Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 april 2008.

Cultuurdinsdag, 15 april 2008

Opera Spanga speelt ‘Donna Giovanna’

Spanga - Opera Spanga brengt deze zomer Donna Giovanna op de planken, een opera over ,,de koningin van de lust, die gewetenloos verslindt totdat het collectieve geweten haar verslindt’’. De initiatiefnemers doen dit met een knipoog naar Mozarts Don Giovanni. Ze vragen zich af wat er gebeurt als de rokkenjager geen man is, maar een vrouw. ,,Is de geboren verleidster, net als haar mannelijke evenknie, een held? Of noemen we haar in plaats van een held een sloerie?’’

Economiedinsdag, 15 april 2008

Prijs van grond voor landbouw stijgt explosief

Leeuwarden – De prijs van landbouwgrond is in een jaar tijd explosief gestegen. Een stijging met tienduizend euro per hectare - 25 procent - is niet uitzonderlijk. De hogere grondprijs komt door de grotere vraag van boeren, die meer te besteden hebben en meer land nodig hebben in verband met de nieuwe mestwetgeving.

Hoofdartikeldinsdag, 15 april 2008

Berlusconi...

De felicitaties van regeringen vliegen vandaag vanuit alle windrichtingen richting Rome, naar Berlusconi. Die heeft de hoofdprijs gekregen van het Italiaanse volk. Hij wordt, met forse steun van de Lega Nord, de partij die Noord-Italië wil afscheiden, de nieuwe premier van Italië. De felicitaties zijn in meerderheid vals, in de zin van oneerlijk. Europese regeringsleiders zijn niet blij met de terugkeer van Berlusconi in de Europese politiek. De man is politiek onbetrouwbaar, speelt op goedkope, nationalistisch-Italiaanse sentimenten en heeft opvattingen over Europa en de rest van de wereld die op z’n zachtst gezegd, niet bijster populair zijn, noch in Brussel, noch in Washington. Bovendien wordt Italië onder Berlusconi opnieuw een onbetrouwbare financiële partner. Afspraken over tekorten op nationale begrotingen - ooit een strijdpunt van minister Zalm - worden door Berlusconi aan de laars gelapt. Hij vindt het begrip belastingen een vies woord. Een van de leuzen waarmee hij de verkiezingen won is: Italië moet weer vrij worden. In die vrijheid is nadrukkelijk belastingverlaging inbegrepen. Berlusconi heeft in zijn eerdere perioden wetgeving aangepast aan zijn privé-situatie, onder meer op het terrein van media. Hij bezit de belangrijkste televisiekanalen in het land en kan zo zorgen voor een hem welgezinde pers. Berlusconi is ook ongeveer de enige Italiaan die naïef doet over maffia. De wijdvertakte beweging van criminelen werkt in heel Europa en een strenge aanpak van de Italiaanse misdaad is een weldaad voor het continent, maar Berlusconi zal niet veel bijdragen aan minimalisering van de invloed van de maffiosi.

Regiodinsdag, 15 april 2008

Hielprik in gevaar door feestdagen

Leeuwarden - Het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roepen gemeenten op om op vrijdag na Hemelvaart open te blijven voor ouders die aangifte willen doen voor hun kind. Als dat niet gebeurt, kunnen de pasgeboren geen hielprik krijgen en ,,hiermee kunnen levens gemoeid zijn”, aldus het ministerie. Met name kleine gemeenten zijn van plan dicht te blijven.

Regiodinsdag, 15 april 2008

Belastingwet ‘dom, dom, dom’ voor toerisme

Koudum - Romke de Jong van camping De Kuilart in Koudum heeft het precies berekend. De nieuwe wet Werken aan Winst scheelt hem een ton per jaar. Honderdduizend euro die hij niet meer mag afschrijven, maar kwijt is aan extra belasting, geld dat hij niet meer kan gebruiken om te investeren. Dus moet hij extra lenen om de standaard van zijn camping op peil te houden. ,,Dizze wet is sa dom, dom, dom.”

Regiodinsdag, 15 april 2008

Provincie steunt aanpak verkrotting

Leeuwarden - De provincie Fryslân heeft het initiatief omarmd van vier corporaties en Doarpswurk om de ‘rotte kiezen’ in de dorpen van Noord-Fryslân aan te pakken. Gedeputeerde Andriesen nam het rapport over de aanpak van verkrotting gisteren in ontvangst, en constateerde dat de aanbevelingen van de werkgroep goed aansluiten bij de provinciale plannen zoals die in het Streekplan staan.

Regiodinsdag, 15 april 2008

‘In mijn leven nog nooit zulk mooi werk gedaan’

Dronrijp - Op hun eerste reis naar Zuid-Afrika, nu negen jaar geleden, werd het echtpaar Douwe en Gerry Helfrich gegrepen door de armoede in de townships. Zoals zoveel toeristen maakten ze een excursie naar het township Port Elizabeth, een sloppenwijk van vijfhonderdduizend inwoners. Geen elektriciteit, nauwelijks sanitaire voorzieningen, één enkel watertappunt voor vierhonderd hutjes: erbarmelijke omstandigheden. Kinderen zaten op school op de lemen vloer; meubilair was er niet. ,,De meeste toeristen draaien zich om en gaan weer verder. Wij ook, maar ik lag ’s nachts wakker. In die nacht heb ik het plan uitgedacht om iets voor die kinderen te doen”, vertelt Douwe (65) in zijn eengezinswoning aan de rand van Dronrijp.

Regiodinsdag, 15 april 2008

‘Vooral niet bang zijn om voor niets te bellen’

Harlingen - Vorig jaar belandden twaalfhonderd mensen met een tia of beroerte in een van de vijf Friese ziekenhuizen. Een aantal dat vermoedelijk jaarlijks toeneemt. Toch weet nog niet iedereen wat de symptomen zijn, en hoe belangrijk het is om snel de dokter te bellen. Met de reizende tentoonstelling Hoe herken ik een beroerte wil de Nederlandse Hartstichting daar verandering in brengen. Vanaf vandaag is de expositie te zien in De Batting in Harlingen.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 april 2008

Moeder Teresa’s duisternis

Moeder Teresa, Nobelprijswinnares en wereldberoemd om haar zorg voor de allerarmsten in India, worstelde met de afwezigheid van God. Zij hield haar innerlijke duisternis zo veel mogelijk geheim. Dat blijkt uit het boek over haar Kom, wees mijn licht, dat onlangs is verschenen. Hieronder volgt een hoofdstuk uit het boek.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 april 2008

‘Kerken ’s nachts openstellen voor uitgaanspubliek’

Drachten - Kerken moeten ’s nachts hun deuren openen voor het uitgaanspubliek dat de kroegen en discotheken verlaat. Dat is het idee van kerkelijk werker Cees van Wieren (68) uit Drachten, werkzaam binnen de PKN. Hij is tevens betrokken bij het evangelisatiewerk tijdens de Sneekweek.

Sportdinsdag, 15 april 2008

Het bleke profiel van de succesvolste zomersport

Met in mijn handen het nog niet opengeslagen boek Zwemmen in goud, over de geschiedenis van de Nederlandse zwemsport, deed ik een kleine test. Welke namen van befaamde Nederlandse zwemmers kon ik (geboren in 1960) uit het hoofd oplepelen en wat waren de eerste woorden waar ik die zwemmers mee associeerde?

Sportdinsdag, 15 april 2008

Barakat van Cambuur naar FC Den Bosch

Leeuwarden - Adnan Barakat verruilt SC Cambuur-Leeuwarden voor FC Den Bosch. De 25-jarige transfervrije middenvelder tekent voor twee jaar. ,,FC Den Bosch is ambitieus. Cambuur ook. Maar Den Bosch is een topploeg die al jaren bovenin meedraait of zelfs in de eredivisie speelt”, verklaarde Barakat zijn keuze.

Sportdinsdag, 15 april 2008

Jong Cambuur wint van Stormvogels/Telstar

Leeuwarden - Jong SC Cambuur-Leeuwarden heeft in een onderhoudende partij de Beloften van Stormvogels/Telstar met lege handen over de Afsluitdijk gestuurd. Het werd 4-2 in het Cambuurstadion en daarmee kwamen de gasten goed weg.

Sportdinsdag, 15 april 2008

Vandenbussche wil nog dit seizoen basisplaats terug

Heerenveen - Man of the match en dat op een dag dat een slepende rechtszaak definitief achter de rug lijkt te zijn. Voor Brian Vandenbussche, doelman van sc Heerenveen, scheen gisteren eindelijk weer eens de zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties