Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 januari 2008.

Economiedinsdag, 15 januari 2008

Veel niet-noorderlingen op bouwbeurs

Leeuwarden - De Bouwvakbeurs in WTC Expo in Leeuwarden trekt dit jaar veel standhouders van buiten het Noorden. Dat zegt Douwe Sibma, hoofd Beurzen en evenementen van WTC Expo. ,,Kennelijk ziet men onze beurs als een mogelijke sleutel tot succesvol zaken doen in Noord-Nederland”, zegt Sibma. 130 standhouders tonen hun waren en hun kunnen op de vakbeurs, tien meer dan bij de vorige editie in 2006.

Economiedinsdag, 15 januari 2008

Aqua Zoo wint ondernemersprijs

Leeuwarden - Aqua Zoo Friesland is tot onderneming van het jaar 2007 uitgeroepen door de gemeente Leeuwarden. Het park bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om in deze regio een toeristische attractie van formaat op te bouwen, stelt de jury. De afgelopen vijf jaar is het aantal bezoekers van 40.000 naar 165.000 per jaar gestegen. Een flink deel van die bezoekers komt van buiten de drie noordelijke provincies. De jury had grote waardering voor de bedrijfsmatige aanpak, de speciale marketingmethoden, het inzetten op kwaliteit en het tonen van visie, veerkracht en doorzettingsvermogen. Bijzondere vermelding kreeg het streven om mensen met een uitkering of een handicap in dienst te nemen.

Hoofdartikeldinsdag, 15 januari 2008

De ov-chipkaart...

Het gaat niet goed met het ambitieuze project van de OV-chipkaart. Het systeem zoals dat nu is ontwikkeld, is in technisch opzicht niet goed genoeg. En overheidsdienaren blijken onwettig gebruik te maken van gegevens uit het systeem.

Regiodinsdag, 15 januari 2008

Kiezen tussen Waddenzee en nieuwe dijk

Leeuwarden - De Afsluitdijk gaat een nieuwe levensfase en een nieuw tijdperk in. In 2011 gaat de eerste spade de grond in om de dijk aan te passen aan de zeespiegelstijging (hij moet minstens tachtig centimeter hoger worden en er moet een extra spuisluis komen). Tot die tijd kunnen ‘we’ bepalen wat we allemaal nog meer met die dijk zouden kunnen gaan doen. Nu is het alleen een waterkering en een weg, maar stel je eens voor wat er allemaal met die dertig kilometer lange kunstmatige landtong mogelijk is. Hij scheidt twee schitterende natuurgebieden, door de spuien stromen met regelmaat grote hoeveelheden water, er staat altijd een straffe wind, en ga zo maar door.

Regiodinsdag, 15 januari 2008

‘O, Friesland is harteloos. Het is ongevoelig voor de opoffering’

Leeuwarden - De Elfstedentocht stond al jaren bovenaan op zijn journalistieke verlanglijstje. In januari honderd jaar geleden zag jonkheer Jan Feith van Algemeen Handelsblad (nu NRC) zijn kans om naar Fryslân af te reizen om de ‘tocht der tochten’ te schaatsen. Hij deed dat in z’n eentje, want van een georganiseerde tocht was toen nog geen sprake. Feith, die later hoofdredacteur werd van het ANWB-orgaan Kampioen, maakte er een driedaags feest van en beschreef zijn ervaringen uitvoerig in een artikel in het Handelsblad, gepubliceerd op 18 januari 1908.

Regiodinsdag, 15 januari 2008

‘Masterplan’ voor toerisme in Langweer

Langweer - Toeristisch ondernemer B. Jonkman en vakantieparkenbedrijf Landal hebben gisteravond in Langweer een ‘masterplan’ gepresenteerd om het dorp nadrukkelijker op de toeristische kaart te zetten. Het plan omvat onder meer een vakantiepark, hotel, zwembaden, een sportcomplex en een nieuw bedrijventerrein. De Langweerders zijn verdeeld.

Regiodinsdag, 15 januari 2008

‘Rust is nodig om verlies te verwerken’

IJlst - Rust, dat is op dit moment het belangrijkste voor de nabestaanden van Aldert Poortema, de militair uit IJlst die zondag in Afghanistan om het leven is gekomen. Dat zegt dominee Jaap Vlasblom van de pkn-gemeente in IJlst. Bij die kerk zijn de ouders van Poortema aangesloten.

Regiodinsdag, 15 januari 2008

Burger helpt Friese politie bij opsporing

Leeuwarden - Inwoners van de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel gaan de politie helpen bij het oplossen van delicten. Volgend jaar wordt in beide gemeenten begonnen met het burgernet. Inwoners die zich daarvoor opgeven, worden ingeschakeld bij de opsporing van bijvoorbeeld fietsendieven of gevraagd uit te zien naar vermiste kinderen.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 januari 2008

Klokgelui bij start jaar Religieus Erfgoed

Leeuwarden - De landelijke organisatie van het Jaar van het Religieus Erfgoed heeft beheerders en eigenaren van religieuze gebouwen in Nederland opgeroepen om donderdag om 17.30 uur de klokken te luiden. Op dat tijdstip wordt officieel het Jaar van het Religieus Erfgoed geopend, door mr. Pieter van Vollenhoven.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 januari 2008

Kerk in beweging

Onlangs mocht ik weer drie weken in Zuid-Afrika zijn, voor de elfde keer; in totaal heb ik er anderhalf jaar van mijn leven doorgebracht. Wat is dat toch, dat ik me daar zo thuisvoel? Dat komt vooral door de taal. Nederlands en Afrikaans verschillen heel wat minder van elkaar dan Nederlands en Fries. De blanke Afrikaanssprekende Zuid-Afrikanen hebben voor de helft Nederlands bloed in de aderen. Het is de stamverwantschap die je ervaart.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 januari 2008

Zingeving verovert de zakenwereld

Universiteit Nyenrode stelde in 2006 een leerstoel Business Spiritualiteit in. De vakbond CNV raadde leden vorig jaar aan om een cursus meditatie te volgen. ,,Zingeving houdt niet meer op bij de muren van de kerk”, aldus journaliste Petra Pronk. Ze interviewde managers die allemaal actief zijn in het grensgebied van ziel en zakelijkheid.

Sportdinsdag, 15 januari 2008

Mboua verlengt contract

Leeuwarden SC Cambuur-Leeuwarden heeft het contract van Marc Mboua opengebroken en verlengd met nog een jaar.

Sportdinsdag, 15 januari 2008

Mogelijk toch ander veld bij Cambuur

Leeuwarden Er komt mogelijk toch een nieuw veld in het stadion van SC Cambuur-Leeuwarden. Algemeen directeur Alex Pama wil die mogelijkheid dit voorjaar gaan onderzoeken.

Sportdinsdag, 15 januari 2008

Eisinga is bij Rabo opvolger Reitsma

Leeuwarden - Luuc Eisinga is de nieuwe manager interne en externe communicatie bij de wielerploeg van Rabobank. De uit Franeker afkomstige Eisinga neemt bij Rabobank de positie in van provinciegenoot Jacob Bergsma (Harlingen). Tegen hem loopt een ontslagprocedure.

Sportdinsdag, 15 januari 2008

Heel Wijckel leeft mee met Marrit Leenstra

Wijckel - Met een zesde plaats in het eindklassement en podiumplaatsen op de 500 meter en de 1500 meter maakte schaatsster Marrit Leenstra uit Wijckel afgelopen weekeinde tijdens de Europese kampioenschappen schaatsen allround in het Russische Kolomna een prachtig debuut op een groot titeltoernooi. Haar dorpsgenoten volgden de verrichtingen van de pas 18-jarige Leenstra op de voet, maar nu, een dag later, heerst er de serene rust van alledag.

Sportdinsdag, 15 januari 2008

De sportspektakels van het volk

Elke sport heeft zijn klassiekers. Het autoracen heeft de 24 uur van Le Mans en de Dakar Rally, de vechtsport heeft Kirkpinar (olieworsteltoernooi in Turkije) en Grand Sumo (Japan) en het voetbal Boca Juniors - River Plate (Argentinië) en de FA Cup (Engeland). Om er maar een willekeurig stel te noemen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties