Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 14 februari 2011.

Cultuurmaandag, 14 februari 2011

KFFB moet moderne media benutten

Leeuwarden - De Kristlik Fryske Folks Bibleteek (KFFB) moet verder met andere partijen die zich bezighouden met het uitgeven van christelijke, Friestalige boeken en moet moderne media meer benutten. Het was de boodschap die aftredende bestuursleden van de KFFB zaterdag tijdens de jaarvergadering meegaven aan hun opvolgers.

Cultuurmaandag, 14 februari 2011

Muziekbond onderscheidt negen trouwe muzikanten

Gaastmeer - Negen muzikanten zijn zaterdagavond onderscheiden met een bondsinsigne tijdens een feestavond van de honderdjarige muziekvereniging Concordia uit Gaastmeer. Voorzitter Druk Dam van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) speldde liefst vier keer goud met saffier op voor mensen die al ruim vijftig jaar muzikant zijn. De eer viel te beurt aan Ida Deinum, Lineke Heins-Visser, Siebe Deinum en Klaas van der Goot.

Economiemaandag, 14 februari 2011

Meer afgedankte apparaten in 2010 ingezameld

Zoetermeer - De Stichting NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) heeft vorig jaar meer dan 106 miljoen kilo elektrische apparaten en spaarlampen ingezameld voor recycling, 30 procent meer dan een jaar eerder.

Economiemaandag, 14 februari 2011

Bleker wil in Moskou de export veiligstellen

Den Haag - Staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft vandaag in Moskou een gesprek met de Russische landbouwminister Skrynnik met als doel het oplossen van belemmeringen bij de export van groenten, fruit, vlees en zuivel.

Economiemaandag, 14 februari 2011

‘Banken laks met mensenrechten’

Amsterdam - Nederlandse financiële instellingen doen te weinig om te voorkomen dat de olieconcerns en mijnbouwbedrijven waar ze in investeren, mensenrechten schenden. Dat stelt Amnesty International op basis van een vandaag gepresenteerd onderzoek in het kader van de Eerlijke Bankwijzer.

Hoofdartikelmaandag, 14 februari 2011

Egypte, het leger...

De wereld kijkt met spanning hoe het Egypte zal vergaan. Mubarak heeft na een harde confrontatie met de legertop zijn verlies moeten toegeven en de macht overgedragen. Weliswaar aan de verwante legertop - iedereen in Egypte die iets te vertellen heeft, dankt die macht aan Mubarak - maar toch. De Mubarak-clan is gebroken en een deel van het gigantische vermogen - wellicht 70 miljard dollar - is al bevroren.

Regiomaandag, 14 februari 2011

‘Fries in Nieuw-Zeeland voelt zich vrij’

Hamilton - ,,Een grote, warme familie was het met elkaar”, zegt Johan van Tuinen uit Berltsum. De medeorganisator vanuit Nederland kijkt met vreugde terug op de Friezenreünie in Nieuw-Zeeland, afgelopen weekeinde. Vandaag zit hij in het vliegtuig terug.

Regiomaandag, 14 februari 2011

Fryslân Kiest: twee weken vol politiek

Leeuwarden - Met het aansnijden van een Valentijnstaart lanceerden het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân vanochtend een vergaande vorm van samenwerking in de aanloop naar de Statenverkiezingen op 2 maart. De komende twee weken zullen via de website fryslankiest.nl alle berichten te volgen zijn die de drie media in het kader van de verkiezingen brengen: in beeld, geluid en tekst.

Regiomaandag, 14 februari 2011

Vipbehandeling: poetsen, splitsen, oliepeil meten

Harlingen - De Maritieme Academie in Harlingen hield zaterdag open huis. Aan belangstelling geen gebrek. De school heeft het imago van zich afgeschud dat er alleen maar jongens komen die niet deugen en dus maar naar zee moeten.

Regiomaandag, 14 februari 2011

‘Friese taalwet gaat nog niet ver genoeg’

Leeuwarden - De nieuwe Friese taalwet gaat nog niet ver genoeg, vindt gedeputeerde De Vries. Zij wil dat niet alleen de gelijkheid tussen het Fries en het Nederlands bij wet wordt geregeld, maar ook dat de financiën voor instellingen die belangrijk zijn voor het ontwikkelen en onderhouden van de taal bij wet worden geregeld.

Sportmaandag, 14 februari 2011

Fries hoogspringsucces voor Amels en Woudstra

Apeldoorn - Twee Friese hoogspringers hebben het weekeinde tijdens de Nederlandse indoorkampioenschappen atletiek in Apeldoorn eremetaal behaald. Douwe Amels van het Drachtster Impala verraste met een gouden medaille bij de senioren; zijn eerste nationale titel. Met een hoogte van 2,13 meter gaf hij titelverdediger en trainingsgenoot Jan-Peter Larsen (Ilion uit Zoetermeer) het nakijken (2,10).

Sportmaandag, 14 februari 2011

Eenzame kampioenen indoor

Sneek - Hans de Vries en Marriët Hoekstra stonden zaterdagavond op eenzame hoogte tijdens het Fries kampioenschap indoor. Hoekstra won in Sneek goud en zilver in de klasse Z en dat lukte De Vries bij het ZZ-springen. Hoekstra was blij met haar succes, terwijl De Vries vooral kritisch was.

Sportmaandag, 14 februari 2011

Een voorschot op de toekomst

Het gaat helemaal goed komen met Ajax, weten we sinds van de week. Johan Cruijff gaat zich weer actief met de club bemoeien in een technische commissie, en met hem de oud-spelers Piet Keizer, Dick Schoenaker en Peter Boeve. Tenminste, als Keizer nog wordt overgehaald, want het schijnt dat hij alweer uit de commissie is gestapt voor hij er goed en wel in zat. Piet had zich nog niet beschikbaar gesteld, zei hij. Dat hoefde niet te betekenen dat hij dat niet zou gaan doen, maar er moesten eerst nog bevredigende antwoorden gegeven worden op de vragen die hij in vergaderingen had gesteld. En hij wilde dus graag de juiste volgorde aanhouden: eerst zeggen dat je iets wilt doen en dan pas gevraagd worden om het te gaan doen.

Sportmaandag, 14 februari 2011

‘Een profeet wordt nooit in eigen land geëerd’

Vorige week werd bekend dat Johan Cruijff een functie krijgt binnen Ajax. Nederlands grootste voetballer aller tijden gaat als een soort klankbord fungeren bij het technische beleid van Ajax. Supporters smullen van dit nieuws, al lijken er intern bij Ajax nog wel wat twijfels te zijn. De komende weken wordt er onderhandeld wat voor functie ‘El Salvador’ nu eigenlijk echt gaat bekleden. Wat voor effect gaat hij losweken bij Ajax?

Sportmaandag, 14 februari 2011

Olof van der Meulen: de man met de gouden handen

Het is 1996 als volleyballer Olof van der Meulen met de lange mannen van Oranje in Atlanta geschiedenis schrijft. Op de Olympische Spelen pakt de 2.09 meter lange Sneker met het Nederlands volleybalteam na een bloedstollende vijfsetter tegen Italië de felbegeerde gouden medaille en rekent af met de Italiaanse frustratie. Een prestatie die in ons land enorm veel losmaakt en zelfs wordt gekozen tot het belangrijkste sportmoment van de vorige eeuw.

Sportmaandag, 14 februari 2011

Opkijken tegen Groningse basketbalreus

Het Groningse Martiniplaza was zaterdag het decor voor een afstraffing van de basketballers van Aris. De Griekse oorlogsgod Aris legde het daarmee ook op het veld af tegen de Germaanse dondergod Donar. Zoals dat buiten de lijnen al langer het geval is.

Sportmaandag, 14 februari 2011

Harkemase Boys vergeet zichzelf te belonen in Lisse

Lof kreeg Harkemase Boys in de rust van het duel in en tegen Lisse van alle kanten toegezwaaid. Met fris en fruitig spel toonden de roodhemden zich zaterdag ook in Zuid-Holland zeker 45 minuten lang als een van de makkelijkst voetballende clubs in de topklasse. Een voorsprong bij de thee was echter te veel gevraagd en in de tweede helft ging het duel over een andere boeg. Dus moesten én wilden de Friezen genoegen nemen met de bloemen en één punt.

Sportmaandag, 14 februari 2011

Wereldbekergoud voor shorttrackers

Moskou - De Nederlandse shorttrackers hebben gisteren voor een voortreffelijke prestatie gezorgd door bij de wereldbekerwedstrijd in Moskou de aflossing te winnen. Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma, in januari in Heerenveen ook al Europees kampioen geworden op de discipline, versloegen in Moskou in de eindstrijd het kwartet van Frankrijk, Canada en China. De ploeg van bondscoach Jeroen Otter noteerde 6.52,216 op de 5000 meter.

Sportmaandag, 14 februari 2011

Stuhr Ellegaard en het opgeloste mysterie

Breda - Het zinde hem al langere tijd niet, maar wie was Kevin Stuhr Ellegaard helemaal om over de kleur van zijn outfit te klagen? Was oranje de huiskleur, dan trok hij een oranje shirt aan. En kwam men met een kanariegeel shirt aanzetten, ook dan deed hij niet moeilijk. Maar in zijn hart keepte hij het liefst in de kleur van de mysterie: zwart.

Sportmaandag, 14 februari 2011

100e uitzege Heerenveen in eredivisie

Heerenveen - Met drie verdedigers in de ploeg die in de zomer nog op de nominatie stonden om te vertrekken en een vierde net terug van de ‘strafbank’ hield Heerenveen gisteren voor de tweede wedstrijd op rij achterin de nul. In Breda vormde dat gegeven de basis voor de tweede uitzege van dit seizoen. Door Edward Jorna.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties