Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 15 april 2004.

Bijschriftdonderdag, 15 april 2004

Herkenning

De Emmausgangers konden Jezus eerst niet herkennen.

Cultuurdonderdag, 15 april 2004

Max Velthuijs krijgt Hans Christian Andersenprijs 2004

Bologna – Schrijver en illustrator Max Velthuijs krijgt dit jaar de Hans Christian Andersen Award voor Illustrators. Dat heeft de Andersenjury van de International Board on Books for Young People (IBBY) woensdag in Bologna bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 15 april 2004

Een plek zonder woorden

Niets is wat het lijkt en wat het lijkt, is het niet. En als woorden dan ook nog eens verstommen, is het voor de kijker opletten geblazen. Maar de symboliek in The mute who was dreamed (de verbeelding van onderdrukking) van Theatre Bazi is zo sterk en de bijna mantra-achtige muziek zo sfeervol dat je ondanks die afwezige tekst heel goed weet waar het in deze voorstelling om draait.

Economiedonderdag, 15 april 2004

Amsterdams kantoor voor ICT Fryslân

Amsterdam - Zes Friese ICT-bedrijven openen een verkoopkantoor in Amsterdam. Zij verwachten hiermee de omzet flink te kunnen vergroten. De initiatiefnemers spreken van een Friese IT-ambassade. Andere Friese ICT-bedrijven kunnen tegen betaling gebruik maken van de faciliteiten. De provincie Fryslân heeft 66.000 euro bijgedragen.

Economiedonderdag, 15 april 2004

Biologische campagne van start

Amsterdam – Met het aansnijden van een reusachtige biologische taart ging gisteren op het Damrak in Amsterdam de campagne ‘Nederland gaat biologisch’ van start. Dertig maatschappelijke organisaties hopen met de actie de verkoop van biologische producten te stimuleren. De deelnemende organisaties deelden de biologische taart uit aan toevallige passanten op het Damrak.

Economiedonderdag, 15 april 2004

Scheepswerven PvO en Nowee gaan samen

Heeg – De scheepswerven Nowee Shipyard en Prins van Oranje zijn gefuseerd. De nieuwe naam van de onderneming is PvO Nowee BV. Dat maakte het nieuwe bedrijf gisteren bekend. ,,Door de bundeling van disciplines is een full service jachtbedrijf ontstaan’’, aldus het nieuwe bedrijf. Een tijd lang heeft Nowee Shipyard, eigendom van R. Nowee, te koop gestaan. Toen de verkoop niet lukte, is Nowee op kleine schaal doorgegaan.

Hoofdartikeldonderdag, 15 april 2004

Het zit tegen in eigen land…

Het wordt niet het verkiezingsjaar dat de Amerikaanse president Bush had gedacht. Hij had zich graag willen presenteren als een krachtige ‘oorlogspresident’ die dankzij zijn terreurbeleid en de oorlog in Irak met gemak de verkiezingen in november zou winnen.

Regiodonderdag, 15 april 2004

‘Ik heb het in Leeuwarden niet zo moeilijk gehad’

Ze kwam voor een paar maanden, en bleef uiteindelijk tweeëneenhalf jaar: Margreeth de Boer. Morgen neemt ze afscheid als burgemeester van Leeuwarden. Ze werd door velen geprezen om haar daadkrachtige optreden en de rust die ze bracht in bestuurlijk Leeuwarden. Ze werd niet moe te hameren op de positieve kanten van de Friese hoofdstad. Zelf blijft ze bescheiden over haar prestaties. ,,Ik heb het niet zo moeilijk gehad.’’

Regiodonderdag, 15 april 2004

‘Notitie onderwijs eenzijdig’

Leeuwarden – Elitair en te veel gericht op de resultaten van slechts één onderzoek. Met die betiteling diskwalificeerde FNP-statenlid A. Toering-Schuurmans de startnotitie onderwijs gisteravond in de commissie boarger en mienskip.

Regiodonderdag, 15 april 2004

‘Koeweg Stavoren is aanfluiting’

Koudum - Het is even puzzelen met de muntstukken, memoblaadjes en rode en groene stickers, maar al snel wordt er driftig geplakt en geschreven in dorpshuis De Klink in Koudum. Inwoners van Nijefurd konden gisteravond hun mening geven over de te varen koers van de gemeente. Nog dit jaar moet die haar toekomstvisie tot 2015 hebben vastgesteld. Hierin hebben de burgers dit jaar voor het eerst een stem. Een dappere stap van de gemeente Nijefurd, gezien de bezuinigingsronde waar ze middenin zit. Ook al moet er 360.000 euro beknibbeld worden, de burger mag zijn wensen uitspreken.

Regiodonderdag, 15 april 2004

Economie van Leeuwarden stagneert

Leeuwarden – Het gaat niet goed met de economische ontwikkeling van Leeuwarden. De stad kampt met een oplopende werkloosheid onder jongeren en heeft geen nieuwe bedrijventerreinen beschikbaar.

Regiodonderdag, 15 april 2004

‘Kunstenaars moeten meepraten over nota’

Leeuwarden – Een cultureel debat of een hoorzitting waaraan kunstenaars deelnemen zal waarschijnlijk vooraf gaan aan de vaststelling van de cultuurnota. Voor die voorstellen van de PvdA en GrienLinks leken de meeste leden van de commissie boarger en mienskip te voelen.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 april 2004

Drachtster baptisten willen in vijf jaar ledental verdubbelen

Drachten – De Vrije Baptistengemeente Bethel blijft de komende ,,vier ŕ vijf jaar’’ op de huidige locatie aan De Bolder in Drachten. De kerk wil daar groeien naar een gemeente van zesduizend leden. Dat zegt ds Orlando Bottenbley. De kerk telt nu 3050 leden en bezoekers. Nog dit jaar hoopt de gemeente de nieuwe kerkzaal, waar tweeduizend mensen in kunnen, te betrekken. Afgelopen dinsdag is er een speciale gemeentevergadering geweest waarbij de bijna duizend aanwezige gemeenteleden hun fiat gaven voor de groeiplannen. Voor de verbouw is een miljoen euro nodig. Daarvoor komt een actie.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 april 2004

‘Schip vaart door, ook zonder mij’

Leeuwarden – ‘Als u weggaat, valt dan niet die hele Bethelgemeente uiteen?’ Het is een opmerking en vraag die ds Orlando Bottenbley van de Bethelkerk vaak hoort. Maar hij was er woensdag in congrescentrum It Aljemint in Leeuwarden duidelijk over. ,,Als ik zou weggaan en van boord ga, zal het schip zonder mij moeiteloos verder varen.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 15 april 2004

Kobia eregast op PKN-dag

Utrecht - Secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken Samuel Kobia is eregast op de Protestantse Kerkdag op 12 juni in Utrecht. Hij levert een bijdrage aan de openingsviering over het thema van dag ‘Hoop doet samenleven, de Geest maakt één wat is verdeeld’, verklaarden organisatoren van de kerkdag woensdag tijdens een persconferentie.

Sportdonderdag, 15 april 2004

Seizoen meer dan geslaagd voor Kootstertille

Leeuwarden - Het gaat crescendo met Atze van der Wijk en zijn Kootstertille. De debutant in de tweede klasse (Kootstertille speelde nog nooit zo hoog) staat op de tweede plek op de ranglijst en gaat voor deelname aan de nacompetitie. ,,Verrassend’’, zegt ook de oefenmeester uit Drogeham. ,,Het doel was handhaven, en dan sta je ineens gedeeld tweede. We hebben nog drie wedstrijden te gaan en gaan nu voor de nacompetitie. Maar het seizoen is al helemaal geslaagd voor ons.’’

Sportdonderdag, 15 april 2004

Alberda vertrekt bij sportkoepel NOC*NSF

Den Haag - Joop Alberda (51) vertrekt aan het einde van dit jaar bij sportkoepel NOC*NSF. De technisch directeur maakte woensdag bekend zijn werkgever officieel te hebben laten weten zijn op 31 december aflopende contract niet te zullen verlengen. ,,Ik wil in aanloop naar Athene rust in de tent en geen discussie tijdens de Olympische Spelen. Verder past dit bij mijn persoon: vooraf duidelijkheid, ongeacht het resultaat.’’

Sportdonderdag, 15 april 2004

‘Valse spits’ Joute van der Meulen wil titel en dertig goals

Leeuwarden – Joute van der Meulen (Rijperkerk) en Bart van der Veer (Oeverzwaluwen) waren met vijf doelpunten de succesvolste schutters van het paasweekeinde. Daar waar Van der Veer twee duels nodig had om aan dat totaal te komen deed Van der Meulen het in de wedstrijd tegen De Wilper Boys. De koploper in de vijfde klasse B vernederde de hekkensluiter met 10-0 en de helft van de productie kwam voor rekening van Joute van der Meulen die daarmee zijn totaal in de Schutterstop op 24 bracht.

Sportdonderdag, 15 april 2004

Volleybalster Westra tekent bij Weert

Leeuwarden – Volleybalster Nynke Westra uit Joure speelt volgend seizoen bij VC Weert. De 20-jarige Friezin moest op zoek naar een nieuwe werkgever omdat haar huidige club Ommen vanwege financiële problemen uit de eredivisie is gestapt. Westra, international van Jong Oranje

Sportdonderdag, 15 april 2004

Van der Meulen is klaar met volleybal

Almere – Olof van der Meulen heeft woensdag met een nederlaag afscheid genomen van de volleybalsport op het hoogste niveau.

Weerdonderdag, 15 april 2004

Stralend

Vanavond en vannacht hebben we brede opklaringen en minimumtemperaturen die komen te liggen rond 4 ŕ 5 graden. Morgen is het opnieuw stralend weer met zo’n 18 graden. Het waait daarbij matig uit het oosten tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties