Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 september 2008.

Cultuurmaandag, 15 september 2008

Jorwert afgelast vijf minuten voor begin van voorstelling

Jorwert - Bezoekers van het Iepenloftspul Jorwert zijn afgelopen vrijdag tevergeefs naar Jorwert afgereisd. Vijf minuten voor aanvang van de voorstelling werd deze afgelast vanwege het slechte weer. ,,Puur overmacht’’, zegt Immie Jonkman van het Iepenloftspul. ,,Het was onverantwoord voor de acteurs en de techniek, maar zeker voor het publiek. Dat zat al bijna een uur in de regen.’’

Cultuurmaandag, 15 september 2008

Brassband en orgel klinken goed samen

Elk jaar neemt brassband Soli Brass uit Leeuwarden een bijzonder project op in haar programmering. Hiermee heeft het orkest in de loop van de jaren een traditie opgebouwd, en heeft het een belangrijk deel van haar reputatie hieraan te danken. Het bijzondere project van dit jaar is Cathedral Brass, een concertprogramma dat in kerken wordt uitgevoerd, omdat het belangrijkste werk van dit programma een werk voor brassband én orgel is. Dit werk, The Fenlands, stond zaterdagavond als eerste op het programma tijdens het concert in de Koepelkerk in Leeuwarden. Het werk werd uitgevoerd samen met organist Erwin Wiersinga.

Cultuurmaandag, 15 september 2008

Briljant slotconcert op Nationale Orgeldag

Stichting Organum Frisicum sluit de Nationale Orgeldag in Fryslân traditiegetrouw af met een orgelconcert in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Zo ook dit jaar. De Bolswarder organist Kees Nottrot was uitgenodigd om het monumentale Müllerorgel te bespelen.

Economiemaandag, 15 september 2008

Nuon sluit contract met zorginstellingen

Leeuwarden - Energiebedrijf Nuon sluit vandaag een contract voor de levering van gas aan 1800 locaties van zorginstellingen. Het energiebedrijf gaat drie jaar lang gas leveren aan instellingen die zijn aangesloten bij de coöperatieve inkoopvereniging Intrakoop. Het contract vertegenwoordigt een waarde van honderd miljoen euro.

Economiemaandag, 15 september 2008

CNV wil aanpassing plan ontslagrecht

Den Haag - Het CNV wil een aanpassing doorvoeren in het vorige week afgesloten akkoord tussen werkgevers, minister Donner en de FNV over het ontslagrecht. Afgesproken is, dat er in het ontslagrecht alleen maar veranderingen worden doorgevoerd voor mensen die meer dan 75.000 euro per jaar verdienen. Het CNV wil dat er ook veranderingen worden doorgevoerd voor mensen die minder verdienen.

Hoofdartikelmaandag, 15 september 2008

Het strategisch akkoord...

Wat is er toch precies gebeurd, achter de schermen, met het ontslagrecht? Vorige week werd duidelijk dat in alle stilte de vakcentrale FNV en de werkgeversorganisatie VNO-NCW een akkoord hadden gesloten, onder toeziend oog van minister Donner. De afspraken verlammen het werk van de commissie-Bakker over het ontslagrecht. Gedurende deze kabinetsperiode wordt er verder niet gesproken over het ontslagrecht, zo kwamen de vakbeweging en de werkgeversorganisatie overeen.

Regiomaandag, 15 september 2008

Een universeel spatbordje en de fiets van Boet

Anjum - Vrrroooooooaaaaaaarrrrr! Geart Cuperus uit Oosternijkerk heeft problemen om zijn Suzuki RGI 500 goed aan de praat te krijgen, en laat de viercilinder eens even lekker brullen. Gesprekken zijn niet meer mogelijk, de allerkleinste motorliefhebbertjes klampen zich van schrik vast aan de broekspijpen van papa, en uiteindelijk heeft het kabaal niets opgeleverd, omdat de machine toch niet doet wat Cuperus wil.

Regiomaandag, 15 september 2008

Heerenveen helpt eigen clubs helpen

Heerenveen - Er wordt vaak te negatief gedacht over lokale, particuliere initiatieven voor ontwikkelingshulp. ,,Zo van, er is weer iemand op vakantie geweest en nu moet ’ie zo nodig iets goeds doen. Maar juist zulke initiatieven kunnen heel belangrijk zijn!” Dat zei minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zaterdagavond in Heerenveen.

Regiomaandag, 15 september 2008

Heel duurzaam; lichtgevende weckfles

IJlst - Je kunt nog zoveel kinderen met een natte vinger de windrichting laten peilen, als je duizenden lege frisdrankflessen van veertig meter hoogte in een trechtervormige bak wilt gooien, is er altijd dikke kans dat het niet lukt. Zo ook zaterdag bij het 2015 Festival in IJlst: het grote net ging wel open, maar slechts enkele flessen troffen doel: net genoeg voor de notaris om prijswinnaars te kunnen bepalen: een reis naar Ecuador voor degene wiens bonnetje in de best geworpen fles zat.

Regiomaandag, 15 september 2008

De kerken zouden veel vaker open moeten zijn

Wirdum/Swichum - ,,Wirdum is een goede gemeenschap, hoor.” In de marge van de manifestatie in het kader het het Jaar van het Religieus Erfgoed in Wirdum doelt kunsthistoricus/publicist Peter Karstkarel op de manier waarop de St. Martinustsjerke in het dorp onderhouden wordt. ,,Het is nu zo’n vijftien jaar geleden dat hij gerestaureerd werd, maar kijk ’ns hoe ’ie erbij staat. Restaureren is één ding, maar je moet ook onderhoud blijven plegen. Wirdum pakt dat goed aan.”

Regiomaandag, 15 september 2008

Gevangenis populairste monument

Leeuwarden - De Blokhuispoort in Leeuwarden was zaterdag de absolute topper van de Open Monumentendag. Maar liefst achttienduizend mensen grepen de kans aan om de oude gevangenis te bezichtigen. Nog nooit was er zoveel belangstelling voor één monument. Landelijk trok de monumentendag 900.000 bezoekers.

Geloof & Kerkmaandag, 15 september 2008

‘Genezingsverklaring’ moet op kerkagenda

Houten - Honderden mensen bezochten zaterdag de studiedag van de Nederlandse Lucasorde, de Charismatische Werkgemeenschap Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland, Kyrië en Gloria. Over verwachtingsvol bidden om genezing en omgaan met gebrokenheid. Emerituspredikant ds. Wim Oosterwal uit Harlingen geeft een persoonlijke impressie.

Geloof & Kerkmaandag, 15 september 2008

‘Hoop op christelijke renaissance’

Groningen - Mgr. Gerard de Korte hoopt op een ,,christelijke renaissance” in Noord-Nederland. Dat zei de nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden zaterdag tijdens de installatieplechtigheid in de Groningse Sint-Jozefkathedraal.

Geloof & Kerkmaandag, 15 september 2008

30.000 mensen bezochten Tsjerkepaad

Grou - De open kerkenroute Tsjerkepaad heeft afgelopen zomer tienduizenden mensen naar de Friese kerken getrokken. Volgens coördinator ds. Gerrit Groeneveld tussen kwamen er tussen de ,,20.000 en 30.000 bezoekers’’. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Tsjerkepaad wordt ook landelijk steeds bekender door meer publiciteit.

Sportmaandag, 15 september 2008

Mountainbikers worden verrast in Appelscha

Appelscha - Tussen de regels door maakte organisator Maarten Kemperman al op dat vooraanstaande deelnemers enigszins sceptisch tegenover de tweede Feenstra Mountainbikecup in Appelscha stonden. Fryslân? Dat wordt weer een vlak parkoers, luidde de verwachting van mannen als Gerben de Knegt en Thijs Al. Ze kwamen bedrogen uit. Kemperman nam zaterdag de complimenten glimlachend in ontvangst na een zware route in de Staatsbossen.

Sportmaandag, 15 september 2008

Lucratieve Glazenstadloop voor Van Lunzen

Berlikum - Met een bos bloemen en een zak met tomaten liep Remon van Lunzen zaterdag naar zijn auto. Maar het belangrijkste zat in de binnenzak. De premies die hij verdiende met de zege van de Glazenstadloop én de verbetering van het parcoursrecord.

Sportmaandag, 15 september 2008

De Graspiepers krijgt hockeyles uit het Westen

Drachten - Hockey bestaat al duizenden jaren. Eind negentiende eeuw introduceerde de Witmarsumer Pim Mulier de sport in Nederland. Internationaal timmert ons land al decennia stevig aan de weg. Olympische titels, WK’s en EK’s zijn regelmatig gewonnen. Niet verwonderlijk behoort hockey tot de populairste sporten in Nederland. De sport is groeiende. In 2007 zag de KNHB het ledental groeien met bijna 10.000 tot krap 200.00 leden. Toch heeft de sport in Fryslan nooit veel aanzien genoten. De sport staat bekend als elitair. De sporters worden gezien als kakkers, die wonen in grote huizen.

Sportmaandag, 15 september 2008

De cirkel is rond voor Wassenaar

Marssum - ‘Do moatst noch in jier trochsette Chris.’ Het verzoek kwam van een veteraan kaatsvolger en het toneel was het knusse kaatsveld van Marssum waar de hoofdrolspeler, Chris Wassenaar, zijn 85e koningstitel uit zijn carrière begroette. ‘De Grutte’ glimlachte minzaam. ‘It moat mar net wol?’

Sportmaandag, 15 september 2008

Geëmotioneerde Mollema haalt zijn gram

Wolvega - De emotie spatte ervan af bij Arnold Mollema. De bijna zestigjarige trainer en rijder schoot vol tijdens de huldiging van zijn Quampo Mondo SY. De vierjarige hengst zorgde zaterdag voor een stunt op de drafbaan van Wolvega. Hij won de Frisian Ascot Day door de ster van de avond Virgill Boko te declasseren. Die opsteker had ‘de Mol’ hard nodig.

Sportmaandag, 15 september 2008

Afzien op Ameland

Ameland -Triatleten die een gewone triatlon nog niet gek genoeg vinden, zaten zaterdag op Ameland. De cross triatlon betekent 1500 meter zwemmen in de ruwe Waddenzee, 35 kilometer op de mountainbike ploeteren door de duinen en ploegen op het strand, met als toetje 12 kilometer hardlopen over de zand- en schelpenpaden. Na twee keer een nationaal kampioenschap wordt op Ameland zo gestreden om de Europese titels.

Sportmaandag, 15 september 2008

Zwart gat

Vorige week werd in Zwitserland in een wetenschappelijk experiment de ‘Big Bang’ nagebootst, de oerknal waarmee volgens de theorie het heelal is ontstaan. Voorafgaand aan het experiment was er commotie. Sommigen vonden het veel te gevaarlijk. Er zou een zwart gat kunnen ontstaan, dat de aarde zou opslorpen. Zoiets wil je niet op je geweten hebben. Omdat ik er geen bal van begrijp, was ik niet echt bang voor zo’n ramp. Om bang te zijn, heb je een vijandsbeeld nodig en dat gaat in dit geval mijn verbeelding voorbij.

Sportmaandag, 15 september 2008

Sneek Wit Zwart is de gelukkigste in matige derby

Joure - Sneek Wit Zwart was zaterdagavond de gelukkigste in de Friese derby in de hoofdklasse C tegen SC Joure. Een persoonlijke fout leidde op sportpark Midsimmerdyk uiteindelijk de ondergang in van de thuisclub. De persoonlijke klasse van twee oud-profs, Age Hains Boersma en Harvey Bischop, gaf de doorslag bij de Snekers, die content waren met de eerste seizoenzege.

Sportmaandag, 15 september 2008

Bij Cambuur gaat het leven ‘gewoon’ verder

Leeuwarden - De ene dag verlies je op beschamende wijze een wedstrijd, de volgende dag krijgt de trainer te horen dat ’ie zijn spullen kan pakkken en daags daarna sta je gewoon op het trainingsveld je voor te bereiden op de wedstrijd die de volgende dag alweer op het programma staat. Welkom in de wondere wereld die ‘betaald voetbal’ heet. Waar gewoon welhaast per definitie tussen aanhalingstekens moet worden geschreven en waar winnen het beste medicijn is tegen ellendige situaties. En dus willen ze bij Cambuur, waar de trainer ontslagen is en de laatste wedstrijd een drama werd, vanavond winnen van FC Omniworld. Het leven gaat door.

Sportmaandag, 15 september 2008

Ontslagen Koolhof voelt zich ‘bestolen’ door Cambuur

Leeuwarden - Wat na het verlies tegen Helmond Sport vrijdag al in de lucht hing, werd gisteren officieel: Exit voor trainer Jurrie Koolhof bij SC Cambuur-Leeuwarden. Raad van Commissarissen (rvc) en directie besloten de coach wegens ‘een gebrek aan vertrouwen’ op non-actief te stellen. Daarmee heeft Cambuur de twijfelachtige eer om de eerste club te zijn die dit seizoen de trainer ontslaat. Zes gespeeld. Drie gewonnen, drie verloren. Dertien voor, twaalf tegen. Negende plaats. ,,De doelstelling is een plaats bij de eerst vijf. Dat is haalbaar met deze selectie. Maar we hebben niet de overtuiging dat ons dat met deze trainer zou lukken”, verklaarde Wim Sleijfer, voorzitter van de rvc, het besluit om Koolhof weg te sturen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties