Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 september 2005.

Agendawoensdag, 14 september 2005

Klassiek

NNO Het Noord Nederlands Orkest treedt vrijdag om 20.15 uur op in De Harmonie in Leeuwarden. Het orkest geeft een concert met hoornist Jacob Slagter. Op het programma staan werken van Gluck, Mozart en Beethoven.

Dossierwoensdag, 14 september 2005

Zonder een doel kun je niet scoren


Economiewoensdag, 14 september 2005

Veenbaas Drachten gaat potgrond voor Pokon verpakken

Drachten – Potgrondleverancier Veenbaas uit Drachten gaat samenwerken met Pokon & Chrystal Nederland. Veenbaas gaat potgrond voor Pokon inpakken. Pokon, vooral bekend van de bloemen- en plantenvoeding, wil zich ook gaan richten op potgrond en bodemverbeteraars.

Economiewoensdag, 14 september 2005

Interieurwinkel breidt fors uit in Leeuwarden

Leeuwarden – Post Interieur & Design uit Leeuwarden breidt flink uit. Het bedrijf koopt een kavel van 1,8 hectare aan de Anne Wadmanwei op het industrieterrein aan de westkant van de stad. Post start half oktober met de bouw van een pand met tienduizend vierkante meter vloeroppervlak. De huidige winkel aan de Schenkenschans beslaat drieduizend vierkante meter.

Economiewoensdag, 14 september 2005

Hoogendoorn kandidaat bij Glaskracht

Bleiswijk – K. Hoogendoorn wordt voorgedragen als bestuurslid bij de nieuwe glastuinbouworganisatie Glaskracht. Als het bestuur van Glaskracht de benoeming goedkeurt, krijgt Hoogendoorn de portefeuille sociaal-economisch beleid en arbeidsvoorwaarden. Hoogendoorn verliet enkele weken geleden noodgedwongen Land- en Tuinbouworganisatie LTO Noord. Glaskracht heeft zich afgescheiden van LTO omdat het een onafhankelijke organisatie wil, die zelf haar beleid kan vaststellen.

Economiewoensdag, 14 september 2005

Kabinet steunt plannen EU over suikermarkt

Den Haag – Minister Veerman steunt de plannen van de Europese Commissie om de suikermarkt te hervormen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede kamer. Het kabinet steunt de plannen om de bietenprijs met minimaal 42 procent te verlagen om daarmee de prijzen van de wereldmarkt te naderen. Het inkomensverlies moet volgens het kabinet wel voor meer dan 60 procent worden gecompenseerd. Dit lijkt nu echter nog geen harde eis te zijn.

Economiewoensdag, 14 september 2005

Verzilting beperkt teelt van ‘warme’ gewassen

Wageningen – Wageningen Universiteit zet de nodige kanttekeningen bij de teelt van subtropische gewassen die binnen enkele decennia in Nederland plaats kan vinden door de opwarming van de aarde. Volgens wetenschappelijk medewerker J. Verhagen zal door de opwarming de zeespiegel sterk stijgen waardoor de bodem in Nederland voor een groot deel verzilt. ,,Onduidelijk is nu nog of gewassen als druiven en zonnebloemen daar goed tegen kunnen.”

Expowoensdag, 14 september 2005

Allingawier, Museumdorp: expo ‘Holland Waterland’.

Hoofdartikelwoensdag, 14 september 2005

Schröder, verkiezingen…

Opportunisme is de Duitse bondskanselier Schröder niet vreemd. Drie jaar geleden wist hij een dreigende verkiezingsnederlaag om te buigen in een overwinning door zich uit te spreken tegen Duitse deelname aan de oorlog in Irak. De Duitse bevolking was in meerderheid tegen oorlog en Schröder won met zijn opstelling de kiezersgunst. Omdat er geen sprake van was dat Duitsland op welke manier dan ook bij de Irak-oorlog betrokken zou worden, werd zijn uitspraak door critici niet als een gewetenskwestie maar als een verkiezingsstunt afgedaan. Schröder heeft het volste recht tegen de oorlog in Irak te zijn, maar het werd niet kies geacht een zwaarwichtige kwestie als oorlog te misbruiken om aan de macht te kunnen blijven.

Hoofdartikelwoensdag, 14 september 2005

Het Openbaar Ministerie…

Het is toch wel even schrikken: de politie en het openbaar Ministerie hebben fout op fout gestapeld in de beruchte moordzaak van Nienke Kleiss. Dat blijkt uit de bevindingen van een onafhankelijk onderzoeksteam, ingesteld door minister Donner. Het onderzoek volgde op het bekend worden van de ‘echte’ moordenaar, terwijl de onterecht veroordeelde man al vier jaar in de cel zat.

Regiowoensdag, 14 september 2005

‘Minister maakt studie leidsters veel te licht’

Leeuwarden – Opvoeders, onderwijzers en vooral de minister moeten er van doordrongen raken dat een kind ook wordt opgevoed in de kinderdagopvang. ,,In Nederland heerst nog te veel de opvatting dat opvoeden alleen in het gezin gebeurt. Het is bijna taboe om te zeggen dat dit ook op het kinderdagverblijf gebeurt. Die opvatting maakt dat Nederland te weinig middelen steekt in de kinderopvang.” Dit zegt L. Tavecchio. ,,Dat gaat ten koste van de kwaliteit.” Eergisteren publiceerde de hoogleraar kinderopvang de uitkomsten van zijn onderzoek naar de kwaliteit van de kinderopvang. Hij deed dat in opdracht voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uit zijn werk blijkt dat de kwaliteit bij 40 procent van de kinderdagverblijven onvoldoende is.

Regiowoensdag, 14 september 2005

Raad van State kritisch over ‘ljipaaisykjen’

Den Haag - De Raad van State zette gisteren tijdens een rechtszitting scherpe kanttekeningen bij de spelregels die de provincie Fryslân en de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) gebruiken bij het rapen van kievitseieren.

Regiowoensdag, 14 september 2005

Sluiting zwembaden Ooststellingwerf afgewend

Oosterwolde – De zwembaden in Ooststellingwerf blijven open. Een private partij gaat het overdekte De Boekhorst in Oosterwolde en openluchtbad Bosbad in Appelscha beheren en exploiteren. De gemeente Oosterwolde blijft eigenaar van De Boekhorst. Het bestuur van het Bosbad blijft eigenaar van het zwembad in Appelscha.Dat heeft het college van B en W van Ooststellingwerf gisteren bekend gemaakt. Met dat besluit lijkt een einde te zijn gekomen aan de onzekere toekomst van de beide zwembaden in de gemeente.

Regiowoensdag, 14 september 2005


Regiowoensdag, 14 september 2005

Monument uit respect voor 1700 kinderen

Leeuwarden – Dakplatanen die de begraven kinderen in het grasland symbolisch bescherming bieden. Vier glasplaten met elk een inkeping op een andere plaats; het gemis is immers voor iedereen anders. Op alle vier glazen panelen een vlinder, maar in steeds kleiner wordend formaat alsof de vlinder wegvliegt.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Seizoen nu al voorbij voor Randolph

Leeuwarden – Lamont Randolph speelt dit seizoen niet meer voor Aris. Na gezamenlijk overleg is besloten dat de speler zich dit seizoen buiten de selectie om kan concentreren op het herstel van de vervelende knieblessure die hij vorig seizoen opliep.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Samaras mee als achttiende man

Heerenveen – Gertjan Verbeek kent personele problemen voor de uitwedstrijd in de UEFA Cup donderdagavond tegen FC Banik Ostrava. Zo ondervond spits Georgios Samaras gisteren nog te veel hinder van een kneuzing in het bovenbeen, een zogenaamde paardenkus. ,,Hij gaat mee als achttiende man. Misschien kan ik hem gebruiken als pinchhitter’’, zei Verbeek.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Van Wely: het NK schaken verloopt klinisch

Leeuwarden - Hij was op voorhand de favoriet en zou het zwaarder krijgen dan de laatste vijf keer dat Loek van Wely de Nederlandse titel bij het schaken in de wacht sleepte. Maar door het wegvallen van Ivan Sokolov en Jan Timman is voor de Tilburger bijna een appeltje eitje geworden. Zijn enige belager Sergei Tiviakov is op papier sterker, maar heeft ook na dinsdag nog een vol punt achterstand. De oud-Rus speelt tegenvallend, meent Van Wely.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Riemer van der Velde kijkt uit naar afscheid

Heerenveen - Riemer van der Velde is niet bang dat zijn levenswerk ten gronde zal worden gericht. ,,Er zijn zoveel mensen binnen de organisatie die weten wat er moet gebeuren. Als Koos Formsma vindt dat het wat anders moet, dan moet dat gebeuren. Maar ik heb niet het idee dat de onderste steen boven komt te liggen’’, zegt Van der Velde. ,,Ik verwacht ook geen grote metaforse’’, zo bevestigt Bart van der Meer, voorzitter van de raad van commissarissen van Heerenveen, het vermoeden van Van der Velde.

Sportwoensdag, 14 september 2005

‘Hockeyman’ Koos Formsma wordt nieuwe voorzitter Heerenveen

Heerenveen - Koos Formsma zal op 1 okto ber volgend jaar bij SC Heerenveen Riemer van der Velde officieel opvolgen als directievoorzitter. Dat maakte de club dinsdag bekend, nadat de zittende preses anderhalf jaar geleden al had aangegeven in 2006 te willen stoppen. De 48-jarige Formsma is afkomstig uit de hockeywereld en maakte sedert 2004 deel uit van de raad van commissarissen van de club.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Joop Roozeboom voorzitter KNSB

Leeuwarden – De Nederlandse schaakbond heeft een nieuwe voorzitter. Afgelopen weekeinde werd de 54-jarige Joop Roozeboom door de bondsraad gekozen.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Jong Cambuur onderuit tegen Zwolle

Leeuwarden - Jong Cambuur-Leeuwarden heeft ook de tweede competitiewedstrijd niet kunnen winnen. Het werd tegen Jong Zwolle maandagavond 1-4.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Verdienstelijke wedstrijd Tarvajärvi

Heerenveen - Niklas Tarvajärvi heeft maandagavond in Volendam een verdienstelijke wedstrijd afgewerkt met het belofte-elftal van Heerenveen.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Tiviakov redt NK met zege op Werle

Leeuwarden - Loek van Wely blijft op koers voor zijn zesde Nederlandse titel op rij. De Tilburger versloeg maandag Ruud Janssen en kwam daardoor op vier punten. Omdat Sergei Tiviakov in Leeuwarden zijn eerste overwinning boekte, blijft het vooralsnog oppassen voor de titelverdediger die zijn naaste uitdager op de slotdag treft.

Sportwoensdag, 14 september 2005

Blessureperikelen voor Heerenveen

Heerenveen – Met het oog op het UEFA Cupduel van donderdag tegen FC Banik Ostrava heeft SC Heerenveen te kampen met blessureperikelen.

Sportwoensdag, 14 september 2005

FC Banik Ostrava zit in hetzelfde schuitje als Heerenveen

Leeuwarden – Voor SC Heerenveen is het aftellen begonnen. Donderdag zal de club voor de derde keer in de clubhistorie aantreden in het UEFA Cuptoernooi; de vijfde keer in totaliteit in Europees verband. Met het Tsjechische FC Banik Ostrava treffen de Friezen een club die een beetje in hetzelfde schuitje zit. De club kende een tegenvallende seizoenstart en bezet met vier punten uit vijf duels een tegenvallende veertiende, van de zestien clubs die uitkomen op het hoogste niveau, plaats.

Weerwoensdag, 14 september 2005

Wisselvallig

Vanmiddag regent het eerst, |later op de dag volgen opklarin-gen bij een maximum temperatuur van rond de 18 graden. |Morgen schijnt af en toe de zon, |in de namiddag volgt dan opnieuw regen bij 18 graden. |Gisteren was een heerlijke nazomerdag. Van de ca 11,5 uur dat de zon kan schijnen in deze tijd, scheen ze zo’n 8 à 9 uren en dat leverde in Leeuwarden een maximum temperatuur op van 21,1 graden. Het weer had gisteren een heel rustig karakter, waardoor het extra aangenaam aanvoelde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties