Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 december 2006.

Cultuurvrijdag, 15 december 2006

Recordaantal bezoekers De Lawei

Drachten - De Lawei in Drachten heeft het afgelopen theaterseizoen een recordaantal van 92.945 bezoekers getrokken op de eigen programmering. Dat zijn er ruim 4500 meer dan het jaar ervoor, zo heeft de schouwburg vandaag laten weten. De meeste mensen kwamen naar cabaret (22.190 bezoekers), gevolgd door populaire muziek (22.155).

Hoofdartikelvrijdag, 15 december 2006

Het CDA in gijzeling...

Minister-president Balkenende was gisteren later op de dag al weer in Brussel, voor ‘Europa.’ Hij verliet daarvoor de Haagse arena het Binnenhof. De minister-president kon met een gerust hart naar Brussel gaan; de politieke partijen die hem zo van zijn werk hadden gehouden - PvdA, GroenLinks en ChristenUnie - waren rustig. Na hun ‘overwinning’ inzake het stopzetten van uitzetting van asielzoekers, zagen de partijen geen heil in nog meer onrust.

Regiovrijdag, 15 december 2006

‘Economie baseren op rust en ruimte’

Groningen – Als de noordelijke provincies niet zeer doelbewust een eigen weg kiezen, wordt het nooit meer dan een ‘aankleefeconomie’, zegt hoogleraar G. de Roo van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarom zou het Noorden de economie moeten baseren op rust en ruimte.

Regiovrijdag, 15 december 2006

‘Ik ken niet anders dan de Miedemastraat’

Harlingen - De huur voor het gloednieuwe rijtjeshuis was drie gulden en zestig cent. ,,Dat heb ik van mijn vader gehoord, want zelf was ik natuurlijk veel te klein om me daarmee bezig te houden”, zegt Klaas Koster uit Harlingen.

Regiovrijdag, 15 december 2006

Fryske Mole knapt z’n bezit op

Leeuwarden - Zes molens die eigendom zijn van Stichting De Fryske Molen worden opgeknapt of volledig gerestaureerd. Dat kregen de leden van de Stichting deze week te horen tijdens de bestuursvergadering. De werkzaamheden duren tot eind volgend jaar.

Regiovrijdag, 15 december 2006

Gemeenten pleiten voor ruimere uitzetstop

Leeuwarden - Tientallen Nederlandse en ook Friese gemeenten doen een beroep op de Tweede Kamer om een groter aantal uitgeprocedeerde asielzoekers onder de uitzetstop te laten vallen. Veel vluchtelingen weten nog steeds niet waar zij aan toe zijn. De gemeenten willen in overleg met minister Hirsch Ballin meer duidelijkheid krijgen.

Regiovrijdag, 15 december 2006

Koornbeurs eerst gered

Franeker - Theater De Koornbeurs in Franeker krijgt 150.000 euro van de gemeente Franekeradeel om uit de financiële problemen te komen. De raadsleden gingen gisteravond mee met dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders, omdat het theater anders failliet zou gaan. De Koornbeurs heeft geen geld meer in kas.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 december 2006

Kerst-In voor allochtonen in Leeuwarden

Leeuwarden - De Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Leeuwarden houdt vandaag een Kerst-In voor onder andere allochtone vrouwen en asielzoekers. De viering is een jaarlijkse afsluiting van de Open Huis-activiteiten voor allochtonen & asielzoekers die de gemeente sinds september 2005 om de veertien dagen houdt.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 december 2006

Afscheid prof. Simon Schoon als hoogleraar in Kampen

Kampen - In de protestantse kerken moeten bekeringsijver en harmonisatiedwang plaats maken voor de aanvaarding van het verschillend-zijn van de ander. De joods-christelijke dialoog zal aan christelijke zijde moeten leiden tot het definitieve einde van alle uitingen van anti-judaïsme en antisemitisme.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 december 2006

‘Make-over’ voor kerk Jistrum


Sportvrijdag, 15 december 2006

TV-documentaire baart Cambuur zorgen

Leeuwarden - Ogenschijnlijk gezonde, jonge voetballers die tijdens een wedstrijd zonder enige aanwijsbare reden in elkaar zakken en overlijden. Elk jaar gebeurt het wel een paar keer, overal ter wereld en op elk niveau. De Friese voetbalwereld werd afgelopen zondag nog opgeschrikt toen LSC 1890-speler Nolke Posthuma (25) op dergelijke wijze het leven liet. Een Deense documentaire over dit soort sterfgevallen, die dinsdag door de VPRO op de Nederlandse televisie uitgezonden werd, legde een link met het gebruik van bepaalde medicijnen. Naar aanleiding daarvan heeft Cambuur Leeuwarden inmiddels besloten het gebruik op te schorten.

Sportvrijdag, 15 december 2006

‘Dit jaar waren wij het zwakke broertje’

Heerenveen - SC Heerenveen heeft gisteravond voor eigen publiek in het Abe-Lenstrastadion het geschonden Europese blazoen weer een beetje opgepoetst. Het laatste groepsduel in poule D tegen Racing Club de Lens werd weliswaar gewonnen, maar het was onvoldoende voor een plaats in de derde ronde van het UEFA Cuptoernooi. Hoewel een ieder vooraf besefte dat het welslagen van die missie welhaast onmogelijk zou zijn, was de teleurstelling na afloop groot in het Friese kamp.

Sportvrijdag, 15 december 2006

Van Rooijen in basiself Cambuur

Leeuwarden Joris van Rooijen keert vanavond terug in de basis van Cambuur Leeuwarden voor het thuisduel tegen RBC Roosendaal. Hij vervangt de geblesseerde Berry Hoogeveen. Adnan Barakat vervangt links achterin de geschorste Jayson Trommel en ook Bovar Karim maakt weer vanaf het begin zijn opwachting bij de ploeg van trainer Roy Wesseling. De Zweed neemt voorin de plaats in van René van der Weij.

Sportvrijdag, 15 december 2006

Teleurstelling overheerst ondanks zege

Heerenveen was de afgelopen twee seizoenen in Europees verband al behoorlijk verwend. De opdracht om voor de derde keer op rij de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi te overleven leek op voorhand al schier onmogelijk. Na de eerdere uitglijder tegen Odense Boldklub en het onnodige verlies bij Parma FC hadden de Friezen zich in een praktisch uitzichtloze positie gemanoeuvreerd. Heerenveen had met 3-0 moeten winnen en dat mirakel zat er niet in. ,,Maar het heeft niet aan deze wedstrijd gelegen”, vond trainer Gertjan Verbeek.

Sportvrijdag, 15 december 2006

Jeroen de Vries is in Utrecht heer en meester

Utrecht - In de vierde etappe van de Greenery zesdaagse pakte Jeroen de Vries uit Sint Nicolaasga gisteren zijn eerste overwinning van dit seizoen. Na eerder al podiumplaatsen van Time Out Sport-ploeggenoten Douwe de Vries en Bertjan van der Veen, was De Vries gisteravond in Utrecht de baas.

Sportvrijdag, 15 december 2006

Schuur weer fit

Erik Schuur hoopt begin volgend jaar zijn rentree bij Aris te maken. De 23-jarige guard/forward is weer helemaal fit en trainde vorige week al twee keer mee met de groep. De Groninger tobt al sinds eind 2004 met een zware knieblessure. Tijdens de voorbereiding op dit seizoen kreeg hij opnieuw een terugslag waardoor zijn rentree werd uitgesteld. Schuur zegt wel dat zijn knie nog moet aansterken, maar in januari hoopt hij zijn eerste minuten mee te kunnen pakken. ,,Ik heb er zin in, maar de concurrentie is wel erg groot geworden.” Coach André Roorda wil Schuur er met zijn ervaring graag bij hebben. ,,Erik heeft in het eerste seizoen aangetoond het niveau goed aan te kunnen en zal voor ons zeker een welkome versterking zijn.”.

Sportvrijdag, 15 december 2006

Aris rijgt nu thuis de zeges aan elkaar

Leeuwarden - Woon!Aris schudt de wisselvalligheid die de ploeg in het begin van het seizoen kenmerkte steeds meer van zich af. De Leeuwarder basketballers boekten gisteravond alweer hun derde thuiszege op rij. Door de onomstreden overwinning op Weert staat het team van André Roorda op de zesde plek. En dus is de coach zelf aardig tevreden. ,,Maar het kan nog beter.”

Sportvrijdag, 15 december 2006

Hoofdrollen voor De Vries en De Vries

Groningen - Ook in de derde etappe van de Greenery zesdaagse was het opmerkelijk dat de jonkies zich zo goed staande hieldenden, ook al ging Douwe de Vries gisteravond in Groningen onderuit en verspeelde hij kostbare punten voor een hoge klassering in het klassement. Bob de Vries uit Haule maakte dankzij de tweede plaats wel een flinke sprong.

Sportvrijdag, 15 december 2006

Heerenveen heeft vertrouwen in een goede afloop

Heerenveen - Het vertrouwen bij SC Heerenveen voor de laatste groepswedstrijd van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi tegen Racing Club de Lens is groot. De formatie van trainer Gertjan Verbeek heeft in de thuiswedstrijd tegen Roda JC weer wat extra zelfvertrouwen 'getankt'. ,,Maar dat hoeft niet direct te betekenen dat we ons voor de derde ronde kwalificeren. We willen met een goed gevoel uit de wedstrijd komen’’, aldus Verbeek.

Sportvrijdag, 15 december 2006

RC Lens doet het zeker niet met Franse slag

Heerenveen - Racing Club de Lens is niet van plan om zich vanavond in het Abe-Lenstrastadion de kaas van het brood te laten eten. De nummer twee van de Franse Ligue 1. is vastberaden om 420 kilometer noordelijker de derde ronde van het UEFA Cuptoernooi te halen. Trainer Francis Gillot c.s. zullen zich niet met de Franse slag van het laatste groepsduel afmaken. ,,We willen ons kwalificeren voor de volgende ronde”, stelde Gillot onomwonden vast. En daar was geen woord Frans bij.

Weervrijdag, 15 december 2006

Later regen

Later vanmiddag en vanavond krijgen we regen. Het is zacht met maxima rond 10 graden, maar het wordt kouder de komende dagen en volgende week kan het zowaar wat gaat vriezen. Niet meteen streng, maar toch wat meer een weertype wat bij de winter past.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties