Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 september 2003.

Bijschriftmaandag, 15 september 2003

Welkom

‘Opa, ben jij wel eens wezen eten bij de koningin? Nee, zeker. Want om bij de koningin te mogen eten moet je vast heel deftig zijn. Toch, opa?’

Cultuurmaandag, 15 september 2003

Ferrifele troch de tiid

Sult ferbaast altyd wer. Fan de ûneachlikste plakken wit it teaterselsskip in geskikte romte te meitsjen foar teaterútfieringen. It teaterselsskip, bekend fan syn teaterstikken op lokaasje, liedt syn publyk dizze kear nei de âld Suvelfabryk yn Himmelum, wêr’t se de twa ienakters ‘ Hinne ’ en ‘ Wer ’ foar de fuotljochten bringe sille. Yn beide foarstellings komt de fraach oan ’e oarder wêr’t wy hinne geane as wy it ierdske ferlitte. Dochs geane beide ienakters net oer de dea, mar oer it libben.

Cultuurmaandag, 15 september 2003

Alle registers open op Orgeldag

Vele liefhebbers van orgelmuziek en orgels kwamen zaterdag met tassen vol muziek naar zo’n vijftig verschillende kerken in Fryslân om het orgel van de desbetreffende kerk te bespelen. Voor de tweede keer werd de jaarlijkse Nationale Orgeldag gehouden, tegelijk met Open Monumentendag.

Cultuurmaandag, 15 september 2003

Femke wint regiofinale van Grote Popprijs

Groningen – De uit Drachten afkomstige liedjesschrijfster Femke Weidema heeft zondag de noordelijke regiofinales van de Grote Popprijs van Nederland gewonnen.

Economiemaandag, 15 september 2003

RuG verwacht diepere recessie Friese economie

Groningen – De Friese economie belandt de komende maanden in een diepere recessie. Dat verwacht professor Jouke van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Van Dijk is één van de opstellers van de Arbeidsmarktverkenning die in november uitkomt.

Hoofdartikelmaandag, 15 september 2003

Politie pesten…

Het lijkt op een staaltje politie pesten, de enquête van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, maar de kritiek op het functioneren van de politie is een werkelijkheid: het bedrijfsleven is uitermate ontevreden over de politie.

Regiomaandag, 15 september 2003

In ganzenpas over onbekende paden

Lutjegast - Een luide knal trilt door de lucht boven Lutjegast. Tromgeroffel begint en de tamboers verlaten in een rustig tempo het evenemententerrein in Lutjegast, gevolgd door weer een groep van tweehonderd wandelaars. Voor hen is de Abel Tasman Struuntocht begonnen, een wandeltocht van 25 of 40 kilometer door de gemeente Grootegast.

Regiomaandag, 15 september 2003

Zes Harlinger panden worden gerestaureerd

Harlingen - ,,De historische binnenstad is voor de Harlinger identiteit erg waardevol. Harlingers zijn altijd heel vertederend en trots wanneer ze over het aanzien van hun stad praten.’’ Burgemeester Arlman van de havenstad stak zaterdag, tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag, zijn trots over de veertigjarige Hein Buisman Stichting niet onder stoelen of banken. De stichting koos deze dag uit om ter ere van haar jubileum een restauratieproject van zes panden in de Grote en Kleine Kerkstraat te presenteren. Bovendien verscheen het door Peter Karstkarel geschreven boek Van Zoutsloot tot Grootte en Cleijne Kerckstraet , waarin de kleine honderd panden die de stichting heeft laten restaureren allemaal voor het voetlicht komen.

Regiomaandag, 15 september 2003

Strijd over godsdienstlessen

Leeuwarden – Binnen de Leeuwarder gemeenteraad is een politieke strijd uitgebroken over de bezuinigingen op godsdienstonderwijs. De meerderheid is voor de bezuiniging. Ook de ChristenUnie zal instemmen met het voorstel van B en W om de gemeentelijke bijdrage voor godsdienstlessen in het openbaar basisonderwijs te schrappen. Het CDA is fel tegen.

Regiomaandag, 15 september 2003

Autisme maakt ‘samen naar school’ moeilijk

Groningen – Eén op de zeven kinderen met een lichte, verstandelijke handicap is ook nog eens autistisch. Het overheidsstreven om gehandicapte kinderen naar een gewone school te laten gaan, pakt voor deze kinderen negatief uit.

Regiomaandag, 15 september 2003

Investeerders redden ijsstadion Thialf van ondergang

Heerenveen – IJsstadion Thialf in Heerenveen is gered. Aegon, Essent en de gemeente Heerenveen zijn de drie nieuwe aandeelhouders van het ijsstadion. Elke partij bezit eenderde deel van een nieuwe bv waarin Thialf wordt ondergebracht. Met schuldeisers van de oude bv worden regelingen getroffen.

Geloof & Kerkmaandag, 15 september 2003

Organist Van Tjonger krijgt lintje

Nijetrijne – Kerkorganist Ale van Tjonger uit Langelille heeft gisteren een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Remco Heite van Weststellingwerf.

Geloof & Kerkmaandag, 15 september 2003

Moderamen van Gereformeerde Synode herkozen

Leiden - De Generale Synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland heeft zaterdag in Leiden het zittende moderamen (dagelijks bestuur) herkozen. Ds Jan-Gerd Heetderks uit Oosterhout werd herkozen als preses. Het moderamen bestaat verder uit ouderling Elly de Haan-Verduyn (scriba), ouderling Harry Hoogenhout (1e assessor) en diaken Gerrit de Boer (2e assessor).

Geloof & Kerkmaandag, 15 september 2003

‘Groeien naar discipelschap’

Ermelo - Als gemeentelid ben je er niet door trouw naar een Gemeentegroeigroep te gaan. Het doel van de groeigroep is dat je groeit als mens aan elkaar en in de relatie met God. Dat je uiteindelijk niet vrijblijvend leeft, maar een toegewijd christen bent; groeit naar discipelschap. Die boodschap liet ds Jelle de Kok zaterdag horen tijdens de landelijke startdag van de Gemeentegroeigroepen van het Evangelisch Werkverband.

Sportmaandag, 15 september 2003

Niemand kan Steigenga nog volgen

Westergeest - Voor het eerst na 21 jaar zaterdag weer de wielerronde van Westergeest op de kalender en voor het eerst na 1982 kreeg de organisatie ook een Friese winnaar op de erelijst. Sierd Steigenga reed na ruim honderd kilometer solo naar de hoogste trede van het erepodium in zijn laatste criterium van dit seizoen.

Sportmaandag, 15 september 2003

Drachtster Boys moet nog wennen

Drachten – Het eerste thuisoptreden van Drachtster Boys op het op één na hoogste niveau, na een periode van bijna veertien en half jaar, verliep zaterdag nog niet helemaal naar wens. Het is duidelijk nog even wennen voor de manschappen van trainer Wieb Rodenhuis, die zaterdag in het eigen Drachtster Bos tegen Leeuwarder Zwaluwen niet tot winst kwamen. De Boys lijkt na veertien seizoenen hoofdklasse het niveau te zijn ontgroeid en moet nog wennen aan de eerste klasse.

Sportmaandag, 15 september 2003

Postma hervindt zich in aanval van Friese Boys

Kollumerzwaag - Hij overwoog in al zijn verdriet om te stoppen bij Friese Boys. Toch kon hij ondanks een verscheurd hart beslissen om zich te blijven mengen onder zijn vrienden. Voetbal als uitlaatklep voor Meindert Postma, die door zijn ‘bevrijdend’ spel de ploeg sterker maakte.

Sportmaandag, 15 september 2003

Ouwe Syl en Wykels scoren

Oudebildtzijl – Voorafgaande aan hun ontmoeting van zaterdag waren Wykels Hallum en Ouwe Syl al in evenwicht. Allebei hadden nog geen goal gemaakt en allebei waren nog zonder punten. Na de wedstrijd waren beide ploegen nog steeds in evenwicht; beide drie goals en beide dus hun eerste puntje, dat werd gekoesterd.

Sportmaandag, 15 september 2003

Tzummarum rekent op de jeugd

Tzummarum - Het voetbalveld van Tzummarum ligt er zaterdag bij als een biljartlaken. Zeventiger Hans Bruinsma zit even op het terras bij de kantine. De gewezen consul lijkt tevreden en heeft ook alle reden om tevreden te zijn. De jeugd van Tzummarum doet het goed. Onder de bevlogen leiding van invalster Miep de Boer loopt het tweede team van de F’jes achter de feiten aan tegen Ouwe Syl. Bruinsma fluit. Het 0-9 verlies is overduidelijk. ,,Se binne wat te swier yndield’’, vermoedt Hendrika van der Veen. Deze leidster van de E2 heeft meer succes. Ze meldt in de kantine dat ze in Witmarsum met 0-8 van Mulier hebben gewonnen.

Sportmaandag, 15 september 2003

Heerenveen is in rommelpot de gelukkigste

Heerenveen – Eigenlijk verdiende de noordelijke derby tussen SC Heerenveen en FC Groningen zaterdagavond geen winnaar. Beide ploegen stegen maar zelden boven de middelmaat uit en maakten er in het Abe-Lenstrastadion een rommelpot van waarbij de Friese ploeg als gelukkigste aan het langste eind trok. Met verdediger Petter Hansson als matchwinnaar.

Weermaandag, 15 september 2003

Warm en zonnig

Zowel vandaag als morgen is het warm en zonnig weer. De temperatuur loopt op tot rond 22 graden. Morgen drijft er wel wat sluierbewolking over, maar de zon wordt hier niet veel door getemperd .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties