Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 oktober 2008.

Cultuurdinsdag, 14 oktober 2008

Tekenaar ‘Snuf de Hond’ exposeert in Groningen

Leeuwarden - Het Grafisch Museum Groningen wijdt vanaf 8 november een expositie aan de Friese illustrator Jaap Kramer, en zijn werk voor de boekenserie Snuf de Hond. De tentoonstelling toont originele tekeningen van de illustraties en omslagen die Kramer maakte voor de boeken van Piet Prins. Kramer illustreerde ook veel andere kinderboeken, werkte voor tijdschriften en kranten en maakte afbeeldingen voor een tekenfilmserie van de Evangelische Omroep. Ook hiervan zijn in het Groninger museum originele werken te zien. Verder wordt de geschiedenis van Bonifatius en Abraham Kuyper in beeld gebracht, net als het verhaal van Hendrik de Cock.

Cultuurdinsdag, 14 oktober 2008

NNO treedt op in Drachtster Karmelklooster

Drachten - Het Karmelklooster in Drachten heeft een primeur met een serie optredens van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Vanwege de goede akoestiek in de kapel en de aanschaf van een nieuwe vleugel is de ruimte geschikt voor kamerconcerten van het NNO, aldus het orkest.

Economiedinsdag, 14 oktober 2008

Vaarzenexport zakt fors in door ziekte blauwtong

Leeuwarden – De eens zo belangrijke export van rundvee is in de afgelopen jaren door de ziekte blauwtong gigantisch ingezakt. ,,En het wordt steeds minder”, zegt directeur Johan van den Berg van exportorganisatie Veepro. ,,Vanaf 2006 is er sprake van een sterk dalende lijn. Normaal gingen er tussen de vierduizend en 4500 dieren per maanden de grens over. Tot maart van dit jaar waren dat er 1300 en nu is het nog maar vijfhonderd per maand. En dat allemaal door de ziekte blauwtong.”

Economiedinsdag, 14 oktober 2008

Hogere winst en minder omzet handelshuis HZPC

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC heeft in het gebroken boekjaar 2007/2008 meer omzet en winst geboekt dan vorig jaar. De winst van het bedrijf kwam uit op 7,3 miljoen euro. Vorig jaar was dat 6,7 miljoen euro. De omzet van pootaardappelen steeg met vijftien miljoen euro tot 203 miljoen euro. De omzet in consumptieaardappelen daalde met 23 miljoen euro doordat de prijzen lager waren.

Hoofdartikeldinsdag, 14 oktober 2008

Geschiedenisonderwijs...

We leven in een historische tijd. Met die zin wordt gedoeld op het besef dat geschiedenis belangrijk is. Er zijn allerlei initiatieven die er op wijzen dat mensen weer graag meer willen weten van hun eigen geschiedenis, die van hun streek en van hun land.

Regiodinsdag, 14 oktober 2008

Meester en juf moeten weer gaan vertellen

Leeuwarden - Bij geschiedenisles op de basisschool is het al lang niet meer gebruikelijk dat de juf of meester een verhaal vertelt. Deze week worden pabo-studenten enthousiast gemaakt voor het vertellen van verhalen. ,,De vertelcultuur moet terug in de klas.”

Regiodinsdag, 14 oktober 2008

Geschiedenis in ’n scheve kromme toren

Leeuwarden - Basisschoolleerlingen krijgen deze week geschiedenisles op locatie, waar ze verhalen horen over de historie van hun omgeving. In Leeuwarden gingen kinderen gisteren naar het ‘papieren theater’ in de Oldehove.

Regiodinsdag, 14 oktober 2008

De kippen worden te duur voor hulpproject in Uganda

Kollum - Er zijn nog zóveel weeskinderen in Uganda die hulp kunnen gebruiken, verzucht de 26-jarige Chenine Bosch uit Kollum. ,,Maar we moeten nu eerst zorgen dat we geld genoeg hebben om de honderd die we helpen, te kunnen blijven ondersteunen.”

Regiodinsdag, 14 oktober 2008

Lemsterland: nog niet fuseren

Lemmer - Lemsterland wil voorlopig vooral samenwerkingsverbanden aan gaan met andere gemeenten, en als het echt nodig is, fuseren met Gaasterlân-Sleat en/of Skarsterlân. De provincie heeft juist Heerenveen als voorkeurspartner genoemd.

Regiodinsdag, 14 oktober 2008

Druk op Gaasterlân-Sleat neemt toe inzake herindeling

Balk - Maakt de gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat vanavond een historische fout door niet te kiezen voor een samengaan met vijf andere Zuidwesthoekgemeenten? En wat is eigenlijk fout: kiezen voor opgaan in een grote Zuidwesthoekgemeente of de samenwerking zoeken met Lemsterland en Skarsterlân?

Geloof & Kerkdinsdag, 14 oktober 2008

Numeri-avonden zijn vooral een roadshow

Afgelopen woensdag kwamen ongeveer driehonderd kerkelijke vrijwilligers naar Drachten op uitnodiging van het Protestants Landelijk Dienstencentrum op een avond over de landelijke ledenregistratie Numeri. Volgens Aalze Vriezema, lid van de Gereformeerde Kerk van Opeinde-Nijega-De Tike is de tournee vooral voor de bühne.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 oktober 2008

Het welvaartsevangelie op zijn slechts

Is er een verband tussen het zogenaamde ‘welvaartsevangelie’ (prosperity gospel) en de huidige economische crisis? Ja, zeggen prof. Jonathan Walton (Universiteit van Californië) en Anthea Butler (Universiteit van Rochester).

Geloof & Kerkdinsdag, 14 oktober 2008

Friese predikant tussen ‘heidenen’

Bolsward - De Friese predikant Jacobus Canter Visscher (1692-1735) is in India bekender dan in zijn vaderland. Die roem heeft hij te danken aan de brieven die hij schreef tijdens de zes jaar die hij als VOC-predikant verbonden was aan een kleine gemeente aan de zuidwestkust van India. Door Koos van Noppen.

Sportdinsdag, 14 oktober 2008

Officials weer vaker doelwit van agressie

Heerenveen - Het aantal molestaties in het noordelijke amateurvoetbal is weer toegenomen. Afgelopen seizoen waren er zeven gevallen waarin officials fysiek aangevallen werden. Landelijk nam het aantal gevallen waarbij scheids- en grensrechters werden aangevallen licht af; van 216 naar 210.

Sportdinsdag, 14 oktober 2008

Heerlijk boek, dat niet alleen over voetbal gaat

Als je zoals ik nog midden in het opvoedingsproces zit en je beide kinderen van 11 en 9 op voetballen zitten, dan is Koen Vergeers Vaders langs de lijn een feest der herkenning, te beginnen met zijn verzuchting op de eerste bladzijde: ‘Waarom heb ik me tien minuten geleden in een vlaag van verstandsverbijstering opgeworpen als elftalleider van Achilles E7? Voor één seizoenshelft maar, de andere helft coacht iemand anders’.

Sportdinsdag, 14 oktober 2008

Jong Heerenveen verliest in Zwolle

Zwolle - Het belofteteam van Jong sc Heerenveen heeft zich gisteravond in Zwolle geblameerd. In het bekerduel met de reserves van FC Zwolle, de nummer acht in de reserve eerste divisie, verloren de Friezen met 1-0. Het elftal van trainer Hans de Jong kwam een vroeg Zwols doelpunt van Eltjo Gnodde niet meer te boven, 1-0. Heerenveen krijgt wel kansjes, maar kan geen treffers afdwingen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties