Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 14 mei 2012.

Cultuurmaandag, 14 mei 2012

Bijna 6000 mensen op Rock-’n-roll Festival

Franeker | De derde editie van het Rock-’n-roll Festival Franeker heeft zaterdag bijna zesduizend bezoekers getrokken. Dat zijn er zo’n duizend meer dan vorig jaar, zo heeft de organisatie gisteren gemeld. Met name de avond was drukker dan tijdens voorgaande edities.

Cultuurmaandag, 14 mei 2012

Koninklijke onderscheiding voor muzikant Han Bennink

Heerenveen | Muzikant en beeldend kunstenaar Han Bennink is gisteren benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bennink kreeg de koninklijke onderscheiding gistermiddag tijdens zijn concert in Museum Belvédère in Heerenveen. Dit concert gold als afsluiting van de tentoonstelling Bennink - Beats - Belvédère die vanaf eind februari in het museum was te zien en waarin Bennink zijn collages en assemblages toonde.

Cultuurmaandag, 14 mei 2012

Stefan Greiner beste levende standbeeld van Fryslân

Easterlittens | Stefan Greiner van AOC Friesland in Sneek heeft zaterdag de eerste editie van het Fries Kampioenschap Living Statues in Easterlittens gewonnen. Greiner won de eerste prijs (200 euro) als levende standbeeld van een straatmuzikant. Aan de wedstrijd deden 46 leerlingen mee van verschillende scholen voor voortgezet en middelbaar onderwijs in Fryslân. Het evenement trok zo’n zevenhonderd bezoekers. De organisatie spreekt van een groot succes en denkt na over een tweede editie.

Cultuurmaandag, 14 mei 2012

CMV Harmonie uit Sneek wint Gouden Spiker Bokaal

Ureterp | Fanfare CMV Harmonie uit Sneek onder leiding van dirigent Piet Visser heeft zaterdag in de derde divisie de Gouden Spiker Bokaal gewonnen. Daarin slaagde het orkest tijdens het Gouden Spiker Festival 2012 voor fanfares, dat werd gehouden in mfc De Wier in Ureterp. De gouden bokaal voor de vierde divisie ging naar Ere Zij God uit Jutrijp/Hommerts, Woldhoorn uit Tolbert won de bokaal in de vijfde divisie.

Economiemaandag, 14 mei 2012

Onderzoek windparken Groningen

Den Haag | Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken laat onderzoeken of enkele gebieden in de provincie Groningen geschikt zijn voor het aanleggen van grote windmolenparken. Privé-investeerders in Groningen hebben plannen voor een aantal windenergieparken met een vermogen van meer dan honderd megawatt in onder meer de gemeenten Oldambt en de Eemsmond. Verhagen wil weten of de parken invloed hebben op de leefbaarheid en de natuur.

Hoofdartikelmaandag, 14 mei 2012

Marktwerking als platte ideologie

Soms zijn er dagen waarop ineens heel duidelijk zichtbaar wordt dat de tijdgeest aan het kantelen is. De kranten van vorige week lieten dit zien aan de hand van twee nieuwsberichten over verschillende sectoren in de samenleving die nochtans de zelfde strekking hebben: doorgaan op de weg van de marktwerking is heilloos. De artikelen gingen over een nieuwe manier van inrichten van de gezondheidszorg en het weer volledig in overheidshanden brengen van spoorbedrijf ProRail.

Regiomaandag, 14 mei 2012

Nieuwe vlag voor nieuwe gemeente Leeuwarden

Leeuwarden | Als Leeuwarden en het noordelijk deel van Boarnsterhim op 1 januari 2014 samen gaan, is er alvast een nieuwe gemeentevlag. Oud-makelaar Folkert Popma, oud-wethouder van Leeuwarden Marco Florijn en Rienk Wegener Sleeswijk, de kamerheer van de koningin in Fryslân, hebben gedrieën de nieuwe vlag ontworpen en zaterdag overhandigd aan de burgemeesters Ferd Crone (Leeuwarden) en Ton Baas (Boarnsterhim).

Regiomaandag, 14 mei 2012

Achttien zonnepanelen en bewust geen wasdroger

Kollum | De energiezuinigste woning van de gemeente Kollumerland staat in Kollum en wordt bewoond door de familie Van den Poll. Het gezin wint met de verkiezing drieduizend euro. Dit wordt besteed aan extra zonnepanelen, is de belofte.

Regiomaandag, 14 mei 2012

CDA: sneller besluit over asielkinderen

Leeuwarden | Asielzoekersgezinnen met kinderen die in Nederland geboren en getogen zijn moeten met snellere procedures meer kans op een verblijfsvergunning krijgen. Dat stellen 81 lokale CDA-fracties in brieven aan de Tweede Kamerleden van hun partij.

Geloof & Kerkmaandag, 14 mei 2012

Opwekking: al 20.000 kampeerders

Ureterp | De Pinksterconferentie Opwekking heeft op dit moment al 10 procent meer kampeerders dan vorig jaar. De teller staat nu op twintigduizend, zo meldde directeur Joop Gankema van Stichting Opwekking afgelopen zaterdag in Ureterp. Tot en met woensdag kunnen mensen zich nog aanmelden voor een kampeerplaats. Opwekking heeft dit jaar het terrein anders ingedeeld, zodat er nog voldoende ruimte is voor campinggasten. De pinksterconferentie is dit jaar van vrijdag 25 mei tot en met maandag 28 mei.

Geloof & Kerkmaandag, 14 mei 2012

Festival316: ‘het begin van een landelijke opwekking’

Festival316 in Ureterp is het begin van een opwekking, gelooft Joop Gankema, directeur van stichting Opwekking. Met vierduizend mensen was het evenement zaterdag opnieuw uitverkocht.

Geloof & Kerkmaandag, 14 mei 2012

Christen zijn in de puinhopen van Homs

Drie Syrische bisschoppen waren gisteren te gast in Groningen, in PKN-kerk De Fontein. ,,Het gaat nu om overleven’’, was hun boodschap. Maar dat niet alleen: ,,De belangrijkste agenda voor de toekomst is het werken aan vergeving en verzoening.”

Sportmaandag, 14 mei 2012

Marrit Steenbergen verpulvert het ene record na het andere

Drachten | Dertig jaar lang kon Margriet van Staveren haar naam terugvinden in de recordboeken. De nationale toptijden van de Kampense op de 200 meter wisselslag en de 100 meter vlinderslag waren sinds 10 juli 1982 bestand tegen de tand des tijds, maar Marrit Steenbergen had daar de afgelopen drie dagen geen boodschap aan.

Sportmaandag, 14 mei 2012

Partuur Van der Bos pakt de ‘krans op’ in Dongjum

Dongjum | Het partuur Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger pakt op de eerste vrijeformatiepartij dit jaar in Dongjum de draad, en krans, van vorig jaar gewoon weer op. De verrassende andere finalist Jelte-Pieter Dijkstra, Ale Jan Anema en Peter de Boer werd verslagen met een koninklijke Daniël Iseger in de hoofdrol.

Sportmaandag, 14 mei 2012

’t Fean’58 verlengt abonnement tweede klasse

Aan al het mooie komt een einde; ook aan het verblijf van ’t Fean’58 in de tweede klasse I. Maar nu nog niet. De ploeg uit Surhuisterveen, al vijftien jaar (!) achtereen actief op hetzelfde niveau, handhaafde zich zaterdag dankzij een 2-1 zege op SDS.

Sportmaandag, 14 mei 2012

Dit seizoen is het wél raak voor Zwaagwesteinde: kampioen

De Westereen - Bij Zwaagwesteinde was de ontlading zaterdag na het binnenhalen van het kampioenschap in de vierde klasse B in meerdere opzichten bijzonder. Eindelijk derde klasse, nadat het een jaar terug onverwacht nog misging. Daarnaast werd een paar dagen terug nog bekend gemaakt, dat het zondagteam wordt opgeheven.

Sportmaandag, 14 mei 2012

Harkemase Boys veroordeelt zichzelf tot extra problemen

Genemuiden | Harkemase Boys heeft een ontsnappingsroute nodig om in de topklasse te blijven. De hoogste Friese vertegenwoordiger op amateurniveau ging zaterdag op schlemielige wijze onderuit bij SC Genemuiden (2-1), terwijl directe concurrent SVZW geen fout maakte tegen het reeds gedegradeerde ARC (4-1). Daardoor wacht zaterdag een beslissingsduel in Hoogeveen om te bepalen wie het vege lijf mag proberen te redden in de nacompetitie.

Sportmaandag, 14 mei 2012

Sneek Wit Zwart simpel en verdiend naar titel

Sneel - SWZ Boso Sneek kroonde zich gisteren tot kampioen van de hoofdklasse C en gaat naar de topklasse. De equipe van trainer Johan Groote deed wat het moest doen en won simpel en verdiend met 2-0.

Sportmaandag, 14 mei 2012

‘Zondagvoetbal is de dupe van verlate sluitingstijden in horeca’

Na 81 jaar kwam er gisteren een einde aan de zondagafdeling van Zwaagwesteinde. Vorig jaar koos ook Rood Geel, toch een gerenommeerd zondagbolwerk, voor het zaterdagvoetbal. Zit er nog wel toekomst in het zondagvoetbal?

Sportmaandag, 14 mei 2012

Verrukkelijke tijden

De diehard fans van Feyenoord, het laatste decennium dikwijls minnelijk bespot vanwege het ijselijke geknoei binnen de lijnen en chaos daarbuiten, beleven verrukkelijke tijden. Ik weet niet hoe u het vergaat, maar ik mag dat wel lijden. Want ontleed de Feyenoord-supporter en ontdek de kostelijke zelfspot en het deugdelijke plichtsbesef. Loyaal aan Feyenoord 1 is geen keuze, maar veel meer een filosofie.

Sportmaandag, 14 mei 2012

‘Ik riep alleen maar: doelpunt, doelpunt, doelpunt’

Sneek | Er was de laatste dagen een hoop te doen om grensrechter Hessel Steegstra. De Sneker assisteerde Erik Braamhaar donderdagavond bij de eerste ontmoeting tussen NEC en Vitesse (2-3) in de play-offs en oordeelde in de slotfase van het beladen duel dat Frank van der Struijk de bal na een scrimmage over de eigen lijn had geholpen.

Sportmaandag, 14 mei 2012

Uitdaging Cambuur: routiniers vervangen

Venlo - Voor het vierde jaar op rij spatte voor SC Cambuur gisteren de promotiedroom wreed uiteen. Voor de derde keer gebeurde dat door tegentreffers in de slotminuten van een duel. Maar als de teleurstelling over de uitschakeling tegen VVV Venlo (4-3) weer weg is en de ratio weer overheerst, moet de conclusie zijn dat Cambuur een redelijk goed seizoen heeft gekend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties