Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 14 maart 2013.

Cultuurdonderdag, 14 maart 2013

Exploitant winkel Fries Museum gezocht

Leeuwarden | Het Fries Museum in Leeuwarden is op zoek naar een exploitant van de winkel in het nieuwe pand aan het Wilhelminaplein. De winkel moet aansluiten bij het Fries Museum, Slieker Film en het museumcafé Thús.

Cultuurdonderdag, 14 maart 2013

Caja Cazemier genomineerd voor Prijs van de Jonge Jury

Leeuwarden | Schrijfster Caja Cazemier uit Leeuwarden is met haar boek Iets van mij genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2013. Dat heeft een woordvoerster van Passionate Bulkboek - met Stichting Lezen initiatiefnemer van de prijs - gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 14 maart 2013

Meer werk in de Friese gezondheidszorg

Leeuwarden/Zoetermeer | De werkgelegenheid in de grootste sector in Fryslân, de gezondheidszorg, is vorig jaar in aantal en procentueel het sterkst gegroeid. Dat blijkt uit het werkgelegenheidsregister (LISA) dat de provincie Fryslân heeft opgesteld naar aanleiding van een enquête onder Friese bedrijven. Het register geeft de meest actuele cijfers weer van 1 april 2012. Het aantal banen van minimaal vijftien uur in de Friese gezondheids- en welzijnszorg nam met 1240 toe tot een totaal van 37.980, een groei van 3,4 procent. Ook binnen de dienstverlening en bij de nutsbedrijven groeide de werkgelegenheid licht.

Economiedonderdag, 14 maart 2013

Recordomzet in 2012 voor FrieslandCampina

Amersfoort | Zuivelgigant FrieslandCampina heeft in 2012 een sterk financieel jaar gedraaid, ondanks aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in Europa. Het concern boekte een recordomzet van 10,3 miljard euro, ruim 7 procent meer vergeleken met het voorgaande jaar. De nettowinst ging met meer dan een kwart (26,9 procent) omhoog tot 274 miljoen euro. Het concern profiteerde vooral van groei bij baby- & kindervoeding, zuiveldranken en merkkazen. Maar dat gebeurde buiten Europa. ,,In Europa was er sprake van druk op volume en omzet door teruglopende bestedingen als gevolg van de economische crisis.”

Economiedonderdag, 14 maart 2013

Rabo stimuleert met FAO landbouw in arme landen

Utrecht | Rabobank wordt waarschijnlijk de eerste private onderneming die een samenwerking aangaat met de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. Het zou een wereldprimeur zijn, want de FAO heeft nog nooit een vaste overeenkomst gesloten met het bedrijfsleven. Met de samenwerking moet de landbouw in ontwikkelingslanden worden gestimuleerd. Dat zegt oud-minister van Landbouw en nu de Nederlandse vertegenwoordiger bij de FAO Gerda Verburg vanmiddag voor BNR Nieuwsradio.

Economiedonderdag, 14 maart 2013

Uitkleding van de huidige WW-regeling helpt de arbeidsmarkt niet

In een niet aflatende drift om de begroting op orde te krijgen, heeft het kabinet-Rutte II ook de WW-uitkeringen in het vizier gekregen. De maatregel zorgt juist voor meer problemen. Dat schrijft Siward Swart, bestuurder van CNV-Vakmensen in een opiniebijdrage in het Friesch Dagblad.

Hoofdartikeldonderdag, 14 maart 2013

Kabinet loopt op dun koord in de senaat

De PvdA stemde dinsdag in de Eerste Kamer keurig voor de plannen van minister Blok over het scheefwonen, maar daar leek het eventjes niet op. Senator Adri Duivesteijn had voor het debat nog gezegd dat Bloks plannen ondoordacht zijn. Niet zozeer het inkomensafhankelijk maken van de huurprijs, als wel de op handen zijnde verhuurdersheffing. Hij vreesde dat woningcorporaties dan geen ruimte meer hebben om te investeren, vooral in krimpgebieden. Omdat beide maatregelen met elkaar samenhangen liet Duivesteijn in het midden of zijn fractie de wet over de huurverhoging wel of niet ging steunen.

Regiodonderdag, 14 maart 2013

Aaisiker moet nog wachten

Leeuwarden | Het koude weer houdt voorlopig aan. In sommige scenario’s kan het tot Pasen rond de nul graden blijven. De kou heeft gevolgen voor het broedgedrag van de kievit, en dus voor de aaisiker. Zo is het zeer de vraag of het quotum van 6307 kievitseieren wel wordt gehaald voor 1 april, het opgelegde einde van het raapseizoen.

Regiodonderdag, 14 maart 2013

Tuincentra wachten op het voorjaar

Leeuwarden | Tuincentra zitten te springen om warmer weer. Afgelopen week leek het voorjaar al even aangebroken, en dat was direct te merken. De tuincentra hadden het aanmerkelijk drukker met klanten die alvast de eerste viooltjes, primula’s en andere voorjaarsbloeiers kwamen inslaan. Nu de vorst is teruggekeerd is het een stuk rustiger geworden.

Regiodonderdag, 14 maart 2013

Fietsend je telefoon opladen

Leeuwarden | Je zit op de fiets, wilt je mobiele telefoon gebruiken, maar je hebt geen batterij meer. Voor Wessel de Haan (21) uit Stiens, Frouke Wiersma (24) uit Hallum en Joan van Rijs (21) uit Balk was dat probleem groot genoeg om er een oplossing voor te bedenken: de USB Cycle, een mobiele oplader die energie opwekt via de fietsdynamo.

Regiodonderdag, 14 maart 2013

Bus en trein gaan beter aansluiten

Leeuwarden | Vervoerders Arriva, Qbuzz en de NS gaan hun aanbod in Fryslân, Groningen en Drenthe beter op elkaar afstemmen. Zij willen een proefproject om betere aansluitingen te realiseren tussen het regionale busvervoer en het spoorvervoer in het Noorden. De vervoerders gaan hierover om tafel met onder meer de provincies. Ook komen er afspraken over tarieven. Voor de reiziger betekent het een sneller en frequenter ov.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 maart 2013

Bisschop De Korte: kerk krijgt diaconale paus

Groningen/Utrecht | Geen paus Leo XIV of Paulus VII, maar Franciscus I. Met deze ,,verrassende naam” heeft de nieuwe paus een statement willen maken, meent bisschop De Korte van bisdom Groningen-Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 maart 2013

Franciscus I: een met de armen

Geen auto, geen chauffeur, nee de nieuwe paus Franciscus nam in de wereldstad Buenos Aires veelvuldig de metro. En zijn lievelingspriesters zijn de priesters die werken in de krottenwijken.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 maart 2013

Van Ulden: een paus die geen gelikte show geeft

Voorhout | Paus Franciscus I. Toen pastoor L.M. van Ulden ofm gisteravond even na achten de naam van de nieuwe paus hoorde, de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, was hij ,,erg tevreden”. De voormalige pastoor van Sneek die nu in Voorhout woont, denkt dat de nieuwe paus ,,een modus zal weten te vinden tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de groeiende evangelisch-protestantse gemeenschap in de wereld’’ vanwege het feit dat hij uit Zuid-Amerika komt. ,,Dus ik denk dat hij ook veel kan betekenen voor de oecumene wereldwijd.” Juist op het Zuid-Amerikaanse continent zijn er veel protestantse kerken die groeien ten koste van de Rooms-Katholieke Kerk.

Sportdonderdag, 14 maart 2013

Bletterman bekroont rentree met EK-selectie

Leeuwarden | Michel Bletterman (21) uit Leeuwarden is opgenomen in de selectie van turnbondscoach Mitch Fenner voor de Europese kampioenschappen die van 17 tot en met 21 april in Moskou worden gehouden. Bletterman, die nog maar net hersteld is van een schouderblessure die hem een jaar uit de competitie hield, turnt in de Russische hoofdstad de meerkamp. Epke Zonderland doet niet mee aan het EK. De olympisch kampioen aan de rekstok geeft voorrang aan zijn studie medicijnen.

Sportdonderdag, 14 maart 2013

SC Leovardia naam van Leeuwarder fusieclub

Leeuwarden | De Leeuwarder voetbalverenigingen vv Leeuwarden en Rood Geel gaan volgend seizoen verder onder de naam SC Leovardia. Die naam werd met grote meerderheid van stemmen (44 procent) gekozen uit zeven mogelijke namen. Er kon gekozen worden uit zeven namen: Aristides, Unitas, Apollo, Lintar, Leones en Leovardia. Ook de kleuren van het tenue zijn inmiddels bekend. Het betreft een zwart shirt met gele accenten, een gele broek en geel - zwarte sokken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties