Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 14 oktober 2004.

Bijschriftdonderdag, 14 oktober 2004

Alles of niets?

‘Jezus zei: Niemand die de hand aan de ploeg slaat en ziet naar hetgeen achter hem ligt, is geschikt voor het Koninkrijk Gods’

Cultuurdonderdag, 14 oktober 2004

Vette knipogen van Najib Amhali in ‘Most Wanted’

Het zat er natuurlijk al lang aan te komen. Alleen was het wachten nog op de voorstelling waarbij het zou gebeuren. Cabaretier/acteur Najib Amhali heeft inmiddels de kleine schouwburgzalen achter zich gelaten en zorgt nu overal voor uitverkochte grote zalen met zijn vierde soloprogramma Most Wanted . De sympathieke Marokkaanse Nederlander is namelijk mateloos populair. Als een ware filmidool wordt hij dan ook door het publiek onthaald en speelt Amhali een heerlijke thuiswedstrijd.

Cultuurdonderdag, 14 oktober 2004

Schampend en scheefgezakt

Bij een hoorspel denk je al gauw aan de jaren vijftig. De vroege avonduurtjes, het hele gezin om het radiotoestel geschaard, vader rookt een pijp en moeder heeft voor warme chocolademelk met een speculaasje gezorgd. Deze vorm waarvoor theatergroep De Wetten van Kepler heeft gekozen om een drama op het Brabantse platteland weer te geven, is verrassend en spannend. Zijn we nog wel net zo auditief ingesteld als een halve eeuw geleden of moet er veel meer attractie voor het voetlicht gebracht worden om onze aandacht erbij te houden? Feitelijk heeft de theatergroep natuurlijk wel een stap naar de moderne kijker gemaakt: het hoorspel wordt gespeeld in het theater.

Economiedonderdag, 14 oktober 2004

Tegelen in de melkfabriek van Gytsjerk

Gytsjerk – Op zoek naar een centrale locatie in Fryslân kwam Sanitair- en Tegelspecialist W. de Jong uit bij de oude melkfabriek van Gytsjerk. Het oude pand in Damwoude werd te klein en nieuwbouw was één van de opties. ,,Dat hebben we toch niet gedaan want veel van ons werk zit in de renovatie. Deze locatie past veel beter bij het grootste deel van onze werkzaamheden’’, typeert De Jong de keuze van de verhuizing.

Economiedonderdag, 14 oktober 2004

CNV: C1000 stopt met vervangen ouder personeel

Hoofddorp - CNV Dienstenbond claimt een overwinning op C1000. Volgens het CNV stopt de supermarktketen onder druk van de bond met het beleid om medewerkers van 23 jaar en ouder te bewegen de onderneming te verlaten. Om kosten te besparen zou de supermarkt jonger personeel aan willen nemen. Het CNV had het concern een ultimatum gesteld dat afgelopen vrijdag afliep.

Economiedonderdag, 14 oktober 2004

‘Atoglas Leeuwarden kan 90 banen houden’

Leeuwarden – De Ondernemingsraad (OR) van kunststoffenfabriek Atoglas heeft gisteren een alternatief plan gebracht, waarin 90 van de 132 banen voor Leeuwarden behouden blijven.

Hoofdartikeldonderdag, 14 oktober 2004

Onderaannemer…

Libië hoort er weer helemaal bij. Tot voor kort was het een paria in de internationale gemeenschap. Maar sinds het land de steun aan het terrorisme heeft afgezworen en niet langer streeft naar het bezit van massavernietigingswapens, staat de poort naar Europa weer open. Dat werd maandag bezegeld met de opheffing van het Europese wapenembargo.

Regiodonderdag, 14 oktober 2004

Discussie Friezen-om-utens: terug naar ‘it heitelân’ of niet?

Gorredijk – Acht jaar geleden keerde Stoffel Haagsma na een arbeidszaam leven in het Gooi terug naar it heitelân . ,,Achterôf sis ik: dat hie ik folle earder dwaan moatten’’, zegt hij vanuit zijn bungalow in Gorredijk. Zijn vrouw verblijft tijdelijk in verpleegcentrum De Flecke in Joure vanwege een gebroken heup. ,,No soene je soms wol wolle dat de bern wat tichterby wennen. Oan de oare kant: fiif kertier yn ’e auto, wat is dat no? Ik ken immen dy’t emigreard is nei Alberta, Kanada. Dan komst net mear sa mar del.’’

Regiodonderdag, 14 oktober 2004

Jam eten voor de werkgelegenheid

Dokkum - ,,Open die deur!” Met een flinke zwaai gooit Oane Kloosterman van fruitverwerkingsbedrijf Frytsjam Natuurlijk in Dokkum de deur van een vriescel open. Kloosterman doet een flinke greep in de aardappelkist die direct voor aan staat en toont een handvol kleine oranje besjes. ,,Duindoorn, de vrucht van de toekomst”, roept hij opgetogen.

Regiodonderdag, 14 oktober 2004

Bezuinigingen pakken slecht uit

Leeuwarden – De bezuinigingen op het openbaar vervoer pakken in Fryslân slechter uit dan de provincie had voorzien. Er wordt meer bezuinigd dan was opgedragen en door tijdgebrek is in het busvervoer niet de beste dienstregeling uit de bus gekomen. Gedeputeerde Baas neemt geen genoegen met de overschrijding aan bezuinigingen.

Regiodonderdag, 14 oktober 2004

Dales zet ‘etterbakken’ op straat

Leeuwarden – Leeuwarders die langdurig overlast veroorzaken voor omwonenden worden met harde hand op straat gezet. Burgemeester Dales vindt dat de limiet is bereikt. ,,De etterbakken gaan op straat.”

Regiodonderdag, 14 oktober 2004

Klipper slaat lek, 29 opvarenden gered

Vlieland – De reddingboten van Vlieland hebben gistermiddag 29 schoolkinderen uit Duitsland geevacueerd van het charterschip ‘Waddenzee’ dat op de Noordzee voer.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 oktober 2004

Nieuwe tekst vergelijken met de brontekst

Wie straks De Nieuwe Bijbelvertaling ter hand neemt en Hebreeuws en Grieks kan lezen, zal het waarschijnlijk niet kunnen laten de nieuwe tekst te vergelijken met de bronteksten. En voor diegenen die geen Hebreeuws en Grieks kunnen lezen, is een vergelijking tussen De Nieuwe Bijbelvertaling en andere vertalingen - de NBG-vertaling 1951, de Willibrordvertaling, de Statenvertaling of de Groot Nieuwsbijbel - interessant. Hoe luiden bekende teksten als Jesaja 7: 14, Johannes 3: 16 en het Onze vader?

Geloof & Kerkdonderdag, 14 oktober 2004

Naardense Bijbel: een verrassend avontuur

In twee feestelijke bijeenkomsten, één in Naarden en één in Utrecht, wordt vrijdag en zaterdag de bijbelvertaling van ds Pieter Oussoren gepresenteerd. Dertig jaar (met intervallen) vertaalwerk ligt ten grondslag aan deze vertaling, die naar de stad Naarden genoemd is omdat de vertaler aan de gewelfschilderingen uit de Grote of St Vituskerk in Naarden verknocht is geraakt; ‘middeleeuws en modern’ noemt hij ze in zijn verantwoording.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 oktober 2004

In de voetsporen van Bonifatius

Groningen - Achttien bussen zijn er nodig om een groep van 900 bedevaartgangers uit het bisdom Groningen naar Rome te brengen. Vrijdag vertrekken ze ‘in de voetsporen van Bonifatius’ om hun ‘opperherder’ in Vaticaanstad te bezoeken. Onder de hoede van bisschop Eijk - mits die dan hersteld is van de griep die hem maandag nog in bed hield.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 oktober 2004

Editie zonder inleidingen NBV verschijnt pas in 2005

Leeuwarden – De deputaten bijbelvertaling van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) storen zich aan de inleidingen die in De Nieuwe Bijbelvertaling zijn opgenomen bij alle bijbelboeken. Volgens voorzitter ds B.C. Buitendijk uit Steenwijk hebben de schriftkritische inleidingen ,,geen enkele toegevoegde waarde”. In een brief aan het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) vragen de vrijgemaakte deputaten om opheldering.

Sportdonderdag, 14 oktober 2004

‘De ISU laat de marathon een blauwtje lopen’

Alkmaar - Marathonschaatsen wordt door de ISU niet serieus genomen. Die conclusie trekt de sectie marathon van de schaatsbond KNSB nadat de internationale schaatsunie heeft besloten dat een demonstratiemarathon als afsluiting van de World Cup in Heerenveen eind volgende maand niet door mag gaan.

Sportdonderdag, 14 oktober 2004

Arjan Stroetinga scherpt sprint aan

Alkmaar - Arjan Stroetinga eindigde woensdagavond in Alkmaar als tweede in de eerste schaatsmarathon van dit seizoen. De schaatser uit Oldeberkoop hoefde in de massasprint na honderd ronden alleen de Amerikaan KC Boutiette voor te laten gaan, die ook vorig jaar de ouverture in Alkmaar won.

Sportdonderdag, 14 oktober 2004

Voeding en sport, de winnende combinatie

Leeuwarden – Goede voeding is van levensbelang voor een topsporter. Daarnaast is het belangrijk dat een sporter voldoende vocht binnenkrijgt in combinatie met inspanning. Dat was de boodschap die de sportdiëtisten van het Adviesbureau Voeding en Sport (AVS) de sporters in spé van scholengemeenschap Piter Jelles woensdag in de VMBO-dependance Nijlân meegaf. ,,Voeding en sport kan de winnende combinatie zijn’’, zei sportdiëtiste Sita Veenstra.

Sportdonderdag, 14 oktober 2004

Steigenga weer succesvolste Friese wielrenner

Buitenpost - Sierd Steigenga uit Exmorra was afgelopen seizoen net als in 2003 de succesvolste Fries in noordelijke wielerwedstrijden. Dat blijkt uit het jaaroverzicht dat Foppe de Vries (Buitenpost) al 28 jaar bijhoudt.

Sportdonderdag, 14 oktober 2004

Zaalkorfbalinterland Fryslân - Engeland

Oentsjerk – In sporthal De Hege Wâlden wordt op vrijdagavond 29 oktober een zaalkorfbalinterland tussen vertegenwoordigers van Friese clubs en het Engelse nationale team gespeeld.

Sportdonderdag, 14 oktober 2004

Rommelig verloop bij FK dammen

Leeuwarden - Het Fries kampioenschap dammen kent dit jaar een uiterst rommelig verloop. Hans Zondervan uit Cornjum heeft zich vanwege drukke werkzaamheden teruggetrokken en woensdag verscheen ook Tjalling Goedemoed uit Leeuwarden niet achter het bord.

Weerdonderdag, 14 oktober 2004

Buien

Vanavond en vannacht komen er wolkenvelden en enkele opklaringen voor, bij minimumtemperaturen rond 7 graden. Het waait matig en aan zee vrij krachtig uit het zuidoosten. Morgen krijgen we te maken met buien bij 13 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties