Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 14 juni 2012.

Cultuurdonderdag, 14 juni 2012

35e editie festival Tsjoch in Wommels

Wommels | Het Tsjochfestival verhuist dit jaar naar een nieuwe lokatie. Dat heeft de Vereniging van Friese Volksmuzikanten laten weten. De 35e editie van het festival vindt op 6 oktober plaats in It Dielshus in Wommels. De afgelopen decennia werd het evenement gehouden in De Lawei in Drachten.

Cultuurdonderdag, 14 juni 2012

Moss, Drive Like Maria en DeWolff op Freeze

Leeuwarden | De bands Moss, DeWolff en Drive like Maria zijn dit jaar de hoofdacts op het Freeze Festival. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld. De zestiende editie van het festival vindt op 22 september plaats in De Harmonie in Leeuwarden.

Cultuurdonderdag, 14 juni 2012

Werk Lida Dijkstra krijgt Vlag en Wimpel

Leeuwarden | Het kinderboek Verhalen voor de vossenbroertjes van schrijfster Lida Dijkstra en illustrator Thé Tjong-Khing heeft de Vlag en Wimpel toegekend gekregen in categorie negen jaar en ouder. Dat heeft de Friese schrijfster gemeld.

Cultuurdonderdag, 14 juni 2012

Kunstwerk ‘De Schouwbrug’ geplaatst op Jeltesleat

Hommerts | Bij het Jeltesleat-aquaduct in Hommerts is gisteren het kunstwerk De Schouwbrug geplaatst. De plaatsing nam zo’n vier uur in beslag. Het door Ben Raaijman ontworpen object moet van de Jeltesleat weer een aangename en aantrekkelijke verblijfplaats maken voor inwoners en toeristen, zo meldde de provincie Fryslân.

Economiedonderdag, 14 juni 2012

VDL Bus bouwt bussen voor Finland

Eindhoven | VDL Bus & Coach gaat 48 bussen maken voor het openbaar vervoer in Helsinki. De order wordt uitgevoerd bij VDL Bus in Heerenveen en bij VDL in Roeselare. Veolia Transport Finland is opdrachtgever. In december moeten de zogenaamde Citea’s onderdeel zijn van de dienstregeling. VDL heeft sinds begin dit jaar al orders voor honderd bussen in Finland gekregen. Door een laag gewicht verbruiken de bussen minder brandstof. VDL maakt niet bekend wat de order oplevert.

Economiedonderdag, 14 juni 2012

Vijf Friese bouwers samen bij duurzaam wonen

Witmarsum | Vijf Friese bouwbedrijven werken samen in het ontwikkelen en bouwen van huizen volgens het Passiefhuissysteem. Morgen is er een open dag in Witmarsum aan It Partoer 11 van 16.00 uur tot 20.00 uur waar het eerste woonhuis volgens dit duurzame concept wordt gepresenteerd.

Economiedonderdag, 14 juni 2012

Rabo zet succesvolle rekeningvormen stop

Leeuwarden | De invloed van Rabobank wordt nu ook voor klanten van Friesland Bank zichtbaar. Per morgen stoppen de Spaar en Betaal Mix en het KlimSpaardeposito. Rabo maakte eerder al duidelijk de rekeningvormen erg duur te vinden. Friesland Bank trok veel spaarders met de rekeningen. Het had het redmiddel moeten zijn, maar strengere bankregels en de economische crisis dwongen tot het opgeven van de zelfstandigheid. Wie al een rekening bezit, behoudt die gewoon.

Hoofdartikeldonderdag, 14 juni 2012

Het goede recht op gewetensbezwaren

De VVD heeft opnieuw de aanval ingezet op de weigerambtenaar. Eerder volgde de partij de kabinetslijn om ambtenaren die wegens gewetensbezwaren weigeren homostellen in de echt te verbinden toe te staan. Nu komen de liberalen met een wetsvoorstel om ,,voor eens en altijd een einde te maken” aan de positie van de weigerambtenaar, aldus VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

Regiodonderdag, 14 juni 2012

Forse stijging aantal Friezen met bijstand

Leeuwarden | Het aantal bijstandsgerechtigden in Fryslân is het afgelopen jaar spectaculair gestegen. In 2011 werden er in deze provincie 11,9 procent meer bijstandsuitkeringen verstrekt dan in 2010. Landelijk is de stijging 2,8 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor van Divosa, de vereniging voor managers van sociale diensten.

Regiodonderdag, 14 juni 2012

Meer vmbo-leerlingen gezakt

Heerenveen | Het lijkt erop dat de strengere exameneisen zorgen voor meer gezakte vmbo-leerlingen. Uit een voorzichtige schatting van Jan van Nierop, voorzitter van Stichting Platforms VMBO, blijkt dat ongeveer 1 op de 10 leerlingen gezakt is. Vorig jaar was dat gemiddeld 1 op de 20. De leerlingen moeten nu gemiddeld een 5,5 halen over alle eindexamenvakken.

Regiodonderdag, 14 juni 2012

Culturele sector in Súdwest uit ongenoegen

IJlst | Diverse instellingen uit de culturele sector hebben gisteravond hun ongenoegen uitgesproken over de voorgenomen bezuinigingen op cultuur in de gemeente Súdwest-Fryslân. Dat gebeurde tijdens de commissie Boarger en Mienskip. Er werd onder meer ingesproken door de Oratoriumvereniging Bolsward, Federatie Muziek en Zang, het Titus Brandsma Museum in Bolsward, galerie BAS in Sneek en Museum Hindeloopen.

Regiodonderdag, 14 juni 2012

Als ik iemand in mijn ontwerp zie, kan ik diegene wel knuffelen

Zijn mantels zijn van een ongekende schoonheid. ,,Hoor ik vaak.” En ziet hij iemand in zijn couture, dan kan hij diegene wel knuffelen. Hans Noordstrand toont vandaag zijn nieuwe collectie.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juni 2012

Hebben christenen nog invloed?

Vroeger was de kerkelijkheid hoger dan nu, maar Luther en Calvijn klaagden al over de geringe betrokkenheid. Een belangrijker verschil met toen is het verdwijnen van het christelijk geloof als vitaal religieuze cultuur.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juni 2012

20.000 Metalbijbels uitdelen

Ede | Stichting Reck uit Ede wil deze zomer samen met andere christelijke organisaties 20.000 Metalbijbels uitdelen op Wacken Open Air. Dit is het grootste Metalfestival van Europa. Jaïr Sagström van Reck: ,,Deze zomer gaan weer mensen vanuit Nederland naar Wacken om daar Bijbels uit te delen. Samen met zestig andere christenen uit heel Europa wordt Jezus daar verkondigd.’’ Wacken Open Air bestaat sinds 1990. Er komen tienduizenden bezoekers naar toe. Het festival is dit jaar van 2 tot en met 4 augustus. Stichting Reck wil jongeren helpen hun talenten in te zetten om het Koninkrijk van God op een relevante manier bekend te maken, in de breedste zin van het woord. Ze deelden in Nederland ook Bijbels uit bij een concert van Iron Maiden.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juni 2012

Bidden gebeurde met de ogen open

Gouda | Dr. Marten van Willigen knielt op de plavuizen van de Agnietenkapel in Gouda, houdt het lichaam recht, de handen opgeheven en blikt met open ogen naar boven. ,,Dit was de gebedshouding van de Vroege Kerk.’’

Sportdonderdag, 14 juni 2012

Amoah komt niet voor ‘Sibon-rol’ naar Heerenveen

Heerenveen | Matthew Amoah (31) is de nieuwe spits van sc Heerenveen. Hij tekent voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. De 43-voudig Ghanees international komt transfervrij over van het Turkse Mersin Idman Yurdu, waar hij sinds augustus vorig jaar onder contract stond. Zijn verbintenis, die liep tot 2013, werd ontbonden, omdat Amoah al twee maanden geen salaris meer had ontvangen.

Sportdonderdag, 14 juni 2012

Heerenveen verlengt contract van talenten

Heerenveen | Sportclub Heerenveen heeft gisteren de contracten van doelman Jurjan Wouda (21) en Kenny Otigba (19) verlengd. Wouda tekende voor één seizoen bij, terwijl de Hongaarse jeugdinternational Otigba zijn contract met twee seizoen verlengde.

Sportdonderdag, 14 juni 2012

Van der Ree gaat aan de slag bij Blauw Wit’34

Leeuwarden | Dennis van der Ree verdedigt komend seizoen de kleuren van amateurclub Blauw Wit’34 uit Leeuwarden. De 33-jarige verdediger zal bij de club die dit seizoen vanuit de eerste klasse degradeerde ook een trainersfunctie gaan vervullen.

Sportdonderdag, 14 juni 2012

Jan Bos op het podium in de Acht van Annen

Annen | Jan Bos uit Bontebok is gisteravond als derde geëindigd in de Acht van Annen. De winst ging naar Paul de Haan uit Meedhuizen. De Haan was de snelste van een kopgroep van vijftien renners. Melvin Boskamp uit Leek snelde naar de tweede plaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties