Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 augustus 2005.

Bijschriftmaandag, 15 augustus 2005

Kiezen

Het liefst zouden we een duidelijke scheiding hebben van wat goed en kwaad is.

Dossiermaandag, 15 augustus 2005

Fierljeppen, ‘poetry in motion’

Notoire navigatieanalfabeten, in wiens gezelschap ik een stevige koppositie heb weten te veroveren, gaan donkere dagen tegemoet. Camoufleren biedt geen soulaas meer. Lang heb ik ze in de luren kunnen leggen. Al als peuter verbaasde ik menigeen, door ellenlange passages uit bak-ker-tje Deeg voor te dragen die mij tot vervelens toe in slaap hadden gesust. Terwijl mijn ogen over de voor mij nog niet te doorgronden hiërogliefen dansten, las ik ‘sabeare’ voor uit de avonturen van deze gezellige dorpsbakker, en verwonderde tantes haalden dikke plakken chocola uit hun handtasjes om mijn bedrog te belonen.

Hoofdartikelmaandag, 15 augustus 2005

Het individu, de staat…

Het was een merkwaardig bericht, dat over de Russische onwil om de bemanning van de vastzittende onderzeeër te redden. De redding zou te danken zijn aan de aanbieding van diverse landen. De mannen waren al ‘afgeschreven’ voordat de internationale hulpverlening op gang kwam.

Regiomaandag, 15 augustus 2005

Man overmeesterd na waarschuwingsschot

Oosterwolde – Ook na een waarschuwingsschot van een agent wilde een agressieve inwoner van Oosterwolde zich zaterdag niet overgeven. De politie was even na zessen ’s avonds afgekomen op een melding dat een 57-jarige man. Die had ’s middags met een buurman gevochten en deze stond nu op straat met ,,een in plastic verpakt voorwerp dat op een geweer leek’’.

Regiomaandag, 15 augustus 2005

Hoogbouw in deel van stad verleden tijd

Leeuwarden – Leeuwarden mag geen hoge flats en kantoortorens meer bouwen in de omgeving van de vliegbasis. Het Rijk heeft de regels voor bebouwing in de buurt van militaire vliegvelden aangescherpt. De verscherping geldt alleen voor nieuwe projecten. Lopende projecten kunnen ondanks de strengere regels worden uitgevoerd.

Regiomaandag, 15 augustus 2005

Amper hulp voor psychische klacht illegaal


Regiomaandag, 15 augustus 2005

‘Corruptie hoger dan officieel aangenomen’

Leeuwarden – Topfunctionarissen in het openbaar bestuur schatten dat in Nederland 5,2 procent van de politici en 3,2 procent van de ambtenaren corrupt is. Dit blijkt uit een rondgang van onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder de hoogste leidinggevenden van onder meer provincies, waterschappen, ministeries en de rechtelijke macht.

Regiomaandag, 15 augustus 2005

Verbaasd Grou ontlaadt zich

ARJEN BAKKER

Geloof & Kerkmaandag, 15 augustus 2005

Bijbel in 41 talen op site International Bible Society

Leeuwarden - De International Bible Society (IBS) heeft recent de vertaling van het Nieuwe Testament in hedendaags Koreaans toegevoegd aan zijn website. Hiermee komt het aantal vertalingen dat de organisatie online aanbiedt op 41.

Geloof & Kerkmaandag, 15 augustus 2005

Veel belangstelling voor huwelijkscursus

Leeuwarden – De huwelijkscursus Marriage Course trekt veel belangstelling van kerken. Alpha-cursus Nederland introduceerde vorig jaar de Marriage Course in ons land. Inmiddels worden er al in 33 kerken huwelijkscursussen verzorgd door enthousiaste echtparen.

Sportmaandag, 15 augustus 2005

‘Heerenveen haalt Marokkaans international’

Heerenveen - Abdulkarim Kissi speelt de komende twee seizoenen voor SC Heerenveen. De verdediger (24) komt over van Litex Lovech, dat uitkomt in de hoogste Hongaarse divisie.

Sportmaandag, 15 augustus 2005

Germ van der Burg weer terug bij de basis

Burdaard - Een paar jaar koesterde Germ van der Burg uit Folsgare de wens om het hoogste te bereiken in de wielersport. Hij fietste drie jaar in het shirt van Bert Story-Piels, een ploeg die als trade 3 team begon op de laagste trede van het profcircuit. Met inmiddels een veranderde opzet van de competitie op het hoogste niveau met daarin de ProTour, is voor de 27-jarige Van der Burg wel duidelijk dat hij niet hogerop kan.

Sportmaandag, 15 augustus 2005

Belg wéér Fries kampioen

Gorredijk - Dennis van Tilburg prolongeerde in Gorredijk zijn Friese titel in de klasse ZZ. Voor de Belgische stalruiter van Wypke van de Lageweg uit Bears was het de zevende keer dat hij kampioen van Fryslân werd. Maar ook Folkert Kelderman uit Rinsumageest beleefde weer een topdag, hij sprong zaterdag naar de eerste twee plaatsen in de klasse Z.

Sportmaandag, 15 augustus 2005

Verbeek geeft Bosvelt een kleine voldoende

Arnhem - Sober spelen in dienst van het elftal. Dat was wat Paul Bosvelt zaterdag voor Heerenveen tegen Vitesse kon betekenen. De 35-jarige routinier miste een deel van de voorbereiding vanwege een kuitblessure en is nog niet helemaal topfit. ,,Hij krijgt een kleine voldoende'', sprak Gertjan Verbeek na afloop. ,,Hij voerde zijn taken naar behoren uit.’’

Sportmaandag, 15 augustus 2005

Heerenveen is nog geen geoliede machine

Arnhem - Heerenveen is bij aanvang van de competitie nog niet de geoliede machine die trainer Gertjan Verbeek voor ogen heeft. De ploeg herbergt duidelijk meer kwaliteiten dan Vitesse, maar dat bleek zaterdag niet genoeg voor drie punten. Niettemin vertrokken de Friezen met een punt op zak redelijk tevreden uit Arnhem. Tot tweemaal toe werd een voorsprong van Vitesse ongedaan gemaakt.

Sportmaandag, 15 augustus 2005

It Heidenskip is op het FK net een omnivoor

Winsum - In 1990 werd er met open mond over gesproken. Drie Friese titels voor één afdeling. It Heidenskip voegde zaterdag in Winsum een nieuw hoofdstuk toe aan de fierljepgeschiedenis: vier klassen, vier titels. Completer kon het succes niet zijn. Een senioren-, dames-, junioren- en jongenstitel; It Heidenskip was zaterdag als een alleseter, de omnivoor van het FK.

Sportmaandag, 15 augustus 2005

Sjoukje Tjalma is de nieuwe fierljepkoningin

Winsum - De koningin is dood, lang leve de koningin. Deze afgeleide van een oud-Hollandse zegswijze is sinds zaterdag van toepassing op het dames-fierljeppen. De dit jaar gestopte Antke van der Wal zag in Winsum tijdens de Friese titelstrijd als toeschouwer hoe oud-clubgenote Sjoukje Tjalma haar tien jaar oude Nederlandse (en dus Friese) record op grandioze wijze naar de knoppen hielp en zo voor het eerst Fries kampioene werd. De mannelijke hoofdrol mocht dan voor Klaas Haanstra zijn, de vrouwelijkekwam alleen Tjalma toe.

Sportmaandag, 15 augustus 2005

Klaas Haanstra speelt hoofdrol in fierljepthriller

Winsum - ‘De Zoetemelk van het fierljeppen’; te pas en te onpas werd fierljepper Klaas Haanstra de afgelopen jaren als zodanig beschreven door zijn vele tweede plaatsen. Na het Friese kampioenschap van zaterdag in Winsum gaat de vergelijking nog steeds op, zij het nu in positieve zin. Want net als de wielrenner (Tourzege) behaalde de fierljepper op latere leeftijd alsnog datgene waar hij lang op wachtte: de Friese titel.

Weermaandag, 15 augustus 2005

Warmer

Vandaag wordt het 19 graden en breekt de zon door. Het blijft of de meeste plaatsen droog en de noord tot noordwestenwind is matig. Vannacht is het helder bij 10 graden. Er is kans op mist. Morgen is er zon, geleidelijk ook wolken en lokaal een buitje bij 21 graden. Daarna; warmer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties