Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 15 april 2009.

Cultuurwoensdag, 15 april 2009

Vierduizend euro voor festival rond Anna van Hannover

Leeuwarden - Stichting Nassau en Friesland in Leeuwarden krijgt vierduizend euro subsidie voor het festival rondom de herdenkingen van prinses Anna van Hannover en componist Händel. Het bedrag is afkomstig van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Het fonds heeft in totaal 61.488 euro aan subsidies toegekend aan diverse instellingen op het gebied van cultuur en natuurbehoud.

Cultuurwoensdag, 15 april 2009

Twee Friezen in Europese Jeugdbrassband

Leeuwarden - Henderika Groen uit Ternaard op althoorn van Euphonia Ternaard en Pieter Pilat uit Gerkesklooster van brassband De Bazuin uit Oentsjerk op besbas zijn geselecteerd voor de Europese Jeugdbrassband. Deze talentenband treedt eind deze maand op tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen in Oostende.

Cultuurwoensdag, 15 april 2009

Halve finale Kleine Prijs van Fryslân bij jongerenkeet

Leeuwarden - Een van de drie halve finales van de Kleine Prijs van Fryslân deze maand, vindt plaats bij jongerenkeet Ús Stek in Makkum. Hiermee wil organisator Friesland Pop laten zien dat er ook veel positiefs valt te doen samen met de jongeren van zo’n keet. De jongerenketen staan ter discussie, mede vanwege het overmatige drankgebruik.

Cultuurwoensdag, 15 april 2009

Veel diversiteit op Leeuwarder festival Freeze on Friday

Het Freezefestival en Freeze on Friday zijn uit elkaar gehaald, omdat ze elkaar te veel in het vaarwater zaten. Daarom vindt Freeze on Friday dit jaar al in april plaats; komende vrijdag om precies te zijn.

Cultuurwoensdag, 15 april 2009

Hiphopfeest in Sneker café

Sneek - Café De Kroon in Sneek organiseert voor de eerste keer een hiphopparty. Onder de naam Kroon Getuigen wordt vrijdag uitsluitend hiphop gedraaid. Zo zal er een combinatie van old school, new school, Nederlandstalige hiphop, underground en commerciële hiphop te beluisteren zijn.

Economiewoensdag, 15 april 2009

‘De werkplaats staat vol met auto’s’

Leeuwarden - Autobedrijven in Fryslân hebben het momenteel drukker met het onderhoudswerk aan auto’s dan in voorgaande jaren. Volgens de garages komt dat omdat bezitters de aankoop van nieuwe auto’s uitstellen en langer doorrijden in de huidige exemplaren. Volgens onderzoek van TNS Nipo stelt een op de zes mensen die dit jaar van plan was een nieuw voertuig te kopen de aankoop uit.

Economiewoensdag, 15 april 2009

Verkoop biologisch voedsel ruim 12 procent hoger

Rijswijk - De consumentenbestedingen in biologische voedingsmiddelen namen in 2008 toe met 12,4 procent naar ruim 583 miljoen euro. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers in het jaarrapport Bio-Monitor over 2008, dat vandaag wordt gepresenteerd op het jaarlijkse Bio-Congres in De Steeg.

Economiewoensdag, 15 april 2009

Aantal boeren een derde lager in het jaar 2020

Wageningen - Het aantal land- en tuinbouwbedrijven zal in 2020 afgenomen zijn van 75.000 nu naar 50.000. De werkgelegenheid in de agrarische sector daalt in die periode met ruim 20 procent. De recessie kan die ontwikkeling vertragen, maar niet keren. Dat staat in de studie De agrarische sector in Nederland naar 2020, dat Wageningen Universiteit gisteren heeft aangeboden aan het ministerie van LNV.

Hoofdartikelwoensdag, 15 april 2009

Een betere wereld...

Iran wil over het nucleaire programma praten. Die houding kan worden afgedaan als een poging tijd te rekken: Iran heeft nog geen atoombom dus grijpt het nu elke mogelijkheid om de wereld in de waan te brengen dat het geen oorlogszuchtige bedoelingen heeft. Het kan ook anders worden bekeken. Misschien is Iran oprecht in het streven een diplomatieke oplossing te zoeken.

Regiowoensdag, 15 april 2009

Aanleg rondweg begint einde jaar in Buitenpost

Buitenpost - Het lijkt erop dat de aanleg van de rondweg om Buitenpost eind dit jaar kan beginnen. De subsidie voor de nieuwe weg van de rotonde bij Lutkepost naar het kruispunt ‘De laatste stuiver’ is rond. Gedeputeerde Staten hebben besloten 3,05 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het project. Als Provinciale Staten daar in juni mee instemmen, kan de aanleg van de weg in principe beginnen.

Regiowoensdag, 15 april 2009

Voorkeur voor duur spoor over Drachten

Regiowoensdag, 15 april 2009

Voorkeur voor duur spoor over Drachten

Regiowoensdag, 15 april 2009

Uitstel van korting Friese daklozen

Leeuwarden - Voor daklozen in Fryslân komt er nog even respijt: een geplande miljoenenkorting op de regionale daklozenopvang gáát door, maar wordt uitgesmeerd over meerdere jaren. Dat geeft hulpverleners tijd te proberen de Friese opvang anders te bekostigen.

Regiowoensdag, 15 april 2009

Aaisykje: foljen fan holle en hert, mear as fan de pet

Akkrum - Sake P. Roodbergen schreef een standaardwerk over het ljipaaisykjen: Ljippen, lân en leafde. ,,Dit boek is tagelyk lyrysk en feitlik, it jout feelings én facts. En it krijt eat fan in kronyk én fan in pamflet.”

Geloof & Kerkwoensdag, 15 april 2009

‘Bezinning nodig in evangelisch Nederland’

Leeuwarden - Het boek Ooit evangelisch doet een hoop stof opwaaien in christelijk Nederland. Otto de Bruijne deed onderzoek naar de achterdeur van de evangelischen. ,,We kunnen dit niet afdoen als een randverschijnsel. Het roept op tot bezinning in evangelische gemeenten”, reageert Regien Smit van de VPE.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 april 2009

Kritiek op ‘cultuuromslag’ voor predikanten

Nijkerk - Het is een goede zaak als predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland gebruik maken van elkaars sterke punten. Maar voorzitter ds. Leen den Breejen van de Confessionele Vereniging vreest dat meer samenwerking tussen predikanten ten koste gaat van de eigen gemeente.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 april 2009

Een brug slaan tussen drie landen

Johanna Pohlmann (24) zit sinds vorige maand voor Kerk in Actie/ICCO in Honduras. Ze werkt daar voor een sociaal-culturele organisatie. De in Duitsland geboren Pohlmann woonde jarenlang in Leeuwarden en houdt voor het Friesch Dagblad een dagboek bij.

Sportwoensdag, 15 april 2009

‘Sleeping giant’ Foarút ontwaakt met titel in 6B

Leeuwarden - In Menaldum kon gisteravond de vlag in top. Foarút hield zich gisteravond in het restant van zeventien minuten naaste belager Hielpen van het lijf en verzekerde zich daarmee van het kampioenschap in de zesde klasse B.

Sportwoensdag, 15 april 2009

Pranjic één duel geschrorst

Heerenveen Danijel Pranjic is zondag niet van de partij als sc Heerenveen het tegen FC Utrecht opneemt. De Kroaat kreeg zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam twee maal geel van scheidsrechter Liesveld en is daardoor automatisch een duel geschorst. Het was de eerste maal voor Pranjic in zijn periode bij sc Heerenveen dat hij met rood naar de kant werd gestuurd.

Sportwoensdag, 15 april 2009

De Roo gaat ‘down under’

Leeuwarden Peter de Roo gaat per 1 juni aan de slag als technische directeur voetbalzaken in de Australische staat Queensland. De oud-speler en technisch manager van SC Cambuur gaat tot die tijd het regionale voetbalteam van Queensland coachen. De Roo werkte tot 2007 bij Cambuur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties