Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 14 december 2002.

Achtergrondzaterdag, 14 december 2002

‘Geen discussie over zweeftrein’

‘Balkenende stelt zweeftrein ter discussie’, stelde het Friesch Dagblad dinsdag prominent als opening na een bezoek van de minister-president en de CDA-fractie aan het Noorden. Opmerkelijk is dat andere kranten vaststelden dat het kabinet wél vasthoudt aan het realiseren van een snelle spoorverbinding. De vraag dringt zich op wie de woorden van de minister-president mogelijk verkeerd uitlegt.

Analysezaterdag, 14 december 2002

Het E-woord duikt weer op

Opmerkelijk hoe snel de aandacht de van de media zich verlegt. Werd tot enkele dagen geleden het nieuws nog gedomineerd door het beleid van de Verenigde Staten jegens Irak, toen de vorst is inviel, werd het dreigende wereldnieuws verdrongen door romantische plaatjes van achter stoelen schaatsende kinderen op natuurijs in een winterlandschap van helderblauwe luchten. En natuurlijk dook het E-woord op.

Bijschriftzaterdag, 14 december 2002

Op de drempel van de toekomst

Vrede tussen de volken heeft tot gevolg, dat je kunt leven en wonen zonder opgeschrikt te worden.

Cultuurzaterdag, 14 december 2002

Oorlog kent alleen slachtoffers

Er zijn momenten waarop je je afvraagt waarom er zo vaak wordt teruggegrepen naar de oorlog om een beeld van de mensheid te geven. Waarschijnlijk is de helderheid van een dergelijk conflict - zij en wij, de goeden tegen de slechten - een belangrijke reden om verhalen tegen de achtergrond van oorlogshandelingen te plaatsen.

Economiezaterdag, 14 december 2002

Visbedrijf Sterk neemt personeel Dimo over

Lemmer - Visverwerkingsbedrijf Gebroeders Sterk in Lemmer kan tussen de vijftien en twintig medewerkers overnemen van zusterbedrijf Diepvries Monnickendam (Dimo) dat de poorten moet sluiten.

Economiezaterdag, 14 december 2002

Zorg bij 50-jarige KOB over tekorten in bouw

Heerenveen - Er is een groot te kort aan uitvoerend en technisch personeel in de bouw. Dit stelt de Heerenveense Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB) ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan.

Economiezaterdag, 14 december 2002

Curator begint onderzoek Crystalic-deal

Leeuwarden - De curator van het failliete bouwbedrijf Westerbaan start een ‘diepgaand onderzoek’ naar de verkoop van ict-gebouw Crystalic aan de voormalige directeur van het bouwbedrijf, Jouke Brander. Volgens de curator is de koopsom (7,2 miljoen euro) erg laag in verhouding tot de kosten destijds (13,6 miljoen euro).

Hoofdartikelzaterdag, 14 december 2002

Advent…

Het is morgen alweer de derde adventszondag. Alweer, omdat de (zon)dagen zo snel gaan en we ons nadrukkelijk moeten realiseren waar we ons bevinden in de tijd.

Regiozaterdag, 14 december 2002

Scheefhangende wilg Boelenslaan moet weg

Boelenslaan - Een extreem scheefstaande wilg langs de Parksterreed onder Boelenslaan moet van de gemeente Achtkarspelen worden gekapt.

Regiozaterdag, 14 december 2002

Snipperdag en vier uur rijden voor mooi ijs

Zurich - ,,Kunt u deze eend ook helpen?’’ Een vrouw en een man in hippe, flitse sportkleding komen met een bruine eend aanzetten bij de keet waar Durk Hilarides kaartjes verkoopt voor de schaatstoertocht op het IJsselmeer bij Zurich.

Regiozaterdag, 14 december 2002

Grote opknapbeurt voor veerboot Doeksen

Terschelling – De twaalf jaar oude veerboot Friesland van Rederij Doeksen heeft een grote opknapbeurt gehad bij scheepswerf Volharding Shipyards Harlingen. Het salondek, met de entree, het buffet, de keuken en het restaurant zijn volledig gemoderniseerd.

Regiozaterdag, 14 december 2002

Kroes hekelt ijsmeting KNMI

Leeuwarden – De voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden hekelt de ijsgroeiberekening van het KNMI. Het ‘ijsdikte-prognosesysteem’ is volstrekt onbetrouwbaar als het gaat om het voorspellen van een Elfstedentocht, aldus Henk Kroes vrijdag tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van De Friesche Elf Steden in het FEC in Leeuwarden.

Regiozaterdag, 14 december 2002

Laat eens een boek achter in de openbare ruimte

Leeuwarden - Op het station van de Nederlandse Spoorwegen in Leeuwarden heb ik vergeefs gezocht naar een boek. Toch moeten er zeven liggen, waaronder mijn grote favoriet De naam van de roos van Umberto Eco.

Regiozaterdag, 14 december 2002

Forse stijging tal ontslagen

Leeuwarden – De advocatuur en de kantonrechter hebben het dit jaar extreem druk met het ontbinden van arbeidsovereenkomsten. ,,Aan het eind van het jaar is er altijd een stijging, maar dit jaar is het nog veel erger.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 14 december 2002

Wake tegen inhumaan asielbeleid

Leeuwarden – De oproep om een wake te houden als protest tegen het huidige, inhumane asielbeleid krijgt in Fryslân veel navolging. In ten minste acht plaatsen is voor zaterdag een wake belegd: Bolsward (doopsgezinde kerk, 22.00 - 10.00 uur), Drachten (wake rondom het carillon op De dam, 16.00 –17.30 uur), Harlingen (St. Michaëlkerk), Heerenveen (de Skoatter Tsjerke, 22.00 - 24.00 uur), Heeg, (Rooms-katholieke kerk en de Ichthuskerk) Leeuwarden (Bonifatiuskerk, 21.00 -24.00 uur), Tytsjerk (SoW-kerk, 19.00 uur) en Sneek (Martinikerk).

Geloof & Kerkzaterdag, 14 december 2002

Gereformeerden sluiten ‘Synode van Franeker’

Lunteren - De Gereformeerde Kerken hebben vrijdag in Lunteren de Synode van Franeker afgesloten. Franeker was twee jaar geleden de ‘roepende kerk’, waar de leden van de synode (landelijke kerkvergadering) hun werk van de afgelopen twee jaar begonnen. Ter gelegenheid van de afsluiting was een delegatie van de Gereformeerde Kerk Franeker aanwezig.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 december 2002

Beheerskwestie niet herzien

Lunteren - De synodes van de Nederlandse Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken in Nederland hebben vrijdag in Lunteren een paar belangrijke knopen doorgehakt. De gereformeerden besloten het besluit in de zogeheten beheerskwestie niet te herzien, de hervormden stemden in met de eerder gekozen naam Protestantse Kerk in Nederland.

Sportzaterdag, 14 december 2002

Futsallers Heerenveen winnen bij ZSW

Wijchen – Het Futsalteam van Heerenveen heeft na twee nederlagen vrijdag weer eens gewonnen. In Wijchen waren de Friezen met 2-4 te sterk voor ZSW.

Sportzaterdag, 14 december 2002

Opstelling Heerenveen nagenoeg ongewijzigd

Surhuisterveen – De selectie van Heerenveen trainde gisteren voor de tweede maal deze week op het kunstgrasveld van amateurclub ‘t Fean’58 in Surhuisterveen. Op het strakke en niet bevroren veld legden de spelers een ‘normale’ ochtendtraining van anderhalf uur af.

Sportzaterdag, 14 december 2002

Vroeg kerstcadeau voor Gérard de Nooijer

Heerenveen - Het jaar 2002 krijgt voor Gérard de Nooijer toch nog een happy end. De verdediger van Heerenveen kreeg donderdag een telefoontje uit Rotterdam. Of hij zin had om bij Feyenoord te komen voetballen. Dat had de Zeeuw, die bij Heerenveen op de tribune verpieterde, nooit verwacht. ,,Wat denk je. Deze kans pak ik aan. Dit is prachtig toch, een vervroegd kerstcadeau.’’

Sportzaterdag, 14 december 2002

Cambuur laat thuispubliek in de kou staan

Leeuwarden – Het wisselvallige Cambuur Leeuwarden stapelt de blamages dit seizoen op. Een dikke maand na de grootste thuisnederlaag van Cambuur ooit (1-7 tegen Heracles), liet de Friese eerstedivisionist het thuispubliek vrijdagavond tegen Go Ahead Eagles andermaal in de kou staan. De gasten konden het zich verwijten dat ze de dubbele cijfers niet haalden.

Weerzaterdag, 14 december 2002

IJzel

Vandaag blijft het overwegend droog met misschien nog een enkele opklaring. Morgen komt er meer bewolking en ijzel uit het zuidwesten, in het noordoosten kan het mogelijk wat sneeuwen. Morgen temperaturen rond nul à 1 graad boven nul. De koude laat zich niet gemakkelijk verdrijven en ook vandaag kunnen we nog genieten van het winterweer. Velen hebben al de schaatsen eens onder gebonden om een eind te schaatsen op de vaarten en kanalen. Voorzichtigheid is uiteraard wel geboden, met lokale open plekken en onbetrouwbaar ijs. Er zijn her en der al enkelen door het ijs gezakt. Morgen komt de dooiaanval die wat serieuzer is dan de zachte lucht met lokaal ijzel die donderdag al kwam in het zuiden en midden van het land. In Fryslân en Groningen heeft die zachte lucht geen kans gekregen, maar de zachte lucht zal morgen toch binnendrijven. Het weer tot morgenavond: het blijft vanmiddag droog met misschien enkele opklaringen en temperaturen die oplopen tot ongeveer -1 of lokaal tot rond het vriespunt. Vannacht koelt het niet verder af dan -1 à -2 graden, bij een matige oostenwind en bewolking. Zondag wordt die bewolking en gaat het ijzelen vanuit het zuidwesten, met een kleine kans op wat sneeuw in het oosten. De temperatuur loopt op tot rond nul of 1 graad erboven. Bij een matige wind uit het oosten, die later wat bijdraait naar het zuidoosten. De vooruitzichten: de zachte lucht houdt het de komende dagen even vol en maandag is het regenachtig weer met een maximumtemperatuur van ongeveer 3 graden. Er is dan weinig wind omdat we precies in het centrum zitten van een langstrekkende depressie die dinsdag wegtrekt c.q. oplost en daarachter komt er een noordelijke stroming op gang. Dinsdag denk ik dat er eerst nog wat regen mogelijk is met maximumtemperaturen rond 2 graden. In de nacht naar woensdag kan het weer gaan vriezen en ook woensdag is het kouder met 1 à 2 graden, droog en vrij zonnig weer en in de nacht minimumtemperaturen rond -3 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties