Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 november 2004.

Achtergrondmaandag, 15 november 2004

Schulden Irak in debat

Maandelijks doet het Friesch Dagblad verslag van de activiteiten van Jubilee Nederland, dat pleit voor schuldvermindering van de armste landen.

Achtergrondmaandag, 15 november 2004

Een onderhoudsbeurt voor Nederland

Door drs. K. de Jong Ozn.

Bijschriftmaandag, 15 november 2004

In verwarring

Een golf van geweld overspoelt onze samenleving.

Cultuurmaandag, 15 november 2004

Jouster Keamerkoar markant in première

Het Jouster Keamerkoar onder leiding van de in Warns wonende dirigent/pianist Pauli Yap bestaat precies vijf jaar, een periode waarin men intensief bezig is met hoogwaardige koorzang in projectmatige vorm. Dan is het een voorrecht om je vijfjarig bestaan te kunnen vieren met een bijzonder concert.

Cultuurmaandag, 15 november 2004

Concours CBMF in De Lawei

Met lied 473 opende de Brassband Speelt Wel uit Suwâld onder leiding van Gerben Dijkstra zaterdagmorgen het najaarsconcours van de CBMF in De Lawei in Drachten. Zij speelden het lied Neem mijn leven, laat het Heer heel ingetogen. Helaas kon de Fanfare Excelsior uit Oudebildtzijl niet komen, omdat een van de auto’s op weg naar Drachten verrast werd door een hagelbui en in een slip raakte.

Cultuurmaandag, 15 november 2004

NNO boeit tijdens intens gebracht concert

Concertprogramma’s worden maanden voor de uitvoering samengesteld. Zo ook het programma dat het Noord Nederlands Orkest (NNO) vrijdagavond uitvoerde. Tijdens de repetities kwam men tot de conclusie dat het beter was het programma niet in de oorspronkelijke opzet uit te voeren. Dirigent Yaron Traub kondigde vlak voor aanvang aan dat het programma ,,op de kop’’ was gezet. Dit hield in dat de dramatische fantasie-ouverture Romeo en Julia van Tsjaikovski als eerste en de genoeglijke en zongerijpte Achtste symfonie van Antonin Dvorak als laatste werd gespeeld. Een begrijpelijke keus, want Romeo en Julia zou voor een anticlimax hebben gezorgd.

Dossiermaandag, 15 november 2004

Tsjong-tsja


Dossiermaandag, 15 november 2004

Spreek je uit, Co!


Hoofdartikelmaandag, 15 november 2004

Vrijheid van meningsuiting…

Je moet alles kunnen zeggen wat je denkt. Die zin is in vele variaties te horen sinds de moord op Theo van Gogh. Het zou een ernstige beperking zijn van de vrijheid van meningsuiting als je niet meer mag zeggen wat je vindt. Sinds afgelopen weekeinde is duidelijk dat voor bijvoorbeeld D66 en in zekere zin ook voor de VVD alles gezegd moet kunnen worden op het gebied van godsdienst. D66 zegt dat het wetsartikel over godslastering maar moet verdwijnen, in plaats van dat er meer een beroep op wordt gedaan, zoals minister Donner van het CDA wil. En minister Verdonk van de VVD vindt dat moslims een ‘lager incasseringsvermogen’ hebben dan de meeste Nederlanders. Niet de Nederlanders moeten ‘terug’ naar een grotere gevoeligheid voor lastering van de naam van God, maar moslims moeten gewoon wat minder gevoelig worden voor wat anderen over (hun) God zeggen.

Regiomaandag, 15 november 2004

Vuurwerk knalt al vroeg

Leeuwarden – Vuurwerk van vorig jaar en knallende melkbussen met carbid zorgen bijna zeven weken voor de jaarwisseling al voor opvallend veel overlast in Fryslân. Terwijl in de provincie Groningen ,,bijzonder weinig” jongeren met vuurwerk zijn opgepakt, heeft de Friese politie vooral in het noordoosten al veel bekeuringen uitgedeeld.

Regiomaandag, 15 november 2004

Meer huizen voor daklozen in Fryslân

Leeuwarden – Het aantal woningen voor dak- en thuislozen en mishandelde vrouwen in Fryslân wordt waarschijnlijk fors uitgebreid. Maatschappelijke opvang De Terp en woningbouwcorporaties zijn momenteel bezig met een plan.

Regiomaandag, 15 november 2004

Mooiste herinnering in een doosje

Boksum – Voor Femmy Bouma is dé herinnering een beschuitvorm. Zij zal het roestige voorwerp nooit en te nimmer wegdoen. Het herinnert haar aan de geluiden en de geuren uit de bakkerij van haar ouders. ,,Toen mijn vader stierf en de bakkerij werd gesloten, hechtten wij geen waarde aan het spul. Later wel: gelukkig vonden wij bij het afbreken van de bakkerij nog deze vormpjes.’’

Regiomaandag, 15 november 2004

Kinderen trotseren de kou voor Sinterklaas

Franeker – Kou, regen, wind: het weer van zaterdag was niet echt ideaal om even lekker de stad in te gaan. Maar de kinderen van Franeker hadden geen last van de guurheid. Vol spanning wachtten ze op hun held: Sinterklaas.

Regiomaandag, 15 november 2004

Opnieuw overlast van stank in Sneek

Sneek – Bewoners van de wijk Lemmerweg-Oost in Sneek hebben vrijdagavond opnieuw last gehad van een terpentinestank. Totdat de brandweer het riool had schoongespoten, werden de bewoners op vrijwillige basis opgevangen in buurthuis De Bining.

Geloof & Kerkmaandag, 15 november 2004

‘Open gesprek over Israël’

Hilversum – Kerkleden moeten een hernieuwd gesprek voeren over het standpunt in het Israëlisch-Palestijnse conflict, zo vindt scriba dr Bas Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Plaisier stelt na zijn bezoek aan de Palestijnse gebieden dat zo’n gesprek nodig is voor een beter begrip van de situatie.

Geloof & Kerkmaandag, 15 november 2004

Verkoopdag voor kerkinventaris Leeuwarder kerken

Leeuwarden – De Titus Brandsma Parochie in Leeuwarden houdt 27 november een speciale verkoopdag voor een deel van de inventaris van de twee onlangs gesloten r.-k. kerken.

Geloof & Kerkmaandag, 15 november 2004

Geroepen om de kerk te dienen

Leeuwarden – In de Sint Bonifatiuskerk is zaterdag Arjen Bultsma (28) door mgr. dr W. J. Eijk, bisschop van Groningen, tot diaken gewijd. Dat gebeurde in een plechtige eucharistieviering in de Leeuwarder kerk.

Geloof & Kerkmaandag, 15 november 2004

‘Crisis zit organisten tussen de oren’

Groningen - De crisis in de orgelcultuur zit niet in het instrument, maar tussen de oren van de organist. Dat betoogde Anton Vernooij, hoogleraar liturgische muziek uit Tilburg, zaterdag op het symposium over de toekomst van de orgelcultuur, waarvoor zestig mensen naar het Liturgisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen waren gekomen. Volgens Vernooij moet de vakopleiding kerkmuziek meer aandacht besteden aan de liturgie en aan de samenwerking met ‘amateurs’ binnen de kerk.

Sportmaandag, 15 november 2004

Rugby: leuk als je nergens écht goed in bent

Leeuwarden – Greate Pier, De Wrotters, Feansters en RC Drachten. Het zijn de vier rugbyclubs die Fryslân op dit moment rijk is. Zondag speelden het Leeuwarder Greate Pier tegen Feansters uit Heerenveen. Een wedstrijd die verdiend gewonnen werd door de rugbyers uit de Friese hoofdstad.

Sportmaandag, 15 november 2004

Arjan Stroetinga sluipt gluiperig naar de top

Heerenveen – Voor Arjan Stroetinga kan het seizoen nu al niet meer stuk. De marathonschaatser uit Oldeberkoop pakte zondag na 150 ronden in Heerenveen zijn tweede podiumplaats van dit seizoen en sloop na de vijfde plaats van zaterdagavond in Groningen stiekem naar de vierde plaats van het klassement.

Sportmaandag, 15 november 2004

Heerenveen krijgt slaag van Vitesse

Heerenveen – Het diende zich de afgelopen twee weken al voorzichtig aan. Het effect van SC Heerenveen nieuwe stijl lijkt even uitgewerkt. Tegen FC Den Bosch en RKC Waalwijk glipten de Friezen nog door het oog van de naald, maar zaterdag kreeg de formatie van trainer Gertjan Verbeek voor eigen publiek een pak slaag van Vitesse. Dat kwam hard aan.

Weermaandag, 15 november 2004

Regenachtig

We hebben zowel vanmiddag als morgen regenachtig weer, bij maximumtemperaturen die komen te liggen rond 10 à 11 graden. Het waait daarbij matig tot krachtig aan zee, uit een overwegend westelijke richting.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties