Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 augustus 2003.

Bijschriftvrijdag, 15 augustus 2003

Stille werkers

Laten we eens denken aan de stille werkers en werksters onder ons.

Dossiervrijdag, 15 augustus 2003

Het afscheid van het Vliet, en van de boot

Schipper Riekele Mud uit Leeuwarden vaart een historische vaart ­ het is maandag 31 oktober 1966. Voor de laatste keer vaart hij over het Vliet in Leeuwarden. Het is de allerlaatste keer dat over het Vliet kan worden gevaren. Na 450 jaar in gebruik te zijn geweest, gaat het Vliet dicht. Met de steven vooruit vaart hij door de Poppebrug, en neemt symbolisch afscheid van het water. Maar Mud is daar niet zo erg mee bezig, blijkt uit het verslag dat het Friesch Dagblad schreef van deze laatste vaart. Mud had andere gedachten. Hij nam niet alleen afscheid van het Vliet, maar ook van zijn werkzaam leven. Vliet was 65, en voer zijn laatste vaart. Met zijn vrouw aan boord - ,,It giet my al wat oan, ik wol noch sa graach in kear meifarre’’ ­ boomt hij door het oude vertrouwde water. Zijn kinderen staan aan de wal, en Vlietster Teake van der Veen staat - zoals gebruikelijk - te kijken in de opening van zijn deur.

Hoofdartikelvrijdag, 15 augustus 2003

Niet de dagkoersen van het CPB

De meeste leden van het kabinet Balkenende zijn enige weken met vakantie geweest. Intussen is het ‘regeerwerk’ wel doorgegaan. De ambtenaren hebben niet stilgezeten. Zij zullen het meer dan druk hebben gehad met alle voorbereidingen voor de Rijksbegroting 2004. Op grond van de stukken die daarvoor door de ambtenaren zijn aangeleverd, zijn de ministers inmiddels aan het vergaderen om de definitieve begrotingen voor de verschillende departementen op te stellen.

Regiovrijdag, 15 augustus 2003

Provincie: ATF is verantwoordelijk voor gifbrand

Leeuwarden – De provincie Fryslân vindt dat zij als toezichthouder niet kón voorkomen dat afvalverwerker ATF in Drachten gevaarlijk omging met chemisch afval, waardoor 12 mei 2000 een loods met 480 ton gif de lucht in ging. Dat schrijft milieugedeputeerde Baas (VVD) in een rapport dat hij vanochtend presenteerde over de toedracht van de brand.

Regiovrijdag, 15 augustus 2003

Mogelijk nieuw dorp in noordoost-Fryslân

Kollum – Vier gemeenten in Noordoost-Fryslân gaan de mogelijkheden voor de bouw van een nieuw dorp in de streek bekijken. In de periode tot 2015 willen Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadeel en Dongeradeel tussen de 2000 en 2500 woningen extra realiseren. Er wordt over gedacht deze woningen te concentreren in één dorp. Dat zou de voorkeur kunnen hebben boven het bouwen van nieuwe wijkjes aan oude dorpen. De plannen zijn verder niet uitgewerkt.

Regiovrijdag, 15 augustus 2003

Meer dan beu van het waarschuwen

Drachten – De middelvinger. Die zien de surveillanten van de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland (SVS) iets te vaak naar hun smaak. En ze kunnen er niets tegen doen. Nog niet, maar er ligt een aanvraag bij de minister van Justitie om een deel van de ‘stadswachten’ opsporingsbevoegdheid te geven. En daarmee zal het gezag van de surveillant groeien, denkt samenwerkingsleider Ate de Jong van de politie in Drachten. Van een imagoprobleem wil hij niet weten.

Regiovrijdag, 15 augustus 2003

Warme vijvers zijn niet vies

Leeuwarden – Het water van veruit de meeste vaarten, vijvers, plassen en haventjes in Fryslân is schoon genoeg om in te zwemmen. De temperatuur is op veel plaatsen wel erg hoog opgelopen, maar dat heeft geen invloed op de bacteriologische kwaliteit. Vooral de beweeglijkheid (door wind of stroming) en de nabijheid van lozingspunten bepaalt de waterreinheid.

Regiovrijdag, 15 augustus 2003

Brandwacht niet meer nodig in Tjongerschans

Heerenveen – Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen hoeft niet langer twee brandwachten permanent aanwezig te hebben. B en W van Heerenveen hebben de dwangmaatregel die ze het ziekenhuis hadden opgelegd gisteren ingetrokken. Het kort geding dat het ziekenhuis tegen de gemeente had aangespannen en dat dinsdag zou dienen, gaat niet door.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 augustus 2003

Indrukwekkend geloofsvertrouwen

Leeuwarden - ,,Als je als niet-gelovige mee was gegaan, had je bijna wel als gelovige terug moeten komen.’’ Een week na hun terugkeer van een doopsgezinde jongerenreis door Tanzania zijn Machteld Zwaga, Gerlof Born en Anneke Toxopeus nog altijd zeer onder de indruk. En een beetje jaloers eigenlijk ook wel, op het grote geloofsvertrouwen dat ze gezien hebben.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 augustus 2003

Romans met een bespiegelende inhoud

Door een grote diversiteit aan publicaties is C.S. Lewis een bekend christen geworden. Hij schreef onder meer meditatieve, apologetische en verhalende boeken.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 augustus 2003

‘Trots op sfeervolle hervormde kerk’

Zaterdag is de hervormde kerk van Oldeberkoop geopend in het kader van de serie ‘Tsjerke Iepen’, een initiatief van het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Elke week vertelt een gemeentelid over zijn of haar kerk en gemeente. Vandaag: Pim Boerop (67), voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Olde- en Nijeberkoop.

Sportvrijdag, 15 augustus 2003

Cambuur ontbreekt in alle rijtjes favorieten

Cambuur Leeuwarden opent vrijdagavond het nieuwe voetbalseizoen met een uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Waar de Leeuwarder club in voorgaande jaren steevast behoorde tot de titelkandidaten in de eerste divisie, komt die dit jaar in geen enkel rijtje kampioenskandidaten voor. Een rondje langs enkele (oud-)spelers en trainers leert dat er twee favorieten zijn: De Graafschap en Heracles Almelo.

Sportvrijdag, 15 augustus 2003

Derde dagtitel voor fierljepper Van Kammen

Burgum - Dat de fierljeppers met het Fries Kampioenschap van afgelopen zaterdag hun piek hebben gehad, bleek donderdag tijdens de wedstrijd in Burgum. Bij de topklassers was er voor de derde keer dit jaar een dagtitel voor Egon van Kammen, die in een weinig hoogstaande wedstrijd de zege voor zich op eiste.

Sportvrijdag, 15 augustus 2003

Klimmer Harms wint op ’t vlakke land

Gerkesklooster – Het vlakke land op de Fries-Groningse grens is niet het terrein waar Jos Harms liefst fietst. Maar het negentienjarige wielertalent uit Oude Pekela nam het criterium in Gerkesklooster donderdag wel op in zijn training en fietste eigenlijk gemakkelijk naar de winst. Harms pakte de gele-leiderstrui in de Pompeblêd tweedaagse en mag die morgen in Harkema verdedigen.

Weervrijdag, 15 augustus 2003

Warmer

Vandaag wordt het ongeveer 22 graden en wisselen zon en wolken elkaar af. Vooral in de kustgebieden is kans op een bui. Morgen wordt het opnieuw 22 graden en blijft het vrijwel overal droog. Zondag is het wat warmer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties