Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 14 april 2003.

Bijschriftmaandag, 14 april 2003

Koning

In deze Stille Week volgen we Jezus in hoofdstuk 15 uit dit Evangelie.

Cultuurmaandag, 14 april 2003

Knap toaniel fan Mantgumer jeugd

Grutte Pier is in begrip yn de histoarje fan Fryslân. De boer waard fiif ieuwen lyn fûleindich strider foar de Fryske frijheid. Nei’t er yn Kimswert berôve wie, naam syn hate tsjin Hollanners en Bourgondiërs grutte foarmen oan. Syn sechje ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries’ is nei fiifhûndert jier by elkenien noch bekend.

Cultuurmaandag, 14 april 2003

Twee Friese winnaars op ONFK

Drachten - ,,It is eins bêst wol aardich sa’n kampioenskip. No kinst ek sizze: dy is ien, twa en trije wurden.” Voorzitter Akke Attema-Brouwer van Crescendo uit Heeg is zaterdagavond na de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) vol lof over dit evenement dat voor de tweede maal in De Lawei in Drachten plaatsvond.

Hoofdartikelmaandag, 14 april 2003

Lawaai in het mooie weer

Het mooie weer in het voorjaar is voor een bepaalde groep in de samenleving reden om hun hobby ‘van stal’ te halen: de motorfiets. Al vroeg in de ochtend gaan ze er op uit, met hun glimmende motoren. Vooral kronkelende plattelandswegen hebben hun voorkeur.

Hoofdartikelmaandag, 14 april 2003

Duidelijkheid gewenst

Het wordt een dagje stoom afblazen, in de Tweede Kamer, met als inzet de afgebroken formatie van een CDA-PvdA-kabinet. Vlak na het bekend worden van de breuk, kwamen de reacties al van de politieke partijen die buiten spel stonden. En van de PvdA. Als een schoolklas om hun held, zo stonden de leden van de PvdA-fractie om hun leider Bos: ze gaven hem een applaus toen hij de fractiekamer binnenkwam om de fractie op de hoogte te brengen van de breuk.

Regiomaandag, 14 april 2003

Abe gaat nu door het leven als Bente 412

Drachten – Statig stapt de Friese hengst Abe door de ring in het Fries Paarden Centrum in Drachten. Menner H. Koornmans heeft het dier goed onder controle. De driekoppige jury kijkt nauwlettend toe en let op iedere de stap, draf en galop van het paard. Koornmans stuurt Abe na het voltooien van de menproef naar het centrum van de baan en neem zijn hoed af. Jury-voorzitter Zwanenburg groet terug. Abe verlaat de ring.

Regiomaandag, 14 april 2003

Kanonschot luidt Abel Tasmanjaar Lutjegast in

Lutjegast - Lutjegast viert dit jaar dat ontdekkingsreiziger Abel Tasman vierhonderd jaar geleden in het dorp is geboren. Tasman zette in 1642 als eerste westerling voet aan land op Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Tonga en de Fiji-eilanden.

Regiomaandag, 14 april 2003

45 xtc-slikkers aangehouden

Heerenveen - De politie heeft afgelopen weekeinde 45 mensen aangehouden wegens het bezit van xtc-pillen tijdens een dancefeest in Thialf. 47 mensen uit de wijken Heerenveen-Midden en de Greiden klaagden over geluidsoverlast. Twee Rotterdammers zijn aangehouden wegens de verkoop van valse toegangskaarten.

Regiomaandag, 14 april 2003

Publiek komt drempel niet over

Franeker - Vrolijke deuntjes dartelen de deuren van museum ‘t Coopmanshûs in Franeker uit, de zon tegemoet. De muziek maakt het winkelend publiek nieuwsgierig. Even blijft het staan en bewondert de muziek, die drie dames met rode boa’s uit hun accordeons toveren.

Regiomaandag, 14 april 2003

Harlingen rijk genoeg voor nieuwe plannen

Harlingen – De gemeente Harlingen staat er financieel gunstig voor. Zonder lastenverhoging is er geld genoeg voor nieuwe plannen. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die B en W hebben gepresenteerd.

Regiomaandag, 14 april 2003

Huurders eisen betaalbare en goede huizen

Leeuwarden – Huren moet betaalbaar blijven, er moet geïnvesteerd worden in huurwoningen en leefbare buurten, bewoners moeten zeggenschap hebben en woningcorporaties moeten hun sociale karakter behouden.

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2003

Bisschop weigert koor van moslims op Sicilië

Rome – ,,Moslims hebben in een kathedraal niks te zoeken, zelfs niet als zangkoor’’. Met die boodschap heeft de bisschop van Caltanissetta - een middelgrote stad in het hart van Sicilië - een landelijke rel ontketend.

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2003

Van Palmpasen naar Pasen

Leeuwarden – Het was even kiezen zondag in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Of je ging naar een voorstelling van het sprookje van De drie musketiers óf je struinde rond op de paranormale beurs óf je ging naar de Palmpasenviering ‘Zie het Lam’. Liefst 1200 mensen kozen voor het laatste.

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2003

Door de woestijn naar het licht

Lauwerzijl - Maandag begint de Stille Week op weg naar Pasen. Componist/dirigent Chris Fictoor (54) houdt in het Groningse Lauwerzijl maandag, dinsdag en woensdag drie avonden rond het thema: woestijnervaringen. ,,In het diepst van je ellende is er soms alleen nog dat ene: het uitschreeuwen van Zijn Naam.’’

Sportmaandag, 14 april 2003

Rudi Kemna op herhaling

Hoogeveen - De Drentse kopie van de wielerklassieker Parijs -Roubaix betekende zaterdag net als zondag in Noord-Frankrijk stofhappen, veel materiaalpech en heel veel verliezers. Rudi Kemna uit Deurningen was daarin net als een jaar eerder de snelste. De Friezen kwamen tekort toen de wedstrijd op kasseien en vier keer de VAM-berg werd beslist.

Sportmaandag, 14 april 2003

NEC dient Heerenveen de definitieve nekslag toe

Heerenveen – ‘We gaan Europa in’ galmde zaterdagavond door het Abe-Lenstrastadion. Dat vooruitzicht gold zeker niet voor SC Heerenveen, maar voor de tegenstander van zaterdag, NEC. De Nijmegenaren legden de Friezen voor eigen publiek op de pijnbank en die nederlaag betekende de definitieve nekslag voor Heerenveen in de race om Europees voetbal.

Sportmaandag, 14 april 2003

‘Vervelend, maar we hebben allen schuld’

De wedstrijd tussen de derde-klassers CSL en Grijpskerk eindigde zaterdag met slechts zeventien voetballers op het veld. Scheidsrechter Henk Rozema uit Loppersum liet de Grijpskerkers in totaal vier rode prenten zien en deelde aan de Stiensers één rode kaart uit.

Sportmaandag, 14 april 2003

NOK winnaar eerste finale

Wolvega – De slotfase van de competitie in de vierde klasse A gaan finales worden voor de staartclubs. Twee duikelen rechtstreeks naar beneden, de nummer tien zal er om moeten spelen. En er zijn nog onderlinge confrontaties. NOK deed goede zaken in zo’n eerste finale door te winnen en Wolvega daardoor op de rand van de afgrond te brengen.

Sportmaandag, 14 april 2003

Rottevalle heeft de titel in zicht

Rottevalle - Rottevalle kan de champagne vast koud zetten. De gepromoveerde ploeg van trainer Lolke Rozema rekende zaterdag af met de belangrijkste concurrent WWS en lijkt daardoor niet meer te achterhalen in de competitie.

Sportmaandag, 14 april 2003

‘Als het er belachelijk uit gaat zien, dan stop ik direct’

Sint Annaparochie – ,,Het gaat me allemaal te snel, voetballen kan ik niet, maar ik geniet nog met volle teugen’’, zegt de 45-jarige Johannes van de Bij bescheiden over zijn voetbal kwaliteiten na de wedstrijd tegen het Drentse SVBS ’77 (Sport Vereniging Belt-Schutsloot).

Sportmaandag, 14 april 2003

VCL dupe competitievervalsing

Leeuwarden - Ze waren er in Leeuwarden zaterdag goed ziek van. Het tweede team van Wiechers DOK maakte de laatste competitiewedstrijd tegen Volleybalclub Leeuwarden (VCL) tot een aanfluiting. VCL verloor en degradeerde.

Weermaandag, 14 april 2003

Warm en zonnig

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en het kwik zakt tot rond 6 graden, bij een matige en aan zee vrij krachtige oostzuidoostenwind. Morgen wordt het warm en zonnig en de temperaturen liggen rond 20 graden. De wind is matig tot krachtig uit het oostzuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties