Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 14 juli 2003.

Bijschriftmaandag, 14 juli 2003

Tucht

De kerkelijke tucht is een omstreden zaak. Want vaak is deze ontaard in kleinzielige sociale controle.

Cultuurmaandag, 14 juli 2003

Voor elk wat wils op Jazzfestival

Het gonsde door het congresgebouw, zaterdagavond. Het Omar Sosa duo, daar had je bij moeten zijn: spannend en betoverend. De Cubaanse naamgever speelt piano en Gustavo Ovales uit Venezuela is de percussionist. Ze lieten de luisteraars ademloos genieten van subtiel pianospel en prachtig slagwerk.

Hoofdartikelmaandag, 14 juli 2003

Het Amerikaanse vliegtuig…

Binnen D66 heersen verschillende opvattingen over de aanschaf van de JSF-vliegtuigen, zoals besloten door eerdere kabinetten. Fractieleider Boris Dittrich vindt dat de koop moet worden afgelast. Dat kost weliswaar geld, maar wat er toch nog over blijft kan worden gebruikt voor investeringen in onderwijs en zorg. Bovendien lijkt de Nederlandse industrie helemaal niet zo veel werk te krijgen uit Amerikaanse handen.

Hoofdartikelmaandag, 14 juli 2003

Persvrijheid en ontbijt

Een verslaggever en fotograaf van de Haagsche Courant hebben zich laten snappen door de politie toen zij zich ophielden bij het toekomstige huis van het kroonprinselijk paar. Zij mochten daar niet zijn op grond van een gemeentelijke verordening, die onlangs is ingesteld.

Regiomaandag, 14 juli 2003

Politie onderzoekt vervalsingen euro’s

Leeuwarden – De politie in Fryslân is bezig met een onderzoek naar de professionele vervalsingen van biljetten van honderd euro. Aanleiding is de aanhouding van vier mannen uit Litouwen met vierduizend euro aan valse biljetten, afgelopen woensdag in Leeuwarden.

Regiomaandag, 14 juli 2003

Zomerwerk remt recessie in Fryslân

Leeuwarden – De economische recessie lijkt Fryslân minder zwaar te treffen dan andere traditionele achterstandsgebieden. Ondanks de recente reeks faillissementen in de provincie, is de toename van de werkloosheid hier geringer dan in Groningen en Limburg. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) Noord-Nederland waarschuwt echter dat de Friese arbeidsmarkt na de zomer, als het seizoenswerk voorbij is, alsnog een flinke klap kan krijgen.

Regiomaandag, 14 juli 2003

Regels voor nieuwbouw op erf soepeler

Oudebildtzijl – Boeren moeten meer vrijheid krijgen nieuw te bouwen op plekken van bestaande boerderijen en schuren. De huidige strenge regelgeving om vervangende nieuwbouw te plegen op het platteland, staat dat niet toe.

Regiomaandag, 14 juli 2003

Sneker Pan wint weer proloog

Grou – ‘Een goed begin is het halve werk’. Bij de sport horen clichés, en de Sneker skûtsjeschipper Douwe Visser houdt ervan deze in ere te houden. Zaterdag won hij de eerste wedstrijd in de strijd om de 58ste SKS-titel. ,,Wy hiene in goede start en dat wie bepalend’’, stelde Visser na zijn overwinning vast. Ook vorig jaar won Sneek de proloog.

Regiomaandag, 14 juli 2003

Hamerslagen op het aambeeld

Leens - Er is geen computertechneut te zien in Museumboerderij Verhildersum in Leens, enkele tientallen kilometers voorbij Lauwersoog. Wel een schoenmaker, een smid en een timmerman. En een bakker, spinner en wever. Het is de jaarlijkse dag van de oude ambachten.

Regiomaandag, 14 juli 2003

Vries in de ban van vissen om de hoogste eer

Vries – Kennis van het water, g oed materiaal en een dosis geluk: dat zijn de voorwaarden om een belangrijk vistoernooi te winnen. Wie denkt dat vissen alleen een kwestie van mazzel is, heeft het goed mis, zegt Herman Korthuis, de captain van het Finse team dat meedoet aan het Europees Kampioenschap sportvissen. Die wedstrijd vindt voor het eerst plaats in Nederland. Plaats van handeling is Vries, een dorp ten noorden van Assen.

Geloof & Kerkmaandag, 14 juli 2003

‘Truckers staan open voor gesprek over geloof’

Leeuwarden - Jaarlijks legt hij dwars door Europa zo’n 70.000 kilometer in een camper af om te evangeliseren onder vrachtwagenchauffeurs. Martien Stam (59), zelf in de jaren zestig truckchauffeur, wil zoveel mogelijk chauffeurs de ‘juiste weg’ wijzen. Wat in 1986 min of meer toevallig begon, groeide uit tot Chauffeurs Evangelisatieteam Holland (CEH) een netwerk waar ruim 200 chauffeurs bij betrokken zijn.

Geloof & Kerkmaandag, 14 juli 2003

Geloof is geen keus, maar valt de mens toe

‘Mensen bepalen tegenwoordig zelf waarin ze geloven’, zo wordt verzucht in de bundel Een kerk met toekomst?

Geloof & Kerkmaandag, 14 juli 2003

400 mensen bekijken r.-k. kerk Blauwhuis

Leeuwarden – Zo’n vierhonderd mensen hebben zaterdag een kijkje genomen in de katholieke Sint Vituskerk van Blauwhuis. De kerk was open voor bezichtiging in het kader van Tsjerke Iepen, een zomerproject van het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Geloof & Kerkmaandag, 14 juli 2003

Streven naar eenheid die al gevierd wordt

In Kinasih (Indonesië) vond de afgelopen dagen een conferentie plaats over christelijk geloof en geweld. De bijeenkomst was georganiseerd door het International Reformed Theological Institute van de Vrije Universiteit. Het laatste verslag.

Sportmaandag, 14 juli 2003

Heerenveen krijgt nog een zware dobber aan Lierse SK

Lier – Sportclub Heerenveen speelt in de derde ronde van de Intertoto-competitie tegen Lierse SK. De nummer vijf van de Belgische competitie van het vorig seizoen won zaterdagavond met 5-1 van Sloboda Tuzla. In Bosnië Herzegovina was Sloboda een week eerder nog met 1-0 te sterk voor de Belgen. Heerenveen begint zaterdag om 19.30 uur met een thuiswedstrijd. Een week later is de return in Lier.

Sportmaandag, 14 juli 2003

Broers laat contract Cambuur ontbinden

Kootstertille - Cambuur Leeuwarden moet nog voor het voetbalseizoen echt is begonnen op zoek naar versterking. Frank Broers (25) heeft vrijdag zijn tweejarig contract ingeleverd. De van Emmen afkomstige vleugelverdediger zegt dat zijn vriendin zich niet thuisvoelt in het Noorden. Het tweetal wil op korte termijn verhuizen naar Breda.

Sportmaandag, 14 juli 2003

Egon van Kammen zet de toon met dagzege

It Heidenskip - Heel even lieten de fierljeppers zich dit seizoen van de wijs brengen, toen duidelijk werd dat deze sport allang niet alleen nog een Friese aangelegenheid is. De prestaties van leden van de Polststokbond Holland, met regelmatig sprongen over de achttien meter, zetten de Friezen aan het denken. En dat ging dan weer ten koste van presteren.

Sportmaandag, 14 juli 2003

Jose van der Veen denkt splitseconde aan titel

Amsterdam - José van der Veen en Hilbert de Vries hebben voor Friese begrippen uitstekende prestaties geleverd op de Nederlandse kampioenschappen baanatletiek.

Weermaandag, 14 juli 2003

Zonnig

Vanmiddag warm en zonnig weer met temperaturen rond 25 graden. Vannacht 14 à 15 graden. Morgen opnieuw zonnig en warm met maxima tussen 25 en 28 graden. De wind is daarbij matig tot vrij krachtig aan zee, uit het noordoosten tot oosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties