Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 maart 2012.

Cultuurwoensdag, 14 maart 2012

Twee exposities van Henk Helmantel in Kampen

Kampen | Ikonenmuseum Kampen opent dit jaar twee exposities met werk van Henk Helmantel. De Groningse kunstenaar is vooral bekend van zijn schilderijen van stillevens en kerkinterieurs. Daarnaast heeft hij een grote verzameling middeleeuwse religieuze beelden, meubels en gebruiksvoorwerpen. Beide worden geëxposeerd in Kampen.

Cultuurwoensdag, 14 maart 2012

Nieuwe cd duo Bauke & Greetje

Drachten | Het bekende Friese duo Bauke & Greetje voor het eerste in negentien jaar een nieuwe cd uit. Het album, Stil getiteld, bevat veertien luisterliedjes in het Fries, Nederlands, Limburgs en Engels. Aan het album werkten onder anderen Sido Martens en de Limburgse zanger Gé Reinders mee. De cd-presentatie is op 24 maart in de Witte Kerk in Hemrik.

Economiewoensdag, 14 maart 2012

Commotie om bier als slakkenbestrijder

Leeuwarden | Boeren en tuinders die gebruik maken van huismiddelen bij de bestrijding van ziekten en plagen worden getroffen door de regeldrift van de Nederlandse overheid. Het bedrijfsmatige gebruik van bier tegen slakken wordt per 1 juli verboden, net als spiritus en zeep tegen luizen, het dopen van mesjes in melk om het overgaan van virussen van plant naar plant te voorkomen, het gebruiken van citronella-olie voor het weren van insecten en de inzet van ammoniak tegen schimmels in champignons. Vanuit de reguliere en biologische landbouw, de Europese en landelijke politiek komt het bezwaar dat Nederland te snel de uitzonderingen overboord gooit en niet wacht tot Europa meer duidelijkheid geeft over nieuwe richtlijnen.

Economiewoensdag, 14 maart 2012

Duurzame ASN Bank groeit flink met klanten en geld

Den Haag | ASN Bank, een onderdeel van het financiële concern SNS Reaal, meldt een sterke groei over het afgelopen jaar. Het aantal klanten groeide met 11,3 procent naar 575.000, de toevertrouwde middelen stegen met 12,2 procent naar 8,9 miljard euro en het beheerde vermogen met 9,6 procent naar 10,3 miljard. De nettowinst nam met 18,6 procent toe naar 51,1 miljoen euro.

Hoofdartikelwoensdag, 14 maart 2012

Onmin over ingrijpen in wespennest Syrië

De roep om ingrijpen in Syrië, waar al een jaar een volksopstand aan de gang is tegen dictator Bashir al-Assad, wordt steeds sterker. Gisteren vroeg de wanhopige oppositie om een buitenlandse interventie om het bloedvergieten door het Syrische leger te stoppen.

Regiowoensdag, 14 maart 2012

Uitstel voor nieuwbouw bij haven in Grou

Grou | Het nieuwbouwcomplex aan de Volmawei in Grou komt er voorlopig niet. De gemeenteraad van Boarnsterhim wil dat er eerst een plan komt voor het héle waterfront van Grou, het gebied van de Hellingshaven tot en met Blikpôle, voor zij het bestemmingsplan voor de Volmawei wil vaststellen.

Regiowoensdag, 14 maart 2012

Stenden op de vingers getikt om diploma’s

Leeuwarden | Studenten van Stenden Hogeschool in Leeuwarden die hun vierjarige opleiding volledig in het buitenland volgen, moeten voortaan ook een jaar in Nederland studeren. Deze maatregel neemt de hbo-instelling na een rapport van de Onderwijsinspectie die onderzoek deed naar onder meer het onderwijs van Stenden aan lokale studenten in het buitenland.

Regiowoensdag, 14 maart 2012

Deadline voor organisatie Culturele Hoofdstad

Leeuwarden | Op 30 maart moet er een projectplan liggen voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Ook moet de organisatie op die datum duidelijk maken hoe ze de titel wil binnenhalen. Dat eisten de gemeenteraadsleden in Leeuwarden gisteravond tijdens een commissievergadering. Ook waren alle partijen (opnieuw) kritisch over de organisatie van de kandidatuur zoals die nu door de provincie en de gemeente wordt neergezet.

Regiowoensdag, 14 maart 2012

Identiteit Bertilla zakt naar achtergrond

Drachten | Er blijft steeds minder over van de van oorsprong rooms-katholieke identiteit van verpleeghuis Bertilla in Drachten.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 maart 2012

Kerken op Cuba: licht van verandering

Veel gemeenten in de Protestantse Kerk doen in de veertigdagentijd mee met het Kerk in Actie-project rond het thema ‘Voor de Verandering’. Daarin staan dit jaar projecten centraal op Cuba. Douwe de Roest bezocht het land vorig jaar.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 maart 2012

Christenen wonen in Irak op vuilstortplaatsen

New York/Beiroet | In Irak gaat de uittocht van christenen door. Alleen nu onttrekt het zich aan het oog van de internationale gemeenschap en vindt deze in stilte plaats.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 maart 2012

Gemeente Crystal Cathedral gesplitst

Garden Grove | De gemeente in de Crystal Cathedral, de bekende glazen kerk in het Amerikaanse Garden Grove, is gesplitst. Voorganger Sheila Schuller Coleman kondigde zondag na haar preek aan dat ze een eigen gemeente begint: Hope Center of Christ. Enkele weken geleden trad Schuller Coleman terug als directeur en president van de kerkgemeenschap. Oprichter Robert H. Schuller, die uit de raad van bestuur is gestapt, heeft laten weten dat hij niet zal overstappen. De diensten in de Crystal Cathedral gaan door, aldus de leiding van de kerk. De gemeente kampt al een tijd met grote financiële problemen. De Crystal Cathedral is inmiddels verkocht aan een rooms-katholiek bisdom. Eerder, voor het faillissement, begon Schuller jr. al zijn eigen kerk.

Sportwoensdag, 14 maart 2012

Drachtster Boys vloert in beker titelhouder Harkemase Boys

Harkema | Drachtster Boys heeft gisteravond voor een enorme sensatie gezorgd door in de achtste finales van de noordelijke districtsbeker bekerhouder Harkemase Boys uit te schakelen. Op sportpark De Bosk wonnen de bezoekers de ‘moeder der Friese derby’s’ na het nemen van strafschoppen. Na de reguliere negentig minuten stond het 1-1.

Sportwoensdag, 14 maart 2012

ONB legt hoofdklasser MSC in beker over de knie

Leeuwarden | Het Drachtster ONB heeft gisteravond voor een geweldige stunt gezorgd in de achtste finale van het districtsbekertoernooi door hoofdklasser MSC uit te schakelen. Na de reguliere speeltijd was de stand nog gelijk (1-1), maar de ploeg van René de Jong schoot vervolgens alle vijf strafschoppen raak, terwijl de Meppeller formatie via Camiel Fidom miste.

Sportwoensdag, 14 maart 2012

Stadskraker simpele prooi voor ONS Sneek

Sneek | ONS Sneek heeft zich gisteravond in de stadsderby met SWZ Boso Sneek de sterkste van de twee hoofdklassers getoond. In de achtste finale van de noordelijke districtsbeker maakten de oranjehemden zich opvallend eenvoudig meester van de winst en de Sneker eer (0-2). ONS treft het tweede elftal van Be Quick 1887 bij de laatste acht, nadat de Groningers na strafschoppen afrekenden met Urk.

Sportwoensdag, 14 maart 2012

Aris: teleurstelling wint het weer van wilskracht

Weert | Lasaulec Aris is gisteravond in en tegen Weert wederom tegen een dreun opgelopen. De Leeuwarder basketballers moesten hun meerdere erkennen in de Limburgers (81-71), na Aris de nummer zeven van de eredivisie. Aris verzekerde zich wegens een beter onderling resultaat weliswaar van deelname aan play-offs, maar dat was zeker geen reden tot lachende gezichten tijdens de lange busreis terug naar Fryslân.

Sportwoensdag, 14 maart 2012

Arjen Kreeft nieuwe trainer Mid Fryslân

Reduzum | Arjen Kreeft is vanaf volgend seizoen hoofdtrainer van korfbalvereniging Mid Fryslân uit Reduzum/Grou. Kreeft was als speler onder andere actief bij SCO uit Oldeholtpade en had na zijn spelerscarrière enkele jaren het tweede team van SCO onder zijn hoede.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties