Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 februari 2010.

Cultuurmaandag, 15 februari 2010

Vier werken van Jopie Huisman geveild in IJlst

IJlst - Veilinghuis Ald Fryslân in IJlst veilt deze maand vier werken van de Friese schilder Jopie Huisman. Het gaat onder meer om een olieverfschilderij met de afbeelding van Marretje, de dochter van Jopie Huisman en een pentekening van de oude schoenen van oude Yde. Dat heeft het veilinghuis bekendgemaakt. In totaal gaan er op de veiling ongeveer 3200 objecten onder de hamer, waaronder schilderijen, etsen, antiek zilverwerk en meubelen. De veilingavonden zijn 22, 23, 25 en 26 februari en 1, 2 en 3 maart 2010. De kijkdagen zijn op 19, 20 en 21 februari.

Hoofdartikelmaandag, 15 februari 2010

Herders...

De afgelopen jaren haalde seksueel misbruik door rooms-katholieke priesters herhaaldelijk het nieuws. iedere keer is het even schokkend: hoe kan het dat priesters soms jarenlang en systematisch kinderen hebben misbruikt? En hoe kan het dat een deel van de daders weigeren in te zien dat wat ze deden, fout was?

Regiomaandag, 15 februari 2010

Schaatsliefhebbers gaan massaal het natuurijs op

Leeuwarden - Het kon dit weekend nog: schaatsen op natuurijs. Velen maakten er gebruik van.

Regiomaandag, 15 februari 2010

Friezen moeten langer reizen voor de dokter

Leeuwarden - Friezen die op het platteland wonen, zullen in de toekomst waarschijnlijk langer moeten reizen voor een bezoek aan de dokter. Binnen vijf jaar gaan veel huisartsen met pensioen. En veel jonge, net afgestuurde huisartsen kiezen liever voor grote plaatsen dan voor een praktijk op het platteland.

Regiomaandag, 15 februari 2010

Hantumers voelen zich achtergesteld bij Holwerd

Hantum - Inwoners van Hantum voelen zich achtergesteld door de gemeente Dongeradeel. Die heeft voor Holwerd geld vrijgemaakt voor een multifunctioneel centrum (mfc), terwijl Hantum al langer plannen heeft voor een mfc en nog steeds wacht op uitsluitsel.

Regiomaandag, 15 februari 2010

‘Toevallig lekker ding in CDA; dan stem ik daar op’

Harlingen - ,,Zestienjarigen praten niet over politiek, die hebben het over voetbal. Die weten echt niet waar de PvdA voorstaat.” Bauke, scholier aan rsg Simon Vestdijk in Harlingen, staat met zijn team in de finale van de debatwedstrijd voor zestien havo- en vwo-scholieren in het stadhuis van Harlingen. Hij speelt dat hij tegen de stelling is dat de minimumleeftijd voor het stemrecht van achttien naar zestien jaar moet.

Regiomaandag, 15 februari 2010

NCPN’ster vecht onverdroten tegen de wetten van de markt

Wel op de kieslijst, maar naar verwachting net niet in de raad. Lenie Visser-Wheda staat op de derde plek voor de Nieuwe Communistische Partij in Lemsterland. Staat zij er voor nop? En hoe kijkt zij aan tegen de komende verkiezingstermijn? Door Bauke Boersma.

Geloof & Kerkmaandag, 15 februari 2010

Oecumenische droom vraagt om arbeid

Vaticaanstad -Tja, als je met de handen in de schoot gaat zitten kun je heel lang wachten op oecumene. ,,Willen we vooruitgang blijven boeken in de dialoog tussen de christelijke kerkgemeenschappen dan zullen we allemaal moeten bewegen”, vindt de anglicaanse Bijbel-exegeet en bisschop van het Noord-Engelse Durham, Thomas Wright.

Geloof & Kerkmaandag, 15 februari 2010

Ds. Freytag nieuwe voorzitter lutherse synode

Utrecht - Ds. Susanne Freytag (47) is tussentijds gekozen tot voorzitter van de evangelisch-lutherse synode binnen de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 15 februari 2010

Pleidooi voor spiritualiteit als theologie

Nijmegen - De wetenschappelijke reflectie op spiritualiteit in niet-theologische disciplines is explosief toegenomen. Gezien deze ontwikkelingen is het volgens prof.dr. Kees Waaijman nodig de spiritualiteitstudie te heroriënteren op de theologie. Dat betoogde hij vrijdag in Nijmegen bij zijn afscheid als hoogleraar spiritualiteit.

Sportmaandag, 15 februari 2010

Heerenveen vervalt tegen Ajax weer in oude fout

Heerenveen - Twee competitiewedstrijden achtereen winnen blijft een probleem voor sc Heerenveen. Het optreden tegen een ook al niet groots spelend Ajax was weliswaar bemoedigend, maar de manier waarop werd verloren was een deja vu. De formatie van interim-trainer Jan Everse verviel zaterdagavond weer in oude fouten en dat kostte Heerenveen de kraag.

Sportmaandag, 15 februari 2010

Beerens: ‘We hebben het zelf eigenlijk weggegooid’

Heerenveen - Luis Suarez. Je kunt van alles van hem vinden, maar de Chileen doet wat hij moet doen. Soms lange tijd onzichtbaar, dan weer weergaloos. En hij scoort! Overal en altijd. Zaterdag in het Abe Lenstra stadion ook weer. Als de wedstrijd al lang en breed gespeeld is en met het uurwerk al op negentig minuten reageert hij attent, nadat Brian Vandenbussche een inzet van Christian Eriksen slechts kan keren. Suarez is er als de kippen bij om zijn honderdste competitiedoelpunt in Nederland te scoren.

Sportmaandag, 15 februari 2010

Riedel in de kont

Goud voor Kramer! Een torenhoog verwachtingspatroon ingelost, een natie gekalmeerd. Maar wie is toch die man met die enorme riedel in zijn kont?

Sportmaandag, 15 februari 2010

‘Een legende word je meestal pas nadat je gestopt bent’

Sven Kramer maakte zaterdag zijn favorietenrol op de 5000 meter waar en won goud. Is de Fries na al zijn Europese en wereldtitels nu echt een schaatslegende? Hoort hij thuis in het illustere rijtje Ard Schenk, Eric Heiden en Johan Olav Koss?

Sportmaandag, 15 februari 2010

De ijshockeyers uit 1980, voor altijd in het geheugen gegrift

Het zou een mooie olympisch getinte huiskamervraag kunnen zijn: ‘In welk jaar nam Nederland deel aan het ijshockeytoernooi op de Olympische winterspelen?’ Slechts de echte sportliefhebbers zullen het zich nog herinneren. Het goede antwoord? Lake Placid, 1980. Een editie van de winterspelen die voor altijd gegrift staat in het geheugen van de gemiddelde vaderlandse ijshockeyfan. Waarom? Omdat het het Nederlands ijshockeyteam van 1980 de enige tot nu toe is die zich voor het ijshockeytoernooi op de Spelen wist te plaatsen. Dankzij het winnen van het WK voor B-landen in 1979.

Sportmaandag, 15 februari 2010

Antoinette de Jong mist ‘triple’ op NK kortebaan

Lemmer - Antoinette de Jong ging gistermiddag in Lemmer op voor haar derde nationale titel bij de C-meisjes in drie weken weken tijd. Dat wat haar op het NK Supersprint in Hoorn en een dag eerder bij het NK allround in Enschede wel lukte, daarin slaagde ze niet op het NK kortebaan in haar eigen provincie. Met een tweede plaats achter Steffi Wubben (Monster) miste de vijftienjarige schaatsster uit Rottum de ‘triple’ op een haar na.

Sportmaandag, 15 februari 2010

Groningers komen, lopen en winnen in Appelscha

Appelscha - De cross in Appelscha van gisteren paste voor een groep atleten van Team4mijl uit Groningen perfect in de voorbereiding op het NK cross op 7 maart bij Hellendoorn. Het was de laatste kans voor deze talenten om de benen nog even te testen. In alle categorieën gingen de ‘Groningers’ met de zege aan de haal.

Sportmaandag, 15 februari 2010

LDODK drukt Mid Fryslân dieper in degradatiezorgen

Gorredijk - Van onwennige promovendus tot zelfbewuste titelkandidaat. Het gaat dit seizoen snel met korfbalvereniging LDODK. In de derby gistermiddag tegen Mid Fryslân speelde de ploeg van trainer Gerald Aukes één helft van het niveau Korfbal League. Na de pauze viel LDODK ver terug om uiteindelijk met nipte cijfers te zegevieren: 29-27.

Sportmaandag, 15 februari 2010

Shorttracker De Laat wil het pad van Knegt volgen

Leeuwarden - In de schaduw van het grove geschut op de Spelen stonden er de laatste drie dagen in Leeuwarden 220 shorttrackers uit binnen- en buitenland op het ijs tijdens de jaarlijkse Friesland Cup. Bij de senioren moest het organiserende Trias het doen met de subtop, omdat de hoogvliegers in Vancouver zitten. Bij de junioren zorgde vooral thuisrijder Itzhak de Laat voor lachende Friese gezichten.

Sportmaandag, 15 februari 2010

Flyers ontsteekt in woede na ‘buzzerbeater’

Eindhoven - Hajé Flyers is gisteravond furieus van het ijs in Eindhoven gestapt. Een dag na een overtuigende zege thuis tegen Tilburg (7-2) liep de strijd om thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs een flinke deuk op door een wel heel curieus moment. De Heerenveense ijshockeyers verloren namelijk door een ‘buzzerbeater’ met 4-3.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties