Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 14 juli 2005.

Achtergronddonderdag, 14 juli 2005

Homoverbod Amerikaans leger onder vuur

Het Amerikaans leger heeft sinds 1993 al 10.000 homo’s en lesbiennes ontslagen omdat hun seksuele geaardheid voor onrust zou zorgen in de rangen. Een twaalftal ex-soldaten tekende daar protest tegenaan en is collectief naar de rechter gestapt om de officiële homorichtlijn onderuit te halen.

Achtergronddonderdag, 14 juli 2005

Hulp kan arme landen wel degelijk helpen

De G8 hebben besloten de schulden van de armste landen aan de internationale instellingen kwijt te schelden en de officiële ontwikkelingshulp aan Afrika te verdubbelen. In het vorige nummer van Het goede leven heeft Gerrit de Jong betoogd dat schuldkwijtschelding veel negatieve kanten kent. Ook hulpverlening heeft negatieve aspecten. Toch moet er wel hulp worden geboden, stelt prof. dr Eelke de Jong.

Achtergronddonderdag, 14 juli 2005

Ontwikkelingshulp door militairen kán

Nederland levert in het kader van ontwikkelingssamenwerking een flinke bijdrage aan Afghanistan. Het verwijt klinkt nogal eens dat Nederland aan ‘vervuiling’ doet, door ontwikkelingssamenwerking te gebruiken voor militaire acties. Onzin, stelt Kathleen Ferrier. In samenwerking met militairen kan prima ontwikkelingshulp worden verleend.

Bijschriftdonderdag, 14 juli 2005

In hemel en

Laat uw wil gedaan worden, en dan komt het: op aarde zoals in de hemel.

Economiedonderdag, 14 juli 2005

‘De klant krijgt al tijdens bouw een sleutel’

Kootstertille/Hantum – Bouwbedrijf Postma uit Kootstertille en Hantum gaat voor een vertrouwensrelatie met zijn klanten. Die kunnen tijdens de bouw gewoon hun nieuwbouwhuis binnen. En ze kunnen de uitvoerder te allen tijde bellen op zijn mobiel. ,,Als die zijn werk goed doet, wordt hij niet vaak gebeld’’, zegt verkoopleider Mark Jongsma (41).

Economiedonderdag, 14 juli 2005

RVS-kenniscentrum kan van start gaan

Heerenveen – Het kenniscentrum roestvast staal (RVS) kan van start. Bedrijven en kennisinstellingen hebben gisteren een samenwerkingscontract getekend.

Economiedonderdag, 14 juli 2005

Groei in omzet voor Donker in Sneek

Sneek – Groenvoorzieningsbedrijf Donker heeft over 2004 6,7 procent meer omzet gedraaid. Voor dit jaar wordt een verdere groei verwacht.

Hoofdartikeldonderdag, 14 juli 2005

Beter fietsnetwerk...

Is het een beetje te doen op de fiets hier in Fryslân? Vierduizend burgers krijgen deze weken die vraag voorgeschoteld, met daarbij de uitnodiging vrijuit te spreken over ongenoegens en verlangens ten aanzien van de provinciale fietspaden.

Regiodonderdag, 14 juli 2005

Nieuwe wieken voor windmolen Wommels

Wommels – De windmolen aan Súdhoeke bij Wommels die vorige week maandag getroffen werd door een blikseminslag, krijgt binnenkort nieuwe wieken. Door de inslag kwamen brokstukken van de molen op de boerderij van boer Bonnema terecht. De fabrikant van de windmolen, Vestas, spreekt van een ,,voltreffer’’.

Regiodonderdag, 14 juli 2005

Veerbruggen eilanden vrij

Terschelling/Vlieland – De autobruggen voor de veerboten op de waddeneilanden mogen vanaf volgend jaar ook gebruikt worden door andere bedrijven dan de rederijen Doeksen en Wagenborg. Dat staat in het contract dat de vervoerders gaan afsluiten met Rijkswaterstaat, de eigenaar van de bruggen. Dat betekent dat eilanders en bedrijven van de vaste wal hun auto’s en vrachtwagens ook met alternatieve veerdiensten kunnen vervoeren. Nu is dat nauwelijks mogelijk, omdat vrachtschepen gebruik moeten maken van normale loopplanken op de vaste kade. Dat kan alleen bij vloed.

Regiodonderdag, 14 juli 2005

Granaat langs spoorlijn gevonden

Hieslum – Langs de spoorlijn tussen Sneek en Stavoren is gisteren een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De vondst werd gedaan in een weiland ter hoogte van Hieslum. Het treinverkeer lag enige tijd stil.

Regiodonderdag, 14 juli 2005

Onzekerheid staat verbouw in de weg

De Valom – Nog een paar weken zitten ze in spanning, Tjalling en Janke-Griet Elzinga uit De Valom. Ze wonen aan de Hoofdweg en hun woning staat op een van de alternatieve locaties voor de Centrale As. Eind juli, hooguit begin augustus, beloofde een ambtenaar van de gemeente Dantumadeel, wordt duidelijk waar precies de ‘snelweg’ Burgum-Damwoude-Dokkum wordt aangelegd.

Regiodonderdag, 14 juli 2005

‘Visserijvloot failliet zonder overheidssteun’

Harlingen/Urk – De visserssector gaat ten onder als de Nederlandse regering niet heel snel een steunsubsidie geeft. Door de hoge brandstofkosten dreigen veel vissers failliet te gaan, met grote maatschappelijke gevolgen.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juli 2005

Een zingende kerk is een levende kerk

Op 21 mei werd op de Liedboekdag in Apeldoorn de bundel Tussentijds gepresenteerd. Kerklieddeskundige dr Bernard Smilde, destijds medewerker aan het Liedboek voor de Kerken, bespreekt in een vijftal artikelen de verschillende aspecten van ‘Tussentijds’: Vandaag deel 1: doel en opzet.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juli 2005

Stof tot nadenken en gemeenschap in de ‘Ionaness’

Onlangs maakte ds René Silvis een reis naar het Schotse eiland Iona. Volgens de overlevering maakte in 563 de Ierse monnik Columba de overtocht naar het eiland om er met een aantal volgelingen een gemeenschap te stichten. In het klooster werd later Willibrord voorbereid op zijn taak van evangelist op het Europese vasteland. Tegenwoordig huist de Iona Community er, een oecumenische gemeenschap die vooral bekend is door haar geestelijke liederen. Silvis hield een dagboek van zijn reis bij, dat vandaag en morgen op deze pagina wordt gepubliceerd.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juli 2005

‘Harry Potter verwringt de christelijke ziel’

Londen – Paus Benedictus XVI waarschuwt dat de boeken over tovenaarsleerling Harry Potter ,,het christendom in de ziel verwringen’’. Dat blijkt uit twee brieven die de paus als kardinaal Ratzinger schreef, en die nu op internet zijn gepubliceerd, zo meldde de Britse krant The Daily Telegraph vanochtend.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Cambuur één helft op schot in Deinum

Deinum – Cambuur Leeuwarden was woensdagavond in het oefenduel tegen Sparta Deinum één helft op schot. De Leeuwarders speelden voor rust goed combinatievoetbal in een hoog tempo. De amateurs van Sparta aangevuld met een viertal gastspelers wisselden veelvuldig.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Rzasa blijft welkom op training Heerenveen

Langezwaag – De Poolse international van Heerenveen Tomasz Rzasa blijft voorlopig welkom op de training van Heerenveen. Dat is de uitkomst van een gesprek woensdag tussen de clubleiding, Rzasa en diens zaakwaarnemer Jan de Visser.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Heerenveen wint eerste serieuze krachtmeting

Langezwaag – Sportclub Heerenveen heeft woensdagavond de eerste serieuze krachtmeting in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met een overwinning afgesloten. Tegen KVC Westerlo, de nummer twaalf van de Belgische eerste klasse van het vorig seizoen, werd het in Langezwaag 2-1.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Rose weet eindelijk weer waar hij morgen zit

Langezwaag - Ging ’ie nou wel of ging ’ie nou niet? Sinds de start van de voorbereidingen op het nieuwe seizoen had Yuri Rose sjans met Maritimo Funchal op het eiland Madeira. Maar echte liefde werd het tussen de 26-jarige speler van Heerenveen en de Portugese subtopper nooit.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Nella Bijlsma pakt twee keer een tweede prijs

Schiermonnikoog – In de spring rubrieken ging Erik Wieferink woensdag met de Grote Prijs van Schiermonnikoog naar huis. En dat verbaasde de springruiter uit Wierden zelf misschien nog wel het meest. ,,Ik was vier jaar geleden eigenlijk al gestopt met het rijden van concoursen. Ik richt me helemaal op de handel in paarden’’, zegt Wieferink.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Wester zet toon met dubbelspan Fries ras

Schiermonnikoog - De toon is gezet. Precies een week voor het Nederlands kampioenschap dubbelspan Fries ras in Nunspeet, maakte Willem Wester woensdag op Schiermonnikoog duidelijk dat hij er helemaal klaar voor is. Met de beide vijftienjarige hengsten Tjitze-Anne en Ulke wil hij voor de allereerste keer deze titel gaan pakken.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Knap resultaat grasbaanracer De Jong

Marmande – De achttienjarige grasbaanracer Jannick de Jong uit Gorredijk heeft woensdag tijdens de tweede WK-finalewedstrijd Langbaan in het Franse Marmade opnieuw zijn grote klasse laten zien.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Tennisster Sarah de Boer uitgeschakeld

Leeuwarden – Sarah de Boer is woensdag in de tweede ronde van de Windmill Cup uitgeschakeld. De tennisster uit Meppel, die via de kwalificatieronden het hoofdtoernooi bereikte, verloor in twee sets (6-3 en 6-0) van de Russische Nadezda Guskova.

Sportdonderdag, 14 juli 2005

Heet avondje Drachten voor volleyballers

Drachten – Hoewel er sinds kort geen Friezen meer in het nationaal herenvolleybalteam spelen loopt Fryslân nog steeds warm voor Oranje. Er zaten woensdagavond duizend belangstellenden in Sportcentrum Drachten voor het oefenduel tegen Portugal. Maar de manschappen van bondscoach Harry Brokking waren daardoor niet te inspireren. Het werd letterlijk en figuurlijk een heet avondje voor Oranje, dat ver onder de maat speelde en kansloos verloor.

Weerdonderdag, 14 juli 2005

Onweersbuien

Het wordt vanmiddag weer zonnig en warm met maxima rond 24 graden. Morgen krijgen we te maken met enkele onweersbuien en dan ligt het kwik tussen 21 en 24 graden, bij een matige wind uit het zuidwesten tot westen. Bij de buien is ook een klap onweer mogelijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties