Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 15 februari 2006.

Achtergrondwoensdag, 15 februari 2006

Smog verpest groene Olympische Spelen

De Olympische Spelen in China moeten de groenste Spelen ooit worden. Maar de lucht boven Peking ruikt steeds smeriger. Als de huidige trend zich doorzet, wordt sporten in de Chinese hoofdstad geen gezonde bezigheid in 2008.

Achtergrondwoensdag, 15 februari 2006

Meer dan 30 jaar discussie over kernenergie

Staatssecretaris Van Geel heeft gisteren gezegd dat er in Nederland mogelijk kerncentrales moeten worden bijgebouwd. De eerste Nederlandse kerncentrale verrees in 1968 in het Gelderse Dodewaard. In 1973 volgde het Zeeuwse Borssele. In datzelfde jaar barstte in Nederland de oliecrisis los. Dat deed het kabinet-Den Uyl in 1974 besluiten om er nog drie centrales bij te bouwen. Het besluit stuitte op hevig verzet in brede lagen van de bevolking en was het begin van het verzet tegen kernenergie.

Achtergrondwoensdag, 15 februari 2006

Vogelgriep blijft bedreiging

Minister Veerman van Landbouw heeft gisteren besloten dat het pluimvee versneld wordt opgehokt uit voorzorg tegen de oprukkende vogelgriep. Vanaf volgende week maandag mogen kippen, eenden en andere vogels in Nederland niet meer buiten rondlopen. De CDA-bewindsman reageert daarmee op de vondst van het dodelijke H5N1-virus in Italië, Griekenland en Slovenië. Wat is vogelgriep en hoe wordt het verspreid?

Achtergrondwoensdag, 15 februari 2006

Leve de kloof tussen burger en politiek

Een onorthodoxe, verfrissende manier om een impasse te doorbreken - of een ouderwetse staatscommissie die met weinig kans op succes enkele kroonjuwelen moet proberen te redden? Vorige week ging de Nationale Conventie voor Democratische Vernieuwing van start. Dit burgerforum, ingesteld door minister Pechtold, moet voorstellen doen om ‘het wederzijdse vertrouwen tussen burger en politiek te vergroten’. Jan Schinkelshoek, lid van de Conventie, is echter blij dat De Kloof bestaat.

Agendawoensdag, 15 februari 2006

Klassiek

Harris Op Landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag is zondag een concert uit de serie kamermuziek van het Noord Nederlands Orkest. Deze keer wordt het concert verzorgd door celliste Kate Harris en haar vader Robert Harris. Op het programma staan werken van De Falla en Bloch. Het concert begint om 15.00 uur.

Analysewoensdag, 15 februari 2006

Indonesië verbiedt live nieuws op omroep

Vanaf deze week overtreden Indonesische radio- en televisiezenders de wet als ze live buitenlandse nieuwsuitzendingen overnemen. Programma’s van Radio Hilversum, de BBC, Al Jazeera, Deutsche Welle, Voice of America en Radio Australia zijn erg populair op de 160 kleinere zenders. Ze mogen nu alleen na censuur in de ether. Mediawaakhonden en analisten zijn ongerust.

Bijschriftwoensdag, 15 februari 2006

Bedekt

Het leven gaat verder op de schoongewassen aarde.

Dossierwoensdag, 15 februari 2006

Steaua Boekarest begint vol zelfvertrouwen aan het duel

Heerenveen – Zonder ook maar één officiële wedstrijd in 2006 in de benen te hebben, begint Steaua Boekarest woensdagavond in het Abe-Lenstrastadion vol vertrouwen aan het karwei in de derde ronde van het UEFA Cuptoernooi. De Roemeense nummer twee, achter stadgenoot Dinamo, speelde – woensdagop de kop af – twee maanden geleden bij Hertha BSC haar laatste officiële wedstrijd. In Duitsland bekroonde Steaua een goede reeks en werd daarmee ongeslagen en zonder tegentreffers groepswinnaar.

Dossierwoensdag, 15 februari 2006

Go to the start


Dossierwoensdag, 15 februari 2006

Heerenveen gaat op dezelfde voet verder

Heerenveen - SC Heerenveen gaat woensdagavond in de zestiende finales van het UEFA Cuptoernooi tegen Steaua Boekarest op dezelfde voet verder als in de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Vitesse. Tenminste wat betreft de basisformatie die trainer Gertjan Verbeek het veld zal insturen. ,,We zijn redelijk voorbereid op wat ons te wachten staat. Of dat voldoende is moeten we nog even afwachten.’’

Economiewoensdag, 15 februari 2006

De Polen komen, ook op de bouwplaatsen

Leeuwarden – Poolse werknemers worden de komende jaren een steeds gewoner verschijnsel, ook in de bouw. Dat zeiden vertegenwoordigers van de noordelijke bouwsector bij een bezoek van minister Brinkhorst (Economische Zaken) aan de Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden, vandaag.

Economiewoensdag, 15 februari 2006

Pluimvee op platteland in hoogrisicogebied

Den Haag/Leeuwarden – Houders van pluimvee, commercieel of als hobby, vallen bijna op het gehele Friese platteland onder het hoogrisicogebied voor de vogelgriep. Dat valt af te leiden uit de instructie van het ministerie van Landbouw voor het afschermen van pluimvee.

Expowoensdag, 15 februari 2006

Allingawier, Museumdorp: expo ‘Holland Waterland‘.

Hoofdartikelwoensdag, 15 februari 2006

Zorgen over olie…

Zelden is er een beter moment geweest de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aan de kaak te stellen. De olieprijs is hoog, het broeikaseffect laat zich steeds meer gelden en energieleveranciers misbruiken hun monopoliepositie om afnemers onder druk te zetten. Zo dreigt Iran de olietoevoer te stoppen als het land wordt gestraft omdat het een atoomwapen ontwikkelt.

Regiowoensdag, 15 februari 2006

Lokale lasten nemen af

Leeuwarden - Huishoudens in Nederland betalen dit jaar gemiddeld 19 procent minder aan de gemeente. Dat komt door de gedeeltelijke afschaffing van de onroerend-zaakbelasting (ozb). Dit blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2006 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Regiowoensdag, 15 februari 2006

Friese discogangers kunnen veilig dansen

Noardburgum – Friese discotheken zijn relatief veilig. Die conclusie kan worden getrokken uit een landelijke steekproef door de inspectie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Op enkele kanttekeningen na voldeden de drie onderzochte Friese discotheken aan de brandveiligheidsvoorschriften.

Regiowoensdag, 15 februari 2006

Studentenluim bij jubileum van Osiris

Leeuwarden – ‘Wanneer de studie je te veel wordt en het boek te zwaar. In de eenzaamheid van het leren en het verlangen naar wat vrienden en vriendinnen wat blijdschap en genot en de drang om te presteren alsmaar minder wordt’.

Regiowoensdag, 15 februari 2006

Kernenergie herleeft door CO2-problemen

Den Haag – Een paar kabinetten geleden was er nog een oprecht voornemen om ook de laatste Nederlandse kerncentrale te sluiten. Maar door de groeiende ongerustheid over de CO2-normen is kernenergie aan een sterke comeback bezig. Onlangs besloot het kabinet om Borssele tot 2033 open te houden, en dit weekeinde pleitte staatssecretaris Van Geel van Milieu voor de mogelijkheid van een tweede kerncentrale. Dat deed hij naar aanleiding van een nieuw onderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Milieu en Natuur Planbureau (MNP).

Geloof & Kerkwoensdag, 15 februari 2006

Wereldraad: een kleurrijk geheel

De assemblee van de Wereldraad van Kerken is dinsdag begonnen. Aad van der Meer doet vanuit Porte Alegre in Brazilië regelmatig verslag. Het eerste deel is geschreven vlak voor aanvang van de assemblee.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 februari 2006

Friese kerken doen meer aan armoede

Leeuwarden – Steeds meer kerken in Fryslân houden zich actief bezig met armoede in hun eigen omgeving. In verschillende plaatsen zijn Arme Kant-groepen in oprichting en ook over nieuwe voedselbanken wordt gesproken. De grotere aandacht heeft te maken met meer bewustwording én met toegenomen armoede.

Sportwoensdag, 15 februari 2006

Heerenveen breekt contract Breuer open

Heerenveen - Heerenveen heeft het contract met Michel Breuer opengebroken en verlengd tot medio 2009.

Weerwoensdag, 15 februari 2006

Regen en wind


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties