Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 juni 2013.

Cultuurvrijdag, 14 juni 2013

Museum Belvédère kan schilderij Van Althuis kopen

Oranjewoud | Museum Belvédère in Oranjewoud kan het schilderij Bruggetje over de Linde van Willem van Althuis aankopen. Dat heeft een woordvoerster van het museum gisteren bekendgemaakt. De benodigde 6500 euro is bijeengebracht via een crowdfundingactie. In totaal 86 verschillende donateurs deden een bijdrage op de website voordekunst.nl.

Hoofdartikelvrijdag, 14 juni 2013

Levensvragen die gesteld moeten worden

De artsenorganisatie KNMG heeft een rapport geschreven met daarin aanbevelingen over hoe om te gaan met pasgeboren baby’s met zeer ernstige afwijkingen. De nieuwe regels betekenen in zekere zin een verruiming van de handelingen van de artsen. Zo zouden artsen het sterven van een baby moeten kunnen bespoedigen, vindt de KNMG. Als dat gebeurt, moet de arts dat melden bij een centrale toetsingscommissie.

Regiovrijdag, 14 juni 2013

Het verborgen gilde laat zich een hele dag zien in Damwâld

Damwâld | Binnen een dag was geregeld dat Winkelcentrum Damwoude in Damwâld het decor zou zijn van de Quip Day, morgen. In no time meldden zich dertig quiltsters aan om in het overdekte winkelcentrum live aan de slag te gaan met hun handwerk en hun quilts te tonen.

Regiovrijdag, 14 juni 2013

Meedoen aan hommeltelling kan twee maanden lang

Leeuwarden | De Bijenstichting organiseert in de maanden juni en juli een hommeltelling waaraan iedereen eenvoudig kan meedoen.

Regiovrijdag, 14 juni 2013

Bildts kroningsdeksel weg

Sint Annaparochie | Het kroningsputdeksel in de kruising van de Jan Willem Frisostraat en de Maria Louisestraat in Sint Annaparochie is gisternacht gestolen. Een anarchistische groepering heeft het deksel, met daarop de afbeelding van Willem-Alexander en Máxima, meegenomen en vervangen door een gewoon putdeksel.

Regiovrijdag, 14 juni 2013

Half afgebouwde zorgflat alsnog voltooid

Sint Annaparochie | Zorgcentrum het Van Harenshuus in Sint Annaparochie wordt toch afgebouwd. De betrokken partijen - de lokale Albert Heijn, Zorgpartners Friesland, Wonen NoordWest Friesland en de gemeente het Bildt - hebben na maandenlang overleg een overeenkomst bereikt.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 juni 2013

Oproep initiatiefgroep: steun Kerk en Wereld

Utrecht | Een groep van oud-bestuurders en vrienden van Kerk en Wereld roept de kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland op om de opheffing van Stichting Kerk en Wereld te heroverwegen. Zo’n 25 mensen hebben zich inmiddels bij de initiatiefgroep aangesloten, aldus bestuurslid Ardin Mourik van Kerk en Wereld.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 juni 2013

PKN op bezoek bij pioniers in Fryslân

Utrecht | De Protestantse Kerk in Nederland houdt dinsdagavond een gespreksavond in Drachten over pionieren. Het team Missionair Werk & Kerkgroei wil in gesprek met twintigers en dertigers uit Fryslân die op zoek zijn naar relevante kerkvormen.

Sportvrijdag, 14 juni 2013

Nick Maatman, groeibriljant van het Friese schaken

Oldeholtpade | Dat Nick Maatman een groot schaaktalent is, lijdt geen twijfel. De zeventienjarige groeibriljant uit Oldeholtpade liet dat eerder dit jaar al zien door de Nederlandse kampioenschappen jeugdschaken op zijn naam te schrijven. Maar dat hij over grote kwaliteiten beschikt, bewijst de Friese tiener inmiddels ook tijdens het FK schaken voor senioren. Dat toernooi kent vanavond de slotronde en Maatman begint daaraan als koploper. Een junior die de senioren aftroeft; het kan. ,,De Friese titel winnen zou een bonus zijn. Het allerbelangrijkste is dat ik me blijf ontwikkelen als schaker.”

Sportvrijdag, 14 juni 2013

Klompe verlengt contract bij sc Heerenveen met een seizoen

Heerenveen | Assistent-trainer Tieme Klompe heeft zijn contract bij sc Heerenveen met een jaar verlengd. Klompe voegde zich voor de winterstop als assistent-trainer bij de eerste selectie. Met de verlenging van Klompe staat de trainersstaf van Marco van Basten voor komend seizoen definitief vast. Ook Henk Herder is weer assistent-trainer bij de hoofdmacht van Heerenveen. Voor het nieuwe seizoen is Jelmer Siemons aangesteld als conditietrainer bij de eerste selectie.

Sportvrijdag, 14 juni 2013

Stichtingsbestuur Heerenveen en oppositie spreken over vervolgstappen

Leeuwarden | Het stichtingsbestuur van sc Heerenveen en de oppositie, vertegenwoordigers van de supportersclubs FeanFan en Nieuw Noord, verontruste sponsoren, vrijwilligers, personeel en Aktie’67, hebben woensdagavond in goede harmonie een eerste gesprek gehad. Beide partijen kwamen tot de slotsom dat slechts het belang van Heerenveen telt. Er is afgesproken dat een snelle en zorgvuldige vervolgstap gewenst is en begin volgende week wordt daar een vervolg aan gegeven.

Sportvrijdag, 14 juni 2013

SC Cambuur oefent in juli tegen Real Mallorca

Leeuwarden | SC Cambuur speelt in de voorbereiding op het nieuwe eredivisieseizoen een oefenwedstrijd tegen het Spaanse Real Mallorca. De Leeuwarders ontvangen de roodhemden op dinsdag 23 juli in eigen stadion. Het precieze tijdstip van het duel is nog niet bekend. Real Mallorca degradeerde afgelopen seizoen uit de Priméra Division. Bij de club waren in het verleden onder anderen de Nederlandse spelers Sander Westerveld, Arnold Bruggink en Gianni Zuiverloon actief.

Sportvrijdag, 14 juni 2013

Clubs slachtoffer van wanorde KNVB

Joure | Toen Joop Heida een week geleden op vakantie ging, voorspelde hij al dat het duel van SC Joure tegen SV Deurne gisteravond niet gespeeld zou worden. De voorzitter heeft er op zijn vakantieadres op Ibiza geen moment wakker van gelegen. ,,We gaan ervan uit dat we volgend seizoen in de hoofdklasse spelen. Wat er ook gaat gebeuren.”

Sportvrijdag, 14 juni 2013

Eredivisie: Cambuur vooral op zondag, Heerenveen zaterdag

Leeuwarden | Weken keek voetbalminnend Fryslân er naar uit: het concept-speelschema van de eredivisie. Gisteren kwam die er en wat blijkt? Heerenveen speelt vooral op zaterdag, Cambuur vooral op zondag. De Friese derby’s zijn op zondag 29 september (Heerenveen) en zondag 26 januari (Leeuwarden). Een blik op enkele opvallende zaken.

Sportvrijdag, 14 juni 2013

COLUMN Lieuwe Westra: Bont, blauw en toch koninklijk presteren

De gele trui? Ach. Rood-wit-blauw is mijn droom, dat maakte ik twee weken geleden al duidelijk op deze plaats. Maar ik had niet verwacht dat die droom zo letterlijk uit zou komen. Natuurlijk doelde ik op het uiterlijk van het tricot dat de winnaar van het NK tijdrijden komende woensdag ontvangt. En niet op de hoop de vertegenwoordigers van onze nationale driekleur, snel te ontmoeten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties