Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 14 mei 2007.

Cultuurmaandag, 14 mei 2007

Crescendo wint publieksprijs op harmoniefestival

Heerenveen - Muziekvereniging Crescendo uit Drachten heeft de publieksprijs gewonnen op het Festival voor Harmonie dat zaterdag in de Rinkelbom in Heerenveen werd gehouden.

Cultuurmaandag, 14 mei 2007

Jubilerende cantorij zingt op niveau

De laatste jaren zijn er nogal wat zangkoren of vocale ensembles opgericht, die zich cantorij noemen. Maar zijn ze dat ook werkelijk? Eigenlijk is cantorij de naam voor een kerkkoor, dat wordt geleid door een cantor (zanger). Deze zanggroep onderscheidt zich van andere koren door zijn liturgische functie: men treedt niet op in een kerkdienst, maar neemt deel aan het geheel van de liturgie. De cantorij maakt dus deel uit van de gemeente en bestaat in de regel ook uit gemeenteleden.

Cultuurmaandag, 14 mei 2007

Stipelrûnte in Drachten groot succes

In Drachten was het zaterdag een drukte van belang. 45 koren uit Fryslân, met in totaal zo’n vijftienhonderd leden, traden gedurende de dag op in verschillende Drachtster kerken en onder het carillon in het centrum. Voor de negende keer vond de Stipelrûnte plaats, een korenfestival waarbij allerlei soorten koren optredens verzorgen van shantykoren en algemene koren tot oratoriumverenigingen. De Stipelrûnte is een initiatief van Keunstwurk en SAKO Fryslân (Samenwerkingsverband Korenorganisaties) en wordt steeds in een andere plaats georganiseerd in samenwerking met lokale organisaties. In zes verschillende kerken in Drachten traden de koren op, ieder koor verzorgde twee keer een optreden in twee verschillende kerken en aan het einde van de dag was er een gezamenlijk optreden onder het carillon.

Dossiermaandag, 14 mei 2007

‘Je brein is als een spier, die moet je wel trainen’

Herhalen, associëren en er je emotie in leggen. Een mix van deze drie leertechnieken zorgt volgens studiedeskundige Gerald Essers voor het beste resultaat. Wie examenstof goed wil onthouden, moet gewoon een beetje creatief studeren.

Dossiermaandag, 14 mei 2007

Altijd werken als anderen op stap gaan

Voor 7399 Friese scholieren beginnen woensdag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die ondertussen al druk bezig zijn met het plannen van hun toekomst. Vandaag: Arjan de Boer gaat naar de hotelschool en werkt om ervaring op te doen in twee restaurants.

Dossiermaandag, 14 mei 2007

Ti Ta Tovenaar


Dossiermaandag, 14 mei 2007

Gerbrich de Heij (16) heeft liever praktijkexamen dan dat ze al die boeken doorneemt


Economiemaandag, 14 mei 2007

Cao chauffeurs goederenvervoer goedgekeurd

Chauffeurs hebben het cao-akkoord aanvaard, maakte CNV-bestuurder Anton Meijerman gisteren bekend. In het hele land hebben CNV en FNV zaterdag bijeenkomsten gehouden, waarin het akkoord werd toegelicht. In Drachten waren 120 chauffeurs aanwezig, van wie op een na iedereen voorstemde. Alleen in Rotterdam werd het spannend. Daar is het akkoord met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen.

Hoofdartikelmaandag, 14 mei 2007

Orgaandonatie...

Orgaandonatie blijkt een gevoelig onderwerp. Niemand ontkent het belang van voldoende donororganen - er worden mensenlevens mee gered - maar meer donoren lijken er niet te komen. De politiek heeft het onderwerp zo nu en dan op de agenda en stoeit dan met verschillende systemen. In essentie komt erop neer dat je donor bent tenzij je hebt aangegeven geen donor te willen zijn; of je bent geen donor tenzij je hebt aangegeven wél donor te willen zijn. Van beide systemen zijn allerlei varianten te bedenken die om de zoveel tijd de revue passeren.

Regiomaandag, 14 mei 2007

‘Een beetje harmonisch gevoel is genoeg’

De Stipelrûnte, het korenfestival in Drachten, had zaterdag een gigantische publiekstrekker: een workshop gebaseerd op de (in koorkringen) zeer populaire film ‘As it is in heaven’. Over ‘zingen totdat je bij jezelf bent’.

Regiomaandag, 14 mei 2007

Nog één keer in de trouwkleren

Marrum - Het begon allemaal met Nynke Berg-Olivier en een vriendin, die tijdens het theedrinken besloten dat ze eigenlijk nog wel graag eens hun trouwjurk wilden dragen. Niet even snel in de woonkamer met de gordijnen dicht, zoals vriendinnen onder elkaar wel vaker doen, maar ,,echt wer mei de fersierde wein en sa, krekt of it wer brulloft is.”

Regiomaandag, 14 mei 2007

Piloot onwel; Cessna stort neer in Waddenzee

Harlingen - Een Cessna is zaterdagavond even na half negen neergestort in de Waddenzee, voor de kust bij Harlingen. De 54-jarige Duitse piloot werd in kritieke toestand uit het water gehaald. Hij is later in het ziekenhuis overleden. Vermoedelijk is de piloot tijdens de vlucht onwel geworden. Op het stoffelijk overschot wordt sectie verricht. Het wrak is gisterochtend geborgen.

Regiomaandag, 14 mei 2007

SP: ‘Huisvesting provincie ver over budget’

Leeuwarden - De oppositie in Provinciale Staten roert zich over de tijdelijke huisvesting, het inhuren van externe adviseurs en vermeende vriendjespolitiek bij de provincie. Volgens de SP-fractie is het budget voor de tijdelijke huisvesting nu al met vier miljoen euro overschreden. De fractie overweegt een provinciale parlementaire enquête aan te vragen.

Geloof & Kerkmaandag, 14 mei 2007

Hiphop en turbopreek in gevangenisdienst

Leeuwarden - Een bijbeltekst, een liedje zingen en een turbopreek van vijf minuten in een dienst van een half uur. Een kerkdienst in het Leeuwarder Huis van Bewaring de Blokhuispoort ziet er iets anders uit dan een doorsnee dienst. Natuurlijk, de ‘gewone’ kerkliederen worden er gezongen. Maar net zo makkelijk laat voorganger Henk Tichelaar muziek van Bob Marley of Bob Dylan horen. Tijdens de jaarlijkse open dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen werd een selecte groep mensen zaterdag een kijkje achter de anders gesloten deuren gegund.

Geloof & Kerkmaandag, 14 mei 2007

‘Verzuiling hoorde in canon’

Utrecht - De hele Nederlandse geschiedenis van circa 1880 tot 1980 blijft ondoorzichtig, als je niets weet van de verzuiling. Die behoort tot het minimumpakket dat ieder aan historische kennis moet meedragen, anders krijg je de twintigste eeuw niet goed in beeld. Dat zei VU-hoogleraar geschiedenis dr. A.Th. van Deursen zaterdag in Utrecht op een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Kerkgeschiedenis (VNK).

Geloof & Kerkmaandag, 14 mei 2007

‘Zet in kerk ‘auti-bril op’

Amersfoort - Ga in gesprek met mensen met autisme, probeer je in hen te verplaatsen en zet de ‘auti-bril’ op. Deze tips kregen de vierhonderd bezoekers van de studiedag Geloof en autisme, zaterdag in Amersfoort. ,,Stem kerkdiensten meer af op mensen met autisme”, aldus Colette de Bruin, schrijfster van een boek over autisme.

Sportmaandag, 14 mei 2007

Zwitserse Fries is goed op dreef in de wind

Bantega - Alain Gloor won zaterdag de skeelerklassieker rond Bantega. De 25-jarige Zwitser die in Wolvega woont, kwam op dreef in de harde wind en versloeg na 72 kilometer Roy Boeve (Kampen) en Hermen van der Wal van Urk. Willem Hut (Haulerwijk) zat ook in de kopgroep van tien, maar belandde net naast het erepodium.

Sportmaandag, 14 mei 2007

Friezen kleuren start van Olympia’s ronde

Sportmaandag, 14 mei 2007

Eerste schaaktitel voor Groningen

Den Bosch - Schaakclub Groningen heeft voor het eerst in de historie de landstitel veroverd. Share Dimension versloeg gisteren in Den Bosch, waar de laatste ronde met alle teams gezamenlijk gespeeld werd, Apeldoorn met 8-2. De Friezen waren op dreef getuige de overwinningen van Jan Werle (Beetsterzwaag) en Daan Brandenburg (Drachten). Oud-Sneker Yge Visser was verantwoordelijk voor de enige nederlaag tegen het team van de Fries Sipke Ernst. Die speelde op bord wel knap remise tegen Nederlands kampioen Sergei Tiviakov.

Sportmaandag, 14 mei 2007

Friezen degraderen na tien seizoenen uit hoofdklasse

Urk - Harkemase Boys is er niet in geslaagd degradatie naar de eerste klasse te voorkomen. Dit is voor de club die zo graag een stabiele hoofdklasser wil zijn een kleine ramp. Twee jaar na het vertrek van zowat een heel team krijgt de club van die crisis alsnog de rekening gepresenteerd. Vanavond is er een bestuursvergadering waarin de centrale vraag is: hoe nu verder?

Sportmaandag, 14 mei 2007

Spelers SC Heerenveen berusten in Amsterdam ArenA in nederlaag

Amsterdam - Natuurlijk baalden ze, vooral van de twee eerste doelpunten van Ajax. Maar de spelers van SC Heerenveen relativeerden de kansloze 4-0 nederlaag in de Amsterdam ArenA al gauw. Paul Bosvelt en Petter Hansson namen afscheid met een lach.

Sportmaandag, 14 mei 2007

Heerenveen sluit jaar af met een kater

Amsterdam - Een kwart wedstrijd mocht SC Heerenveen gistermiddag tegen Ajax hopen op de finale in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Toen stortte het Friese bolwerk in de Amsterdam Arena als een kaartenhuis in elkaar. Daarmee ging een mooi seizoen als een nachtkaars uit en sloot Heerenveen het jaar af met een kater.

Weermaandag, 14 mei 2007

Wisselvallig

Het is vandaag en morgen wisselvallig. We krijgen met name vanavond te maken met buien, waarbij ook kans op onweer. Het wordt vanmiddag ongeveer 17 graden. Morgen hebben we droog en vrij zonnig weer tot de avond.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties