Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 mei 2010.

Cultuurvrijdag, 14 mei 2010

Aantal bezoekers Tryater daalt naar 44.374 in 2009

Leeuwarden - Tryater heeft vorig jaar 44.374 bezoekers getrokken. Dat zijn er ruim 8700 minder dan het jaar ervoor. Het aantal is gehaald met ruim honderd voorstellingen en bijeenkomsten minder dan in 2008, namelijk 387 activiteiten. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Friese theatergezelschap dat woensdag openbaar is gemaakt.

Economievrijdag, 14 mei 2010

Twee nieuwe windparken op zee

Den Haag Demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft subsidie toegezegd voor twee nieuwe windparken op zee, zo’n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het vermogen van de toekomstige parken bedraagt samen 600 megawatt, genoeg om 660.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Economievrijdag, 14 mei 2010

Benedictus voorzitter vee-exportclub

Leeuwarden Het Friese Eerste Kamerlid Geart Benedictus is benoemd tot voorzitter van de vee-exportorganisatie Veepro. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Hij volgt Johan de Groot op. Nieuwe directeur wordt Reinoud van Gent. Hij was tot voor kort medevennoot van een veeartsenijmaatschap in Zeewolde en volgt Johan van den Berg op.

Economievrijdag, 14 mei 2010

Eurlings staat achter invoering trekkerrijbewijs

Den Haag - Demissionair minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil overgaan tot de invoering van een trekkerrijbewijs per 1 januari 2012. Dat meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij neemt het advies over van de initiatiefgroep Peijs.

Hoofdartikelvrijdag, 14 mei 2010

Torenhoge schulden...

Het financiële noodplan dat de Europese regeringsleiders begin deze week overeenkwamen om de euro te redden, biedt hooguit een adempauze. De Europese landen hebben recordhoge tekorten op hun begrotingen, maar steken zich toch voor honderden miljarden in de schuld om de schuldencrisis aan te pakken. Dat gaat dus niet werken. Om een diepe economische crisis te voorkomen, moeten er structurele maatregelen worden genomen. En dat gaat van ‘au’. Iets waar de meeste politici voor weglopen uit angst de kiezersgunst te verspelen.

Regiovrijdag, 14 mei 2010

‘Als zelfs ik niet slaag, dan slaagt niemand’

Voor 9230 Friese middelbare scholieren beginnen volgende week maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag stelt Ytje Platinga (16) uit Balk zich voor.

Regiovrijdag, 14 mei 2010

Geen koffie met gebak, maar 240 kilometer fietsen

Dokkum - Fries om utens Syb van der Meulen (73) uit Canada staat op tweede pinksterdag aan de start van de fietselfstedentocht. De inspanning is bedoeld als eerbetoon aan de Canadese soldaten die 65 jaar geleden Fryslân hebben bevrijd.

Regiovrijdag, 14 mei 2010

Vuilnis straks weer overal opgehaald

Damwâld - Dantumadiel belooft snel met een oplossing te komen voor het probleem met de nieuwe vuilniswagens. Die zijn erg breed, en kunnen niet alle straten bereiken. De bewoners moeten hun afvalcontainers daarom op een plek buiten hun eigen straat aanbieden. Hierover zijn diverse klachten binnen gekomen.

Regiovrijdag, 14 mei 2010

Staten bang voor strop met nieuw Thialf

Leeuwarden - Gedeputeerde Galema moet met een nieuw, realistisch voorstel komen over nieuwbouw van Thialf. De huidige startnotitie is woensdag als ,,volstrekt onvoldoende” afgeserveerd door Provinciale Staten. Zij missen elke grond voor onderbouwing van een forse provinciale bijdrage aan de nieuwbouwplannen.

Regiovrijdag, 14 mei 2010

Einde dreigt voor project Friese Meren

Leeuwarden - Het doorgaan van het tweede deel van het Friese Merenproject staat onder druk. De provincie slaagt er niet of nauwelijks in subsidie van het rijk en Europa los te krijgen voor het project. Bovendien kan de verplichte co-financiering de gemeenten, die al in zwaar weer verkeren, in financiële problemen brengen.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Tzummarum is van Minnertsga

Tzummarum - Minnertsga blijft de afdelingspartij in Tzummarum domineren. Van de laatste tien edities won de kaatsvereniging er liefst zeven. De enige constante factor in die knappe serie heet Chris Wassenaar. Gestopt, maar eenmaal op het veld nog altijd gedreven.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Kou en regen fietsen Westra opnieuw in de wielen

Leeuwarden - De derde editie van de Batavus Pro Race (UCI 1.1) is woensdagmiddag gewonnen door de Markus Eichler. De wielrenner van de Milram-ploeg verraste op de meet Bram Schmitz, die de benen op de Groeneweg in Leeuwarden iets te snel stil hield. Na de Belg Gert Steegmans (2008) en vorig jaar de Nederlander Kenny Hummel was het ditmaal de beurt aan een Duitse wielrenner.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Timmer vertrekt bij sc Heerenveen

Heerenveen - Doelman Henk Timmer zal volgend seizoen niet terugkeren bij sc Heerenveen. De 39-jarige routinier hielp de Friese eredivisionist dit seizoen, op aandrang van interim-trainer Jan Everse, uit de brand, nadat drie doelmannen vanwege blessures uit de roulatie waren geraakt.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Frisia treft HODO in beslissingswedstrijd

Leeuwarden Voetbalclub LAC Frisia 1883 speelt komende zondag in De Blesse een beslissingswedstrijd tegen HODO om promotie naar de zondag eerste klasse.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Arjen Bergsma naar Harkemase Boys

Harkema - In navolging van Ale de Boer (SC Cambuur) heeft Harkemase Boys voor komend seizoen opnieuw een verdediger van een betaald voetbalclub gestrikt.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Periodetitel voor Mulier

Balk - Mulier heeft woensdagavond beslag gelegd op de derde periodetitel in de derde klasse A door VVI in een beslissingsduel te verslaan: 1-2.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Verlies ‘ladies’ Heerenveen

Heerenveen - De ‘ladies’ van sc Heerenveen hebben woensdagavond de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag met 1-2 verloren.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Heerenveen gaat met 0-6 zege op vakantie

Loppersum - Sportclub Heerenveen heeft woensdagavond het seizoen afgesloten met een 0-6 oefenzege op de zaterdagderdeklasser VV Loppersum. Voor Heerenveen troffen Michael Dingsdag, Oussama Assaidi, Filip Djuricic, Samir Fazli, Luciano Narsingh en Michal Papadopulos doel.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Haulerwijk keert na 34 jaar terug in de derde klasse

Leek - Haulerwijk keert na 34 jaar terug in de derde klasse van het zondagvoetbal. Door woensdagavond in Leek de beslissingswedstrijd tegen Zuidhorn te winnen legde de ploeg van de scheidende trainer Henk Boeree beslag op de vierde plaats in de vierde klasse B en daarmee is de promotie een feit.

Sportvrijdag, 14 mei 2010

Alsnog promotie voor Blauw Wit’34 op doelsaldo

Hurdegaryp - Blauw Wit’34 keert na één seizoen terug in de eerste klasse. De Leeuwarders dwongen woensdagavond in Hurdegaryp alsnog promotie af op basis van een beter doelsaldo in de competitie, nadat het beslissingsduel tegen Broekster Boys - inclusief verlenging - geen winnaar had opgeleverd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties