgelopen dagen. De honderden exemplaren werden in nog geen drie dagen aangevraagd. Van Wolde hield de oratie vrijdagmiddag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Sportdinsdag, 13 oktober 2009

Van het Nederlandse straatvoetbal naar Melbourne

Topvoetballers zijn het niet geworden, maar de World Homeless Cup heeft er in elk geval voor gezorgd dat een aantal ambitieuze dak- en thuislozen de weg omhoog weer heeft gevonden. Freelance-journalist Mariëlle van Bussel volgde de voetballers vanaf de kwalificatierondes in Nederland en beschreef hun opmerkelijke belevenissen in het boek Zwervende spitsen.

Sportdinsdag, 13 oktober 2009

Wammes en Zonderland vol vertrouwen naar WK

Londen - De een was een week geleden nog ziek, de ander heeft nog steeds last van enkel en schouder. Desondanks beginnen Jeffrey Wammes en Epke Zonderland vandaag met veel ambitie aan de wereldkampioenschappen turnen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties