Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 januari 2006.

Bijschriftmaandag, 16 januari 2006

Geld

Weer komt het geld ter sprake. Nu niet zozeer het geld op zichzelf maar de mensen die veel geld bezitten: de rijken.

Cultuurmaandag, 16 januari 2006

‘Stone Mansion’ beäntwurdet rom oan doel

,,Stone Mansion. Doarre jo it oan? Spanning en lűde knallen! De organisaasje is nearne oanspraaklik foar. Jo binne warskôge!’’ Dy meidieling is oanplakt by de yngong fan de téaterseal fan bűtenplak It Wiid yn Earnewâld. Dy oansizzing ropt by de besikers ferwachtings op dy’t foar in grut part wier makke wurde.

Cultuurmaandag, 16 januari 2006

Noorderslag viert aardig jubileum

Voor de twintigste keer werd afgelopen zaterdag het Noorderslagfestival georganiseerd. Een kleine vijftienduizend mensen waren naar De Oosterpoort in Groningen gekomen om het verjaardagsfeestje mee te vieren. Zij die hoopten dat er iets speciaals zou gebeuren op het jubileum werden teleurgesteld. Noorderslag was wederom gezellig, maar bijzondere traktaties bleven dit jaar uit.

Hoofdartikelmaandag, 16 januari 2006

Het Fries, de politie…

Tja, wat moet je er mee? Moet iedere agent van politie in Fryslân Fries verstaan? En/of zelf ook Fries kunnen spreken? Met die vraag houden mensen van bestuur en politie zich dezer dagen bezig. De kwestie speelt al geruime tijd. Burgemeester Liemburg van Litterenseradiel ervoer al eens dat ze geen Fries kon spreken toen ze de politie belde. Gedeputeerde B. Mulder kapittelde de politie naar aanleiding van klachten van Friezen die niet in het Fries met de politie konden communiceren. Een inwoner wilde in het Fries aangifte doen van fietsendiefstal, maar kon dat niet doen omdat de agent het Fries niet beheerst. Korpschef F. Wagenaar vindt dat de agent in principe wel Fries moeten kunnen verstaan, maar laat nadrukkelijk ruimte voor uitzonderingen. Want kun je van bijvoorbeeld een agent die afkomstig is uit Rusland en die een paar jaar geleden Nederlands leerde, vragen dat die Fries verstaat? We hebben toch een Nederlandse politie? En waar staat in de aanstellingsbrief van de agent dat die Fries met beheersen? Burgemeester Dales van Leeuwarden vindt de kwestie eigenlijk een onzin-kwestie. Natuurlijk moet de Friessprekende burger zich zoveel mogelijk in het Fries kunnen uiten jegens de politie; het Fries is tenslotte de tweede rijkstaal. Maar als de agent in kwestie het Fries (nog) niet heeft geleerd, dan moet de Friessprekende Nederlander zich van het Nederlands bedienen.

Regiomaandag, 16 januari 2006

Werknemers in de zorg dreigen met acties

Leeuwarden – De vakbonden dreigen met acties in de gehandicaptensector. Zij hopen daarmee een doorbraak in de cao-onderhandelingen te forceren. De vakbonden zijn ontevreden over het loonbod, de opleidingsmogelijkheden en de werkverdeling. De kaderleden in het Noorden overleggen vanmiddag over de acties. De gehandicaptensector zit al een jaar zonder cao. De vakbonden CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV hadden werkgeversorganisatie VGN een ultimatum gesteld. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland had tot vrijdag om met een goed bod te komen. Nu daar niet op is ingegaan, komen er acties. In Enschede gingen vrijdag de eerste 250 medewerkers al de straat op om te demonstreren. Zij bezetten een kwartier lang een druk kruispunt bij de stad.

Regiomaandag, 16 januari 2006

Gebrandschilderd raam terug bij MCL

Leeuwarden – Elke patiënt die in het oude Leeuwarder Bonifatiushospitaal onder het mes moest, werd onder het gebrandschilderde raam doorgereden van Joep Nicolas.

Regiomaandag, 16 januari 2006

Schrijftolk maakt doven zichtbaar

Leeuwarden – Het was zaterdagochtend het gesprek van de PvdA-nieuwjaarsborrel: de schrijftolk. Alles wat er in de Harmonie in de microfoon werd gezegd, verscheen op een groot wit scherm. Vanuit de hele zaal was zo te lezen wat de sprekers enkele seconden eerder hadden gezegd. De PvdA had met deze ‘live-ondertiteling’ via de beamer een primeur in de politieke wereld.

Regiomaandag, 16 januari 2006

‘Eerst een jaar afkoelen’

Leeuwarden – De gesprekken van de provincie over de bestuurskracht van de gemeenten leveren door al het geruzie de komende tijd niets meer op. Dat zei gedeputeerde Andriesen op de nieuwjaarsborrel van de PvdA in Leeuwarden. Ze vindt dat er tot de Statenverkiezingen beter niet meer over herindeling kan worden gesproken. Andriesen stond eigenlijk niet op het programma van de nieuwjaarsbijeenkomst, zaterdag in de Harmonie. Maar ze vond het nodig om iets over het gekissebis tussen gedeputeerde Ploeg en een aantal burgemeesters te zeggen. ,,Ik had de behoefte om mijn mening hier te geven. Ik vind de manier waarop de we laatste tijd met elkaar omgaan heel teleurstellend. Dit is niet mijn manier van werken.”

Regiomaandag, 16 januari 2006

Zeeloods belaagd door dronken bemanning

Harlingen - ,,Een bemanning die aan de boemel gaat en dan ook nog een motor met kuren. Als loods maak je nogal eens iets mee, maar dit sloeg helemaal nergens op.” Zeeloods Wim Siersema uit Winsum Groningen zit er twee dagen na dato nog helemaal vol van: zaterdagavond werd hij tijdens een klus in Harlingen belaagd door de dronken Oekraďense bemanning van het schip Cool Aster, van een Estlandse rederij, maar varend onder Maltese vlag.

Geloof & Kerkmaandag, 16 januari 2006

Handtekeningen en gebed tegen onrecht

Utrecht - ,,Er is een sluipende verharding en verkilling gaande, waardoor Nederland langzamerhand een ongastvrij land is geworden.’’

Geloof & Kerkmaandag, 16 januari 2006

Walinga stopt met reguliere uitgave ZondagsNieuwsblad

Leeuwarden – Het christelijke boulevardblad ZondagsNieuwsblad wordt niet langer in zijn huidige vorm uitgegeven.

Geloof & Kerkmaandag, 16 januari 2006

‘Bid voor de Staten-Generaal’

Leeuwarden – Politici hebben gebed nodig. Het is van wezenlijk belang dat christenen bidden voor de politici, onder meer dat zij bewaard mogen blijven voor typische ‘politici-valkuilen’. Dat zei Tweede-Kamerlid Tineke Huizinga (ChristenUnie) zaterdag in Leeuwarden tijdens de Nationale Gebedsdag.

Sportmaandag, 16 januari 2006

Met het oog op de zomer

Terwijl de wintersporten in volle gang zijn, bereiden de wielrenners zich al weer voor op de zomer. De Duitser Jan Ullrich (vooraan tweede van links naast Giuseppe Guerini) maakt bij de presentatie van de ploeg T-Mobile duidelijk dat dit jaar alles om de Ronde van Frankrijk draait. Na het afscheid van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong is de ploeg van Ullrich volledig gebouwd rond de kopman, die in 1997 zijn eerste en tot nu toe enige Tourzege boekte. Of het zijn laatste poging wordt nummer twee binnen te halen laat de 32-jarige Ullrich nog in het midden: ,,Ik kijk nu niet verder dan juli. Pas na de Tour ga ik over mijn toekomst denken.’’ Het vertrek van toppers als Erik Zabel (Milram) en Aleksandr Vinokoerov (Liberty Seguros) is in de ploeg opgevuld door aanwinsten als wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers en het Duitse talent Patrick Sinkewitz. ,,Ik merk dat de teamspirit weer helemaal terug is, er is harmonie in de ploeg’’, zegt Ullrich, met ook zijn vaste begeleider Rudy Pevenage weer in de ploeg. Oud-renner Olaf Ludwig neemt de algehele leiding over van de teruggetreden Belg Walter Godefroot. ,,Natuurlijk is de Tour de France het hoogtepunt, maar we willen ons ook bij andere wedstrijden zoals de voorjaarsklassiekers nadrukkelijk laten zien’’, aldus Ludwig. Parijs-Roubaix staat hoog op het verlanglijstje. ,,Dat is de enige voorjaarsklassieker die onze ploeg nog nooit gewonnen heeft.’’ Foto: EPA

Sportmaandag, 16 januari 2006

Aris laat opnieuw dure punten liggen en mist aansluiting

Almere - Woon!Aris leed zaterdagavond een hele dure nederlaag in Almere. Winst op Omniworld had de Leeuwarder basketballers weer in de running gebracht voor een play-off plaats in de eredivisie, maar zoals al vaker dit seizoen begon Aris gewoon te laat met basketballen. In een slechte wedstrijd trokken de thuisspelers aan het langste eind met 79-75.

Sportmaandag, 16 januari 2006

VC Sneek klimt bij wal op

Sneek – De volleybalsters van VC Sneek klimmen langzaam maar zeker bij de wal op. Gistermiddag werd met een 3-1 zege, de eerste dit seizoen, de kwartfinale bereikt in het bekertoernooi. Zaterdag ging het competitieduel tegen Martinus verloren, maar de Sneker vrouwen zetten een hoopgevende prestatie neer en lijken klaar voor de cruciale fase.

Sportmaandag, 16 januari 2006

‘De dikke en de blinde zwemsters gaan naar ons’

Heerenveen – Vraag aan honderd mensen wat het woord startgemeenschap (afgekort als SG) inhoudt en de overgrote meerderheid van hen zal het antwoord waarschijnlijk schuldig blijven. Behalve diegenen die iets met waterpolo van doen hebben. Want daarin is het woord gemeengoed. Twee clubs die één of meerdere teams bij elkaar voegen, gaan als zogenaamde SG’s door het leven. In Fryslân, allesbehalve de waterpoloprovincie bij uitstek, komen er steeds meer van. Het is een manier om te voorkomen dat de sport een stille dood sterft.

Sportmaandag, 16 januari 2006

Oranje Nassau gaat bij de dames op herhaling

Franeker – Bij de dames werd de Midwintercup net als vorig jaar gewonnen door Oranje Nassau uit Groningen. Het veldvoetbalteam dat uitkomt in de hoofdklasse bij de dames en onder leiding staat van de uit Sneek afkomstige Sido Postma, zette een zeer overtuigende reeks neer die leidde naar titelprolongatie. Zonder ook maar één tegentreffer te incasseren legde de Groninger formatie de concurrentie zeer overtuigend haar wil op.

Sportmaandag, 16 januari 2006

Midwintercup eindelijk voor Heerenveen

Franeker – Het futsalteam van Heerenveen is al een aantal jaren toonaangevend op dat gebied in Fryslân. Maar winnen bij de Midwintercup zat er tot dusverre niet in. Zaterdag was het in sporthal De Trije in Franeker eindelijk raak. In de finale tegen de eeuwige rivaal Avanti uit Stiens, waarin beide ploegen zorgden voor topamusement, kwam de droom uit.

Weermaandag, 16 januari 2006

Vrij zonnig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties