Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 14 mei 2009.

Cultuurdonderdag, 14 mei 2009

Els van der Glas opent beeldentuin in Boornbergum

Boornbergum - Beeldend kunstenares Els van der Glas opent deze maand een beeldentuin in Boornbergum. Na een proefopenstelling vorig jaar, opent de tuin op 30 mei officieel de deuren. In de landelijk gelegen tuin zijn bronzen beelden van Van der Glas te bezichtigen, voornamelijk dieren in specifieke houdingen. In de loop van het seizoen zullen gastexposanten, onder wie Elly Stoelwinder (glas) en Koos Fransen (beelden) in de tuin exposeren. Ook heeft Van der Glas een kleine kunstroute uitgezet langs bevriende kunstenaars in de omgeving.

Cultuurdonderdag, 14 mei 2009

Fries Kamer Orkest zoekt strijkers en trompettisten

Leeuwarden - Het Fries Kamer Orkest is op zoek naar nieuwe leden. Het 35 leden tellende orkest kampt met een tekort aan strijkers. Ook is het op zoek naar twee nieuwe trompettisten. Om een indruk te krijgen van het orkest houdt het ensemble op 8 juni een open repetitie. Trompettisten en strijkers die interesse hebben, mogen dan een avondje met het orkest meespelen.

Economiedonderdag, 14 mei 2009

Saldo melkveehouderij over 2008 iets lager

Wageningen – De saldo’s die de melkveehouders ontvingen in 2008 lagen licht lager dan die in het voorgaande jaar. Volgens cijfers van accountantsorganisatie Alfa lag het saldo voor een boer op ruim 25 cent per liter. Een jaar eerder was dat twee cent hoger. In het begin van het jaar was er nog sprake van een prijspiek. Later in het jaar volgde een sterke verlaging van de prijzen. Melkveehouders ontvingen per kilo melk 35,65 cent. Een jaar eerder was dat een tiende cent hoger.

Economiedonderdag, 14 mei 2009

Onherkenbaar, maar nog steeds eigen

Drachten - Het heeft een paar jaar geduurd, maar nu is het vernieuwde winkelcentrum De Drait in Drachten dan eindelijk helemaal klaar. Een mooie opsteker voor de buurt, die er aan alle kanten op vooruit gaat.

Economiedonderdag, 14 mei 2009

Uitbreiding van kozijnenbedrijf De Vries Gorredijk

Gorredijk - Kozijnenbedrijf De Vries in Gorredijk gaat het komende jaar uitbreiden. Het is de planning dat er zestig nieuwe mensen bijkomen. De uitbreiding is een gevolg van sluiting van andere vestigingen in Nederland. De keuze om in Gorredijk verder te gaan is een gevolg van de sterke automatisering op deze locatie. Bij Tinga in Winsum, een ander onderdeel van moederbedrijf Doorwin, komen er tien werkplekken bij. Een groot deel van het extra personeel komt naar verwachting van de vestiging in Noord-Holland die gesloten wordt.

Hoofdartikeldonderdag, 14 mei 2009

Armoede...

Eens in de zoveel tijd duiken nieuwsberichten op over de gevolgen van armoede in Nederland. Deze week ging het over een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de effecten van armoede op kinderen. Conclusie: armoede belet kinderen zich ten volle te ontplooien in de Nederlandse samenleving. Vaak is er in arme gezinnen niet voldoende geld om kinderen te laten deelnemen aan sport of culturele activiteiten. Arme kinderen doen daarom beduidend minder aan sport en andere activiteiten dan kinderen van rijkere ouders. Het gaat in dit geval om kinderen in eenoudergezinnen, bijstandshuishoudingen of gezinnen van niet-westerse allochtonen.

Regiodonderdag, 14 mei 2009

Sneek verliest acht ton door bouwmalaise

Sneek – De gemeente Sneek lijdt een renteverlies van acht ton, omdat er niet gebouwd wordt op aangekochte gronden. De gemeente kocht de afgelopen jaren grond voor onder meer het project Harinxmaland. Ze verwachtte alleen daar al jaarlijks zo’n honderd kavels te kunnen verkopen aan huizenbouwers.

Regiodonderdag, 14 mei 2009

‘Meer plek voor verslaafden’

Leeuwarden – Meer zwaar verslaafde Leeuwarders zouden op medische basis heroďne moeten kunnen krijgen. Nu doen 25 lokale junks mee aan een project waarbij ze gratis heroďne krijgen, op voorwaarde dat ze hun leven beteren.

Regiodonderdag, 14 mei 2009

SAR-heli moet er staan voor zieke eilander

Leeuwarden - Fryslân gaat niet akkoord met de verhuizing van de SAR-helikopters van Leeuwarden naar Den Helder, als niet aan de basisvoorwaarden wordt voldaan. De afspraak is dat 24 uur per dag en zeven dagen per week een helikopter paraat staat voor zieke eilanders. Maar nu het op betalen aankomt doet het rijk moeilijk.

Regiodonderdag, 14 mei 2009

Langer leven, maar ook langer ziek zijn

Leeuwarden - We zijn over twintig jaar langer gezond, maar ook langer ziek. We gaan gezonder leven, gezonder eten, we kunnen profiteren van nieuwe medicijnen en betere medische technieken. Maar in 2028 zullen er ook veel minder werkenden zijn om de zorg voor al die langer levende ouderen te betalen. Dus rijst de vraag: hoe komt het eigenlijk met de ouderenzorg?

Geloof & Kerkdonderdag, 14 mei 2009

Realiteit van de duivel moet op agenda

Tzum - Veel christenen geloven niet meer in het bestaan van de duivel. Maar daarmee sneeuwt onder wat hij kan aanrichten in het leven van mensen, meent het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk. Een werkgroep maakte een cursus om de Dienst der bevrijding terug te brengen in de PKN.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 mei 2009

Laatste dienst Leger des Heils aan De Tuinen

Leeuwarden - Het Leger des Heils in Leeuwarden houdt zondag haar laatste dienst in het pand aan De Tuinen. Liefst 92 jaar heeft het Leger des Heils hier haar onderdak gehad in het karakteristieke pand in de binnenstad. Er wordt afscheid genomen van het kerkgebouw waarin vele generaties heilssoldaten en andere gemeenteleden hun ‘geestelijk thuis’ vonden. Het leger vertrekt uit de binnenstad omdat renovatie van het huidige gebouw te duur is. Op 24 mei betrekt de gemeente een nieuwe kerk in de wijk Bilgaard. Juni vorig jaar werd begonnen met de bouw.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 mei 2009

‘Theologie moet concrete geboden ontwikkelen’

Utrecht - De christelijke theologie zou voorstellen voor concrete geboden moeten ontwikkelen, vindt promovendus Coen Constandse.

Sportdonderdag, 14 mei 2009

Friezen kleuren de Batavus Pro Race

Leeuwarden - De Friese wielrenners Maint Berkenbosch en Lieuwe Westra hebben gisteren de Batavus Pro Race op hun eigen wijze kleur gegeven. Beiden slaagden ze er niet in het jagende peloton achter zich te houden. De winst ging na een ultieme jump naar Kenny van Hummel.

Sportdonderdag, 14 mei 2009

Van de ‘knie’ naar De Kuip; en dat in één seizoen

Heerenveen - Hoeveel zouden het er zijn? Jongens, meisjes, drie, vier turven hoog, dromend van schitterde passeerbewegingen, sublieme doelpunten en heldenverering in het Abe Lenstrastadion. Duizenden. Meer? Hun ouders moedigen ze aan. Doorzetten! Maar wat als het talent te mager is en de wens te groot? Dan volgt de relativering. Spelen bij Heerenveen? Ik zou er maar niet te veel op rekenen.

Sportdonderdag, 14 mei 2009

Beerens langer bij Heerenveen

Heerenveen In de aanloop naar de bekerfinale zondag in De Kuip tegen FC Twente heeft sc Heerenveen gisteren een flinke slag geslagen. De alom begeerde aanvaller Roy Beerens is akkoord gegaan met een nieuw contract bij de Friese club.

Sportdonderdag, 14 mei 2009

SCO naar bekerfinale

Drachten SCO uit Oldeholtpade heeft gisteravond in Drachten de finale van de Jan Mulder beker bereikt. Dat gebeurde door een 8-11 winst op aartsrivaal Drachten, regerend bekerhouder en dus gebrand op prolongatie van de zege van vorig jaar.

Sportdonderdag, 14 mei 2009

Favorieten laten op FK schaken steken vallen

Sneek In de tweede ronde van het Fries Kampioenschap schaken in Sneek hebben de favorieten gisteravond de nodige steken laten vallen.

Sportdonderdag, 14 mei 2009

Deelnemersrecord bij Twirreloop

Wytgaard SV Friesland deelde gisteravond in Wytgaard 410 startnummers uit. Zo veel deelnemers waren er nog niet eerder bij de Twirreloop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties