Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 oktober 2002.

Achtergronddinsdag, 15 oktober 2002

Negeren VN-resoluties niet ongebruikelijk

De VS proberen de geplande oorlog tegen Irak te legitimeren door te verwijzen naar de VN-resoluties die Irak naast zich blijft neerleggen, maar Midden-Oostenexperts, vredesactivisten en mensenrechtengroepen wijzen er op dat andere landen die hetzelfde deden in het verleden doorgaans niet met geweld tot rede werden gebracht.

Analysedinsdag, 15 oktober 2002

We moeten ‘normaal’ gaan leven

Heeft het normen en waardendebat Nederland echt in zijn greep? Of is het slechts een discussie over fatsoen, moraal en discipline? In een samenleving waar tolerantie gedogen heet en waar verloedering te maken heeft met het elkaar niet mogen aanspreken op je individuele gedrag, is dat debat nodig. Het gaat bij mij echter kriebelen als het debat blijft hangen in de sfeer van ‘niet met de deuren slaan’ uit de tijd van Ja zuster Nee zuster . Het echte waardendebat moet dieper. Christenen hebben in dat debat veel te bieden, vindt Jan Westert van het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond.

Bijschriftdinsdag, 15 oktober 2002

Prins Claus

De kranten stonden vol over prins Claus. Radio en televisie hebben vele uren zendtijd gevuld met beschouwingen, terugblikken en nieuws naar aanleiding van zijn overlijden.

Cultuurdinsdag, 15 oktober 2002

Patiënten Noorderbreedte acht uur in de kou

Leeuwarden – Het ziekenhuis MCL zit deze week een dag zonder verwarming en warm water. Ook de GGZ Acute Zorg, Abbingahiem, Bornia Herne, Nieuw Mellens en Revalidatie Friesland komen in de kou te zitten.

Cultuurdinsdag, 15 oktober 2002

Fries zangduo Lovell toch in finale van Grote Prijs

Leeuwarden – Fryslân heeft op de valreep toch nog een afvaardiging tijdens de Grote Prijs van Nederland. Het Leeuwarder zangduo Novell was tijdens de regiofinale in Groningen afgevallen, maar kreeg als runner-up maandag toch nog een uitnodiging.

Economiedinsdag, 15 oktober 2002

‘Zaken doen met Polen blijft moeilijk’

Oranjewoud/Sneek – In 2004 wordt de Europese Unie waarschijnlijk uitgebreid met tien nieuwe lidstaten, of wel 80 miljoen nieuwe burgers. De helft daarvan woont in Polen. Dat maakt het land tot een van de belangrijkste aspirant-toetreders.

Economiedinsdag, 15 oktober 2002

Opnieuw banenverlies vlaggencentrale Dokkum

Dokkum – Bij de Dokkumer Vlaggencentrale verdwijnt begin volgend jaar een nog onbekend aantal arbeidsplaatsen als gevolg van een interne reorganisatie die het bedrijf uit de rode cijfers moet houden.

Economiedinsdag, 15 oktober 2002

Ondernemer uit Nes bouwt nieuw type boot

Nes (Dongeradeel) – Ontwerper Peter Blom gaat in het voorjaar een nieuw, door hemzelf ontwikkeld, scheepstype op de markt brengen. De officiële naam van het acht- en-halve meter lange en ruim tweeënhalve meter brede aluminium schip is Alu Pro 2000.

Hoofdartikeldinsdag, 15 oktober 2002

De uitvaart…

Het had iets merkwaardigs, al die voorbereidingen voor de uitvaart van prins Claus. In Den Haag en Delft is het straatbeeld letterlijk veranderd om de rouwstoet ongehinderd door te laten. In het Feyenoord-stadion beleefden driehonderd veteranen een bijzondere nacht: ze sliepen met z’n allen op veldbedden in Rotterdam om vandaag op tijd te zijn voor de erewacht.

Regiodinsdag, 15 oktober 2002

‘Musea op eilanden moeten samenwerken’

Schiermonnikoog – De natuurmusea en bezoekerscentra op de waddeneilanden moeten nauwer samenwerken en ieder een eigen specialisme aanmeten. Dat vindt het gebiedsplatform Waddeneilanden. De musea juichen samenwerking toe, maar zijn niet van plan hun eigen identiteit op te geven.

Regiodinsdag, 15 oktober 2002

Oude stoomboot na vijftig jaar terug

Leeuwarden – Bij oude Leeuwarders zal het nostalgische herinneringen oproepen, het beeld van de stoomboot aan de Willemskade. Vroeger, dan spreken we over een halve eeuw geleden, lagen er meer dan tien van deze beurtschepen in de stadsgracht, en wel zestig in heel Fryslân. De Stânfriezen, zoals de stoomboten officieel heten, onderhielden beurtdiensten tussen Fryslân en de Hollandse steden Amsterdam en Rotterdam.

Regiodinsdag, 15 oktober 2002

Bodem Groningen daalt sneller

Groningen - De bodem in Groningen daalt door de aardgaswinning sneller dan gedacht. Dat blijkt uit metingen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Volgens het Groninger waterschap Noorderzijlvest heeft de bodemdaling in de provincie nu al de omvang bereikt die voor het jaar 2010 was voorspeld.

Regiodinsdag, 15 oktober 2002

Bommelding legt Franeker tijdelijk stil

Franeker – Franeker is maandag opgeschrikt door een bommelding bij het verpakkingsbedrijf Huhtamaki. De melding bleek vals te zijn. Het trein- en scheepvaartverkeer door de stad heeft enkele uren stilgelegen.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 oktober 2002

Groninger kerken bundelen krachten voor cursussen

Groningen – Verscheidene Groninger kerken bieden gezamenlijk cursussen en andere activiteiten aan aan hun gemeenteleden.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 oktober 2002

Reorganisatie bij SoW-kerken: vier nieuwe afdelingen

Leeuwarden – De arbeidsorganisatie van de Samen-op-Wegkerken is per 1 oktober verdeeld in vier afdelingen: buitenland, binnenland, communicatie en fondsenwerving en Centrum Hydepark.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 oktober 2002

Youth for Christ krijgt 85.000 euro overheidssubsidie

Leeuwarden – Youth for Christ (YfC) krijgt met ingang van volgend jaar 85.000 euro overheidssubsidie. Het is voor het eerst dat de interkerkelijke jongerenorganisatie ,,een instellingssubsidie’’ krijgt, zegt woordvoerster Vincenza la Porta.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 oktober 2002

‘Crisis der echtheid in kerken’

Leeuwarden – Er is een ,,crisis der echtheid’’ in de kerken in Nederland. De kerk is een ,,meestroombeweging’’ en geen tegenbeweging meer.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 oktober 2002

Commissies voor ‘SoW-weigeraars’

Leeuwarden – De Samen-op-Wegkerken gaan commissies instellen om het fusieproces tussen de drie deelnemende kerken te stroomlijnen.

Sportdinsdag, 15 oktober 2002

Remise beloftes Heerenveen

Heerenveen – De beloftes van Sportclub Heerenveen zijn er maandagavond op eigen veld niet in geslaagd Vitesse te kloppen. In Heerenveen werd het 1-1.

Sportdinsdag, 15 oktober 2002

Cambuur Leeuwarden trekt minder publiek

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden heeft in de eerste vier wedstrijden van dit seizoen gemiddeld 665 toeschouwers minder getrokken dan in de eerste vier wedstrijden van het vorig seizoen.

Sportdinsdag, 15 oktober 2002

Noek de Haan vindt weer een gaatje in agenda voor ONT

Drachten – ‘We hebben Noek weer achter de frituur weg kunnen trekken’, klonk het zaterdag opgetogen vanuit de bestuurskamer van ONT. Het ligt allemaal iets genuanceerder, maar feit is dat Noek de Haan (25) na ruim een jaar afwezigheid weer af en toe beschikbaar is voor de tweedeklasser uit Opeinde, Nijega en De Tike. De Haan vond voor ONT weer een gaatje in zijn volle agenda en daar zijn beide partijen zeer content mee.

Sportdinsdag, 15 oktober 2002

Indoor Friesland nu al succes voor Hester Klompmaker

Leeuwarden - Al na de eerste dag is Indoor Friesland in Leeuwarden geslaagd voor Hester Klompmaker. De amazone uit Buitenpost het progressief springconcours voor landelijke ruiters in de klasse Zwaar. Voor haar paard Okometa betekende het de eerste overwinning.

Weerdinsdag, 15 oktober 2002

Van alles wat

Vanavond is het bewolkt en regenachtig, en morgen hebben we een dag met van alles wat. De zon komt tevoorschijn, en in de ochtend en avond is er kans op regen. Het wordt 13 ŕ 14 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige en aan zee een harde zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties