Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 15 maart 2007.

Cultuurdonderdag, 15 maart 2007

Frisiae ontroert met onbekende passie

De tijd van passiemuziek is weer volop aangebroken. Traditioneel neemt de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach hierin verreweg de grootste plaats in. Maar dit grootse werk van Bach zou niet bestaan, in die tijd voor de hand liggend, als er niet veel meer vóór, tijdens of na zijn leven passiemuziek zou zijn gecomponeerd. Voor een dirigent als Hoite Pruiksma, tevens artistiek leider van het beroepskoor Capella Frisiae, is het naast zijn Bach-uitvoeringen waarschijnlijk een uitdaging om een onbekende Passie-oratorium uit te voeren. Daar mogen we hem dankbaar voor zijn. Das Lied des Lammes, een compositie van de Duitse Barokcomponist Johann Mattheson (1681-1764) was in die tijd een voorbeeld van vernieuwing.

Economiedonderdag, 15 maart 2007

Detacheerder Detacc Sneek start kantoor Alkmaar

Sneek - Administratiekantoor Detacc uit Sneek gaat een vestiging in Alkmaar openen. Twee maanden geleden maakte het kantoor al bekend een tweede vestiging te openen in Eindhoven. In april wordt in Alkmaar de derde vestiging geopend. Dit jaar zullen er naar verwachting nog enkele nevenvestigingen in het land worden opgericht. Binnen drie jaar verwacht het bedrijf een landelijke dekking te hebben. Detacc neemt de financiële administratie over van bedrijven, waarbij de medewerkers van Detacc ter plekke bij de klant hun werk doen.

Economiedonderdag, 15 maart 2007

Prijzen pootaardappelen fors hoger

Joure De telers van pootgoed krijgen voor de geleverde pootaardappelen over 2006 fors hogere prijzen. Handelshuis HZPC heeft een prognoseprijs voor deze aardappelen bekendgemaakt van 30,50 euro per honderd kilo. Vergeleken met een jaar eerder is dat een stijging van 60 procent. De prijzen gelden voor klasse E met de maat 28/55.De hoge prijzen zijn vooral het gevolg van krapte in deze gewilde maat. Grotere maten waren afgelopen seizoen meer voorhanden. De definitieve uitbetalingsprijs wordt eind juni vastgesteld.

Economiedonderdag, 15 maart 2007

‘Klant ziet van ons nu alleen de rekening’

Leeuwarden - Financieel bureau Balans uit Leeuwarden wil de komende jaren meer investeren in bestaande klanten. ,,Ze merken nu alleen maar dat ze een relatie met ons hebben door de brief die er op de mat valt. En vaak is dat geen leuke post. In de meeste gevallen is dat een rekening”, zegt Simon Smids (35) van Balans in Leeuwarden. Begin dit jaar verhuisde het bedrijf van de Ossekop naar het Blokhuisplein.

Hoofdartikeldonderdag, 15 maart 2007

Openbaar vervoer...

Het wordt een van de eerste daden van het nieuwe kabinet: een scherpe analyse maken van de prestaties van de openbaar-vervoerbedrijven. Dat kondigde staatssecretaris Huizinga gisteren aan in de Tweede Kamer. Binnen een paar maanden legt ze de resultaten neer van dat onderzoek.

Regiodonderdag, 15 maart 2007

Kwetsbare groep soms te weinig zorg

Drachten - De invoering van de wmo heeft tot nu toe niet geleid tot veel klachten, stelt het Meldpunt huishoudelijke verzorging. Wel zou er onder mensen die thuiszorg nodig hebben nog veel onduidelijkheid zijn over de gevolgen van de nieuwe wet. Thuiszorgorganisaties zijn sceptischer: de onvrede is veel groter, maar de doelgroep klaagt nu eenmaal niet gemakkelijk.

Regiodonderdag, 15 maart 2007

‘Leg Dokkumer meer opties Markt voor’

Dokkum - Als je de inwoners van Dongeradeel naar hun mening wilt vragen over de inrichting van de Markt, moeten ze wel wat te kiezen hebben. Er moeten daarom meerdere varianten bedacht worden op de thema’s die er nu liggen voor de opknapbeurt van het plein. Daarvoor pleitte raadslid J. Visser van de FNP gisteren in de raadscommissie grondgebied van Dongeradeel. Over de plannen die er nu liggen, waren alle fracties wel goed te spreken.

Regiodonderdag, 15 maart 2007

Nieuwe leren, maar 100 jaar oud

Oosthem - Zelfstandig bezig zijn, keuzevrijheid en veel samenwerken. De pijlers onder het onderwijsconcept Dalton lijken verdacht veel op de grondbeginselen van het nieuwe leren. Toch introduceerde de Amerikaanse pedagoge Helen Parkhurst de vorm al in 1905.

Regiodonderdag, 15 maart 2007

Meer agenten nodig

Leeuwarden - Met de wervingsacties onder mbo’ers en vmbo’ers wil Politie Fryslân het korps op sterkte brengen. Nu zijn er structureel 23 agenten te weinig. Door de krapte werd afgelopen jaar 400.000 euro minder uitgegeven aan scholing. Het personeel had het te druk om de cursussen te volgen. Friese burgemeesters maken zich zorgen over de situatie.

Regiodonderdag, 15 maart 2007

Drachten pakt uit met festival Simmerdeis

Drachten - Drachten heeft veel, en doet veel op cultureel gebied, maar vooral achter de muren. Hoogste tijd om naar buiten te gaan, zegt directeur Stef Avezaat van schouwburg De Lawei. En dat gebeurt: van donderdag 14 tot en met zondag 17 juni heeft het grootste cultureel festival ooit in de geschiedenis van Smallingerland plaats in Drachten en de twaalf dorpen. Simmerdeis, een festival met internationale allure, aldus wethouder Veenstra.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 maart 2007

‘Artikel godslastering schrappen uit strafwet’

Nijmegen - Het delict ‘godsdienstlastering’ kan maar beter uit de strafwet worden gehaald. De bewijslast tegen vermeende lasteraars is onmogelijk hard te maken.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 maart 2007

‘Geestelijk verzorger dreigt te verdwijnen’

Groningen - De geestelijk verzorger is steeds meer een ‘zingevingsdeskundige’ geworden in plaats van een religieuze functionaris. Dat zei prof. dr. Hetty Zock in haar oratie ‘Niet van deze wereld. Geestelijke verzorging en zingeving vanuit godsdienstpsychologisch perspectief’ aan de Rijksuniversiteit Groningen. De godsdienstpsychologe pleit voor meer ruimte voor geestelijk verzorgers die geen binding hebben met een ‘zendende’ kerk of instantie. ,,Ik ben bang dat het beroep anders uitsterft.”

Geloof & Kerkdonderdag, 15 maart 2007

Conferentie voor kleine gemeenten

Leeuwarden - Het Protestants Dienstencentrum Fryslân (PDC) houdt 18 april een avond over hoe kleine gemeenten kunnen samenwerken met elkaar. Thema is ‘Samenwerken, hoe doe je dat?’. Vorig jaar zette het PDC Fryslân het onderwerp op de agenda door in april enkele avonden te beleggen over kansen voor kleine gemeenten. ,,We wilden kleine gemeenten aansporen hun eigen kansen te zoeken en te benutten”, aldus ds. Piet Beintema, consulent voor Beleid en Organisatie.

Sportdonderdag, 15 maart 2007

Flyers voelt zich gepiepeld door arbitrage

Tilburg – De ijshockeyers van Vadeko Flyers zijn de play off-finale om de landstitel gisteren slecht begonnen. In Tilburg verloor de ploeg van Trappers. Maar volgens alles wat Flyers was, verloor de ploeg vooral van de arbitrage. De Heerenveners voelden zich gepiepeld en daar viel veel voor te zeggen. Ondanks dat Flyers zelf ook niet vlekkeloos acteerde.

Sportdonderdag, 15 maart 2007

ONS Sneek pas laat langs derdeklasser

Sneek - Een hoofdklasser tegen een derdeklasser, dat mag maar één team winnen. In de verlate achtstefinalewedstrijd van de noordelijke districtsbeker tussen ONS Sneek en Sint Annaparochie won de favoriete thuisploeg met 5-2, maar twee prachtige doelpunten hielden de gasten lang in de race. Na afloop vertelt ONS Sneek-trainer Fred de Boer dat hij zich tijdens de wedstrijd geen enkele zorgen maakte. ,,Het was een keurige wedstrijd. Het verschil tussen beide ploegen was duidelijk.’’

Weerdonderdag, 15 maart 2007

Wisselvalliger

Het wordt de komende tijd weer wisselvalliger. Het wordt vanmiddag nog wel ongeveer 12 graden en de zon komt er weer goed bij. Morgen is dat al minder en met name in de ochtend kan er wat regen vallen. Het kwik komt dan in de middag te liggen rond 10 ŕ 11 graden, bij een toenemende westenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties