Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 maart 2005.

Bijschriftdinsdag, 15 maart 2005

Verzoening

Geen van de wetgeleerden vraagt aan Jezus om vergeving.

Bijschriftdinsdag, 15 maart 2005

Wie is Jezus?

Is Jezus een wijze of een waanzinnige?

Dossierdinsdag, 15 maart 2005

Laat herstel van kostbare fout in Apeldoorn

AGOVV werd in 1913 opgericht als de Apeldoornse Geheelonthouders Voetbalvereniging Steeds Voorwaarts. Toen international Gep Landaal echter met enkele ploeggenoten op een terras betrapt was met een glaasje advocaat, wachtte hem geen royement, maar zagen ‘de Blauwen’ verder af van hun stellingname tegen ‘drankmisbruik rond sportwedstrijden en wat dat op zondagmiddagen allemaal aanricht’. Ze lieten hun behoefte om voorwaarts te gaan prevaleren en doopten de naam van de club om in Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder.

Economiedinsdag, 15 maart 2005

Staking bij Atoglas voorbij

Leeuwarden - De staking bij kunststoffabriek Atoglas is voorbij. Vanochtend is de eerste ploeg werknemers weer aan het werk gegaan. Het bedrijf sluit naar verwachting begin 2006 de poorten. Voor de werknemers is er nu een sociaal plan.

Economiedinsdag, 15 maart 2005

ING Bank laat pand van Crystalic veilen

Leeuwarden – Het glazen kantoorgebouw Crystalic wordt op last van de ING Bank geveild. Op het pand rust een hypotheekschuld van acht miljoen euro waarvan zeven miljoen voor rekening van de ING Bank en een miljoen voor rekening van de Rabobank. Belangrijkste reden van de gedwongen veiling is de betalingsachterstand van eigenaar en projectontwikkelaar J. Brander. Vooral de geringe animo om een bedrijfsruimte in het pand te huren heeft de eigenaar de das omgedaan. Het bedrijf is momenteel voor de helft verhuurd. 21 Bedrijven hebben nu een huurcontract van een half jaar of langer.

Hoofdartikeldinsdag, 15 maart 2005

Jeugdzorg…

Hoe gaat Nederland om met bedreigde kinderen? Jaarlijks sterven tussen de vijftig en tachtig(!) kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Politiek en werkers in de jeugdzorg analyseren en roepen dat het anders moet, maar van een werkelijke verbetering lijkt nauwelijks sprake. Is het een kwestie van geld? Of van organisatie? Of van (on)deskundigheid?

Hoofdartikeldinsdag, 15 maart 2005

Opwarming…

Een aantal jaren kon de dreiging van de opwarming van de aarde worden weggeredeneerd. Bijvoorbeeld door er op te wijzen dat wetenschappers het onderling niet eens zijn. Of door te zeggen dat de voorspelling van opwarming het resultaat is van computermodellen: stop je er andere waarden in, dan komen er andere resultaten. Nu lijkt het er toch echt op dat er zich op de aarde iets voordoet dat grote gevolgen heeft voor de komende decennia: ijskappen en gletsjers smelten. Een rapport van het Wereld Natuur Fonds dat gisteren verscheen, zet alle huiveringwekkende feiten op een rijtje: miljoenen mensen worden in hun bestaansmogelijkheden bedreigd.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

‘Terpen actueel nu aarde opwarmt’

Leeuwarden - Terpen krijgen een nieuwe actualiteit nu de aarde opwarmt. Dat zei weerman Piet Paulusma zaterdag bij de opening van de tentoonstelling Super terpen in het Fries Museum in Leeuwarden. ,,Eigenlijk zijn we in de achttiende en in de negentiende eeuw dom bezig geweest door zo veel terpen af te graven. Ze hadden ons nu goed kunnen helpen om de voeten droog te houden, nu de zeespiegel gaat stijgen als gevolg van de opwarming van de aarde.’’

Regiodinsdag, 15 maart 2005

Schapen nemen taak als grasmaaier over van koeien

Vlieland – Dertig schapen van het ras soya zijn het afgelopen weekeinde begonnen aan hun taak om de duinen van Vlieland grasvrij te houden. De dieren nemen de ‘grasmaaiertaak’ over van een kudde Schotse hooglander-koeien, die het vertikten om de duinen in te gaan: zij bleven alleen in de vlakke valleien rondlopen.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

Hosper van It Fryske Gea ziet niks in ‘wyldhimrik’

Olterterp – Directeur U. Hosper van It Fryske Gea ziet niks in de opzet van een ‘wyldhimrik’, een gevarieerd gebied met open veld, bos- en waterpartijen. In dit gebied zouden jagers, eizoekers, sportvissers en paardenliefhebbers volop aan hun trekken moeten kunnen komen.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

Jeugd keert watersport de rug toe

Woudsend – Jongeren keren de watersport de rug toe. Zeil- en surfvakanties zijn niet avontuurlijk en sensationeel genoeg meer. Het wegblijven van de jeugd levert in de toekomst grote problemen op, vrezen watersportondernemers.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

Begin schoolweek Liudger in teken van dankbaarheid

Drachten - Praten. Het er met z’n allen over hebben. En samen nog eventjes huilen.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

Samen vergaderen, maar wel eigen drankje

Dokkum – ,,Ik weet niet hoe het met u is, maar ik krijg nu wel wat een Songfestival-gevoel!” Burgemeester Verhoeven van Ameland voelt zich gistermiddag in Dokkum eventjes een televisiepresentator. Alsof het Europese hoofdsteden zijn die punten mogen geven voor de beste liedjes, zo vechten wethouders en raadsleden van de vijf waddeneilanden om ‘live’ aandacht in de eerste zitting van de Eilander Raad.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

Dealer niet welkom in Bolswarder kroeg

Bolsward - Jongeren die veroordeeld worden voor drugshandel komen voorlopig geen café in Bolsward meer in. Dat hebben de horecabedrijven van Bolsward met elkaar afgesproken.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

‘Het Fries is aan de Friezen’

Dokkum – Het Fries blijft alleen bestaan als de Friezen bereid zijn de taal in hun dagelijks leven te blijven gebruiken. De (rijks-)overheid wil best initiatieven faciliteren en stimuleren om het Fries te bevorderen, maar die plannen moeten dan wel uit de Friese bevolking zelf komen.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

De CDA-zolder na de opruiming

Sneek – Het CDA moet z’n vroegere denkbeelden schiften, zoals je af en toe de zolder opruimt. De visie op de wereld die de partij vroeger had, is niet toepasbaar op de huidige complexe werkelijkheid waarin ook andere wereldgodsdiensten hun plek vragen. Houdt God de wereld bij elkaar, of Allah of Boeddha – daar zijn geen dogma’s over te geven. Wat het CDA bindt, is ,,zoiets als goed mensen’’. En ‘mensen’ moet in dit verband als ‘werkwoord’ worden verstaan.

Regiodinsdag, 15 maart 2005

‘Deze week eerste kievitsei in Fryslân’

Leeuwarden – Het eerste kievitsei van Fryslân wordt zeer waarschijnlijk nog deze week gevonden. Dat zegt vogelkundig medewerker van het Friesch Dagblad Willem Bil uit Lippenhuizen. De zachte regen en de hoge temperaturen later in de week zijn ideaal voor de kievit ( ljip ). Of er na morgen nog naar kievitseieren gezocht mag worden, is echter onzeker. De rechtbank Leeuwarden doet morgen om elf uur uitspraak inzake het beroep van de Faunabescherming en de Vogelbescherming tegen het toestaan van het rapen van kievitseieren door de provincie Fryslân.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 maart 2005

Leeuwarden – De Doopsgezinde Zending heeft een cd opgenomen met muziek uit het zendingsgebied in Zambia. Het eerste exemplaar van de cd, die luistert naar de titel The Lord is Present, werd zondag door voorzitter Herman Heijn van de Doopsgezinde Zending aan-geboden aan Andrew Muwowo uit Zambia. De cd is vervaardigd in het kader van het Menno’s Global Songbook, een project met aandacht voor missie, de eigen traditie en bovenal een inspirerende boodschap over kerkmuziek in Afrika.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 maart 2005

Over dansende engelen en zoekende mensen

Middeleeuwse filosofen hebben de reputatie elkaar onledig te houden met even abstracte als nutteloze haarkloverijen. Bekend is bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoeveel engelen kunnen er dansen op de punt van een naald?’ Die vraag werd overigens pas in 1661 door een Engelse predikant gesteld om er het middeleeuwse denken belachelijk mee te maken. Dat is hem behoorlijk gelukt, want wat is voor ons nog ‘typischer middeleeuws’ dan technische discussies over engelen?

Geloof & Kerkdinsdag, 15 maart 2005

Protestantse Kerk adverteert in de zondagse ‘Telegraaf’

Utrecht – Met een paginag rote advertentie in de Telegraaf op zondag heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zondag de aandacht op zichzelf gevestigd. ‘Al onze vestigingen elke zondag open’, meldt de advertentie.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 maart 2005

‘Ester’ raakt bezoekers

Drachten – Ademloos, geboeid en ontroerd, zo zaten toeschouwers dit weekeinde bij de musical Ester in de Oase in Drachten. Het werd voor de 1400 bezoekers én voor de 160 deelnemers onvergetelijk. ,,Zo komt een bijbelverhaal toch even anders op je af’’, aldus een enthousiaste bezoeker.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 maart 2005


Geloof & Kerkdinsdag, 15 maart 2005

‘Zondags-inhaker’ voor de PKN

Utrecht – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft het aan een Friese medewerker van een Brabants reclamebureau te danken dat de PKN zondag met een paginagrote advertentie in De Telegraaf op zondag stond.

Sportdinsdag, 15 maart 2005

Heideman wint toch weer

Heerenveen - Jan Maarten Heideman won zaterdag op het ijs van Thiaf voor de vierde keer de KNSB-cup. Toch was de marathonschaatser uit Oldebroek dit seizoen niet de sterkste. Hij won in de competitie van twintig marathons ‘slechts’ vier wedstrijden en verspeelde dure punten omdat hij in een keer gedeclasseerd werd, maar pakte toch weer de hoofdprijs.

Sportdinsdag, 15 maart 2005

Sneek maakt zich op voor nieuwe episode in volleyballand

Sneek – Met het afscheid van de oudgedienden Irma de Haas, Jacqueline Huiszoon en Marianne Breimer staat VC Sneek aan het begin van een nieuwe episode in volleyballand. Het trio kreeg vlak voor het einde van de derde set in het derde en laatste duel van de kwartfinales van de play offs tegen Longa’59 een applauswissel van trainer-coach Olof van der Meulen.

Sportdinsdag, 15 maart 2005

Amsterdam laat Flyers gefrustreerd achter

Heerenveen - Amsterdam Bulldogs is hard op weg het Feenstra Flyers van het nieuwe millennium te worden. Na de afgetekende en enigszins geflatteerde zege in Heerenveen is de vierde landstitel op rij alweer in zicht. De kans dat de Friese ijshockeyploeg vrijdag nog voor een stunt kan zorgen in Amsterdam is klein. Want al lijkt er wel wat te halen, de ploeg komt simpelweg kwaliteit te kort.

Sportdinsdag, 15 maart 2005

Heerenveen is helemaal het spoor bijster

Heerenveen - Een voetbaltrainer wil in tijden van tegenspoed graag lichtpuntjes zien. Handvaten die een houvast bieden op weg naar betere tijden. Dat gold zaterdagavond ook voor SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek. Zijn ploeg incasseerde tegen RKC Waalwijk alweer de vijfde nederlaag in de laatste acht duels. De Friezen zijn helemaal het spoor bijster.

Sportdinsdag, 15 maart 2005

Cambuur moet periodefeestje even uitstellen

Leeuwarden - Na de prima zege op FC Zwolle vrijdag, had Cambuur maandag de derde periode kunnen winnen. Het mogelijke feestje laat echter op zich wachten, omdat Heracles en Stormvogels Telstar hun laatste duel nog moeten spelen. Met een benauwde zege op Eindhoven nam Cambuur plaats in de wachtkamer en bereikte het en passant ook nog de top zes.

Weerdinsdag, 15 maart 2005

Zachter

Het regent vanmiddag mogelijk nog even, maar het wordt later overwegend droog. Het wordt rond 9 ŕ 10 graden, bij een matige tot krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten. Morgen wordt het nog een graadje zachter. Het is dan wisselend bewolkt met mogelijk wat regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties