Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 14 april 2008.

Cultuurmaandag, 14 april 2008

Alain Clark is een gelukkig mens

Overal waar Alain Clark speelt, is het uitverkocht. Een extra concert in de Amsterdamse poptempel Paradiso was in een week uitverkocht en ook in Groningen is een extra concert bijgeboekt in de grote zaal van De Oosterpoort. Ook afgelopen vrijdag in Poppodium Romein in Leeuwarden kon er niemand meer bij. Clark zelf denkt dat zijn twee hits in de top 40 daar de oorzaak van zijn. ,,Het nodigt uit om het live mee te maken.” Verder heeft hij geen speciale show. ,,De meeste nummers spelen we hetzelfde als ze op de cd staan, soms met een ander begin of einde. Maar mijn show is vooral persoonlijk, wat aansluit bij het autobiografische album dat ik heb gemaakt.” Dat album Live it Out wordt zaterdagavond bijna in zijn geheel gespeeld.

Cultuurmaandag, 14 april 2008

Mysterieuze acts bij Kunstbende

,,Pssssssst”, klinkt het in een naar haarlak ruikende garderobe van schouwburg De Lawei in Drachten. Enkele meiden werken hun kapsel nog snel bij, vlak voordat ze het podium in de grote zaal op moeten. Ruim driehonderd jongeren uit heel Fryslân, in de leeftijd van dertien tot en met achttien jaar, deden afgelopen zaterdag mee aan de regionale voorronde van de cultuurwedstrijd Kunstbende. In de categorieën dans, muziek, taal, expo, film, theater en ‘alles mag’ lieten ze zich van hun beste kant zien.

Hoofdartikelmaandag, 14 april 2008

De chipkaart...

Het is een vervolgverhaal met vooralsnog een open einde: de chip in de ov-kaart. De afgelopen weken volgden de berichten over de onveiligheid van de chip elkaar op. Studenten en andere deskundigen slaagden er in steeds meer gegevens in de chip te kraken. Een van de ontdekkingen was zo ernstig dat de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nijmeegse universiteit, waar het kraken plaatsvond, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken belde. Die stuurde gelijk deskundigen van de AIVD naar Nijmegen om de ernst van de ontdekking vast te stellen. De chip die in de ov-kaart zit, wordt veel gebruikt in de beveiliging van (overheids)gebouwen.

Regiomaandag, 14 april 2008

Zeventig jaar getrouwd, net als grootouders

Drachten - Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk? Risje Docter-de Boer (93) uit Drachten moet er even over nadenken. ,,Je moet vooral ook vrienden zijn. Seks enzo, dat is allemaal wel leuk, maar je houdt het pas echt lang uit als je een innige vriendschap hebt. Vrienden vechten elkaar de tent niet uit, dus dat houdt de sfeer goed.”

Regiomaandag, 14 april 2008

Een lint van lichtjes naar ‘De Toer’

Terschelling - Luidt de zegswijze niet dat in iedere brandweerman eigenlijk een pyromaan schuilt? Wat een heerlijke avond moeten de spuitgasten van Terschelling dan zaterdag hebben. Op het Kôltsedune vlak buiten West mogen ze een groot vuur ontsteken, zoals in vroeger tijden op dezelfde plek een geleidelicht voor de scheepvaart brandde. En bij de strandovergang van Paal Acht houden ze de fik in een groot kunstwerk van olievaten, gemaakt door de mannen van loonbedrijf Trip Hek. ‘Fjoertoer - Terschelling’, verschijnt er in vlammende letters; een uitnodiging voor de 1250 deelnemers aan de eerste editie van deze wandeltocht om dichterbij te komen.

Regiomaandag, 14 april 2008

Nazorg belangrijk, maar rapen is toch leuker

Oentsjerk - ,,It pealtsje moat nei it nęst wize.” Johannes Moffelaar van de Fűgelwacht Trynwâlden leert de beginselen van de nazorg aan de twaalfjarige Antoon Oud. ,,Sa witte oare minske ek węr’t it nest is.” Antoon verzet het paaltje. Deze handeling zal hij nog vaker doen. Hij is een van de zevenduizend nazorgers in Fryslân die ervoor zorgen dat kievitseieren niet verpulverd worden door grote landbouwmachines. Zaterdag organiseerde de provincie voor het eerste een ‘neisoarchdei’ om die nazorgers in het zonnetje te zetten.

Regiomaandag, 14 april 2008

Aanvaring met brug; verkeer uren vast

Leeuwarden - Automobilisten hebben gistermiddag vier uur lang stilgestaan in Leeuwarden-West, nadat klipper de Gouden Bodem tegen de Hermesbrug aanbotste. Er doen twee lezingen de ronde: óf de brugwachter deed de brug te vroeg dicht, of de schipper voer te dicht langs de openstaande brug. De technische recherche onderzoekt de oorzaak nog. Door de botsing knikte de mast halverwege en viel deze over het openstaande brugdeel. Voor zover bekend zijn bij het ongeluk geen mensen gewond geraakt.

Regiomaandag, 14 april 2008

Vijf miljoen nodig tegen verkrotting

Leeuwarden - De aanpak van ‘rotte kiezen’ in Noord-Fryslân komt alleen van de grond als provincie, gemeenten en corporaties samenwerken, en als er een provinciaal fonds van zo’n vijf miljoen euro komt om dat mogelijk te maken. In een eerste inventarisatie zijn 44 vervallen gebouwen gesignaleerd, meldt de stichting Doarpswurk in een rapport.

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2008

Geen officiële kanselruil vGKN en Protestantse Kerk

Noordwolde - Er komt voorlopig geen officiële kanselruil tussen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de voorgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN).

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2008

‘Weg uit doolhof van het leven via Jezus’

Leeuwarden - Het leven is soms net een doolhof. Je hoort heel veel stemmen, maar je weet niet welke kant je op moet. In die situatie komt Jezus op je af en wijst je de weg, aldus ds. Gert Hutten. Hij riep gisteravond in een bomvolle Leeuwarder Pelikaankerk de bezoekers op Jezus als oriëntatiepunt te kiezen in hun leven.

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2008

PKN-synode benadrukt band met Palestijnen

Lunteren - De synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft vrijdagavond tegen het advies van het synodebestuur een sterkere band met het Palestijnse volk beklemtoond.

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2008

Feroarings dy’t smeitsje nei mear

Ljouwert - Yndied. It rychje Fryske preken yn ’e deiblęden is net folle grutter wurden yn ’e ôfrűne 100 jier dat it Kristlik Frysk Selskip him ward hat, sa sei foarsitter ds. Liuwe Westra ôfrűne sneon yn Tresoar, dęr’t it jubileumfeest fan it selskip hâlden waard. Mar it brűken fan it Frysk is yn dy hűndert jier wol gewoan wurden, hâlde er de twa hűndert minsken foar. Dat wie by de oprjochting yn 1908 wol oars.

Geloof & Kerkmaandag, 14 april 2008

Titus heeft nog altijd veel te zeggen

Nijmegen - Het Titus Brandsma Instituut vierde afgelopen zaterdag zijn veertigste verjaardag met een symposium. Pater Titus kreeg zelf de sterrenrol: hoewel reeds lang overleden, was hij het die de zaal toesprak. Maar dat zijn boodschap aansloeg, kwam vooral door degene die de zo’n duizend aanwezigen naar Nijmegen had gelokt: ,,God”.

Sportmaandag, 14 april 2008

Sneek verliest strijd om tweede plaats

Ootmarsum/Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdag de strijd om de tweede plaats verloren van Set Up’65. In Ootmarsum liep de formatie van trainercoach Derk de Saegher tegen een 3-0 (25-23, 25-22 en 25-23) nederlaag aan. Hoewel de verschillen klein waren, klom Set Up’65 - dat drie dagen eerder ook kampioen Weert had verslagen - in de voorlaatste speelronde naar de tweede plaats.

Sportmaandag, 14 april 2008

Aris Friesland is blij dat seizoen erop zit

Rotterdam - In de voorlaatste wedstrijd van dit seizoen moest Aris Friesland zaterdag in Rotterdam nog een 73-55 nederlaag slikken en het was al de vijfde keer dit seizoen dat Rotterdam Challengers het team van Tony Vandenbosch met lege handen naar huis stuurde.

Sportmaandag, 14 april 2008

Geel Wit krijgt klap op klap

Zwaagwesteinde - Het Amelander Geel Wit zal na het verlies van gistermiddag ernstig rekening moeten houden met degradatie. De geplaagde formatie van trainer Francisco Metz ging in en tegen Zwaagwesteinde opnieuw de boot in, voor de tiende keer dit seizoen met één doelpuntje verschil. Op het Friese vasteland kreeg Geel Wit klap op klap en waarschijnlijk ook de genadeklap, waardoor degradatie onafwendbaar lijkt.

Sportmaandag, 14 april 2008

ACV: mooie historie, maar zorgelijke toekomst

Sneek - In Assen willen ze er nog niet aan, maar de voortekenen beginnen steeds vastere vormen aan te nemen. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt het voetbalbolwerk ACV bijna niet meer aan degradatie uit de hoofdklasse te kunnen ontkomen. In het inhaalduel tegen ONS Sneek krijgt de ploeg van Gerrie Benes zaterdag opnieuw nul op het rekest en weer geen loon naar werken.

Sportmaandag, 14 april 2008

Ter Idzard als de generale voor Power Man Holland

Ter Idzard - Honderd deelnemers trok de run-bike-run zaterdag in Ter Idzard en voor de toppers was het een goede generale voor de Power Man Holland Duathlon, het NK en EK komend weekeinde in Horst aan de Maas.

Sportmaandag, 14 april 2008

Mollema is de man van de dag in Wolvega

Wolvega - Arnold Mollema was zaterdag de man van de dag op de Drafbaan in Wolvega. Hij won als trainer de twee internationaal bezette Stakeskoersen voor driejarigen. Dat deed hij met twee Duitse dravers. Beide worden na dit weekend gezien als favorieten voor de begin augustus te verrijden derby in Berlijn.

Sportmaandag, 14 april 2008

De Haan komt net tekort in Woudenklassieker

Burgum - Bart van Haaren heeft gisteren de vierde Wouden Klassieker gewonnen. De 23-jarige Amsterdammer bleef na ruim 180 kilometer fietsen in en rond Burgum Sierk Jan de Haan uit Dokkum een paar meter voor in de sprint. De Haan reed in een kopgroep van zeven renners tot vlak voor de finish een bekeken finale, maar kwam zo dicht bij huis net te kort.

Sportmaandag, 14 april 2008

De mens in optima forma

Atletiek is de moeder aller sporten. Bij atletiek draait het om de pure sport, om de meetbare fysieke prestatie. Uiteindelijk telt alleen het snelst, het verst, het hoogst. Atletiek kent nauwelijks spelregels. Je mag weliswaar geen tegenstanders slaan, geen stimulerende pilletjes nuttigen en ook niet met steekpenningen strooien. Maar buitenspel? Technische fout? Netbal? Sticks? Hands? In de atletiek bestaan ze niet.

Sportmaandag, 14 april 2008

Ernst vierde na dolle slotdag NK schaken

Hilversum - Sipke Ernst heeft in een dolle slotronde op het NK schaken genoegen moeten nemen met een vierde plaats. De geboren Damwoudster dolf door een misgelopen opening het onderspit tegen Ruud Janssen. Jan Smeets profiteerde van de nederlaag en zorgde voor een sensatie door koploper Daniël Stellwagen in een spectaculair tijdnoodduel te verslaan en de titel te grijpen in Hilversum. Yge Visser (Sneek) en Daan Brandenburg (Drachten) eindigden respectievelijk als achtste en elfde.

Sportmaandag, 14 april 2008

Heerenveen heeft heel wat goed te maken

Heerenveen - ,,Bedankt voor de persconferentie. Ik heb lang genoeg gewacht, ik ga naar huis.” Pisnijdig was ’ie, Gertjan Verbeek. Nijdig op z’n ploeg, die tegen Sparta een ‘zekere’ zege had laten liggen. Nijdig op collega Foeke Booy, die zo lang op zich liet wachten bij de officiële nababbel. En - vooral - nijdig op zichzelf, want tactisch gestunteld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties