Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 januari 2010.

Cultuurvrijdag, 15 januari 2010

Herman van Veen schenkt schilderij aan Friese Poort

Leeuwarden - Zanger en acteur Herman van Veen schenkt een schilderij uit zijn serie Mata Hari, schuldig of naďef aan burgemeester Crone van Leeuwarden. Hiermee sluit de zanger zijn Mata Hari-project af. Het werk krijgt een plek in de theaterzaal van ROC De Friese Poort in Leeuwarden.

Economievrijdag, 15 januari 2010

Topberaad over stroeve kredietverlening aan mkb

Amsterdam - Minister Van der Hoeven van Economische Zaken (EZ) praat vandaag met kopstukken uit de financiële wereld over hoe de economie uit het slop moet worden gehaald. Het overleg gaat onder meer in op de haperende kredietverlening van banken aan bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). Anders dan het grootbedrijf kan deze sector nog steeds moeilijk aan middelen komen.

Economievrijdag, 15 januari 2010

Koopmans Meel verrast over NMa-onderzoek

Leeuwarden - Koopmans Meel uit Leeuwarden is ,,onaangenaam verrast” door het onderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat uitvoeren naar kartelvorming in de meelsector.

Economievrijdag, 15 januari 2010

‘Duurzaamheid geen probleem voor FrieslandCampina’

Doetinchem - Duurzaamheid mag voor FrieslandCampina in 2020 geen kwestie zijn waar het bedrijf mee worstelt. Deze uitspraak deed hoofddirecteur Kees ’t Hart gisteren op de eerste jongerendag van FrieslandCampina. Op deze bijeenkomst kwamen ruim 700 jonge boeren uit Nederland, Duitsland en België af.

Hoofdartikelvrijdag, 15 januari 2010

Afval is vies...

Dat Gedeputeerde Staten van Fryslân proberen de bouw van de nieuwe reststoffenenergiecentrale (REC) bij Harlingen gedwongen stil te leggen, viel te verwachten. De afgelopen paar jaar heeft het project van Omrin zich ontwikkeld tot wat in bestuurstermen een hoofdpijndossier heet. Sinds de provincie in december 2008 de vergunning verleende voor de bouw aan de Lange Lijnbaan nummer 14, zijn er zo veel onhandigheden geweest dat de mogelijkheid van een krachtig klinkende daad dankbaar aangegrepen zal zijn.

Regiovrijdag, 15 januari 2010

Klachten over busdiensten rond Drachten

Drachten - De nieuwe dienstregeling van busvervoerder Qbuzz is voor de gemeente Smallingerland niet alleen voordelig. Er is ook een aantal nadelige veranderingen in het busvervoer doorgevoerd. Burgemeester en wethouders hebben erover geklaagd bij verantwoordelijk gedeputeerde Adema.

Regiovrijdag, 15 januari 2010

Langlaufen: ‘Warm zeg. Zweten. Maar wel mooi!’

Oranjewoud - ,,Wat? Bent u hier op ski’s?!’’, vraagt serveerster Ilse van Golden Tulip Tjaarda in Oranjewoud hogelijk verbaasd.

Regiovrijdag, 15 januari 2010

‘Duurzaam wonen? Een lagere energierekening!’

Burum - Dubbel glas, tochtstrips, rookmelders en een nieuwe cv-ketel. Inwoners van Kollumerland maken de eigen woning duurzamer.

Regiovrijdag, 15 januari 2010

Duur huis blijft erg moeilijk te slijten

Drachten - Aan het eind van een somber jaar voor de huizenmarkt glooien er voor de makelaars lichtpuntjes. De verkoopprijzen dalen gemiddeld niet langer. Dure huizen blijven echter bijna onverkoopbaar.

Regiovrijdag, 15 januari 2010

‘Oprichten’, is dat bouwen of aanzetten?

Harlingen - De provincie laat haar spierballen zien door stopzetting van het werk aan de REC te bevelen.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 januari 2010

Haasnoot: ‘Geen opgepimpt christendom’

Den Haag - Kerken vinden hun legitieme motivatie voor hun inzet in de samenleving slechts in de innerlijke bewogenheid van Christus voor mensen, zonder aanzien des persoons, vindt vicevoorzitter ds. Arenda Haasnoot van de synode van de Protestantse Kerk. ,,Zonder het innerlijke vuur om de goede werken te doen die God van tevoren heeft voorbereid gaat het slechts om uiterlijkheden, en opereren kerken als lege hulzen.”

Geloof & Kerkvrijdag, 15 januari 2010

Cliënt van Talant wordt diaken in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag - Hessel Falkena (33) wordt zondag officieel bevestigd als diaken van de Protestantse Gemeente Beetsterzwaag-Olterterp. Dat is bijzonder, want Hessel heeft een verstandelijke beperking en krijgt ondersteuning van Talant. De bevestiging vindt plaats tijdens een dienst in het Trefpunt op het terrein van Talant in Beetsterzwaag. ,,Het is voor zover bekend zeer uniek dat dit in Fryslân gebeurt en misschien nog wel breder”, aldus woordvoerder Berber Binsma van Talant.

Sportvrijdag, 15 januari 2010

Geen loon naar werken voor Friezen

Elburg - Vier Friese marathonschaatsers reden gisteren tijdens de Veluwemeertocht in Elburg lang voorop. Loon naar werken kregen ze niet. Fries om útens Jouke Hoogeveen uit Amsterdam, ook een smaakmaker, evenmin. Hij werd na 100 kilometer op het Veluwemeer tweede achter Geert-Jan van der Wal.

Sportvrijdag, 15 januari 2010

Sneker volleybaltrein dendert ook in beker vol door

Sneek - Het loopt als een trein. Als er één Friese sportploeg is waarvoor dat geldt, is het de vrouwenvolleybalploeg van VC Sneek. In de B-league is het team halverwege de competitie koploper, met de titel als realistisch doel. Dat een uitstapje naar het bekertoernooi de Sneker volleybaltrein niet doet ontsporen, bleek gisteravond. De Friese vrouwen versloegen in eigen hal Dynamo Apeldoorn en plaatsten zich zodoende voor de kwartfinales. Stiekem wordt er zelfs al verder gekeken. ,,De halve finale zit er in, dan hoor je ineens bij de beste vier van Nederland. Dat zou lachen zijn”, zei coach Derk de Saegher met een grijns. Een logische grijns, omdat hij zag hoe zijn vrouwen in de beker gewoon doorgingen met wat ze in de competitie ook al het hele seizoen doen: winnen.

Sportvrijdag, 15 januari 2010

Hugo Roepel; vertrouwensman, vakman, clubicoon

Heerenveen - Vertrouwensman, vakman, clubicoon. Hugo Roepel werd binnen Heerenveen op handen gedragen. De voormalige verzorger/masseur/materiaalman overleed in de nacht van zondag op maandag op 73-jarige leeftijd. In aanwezigheid van talloze (oud-)bestuurders, (oud-)spelers en (oud-)medewerkers van sc Heerenveen werd Hugo Roepel vanochtend gecremeerd. ,,It is in drôvige dei, de hiele klub is der mei oan”, zo reageert Yme Kuiper.

Sportvrijdag, 15 januari 2010

Brons voor Smit bij NK kortebaan in Lekkerkerk

Lekkerkerk - Leonie Smit (Heerenveen) heeft gistermiddag bij het NK kortebaan voor meisjes junioren B een derde plaats behaald. De titel ging naar thuisrijdster Sanne van der Wal. Ze kon in haar woonplaats het beste uit de voeten op de ijsvloer, die door het zonnetje en de lichte dooi vrij zacht was geworden. Toch waren het uiteindelijk de vertrouwde gezichten in deze leeftijdscategorie, die in een deelnemersveld van 37 rijdsters kwamen bovendrijven.

Sportvrijdag, 15 januari 2010

Vos ijskoud de beste in Centrumcross

Surhuisterveen - Marianne Vos was gistermiddag ijskoud de beste in de zestiende Centrumcross in een winters Surhuisterveen; goed voor haar derde Friese zege. De sportvrouw van het jaar 2009 was van eenzame klasse, omdat haar rivale Daphny van den Brand al in een vroeg stadium moest opgeven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties