Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 februari 2010.

Cultuurdinsdag, 16 februari 2010

Platteland is thema van Noorderlicht Leeuwarden

Leeuwarden - De zeventiende editie van Noorderlicht staat in het teken van het niet-westerse platteland. Dat heeft de organisatie van de jaarlijkse fotomanifestatie gisteren bekendgemaakt. Het evenement dat beurtelings in Leeuwarden en Groningen plaatsvindt, wordt dit jaar in Leeuwarden gehouden. In het Fries Museum zal de centrale expositie te zien zijn. De overige exposities zijn op overige locaties in de stad te bezichtigen.

Dossierdinsdag, 16 februari 2010

Wilders in de kerk...

Moet de predikant of de priester in de preek uitspraken doen over de opkomst van populisme? Sterker: moet in de preek een uitspraak worden gedaan over Wilders?

Dossierdinsdag, 16 februari 2010

‘Ga gesprek aan over de angst’

Utrecht - Predikanten worstelen ermee: hoe ga je om met dat gemeentelid dat in felle bewoordingen afgeeft op zijn moslim-buurtgenoten? Dat zich schaart achter het populistische gedachtegoed van Geert Wilders? Een eenduidig antwoord kwam er niet op de conferentie ‘De vrees verstaan’ in Utrecht. Wel enkele richtingwijzers.

Dossierdinsdag, 16 februari 2010

Klimaat van ‘angst voor het vreemde’ ook in kerken

Door Hanneke Goudappel

Economiedinsdag, 16 februari 2010

Dijkstra Transport van Buitenpost naar Heerenveen

Buitenpost - Transportbedrijf Niek Dijkstra verhuist deze zomer van Buitenpost naar het bedrijventerrein bij Heerenveen. Het bedrijf heeft een stuk grond gekocht met een oppervlakte van 7200 vierkante meter met een optie van nog eens drieduizend vierkante meter. Gisteren is begonnen met grondwerkzaamheden. Het bedrijf gaat een bestaand kantoor en een hal huren op het bedrijventerrein.

Economiedinsdag, 16 februari 2010

Minder overslag in 2009 voor Harlingen Seaport

Harlingen - Havenbedrijf Harlingen Seaport heeft vorig jaar een daling van de overslag gerealiseerd. De totale overslag met zee- en binnenschepen kwam 15 procent lager uit. De totale goederenoverslag kwam uit op bijna 2,2 miljoen ton. Een jaar eerder was dat nog bijna 2,6 miljoen ton. In 2008 daalde de overslag nog met 22 procent. De economische crisis blijft de haven van Harlingen dus parten spelen. Lichtpuntje is dat het containervervoer via de haven van Harlingen met 8 procent is toegenomen.

Economiedinsdag, 16 februari 2010

Polyprofiel gaat verder onder Börger Seedyk

Drachten - Kozijnenproducent Polyprofiel maakt een doorstart door de overname van Gevelbouwgroep Börger Seedyk. De gevelbouwgroep heeft het failliete bedrijf overgenomen en wil hiermee het assortiment uitbreiden. Polyprofiel is onder andere producent van kunststof kozijnen. Börger Seedyk is gevestigd in Buitenpost en Stadskanaal en levert onder meer aluminium en stalen kozijnen, deuren en vliesgevels voor de woning- en utiliteitsbouw.

Hoofdartikeldinsdag, 16 februari 2010

Wilders in de kerk...

Moet de predikant of de priester in de preek uitspraken doen over de opkomst van populisme? Sterker: moet in de preek een uitspraak worden gedaan over Wilders?

Regiodinsdag, 16 februari 2010

De terugkeer van een ‘gemeentemens’

Sneek - Hayo Apotheker is terug in Fryslân. Hij is gisteravond geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Sneek.

Regiodinsdag, 16 februari 2010

Een gratis consumptie voor mensen met ’n krappe beurs

Naast de bekende partijen doen deze verkiezingen ook nieuwe partijen mee. Voegen ze iets toe aan wat er al is? Vandaag TON in Heerenveen.

Regiodinsdag, 16 februari 2010

De solo-huisarts wordt zeldzaam in de toekomst

Leeuwarden - De zelfstandige huisarts die alleen een praktijk runt, wordt in de toekomst zeldzaam in Fryslân. Veel huisartsen in opleiding willen het liefst in deeltijd werken en hebben geen zin in de extra lasten van het ondernemerschap. Zorgverzekeraar De Friesland zint op oplossingen om de huisartsenzorg in de toekomst te garanderen.

Regiodinsdag, 16 februari 2010

Hartpatiënt elke dag op afstand gecheckt

Leeuwarden - Honderd Friezen met hartfalen worden de komende tijd vanuit het MCL dagelijks op afstand gecontroleerd.

Regiodinsdag, 16 februari 2010

Fries in de Grondwet is nog maar de eerste stap

Leeuwarden - Het kabinetsbesluit om een bepaling over het Fries in de Grondwet op te nemen, is een historische doorbraak, meent gedeputeerde De Vries. Ze constateert dat de Friese lobby resultaat heeft opgeleverd, omdat minister Ter Horst aanvankelijk niet van plan was om naast het Nederlands nog een andere taal in de Grondwet op te nemen. Dat dit nu toch is gebeurd, is van groot belang, stelt De Vries terecht. Tegelijk is er reden voor voorzichtigheid, want over de precieze formulering van de bepaling in de Grondwet is nog niets bekend. Het enige dat het kabinet zegt is dat ‘de bepaling in de Grondwet over de Friese taal de wettelijke positie waarborgt die het Fries nu al heeft’. De vraag is of dit neerkomt op het vastleggen van een status-quo, of om een wezenlijke stap vooruit.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 februari 2010

Mentaliteit in Rome doet wat met je

Bent u ook veranderd?, is één van de meestgestelde vragen sinds ik terugkeerde uit Rome van drieëneenhalve maand studieverlof. Een moelijke vraag vind ik dat want ik kan me niet voorstellen dat ik niét veranderd ben . Maar om nu aan te geven wat het verblijf in de Eeuwige Stad met mij gedaan heeft is nog vrij ingewikkeld.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 februari 2010

‘NBV wordt gewoon besproken op synode’

Leeuwarden - Er komt geen uitstel van de bespreking van de NBV. Het staat in april gewoon op de rol van de synode van de Protestantse Kerk.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal. Volg de sportredactie van het Friesch Dagblad op Twitter! FD SPORT OP TWITTER: Ga naar www.twitter.com/fd_sport of zoek in Twitter naar gebruiker fd_sport

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Kromkamp heeft nieuwe ploeg

Leeuwarden Marathonschaatser Martijn Kromkamp (Heerenveen) heeft voor volgend seizoen in Van Werven een nieuwe ploeg gevonden. De Heerenvener, die indruk maakte bij het nationaal kampioenschap op het Zuidlaardermeer, kreeg vorige maand te horen dat voor hem geen plaats meer was bij Groen Talent van ploegleider Lammert Huitema. De 29-jarige Kromkamp heeft in de formatie van ploegleider Gert Ruitenberg gezelschap van Pieter Jan van Eck, Casper Helling, René Ruitenberg en Geert Plender.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Bekkering winnares in Ten Boer

Ten Boer Daniëlle Bekkering heeft gisteravond in Ten Boer de eerste etappe van de Groningse marathondriedaagse op natuurijs gewonnen.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

De Vries en Roosenburg naar ONS

Leeuwarden Ale Geert de Vries verruilt Cambuur aan het einde van dit seizoen voor zaterdag-eersteklasser ONS Sneek.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Vier Friezinnen bij selectie Oranje

Heerenveen Bondscoach Vera Pauw heeft vier Friezinnen geselecteerd voor de Cyprus Cup van 24 februari tot en met 3 maart. Naast doelvrouw Loes Geurts van AZ gaat het om de Heerenveen-speelsters Marije Brummel, Sylvia Smit en Sherida Spitse.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Verlies Jong Heerenveen in Zwolle

Zwolle Het belofteteam van Jong sc Heerenveen/FC Emmen heeft gistermiddag in Zwolle een oefenduel tegen de plaatselijke eerstedivisionist met 4-1 verloren.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Grindheim twee duels geschorst

Heerenveen Middenvelder Christian Grindheim van sc Heerenveen is geschorst voor de komende twee wedstrijden. De middenvelder heeft gisteren het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB geaccepteerd.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Cambuur ‘dichterbij’ De Graafschap

Doetinchem - SC Cambuur heeft De Graafschap gisteravond op eigen veld opnieuw kostbare punten zien verspelen. De koploper van de eerste divisie kwam op de Vijverberg tegen middenmoter RBC Roosendaal niet verder dan 0-0. Afgelopen vrijdag verloren de Superboeren voor eigen publiek met 2-3 van laagvlieger FC Emmen.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

Koen is weer klasse apart op kortebaan

Steggerda - Eigenlijk waren er twee aanmeldingen te weinig. Dan maar een kortebaanwedstrijd met tien vrouwen, dacht de organisatie in Steggerda gisteren. Afgelastingen waren er recentelijk al genoeg. Want: te weinig animo. Een teken aan de wand? Wellicht. Leslie Koen was er wel. En bleek de beste.

Sportdinsdag, 16 februari 2010

De pion is bij ieder aspect van de partij betrokken

Over geen sport zijn zoveel boeken geschreven als over het schaken. Remco Heite, oud-burgemeester van Weststellingwerf, is een vervend verzamelaar van boeken over de edele denksport. Hij beschikt over zo’n vijftienduizend exemplaren met een gewicht zo groot dat de schaakfanaat de fundering van de garage en de bijkeuken moest verzwaren. Nog altijd blijven er regelmatig nieuwe schaakboeken verschijnen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties