Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 december 2016.

Economiewoensdag, 14 december 2016

Vogelgriep treft pluimveebedrijf Abbega

Abbega - Pluimveehouders verwachten een financiŽle strop nu opnieuw vogelgriep is vastgesteld. Dit keer werd het virus vastgesteld bij het pluimveebedrijf van de familie Smit-Hazenber in Abbega (Sķdwest-Frysl‚n). Om welk type het gaat is nog niet bekendgemaakt. De dieren zijn gisteren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Economiewoensdag, 14 december 2016

Jousters bouwen eerste Estse groengasinstallatie

Joure - De regering in Talinn, Estland, richt zich na investeringen in stroom uit wind en zonnepanelen nu op schone energie uit afval. Bussen moeten op het groene gas uit mest en afval gaan rijden. DMT-ET in Joure plukt direct al de vruchten van dit beleid: het heeft de opdracht gekregen het eerste biogasopwaarderingssysteem te bouwen in Viljandimaa. De opdracht heeft een waarde van een miljoen euro.

Economiewoensdag, 14 december 2016

Onderpresterende elektro-auto moet retour

Drachten - ABD Nissan in Drachten moet van de rechter een elektrische auto terugnemen omdat de auto niet het beloofde aantal kilometers op een accu haalt. De auto is volgens de rechter onder valse informatie verkocht.

Hoofdartikelwoensdag, 14 december 2016

Windmolenparken en een nieuwe logica

Hoe kort is het geleden dat de voorstanders van stroom uit windmolens werden uitgelachen? En wat zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte ook al weer over windmolens? Die draaien op subsidie, schamperde hij. Ruttes collega in het kabinet, Henk Kamp, heeft nieuws dat de scepsis van Mark Rutte onderuit haalt: het oprichten en onderhouden van windmolens op zee wordt steeds goedkoper. Wie een eerlijke berekening maakt van de kosten die fossiele brandstoffen met zich meebrengen en de kosten van windstroom, krijgt als uitkomst: stroom uit windmolens is nu al goedkoper dan delving en gebruik van fossiele brandstoffen.

Regiowoensdag, 14 december 2016

Rekenkamers moeten op de schop in Frysl‚n

Leeuwarden - Het lijkt er op dat alle gemeenten een onafhankelijke rekenkamer moeten hebben. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) blijft erbij dat de wijze waarop gemeenten dit tot nu toe invullen onvoldoende is. In Frysl‚n zouden 22 van de 24 gemeenten alsnog een rekenkamer moeten oprichten. Dat mag een gezamenlijke rekenkamer zijn, dat is zelfs wenselijk.

Regiowoensdag, 14 december 2016

Dierenpaspoort moet puppy beschermen

Den Haag - Iedere puppy die in Nederland arriveert of ter wereld komt, moet voortaan worden voorzien van een dierenpaspoort, vindt de Tweede Kamer. Het vaccinatieboekje waarmee baasjes nu nog kunnen volstaan, beschermt honden volgens de Kamer niet genoeg tegen kwaadwillende puppyhandelaren.

Regiowoensdag, 14 december 2016

Grote belangstelling voor politieke cursus in Burgum

Burgum - ,,Ik wil de politiek in." En: ,,Ik wil meer weten over gemeentefinanciŽn". Gele post-it velletjes worden door de deelnemers van de cursus Politiek Actief in de gemeente Tytsjerksteradiel op een bord gehangen. De 24 aanwezigen van de eerste avond nemen de plekken in die normaal gesproken voor de raadsleden zijn. Maar vanavond niet en raadsgriffier Sytze Dijkstra is zichtbaar blij met de hoge opkomst. ,,In januari beginnen we zelfs met een tweede cursus omdat er meer dan veertig deelnemers zijn."

Sportwoensdag, 14 december 2016

Heerenveen komt met de schrik vrij tegen IJsselmeervogels

Spakenburg-Bunschoten - Met een late treffer van Reza Ghoochannejhad heeft sc Heerenveen zich gisteravond in Spakenburg-Bunschoten in extremis geplaatst bij de laatste acht van het KNVB bekertoernooi. Daarmee kwam de Friese ploeg na een matig optreden tegen derde divisionist IJsselmeervogels met de schrik vrij en voorkwam de IraniŽr dat de ploeg van trainer Jurgen Streppel opnieuw een verlenging nodig had om de volgende ronde te bereiken.

Sportwoensdag, 14 december 2016

St. Jacob maakt gehakt van arm Wispolia: 11-0

Sint Jacobiparochie - St. Jacob heeft Wispolia, de hekkensluiter van de zondag vijfde klasse B, gisteravond op de grootste seizoensnederlaag getrakteerd. Op 't Bildt werd het maar liefst 11-0 voor St. Jacob. Bij de rust was het al 7-0.

Sportwoensdag, 14 december 2016

Marathonschaatsen herstelt een mooie, oude traditie in ere

Leeuwarden - Met de schaatsmarathon in de Elfstedenhal in Leeuwarden wordt morgen een traditie in ere hersteld: die van de meerdaagse. Waar tot 2006 over zes dagen werd gereden, begint het peloton morgen aan een Vierdaagse. Na Leeuwarden staan achtereenvolgens wedstrijden in Utrecht, Breda en Alkmaar op het programma.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties