Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 november 2003.

Analysezaterdag, 15 november 2003

Irak blijft toneel van terreur

Met twee aanslagen in Basra en Nasiriya heeft het geweld tegen de Westerse bezettingsmacht zich verspreid over heel Irak. Waren tot voor kort vooral Amerikaanse militairen rond Bagdad en Tikrit doelwit van de guerrilla-aanslagen, van de week kwamen onder anderen negentien Italiaanse soldaten om het leven. President Bush maakte bekend dat hij nu toch de macht versneld wil overdragen aan de Irakezen.

Bijschriftzaterdag, 15 november 2003

Nieuw hart

We hebben deze week lied 51 uit de liederenbundel van het volk Israël gelezen.

Cultuurzaterdag, 15 november 2003

‘Ouwesyl’ koestert Kalverda-trofee

Sint Annaparochie – Sinds deze week pronkt de Kalverda-trofee, de hoofdprijs van het zangconcours Frisia Cantat van christelijke koren in Fryslân, op het bureau van dirigent Durk de Vries uit Sint Annaparochie. De dirigent van Looft den Heer uit Ouwesyl koestert de onderscheiding. ,,Dit is in geweldige opstekker foar it koar en ek foar my fansels’’, zegt De Vries.

Cultuurzaterdag, 15 november 2003

Man without a past: verlangen naar vroeger

De filmwereld heeft Aki Kaurism(ki al enige tijd geleden in haar armen gesloten. De Finse regisseur, die in eigen land niet zo populair is, lijkt in zijn dertiende film gewoon door te gaan met wat je zou kunnen noemen zijn missie.

Economiezaterdag, 15 november 2003

‘Smilde in de race voor overname Fano’

Drachten – Koninklijke Smilde is een belangrijke overnamekandidaat voor saladefabrikant Fano Fine Food met onder meer een vestiging in Oosterwolde. Dit meldt bestuurder Henk Hospes van de vakcentrale CNV.

Economiezaterdag, 15 november 2003

Waterschap komt in actie tegen van

Drachten - Het Waterschap Lauwerswâlden heeft, volgens de landbouworganisatie NLTO, een akkoord met akkerbouwers gesloten om de verspreiding van bruinrot te minimaliseren als gevolg van het uitbaggeren van de sloten.

Economiezaterdag, 15 november 2003

Kabinet steekt 2,3 miljoen in innovatie landbouw Noorden

Drachten - Door het kabinet is voor de jaren 2005 en 2006 twee maal € 1,15 miljoen euro uitgetrokken voor innovatie in de noordelijke landbouw. Naast deze gelden van 2,3 miljoen euro is nog 4 miljoen beschikbaar voor plattelandsontwikkeling in de Veenkoloniën.

Hoofdartikelzaterdag, 15 november 2003

SoW: moeite, vreugde…

Sprekend over de moeiten in het Samen op Weg-proces, zei een historicus onlangs: het is toch ondenkbaar dat over vijftig jaar in de geschiedenisboeken komt te staan dat het SoW-proces niet is gelukt vanwege financiële regelingen. In historisch perspectief zou dat een ‘lachertje’ zijn. Daarmee wilde hij aangegeven dat in het grotere perspectief geld of beheersregelingen nooit de doorslag mogen geven bij zoiets als een kerkfusie. In de kerk gaat het wel over geld, maar niet in de eerste plaats, niet in de tweede plaats en ook niet in de derde plaats.

Regiozaterdag, 15 november 2003

Liever een koekje minder dan een dag in pyjama zitten

Leeuwarden - Pyjamadagen kennen de verpleeghuizen in Fryslân nog niet. Maar een gebakje op verjaardagen kan er niet meer af en het personeel draait met een vrijwel minimale bezetting omdat tijdelijke contracten niet zijn verlengd. ,,De jus is fan ’e jierpels.’’

Regiozaterdag, 15 november 2003

‘Verkochte vrouw moet status krijgen’

Leeuwarden – Slachtoffers van vrouwenhandel moeten een verblijfsvergunning krijgen. Ze moeten beloond worden met een permanente status als ze helpen mensensmokkelaars en -handelaars achter de tralies te krijgen.

Regiozaterdag, 15 november 2003

Nieuw Lyndensteijn open en ruim

Beetsterzwaag – Herstel van ziekte gebeurde vroeger in afzondering. Ver van de steden, diep in de duinen of in de bossen werden de zieken langzaam beter. Die opvatting is achterhaald. Mensen die herstellend zijn van een aandoening, moeten zoveel mogelijk betrokken blijven bij de samenleving én de samenleving bij de zieken.

Regiozaterdag, 15 november 2003

Strenge controles 60 km-weg

Oostwold - De politie gaat de komende twee jaar streng controleren of automobilisten zich in het Westerkwartier wel houden aan de snelheid in de 60 kilometer-zones. Dat maakte de politie gisteren bekend bij de start van het project Duurzaam veilig in Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Zeker 80 procent van de autobestuurders moet langzamer rijden.

Regiozaterdag, 15 november 2003

Raadsels rond ‘vogeltjes-tbc’

Leeuwarden - Friese kinderen hebben ofwel een mysterieus afweersysteem tegen de bacterieziekte ‘vogeltjes-tbc’, óf hun huisartsen verzuimen de ziektegevallen te melden bij de Amsterdamse kaakchirurg J. Lindeboom. Twee jaar nadat de arts is gestart met een landelijke registratie, heeft hij nog geen enkel Fries ziektegeval genoteerd.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 november 2003

‘Afdrachtpercentages voor plaatselijke kerken omlaag’

Leeuwarden – Het triomoderamen van de Samen-op-Wegkerken komt de plaatselijke kerken tegemoet als het gaat om de afdracht voor het landelijke kerkenwerk. Dat blijkt uit het nieuwe voorstel voor de zogenaamde quotisatieregeling voor de drie kerkgenootschappen. Dat bevestigt directeur W. van Santen van de Dienstenorganisatie van de SoW-kerken.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 november 2003

Van ‘niets’ tot katholiek pastor in spe

Harlingen - Ze had voor haar dertigste nog nooit in de bijbel gelezen, maar liet zich uiteindelijk in 1991 dopen in de katholieke Sint Michaelparochie van Harlingen. Inmiddels loopt, de ooit buitenkerkelijke, Tineke Kingma (46) als ‘katholiek pastor in spe’ stage in de parochies van Dronrijp en Sint Annaparochie. Het verhaal van een opmerkelijke geloofsontwikkeling

Sportzaterdag, 15 november 2003

Cambuur kan armoedig MVV niet de baas

Leeuwarden - Het duel uit de kelder van de eerste divisie tussen Cambuur Leeuwarden en de veredelde amateurs van MVV is vrijdag in het voordeel van de gasten beslecht. Voor de Maastrichtenaren een gloriemoment na lange tijd. Met dank aan Cambuur-doelman Ale Geert de Vries, die de schlemiel van de avond werd.

Sportzaterdag, 15 november 2003

Heerenveen ‘spielerei’ voor Werder Bremen

Heerenveen – ,,Heel nuttig’’, luidde na afloop de conclusie van trainer Foppe de Haan aangaande het oefenduel tegen Werder Bremen. Maar aanvankelijk leek de wedstrijd vrijdag tegen de verrassende nummer drie van de Bundesliga weinig om de hakken te hebben. Binnen een kwartier keek SC Heerenveen al tegen een 0-2 achterstand aan en was de ploeg in het oefenpotje nauwelijks vooruit te branden.

Weerzaterdag, 15 november 2003

Buitje

Vanmiddag zijn er wolkenvelden, soms wat zon maar kan er ook nog een buitje vallen bij een temperatuur van circa 10 graden. Er waait een matige en in het kustgebied krachtige zuidwestenwind. Morgen draait de wind naar het noordwesten en is zwak tot matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties