Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 maart 2013.

Cultuurvrijdag, 15 maart 2013

Warm afscheid van Hettinga

Leeuwarden | Zo’n zeshonderd mensen hebben gisteren in de Grote Kerk van Leeuwarden afscheid genomen van dichter Tsjębbe Hettinga. De dienst bestond uit muziek van onder anderen vriend en musicus Sytze Pruiksma en korte toespraken waarin de dichter herdacht werd.

Economievrijdag, 15 maart 2013

Werk voor zesde dag neergelegd

Dokkum | Het personeel van vangrailproducent Prins Dokkum staakt vandaag opnieuw. Het is de zesde keer dat het werk wordt neergelegd. Werknemers zijn verbolgen over de houding van de directie. Die laat de stakers in de productie vervangen door extern personeel. Ook zouden de drie kantoormedewerkers die mogen blijven een korte heftruckcursus hebben gevolgd. Het Noorse moederconcern Saferoad houdt vast aan sluiting van de productie per 1 juli en biedt een beperkt sociaal plan.

Economievrijdag, 15 maart 2013

Geld NOM voor ontwikkeling Sneker led-verlichting

Sneek | Ontwikkelaar en distributeur van led-verlichting- en -armaturen LedLight Europe in Sneek krijgt geld van de NOM en Stichting ir. G.J. Smid Fonds in Groningen voor twee nieuwe producten. Het zou gaan om financiering van enkele tonnen. Van een duurzame en recyclebare vervanger van tl-verlichting op basis van led moet in twee jaar een prototype worden gemaakt. Daarna moet er een fabriek in het Noorden komen voor de productie.

Economievrijdag, 15 maart 2013

VDL heeft last van krimpende busmarkt

Heerenveen | De busdivisie van industrieel conglomeraat VDL Groep, waartoe ook de fabriek in Heerenveen behoort, draait nog steeds verlies. De omzet werd in 2012 wel verhoogd met 6 procent naar 431 miljoen euro, maar het bedrijfsresultaat was net als in 2011 negatief. VDL wil in de kosten snijden via deeltijdontslag. Die regeling geldt vooralsnog niet voor de werknemers in Heerenveen.

Economievrijdag, 15 maart 2013

Doorstart voor onderdeel reclame

Franeker | Grafisch Industrie De Marne in Leens neemt de activiteiten van Telenga Sign over. Het is een onderdeel uit de failliete bv’s van Telenga Media in Franeker. Drie van de vier werknemers die zich bezighielden met de binnen- en buitenreclame gaan mee over. Ze gaan aan de slag in Groningen. De Marne zocht naar verbreding van de activiteiten. Bij Sign worden onder meer autobelettering, lichtreclame, banners en gevelreclame ontworpen en gedrukt. SMG in Hasselt nam deze week al het onderdeel drukwerken en negen werknemers over. Onder de naam SMG Banda Telenga wordt gewerkt vanuit Heerenveen.

Hoofdartikelvrijdag, 15 maart 2013

Het kabinet kan de somberheid bestrijden

De Nederlandse consumenten zijn op die van Griekenland na de sombersten van Europa. Het Centraal Planbureau (CPB) wees er deze week nog maar eens op. Doorgaan met bezuinigen is niet verstandig, want dat maakt burgers alleen nog maar onzekerder over de toekomst en zorgt ervoor dat ze hun uitgaven blijven uitstellen en hun geld naar de spaarrekening brengen. Daar hebben hoveniers, keukenstudio’s, meubelverkopers, autohandelaren, bouwondernemingen, audio- en tv-verkopers en reisbureaus niets aan. Als hun werknemers worden ontslagen gaan ze nog veel minder besteden dan ze normaal zouden doen. CPB-voorzitter Coen Teulings zei het treffend: ,,De ene spiraal veroorzaakt de andere neergaande spiraal.”

Regiovrijdag, 15 maart 2013

Lange griepepidemie van drie maanden in Nederland

Leeuwarden | De griepepidemie die momenteel heerst in Nederland, is de langste in de laatste zeven jaar. De ziekte duurt inmiddels al drie maanden en dat is een stuk langer dan het gemiddelde van acht weken.

Regiovrijdag, 15 maart 2013

Bankpasdieven met babbeltrucs worden almaar inventiever

Papiercontainers die worden nageplozen op persoonsgegevens, fraude met nieuwe pinpassen, babbeltrucs, internetcriminelen die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Criminelen worden steeds inventiever in het aftroggelen van bankgegevens.

Regiovrijdag, 15 maart 2013

Hooligans worden harder aangepakt

Leeuwarden | Voetbalhooligans kunnen voortaan sneller en harder worden aangepakt. Zij krijgen zo nodig meteen een gebiedsverbod, zodra ze zich voor de eerste keer misdragen. Ook kunnen hooligans specifiek tijdens voetbalwedstrijden worden geweerd uit de omgeving van het stadion of van een andere plaats. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Geloof & Kerkvrijdag, 15 maart 2013

Paus Franciscus kan begrip wereldkerk nieuwe inhoud geven

Nu voor de derde keer een niet-Italiaan tot paus is gekozen begint in Italië - en vooral in Rome - het besef door te dringen dat het definitief gedaan is met die eeuwenlange vanzelfsprekenheid dat een landgenoot paus werd.

Sportvrijdag, 15 maart 2013

Wie wacht dit seizoen bij Cambuur het Mark de Vries-scenario?

Leeuwarden | Wie herinnert het zich niet: Mark de Vries die vorig jaar in tranen was door de brief waarin SC Cambuur aangaf zijn aflopende contract niet te verlengen. Ook dit seizoen zullen spelers met een aflopende verbintenis een dergelijke brief krijgen. Dat moet zoals gebruikelijk voor 1 april, waarna contractverlenging alsnog tot stand kan komen. Maar hoe zit met al die contracten bij Cambuur?

Sportvrijdag, 15 maart 2013

Heerenveen en ‘VI’ willen zaak schikken

Heerenveen | Het kort geding dat sc Heerenveen en directeur Robert Veenstra hebben aangespannen tegen Voetbal International wordt aangehouden. De partijen proberen de zaak in der minne te schikken. Het kort geding zou vandaag dienen. Heerenveen en Veenstra eisten een dwangsom van 500.000 euro en en een rectificatie van een artikel dat VI twee weken geleden publiceerde. Volgens de club zijn sommige cijfers verkeerd uitgelegd. Deze krant citeerde uit het artikel.

Sportvrijdag, 15 maart 2013

Cambuur hunkert naar eerste zege in drie duels

Leeuwarden | SC Cambuur moet het vanavond in het thuisduel met Helmond Sport stellen zonder verdediger Martijn van der Laan en aanvaller Adnane Tighadouini. De eerste heeft te veel last van een schouderblessure die hij opliep tegen Telstar (1-1), de tweede kampt met enkelklachten. Hun plaatsen worden in vergelijking met het duel in Velsen ingenomen door Mart Dijkstra, terug van een schorsing, en Oebele Schokker. Het is voor Cambuur te hopen dat het duel vanavond gewoon doorgaat, want door de vele inhaalduels die even zo snel weer worden afgelast, wordt de kalender steeds voller.

Sportvrijdag, 15 maart 2013

LVV Friesland komt met een zaterdagploeg

Leeuwarden | Zondagamateurclub LVV Friesland gaat een zaterdagtak beginnen. De selectie zal worden gevormd door twintig spelers die nu nog actief zijn voor stadgenoot Leeuwarden. Die club gaat op in SC Leovardia, de fusieclub die tot stand komt door samenwerking met Rood Geel. De spelers van Leeuwarden willen niet mee in die fusie en sluiten zich daarom bij Friesland aan. De stap wordt gezien als een experiment en zal na een seizoen worden geëvalueerd.

Sportvrijdag, 15 maart 2013

Constanter Aris had al lang een sponsor gehad

Den Bosch | Even waren er vrolijke gezichten bij Aris’ tegenstander van gisteravond. Den Bosch won niet alleen van de Leeuwarders, (79-62) maar presenteerde ook een nieuw bestuur. Toch was er al snel ruimte voor slecht nieuws: de koploper heeft nog altijd geen hoofdsponsor. Dat belooft weinig goed voor het lager geklasseerde en eveneens sponsorloze Aris. Al hadden iets stabielere prestaties ondertussen al geld in het laatje kunnen brengen.

Sportvrijdag, 15 maart 2013

COLUMN: De historische waarde van Barça

In een speciale uitgave van Hard Gras, voetbaltijdschrift voor lezers, stond ooit een verhaal van de Britse novelist en Arsenal-fan Nick Hornby, met de titel ‘Heeft Dennis Bergkamp drie voeten?’ Voor wie de dvd met Bergkamps eerste honderd goals voor Arsenal heeft gezien, is dit geen rare vraag. Hij deed soms dingen waarvan je na talloze herhalingen nog niet snapt hóé. Maar als Bergkamp drie voeten heeft, dan heeft Xavi er vier, Iniesta er vijf en Messi er zeven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties