Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 november 2010.

Cultuurmaandag, 15 november 2010

Servische film wint Matad’Or op filmfestival

Leeuwarden - De Servische film Tilva Rosh van regisseur Nikola Lezaic heeft de Interregio Competitie van het Noordelijk Film Festival (NFF) gewonnen. Dat heeft de jury gisteren bekendgemaakt op de slotavond van de 32e editie van het festival in De Harmonie in Leeuwarden. Cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries reikte de Matad’Or uit aan actrice Dunja Kovacevic, die de prijs een ,,big surprise” noemde. Het bijbehorende bedrag van tienduizend euro zal later aan regisseur Lezaic worden overgemaakt.

Cultuurmaandag, 15 november 2010

Showinstructeur Piet van Houten onderscheiden

Opende - Piet van Houten is zaterdag door de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden (NFCM) beloond met een gouden speldje met een ingelegde smaragd. Dit is de hoogste onderscheiding die het NFCM kan toekennen. Van Houten kreeg de versierselen omdat hij zich veertig jaar lang als instructeur heeft ingezet bij veel noordelijke muziekkorpsen. Hij kreeg ze tijdens een receptie ter ere van het afscheid van Van Houten als showinstructeur en choreograaf van Bicycle Showband Crescendo Opende.

Cultuurmaandag, 15 november 2010

Sybren Hellinga Kunstprijs voor Jetske Verhoeven

Beetsterzwaag - Kunstenares Jetske Verhoeven (Nijmegen, 1980) heeft de vijfde Sybren Hellinga Kunstprijs gewonnen. Dat is gisteren in Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag bekendgemaakt door de jury. De prijs, bestaande uit een bedrag van drieduizend euro, wordt iedere drie jaar toegekend door Kunsthuis SYB.

Economiemaandag, 15 november 2010

Tbc op boerderij in Exmorra; 95 koeien geruimd

Exmorra - Bij een melkveebedrijf in Exmorra is afgelopen week opnieuw tuberculose (tbc) ontdekt onder de runderen. Donderdag zijn daarom alle 95 koeien op het bedrijf geruimd. Dat meldt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

Hoofdartikelmaandag, 15 november 2010

De vliegende start...

Hij wilde een vliegende start maken met zijn kabinet, maar de tegenwerking is hier en daar fors. Rutte moet alle zeilen bijzetten om het blazoen van zijn regering en de gedoogsteun daarvoor schoon te houden.

Regiomaandag, 15 november 2010

Minder boten gestolen door inzet lokboot

Sneek - Het lijkt erop dat er dit jaar minder boten en buitenboordmotoren zijn gestolen in Zuidwest-Fryslân. Volgens de politie is dat te danken aan de inzet van lokboten en lokbuitenboordmotoren in jachthavens en bij aanlegplaatsen. Door de lokkertjes wist de politie zestien verdachten op heterdaad te betrappen.

Regiomaandag, 15 november 2010

Wasbeerhond plant zich snel voort

Joure - In Fryslân is een kolonie wasbeerhonden waargenomen. De diertjes komen vanuit Duitsland, en vermenigvuldigen zich snel. Niet iedereen in Fryslân zit op de kolonie dier te wachten.

Regiomaandag, 15 november 2010

Geen vijfduizend maar 1150 inwoners voor Mantgum

Mantgum - Dorpsbelang Mantgum 50 jaar en dat is reden om de geschiedenis vast te leggen.

Regiomaandag, 15 november 2010

In Tzum mailen de kinderen met de Sint

Tzum - Sinterklaas eng? Welnee! Sinterklaas komt steevast elk jaar in Tzum en viert dan met de kinderen een feestje in dorpshuis De Moeting. Dat is zó gezellig dat zelfs ouders en kinderen uit omliggende dorpen komen om Sinterklaas te ontmoeten.

Regiomaandag, 15 november 2010

‘Guon minsken fine dat ik myn man dump’

Harkema - Sinds oktober woont de man van Anneke Nicolai-Westra niet meer thuis, maar in verpleeghuis Ikehiem in Beetsterzwaag. Vijf jaar lang zorgde zij voor hem. Tot het niet meer ging. ,,Guon minsken fine dat ik him dump. Dat docht sear.”

Geloof & Kerkmaandag, 15 november 2010

Een week vol reflectie, gebed en Taizéthee

Eind december is in Rotterdam de 33e Europese jongerenontmoeting Taizé. Suzanne Peters doet geregeld in het Friesch Dagblad verslag van de voorbereidingen.

Sportmaandag, 15 november 2010

Heerenveen krijgt weer wat kleur op de wangen

Rotterdam - Op een gure namiddag waarin De Kuip tot tranen geroerd afscheid nam van clubicoon ‘ome’ Fred Blankemeijer (,,een leven als Feyenoorder is een mooi leven”) kreeg Heerenveen eindelijk weer wat kleur op de wangen. Enkel de eindscore stemde in Rotterdam tot misnoegen.

Sportmaandag, 15 november 2010

Alleskunner Elm schopt tegen heilig huisje Dost

Rotterdam - Met een trainer die zoekende is naar de ideale samenstelling en die daarenboven nijdassig is over het arbeidsethos van een deel van zijn manschappen zijn heilige huisjes alang niet meer heilig in het Friese Haagje. Met een puik optreden schopte Viktor Elm gisteren in De Kuip tegen het sacrale maison van Bas Dost. De topaankoop ondervond voor de tweede maal in korte tijd dat Ron Jans het geleverde huiswerk van zijn poppetjes gewichtiger vindt dan hun status. Spinnijdig en zonder speeltijd beende Dost het bastion van Feyenoord uit, wetende dat het verblijf op de bank komende zondag in het thuisduel tegen hekkensluiter Willem II ongetwijfeld verlengd zal worden.

Sportmaandag, 15 november 2010

Robert Veenstra: voetbal is net als het echte leven

Iets meer dan honderd dagen geleden is Robert Veenstra als directeur begonnen aan zijn karwei bij sc Heerenveen. Niet bepaald een gemakkelijke job, want het zijn zware tijden voor de Friese club. Maar daar loopt de 46-jarige Burgumer bepaald niet voor weg.

Sportmaandag, 15 november 2010

Slechts één keer ‘oranje boven’ bij de wereldbeker

Heerenveen - Het wereldbekerweekeinde in Heerenveen leverde de Nederlandse schaatsers en schaatssters een rits aan medailles op, maar slechts eentje van gouden makelij. Bob de Jong haalde gisteren op vijf kilometer de enige worldcupzege voor Oranje binnen. Hij was op de slotafstand in Thialf de snelste in 6.17,31 en bleef daarmee de Rus Ivan Skobrev (6.18,96) voor.

Sportmaandag, 15 november 2010

Leenstra vindt de bevestiging in worldcupmedaille

Heerenveen - Marrit Leenstra heeft dit weekeinde bewezen dat ze tot de beste schaatssters van de wereld behoort. De 21-jarige Wijckelse snelde gisteren tijdens de worldcup in Heerenveen op de 1500 meter in 1.57,68 naar de derde tijd en pakte daarmee haar eerste medaille tijdens een wereldbekerwedstrijd. Het was voor haar belangrijk om te laten zien dat haar sterke optreden tijdens de NK afstanden geen incident was. ,,Nu weet ik: zo goed ben ik nu echt. Ik ben hier heel blij mee, dit is gaaf.” Christine Nesbitt won de afstand in 1.56,00, voor Ireen Wüst (1.57,35). Ingeborg Kroon uit Sneek eindigde in 1.59,54 knap op de achtste plek.

Sportmaandag, 15 november 2010

Tranen, woede en teleurstelling bij Harkemase Boys

Apeldoorn - Voetbal is maar een spelletje. ‘Nee’, zei iemand zaterdag na csv Apeldoorn - Harkemase Boys: 3-2. En diegene had gelijk. Dat bleek wel uit de taferelen na afloop van een krankzinnige wedstrijd waarbij Harkemase Boys op ontluisterende wijze in de slotminuten aan de verkeerde kant van de score stond. Voetbal is emotie. En voetbal kan keihard zijn.

Sportmaandag, 15 november 2010

Deze week gesprek Harkemase Boys en Peter Meindertsma

Leeuwarden - De kans is groot dat Peter Meindertsma volgende week gepresenteerd wordt als nieuwe trainer van Harkemase Boys. Hij volgt dan vanaf 1 januari Henk de Jong op. Voorzitter Pieter Spinder bevestigde gisteren dat deze week gesprekken gevoerd zullen worden. Over andere kandidaten dan de oud-jeugdtrainer van sc Heerenveen en voormalig hoofdcoach van zondagamateurclubs Zwaagwesteinde en MSC, wilde Spinder geen uitspraken doen.

Sportmaandag, 15 november 2010

Langeweg junior beleeft een week van uitersten

Wolvega - Meestal zit het mee, een enkele keer niet. Zo kan het leven van Hugo Langeweg junior heel kort worden samengevat. De 23-jarige kampioen bij de pikeurs snelt van zege naar zege. Zo ook zaterdagavond in Wolvega. Hij won met Ardi Boko en Andre W twee koersen om de Breeders Crown. Voor junior was het een mooi slot van een week die dramatisch begon.

Sportmaandag, 15 november 2010

LDODK heerst in korfbalderby

Gorredijk - De status van kampioen, een goede ploeg en ook nog eens wat geblesseerden terug; van LDODK mag in de hoofdklasse van het zaalkorfbal opnieuw veel verwacht worden. In eigen hal liet de ploeg in Gorredijk tegen Drachten zaterdag meteen zien waarom. Maar ook voor de Drachtsters is er reden tot optimisme.

Sportmaandag, 15 november 2010

Aris geeft in bizar slot een zekere zege uit handen

Leeuwarden - De totale ineenstorting van Aris, anders kun je het niet noemen. Drie kwarten waren de Leeuwarder basketballers zaterdag Nijmegen de baas. Maar een verschil van twintig punten bleek niet genoeg voor de zege. In de laatste tien minuten zakte de ploeg van Pete Miller volledig door het ijs: 83-89.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties