Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 16 november 2006.

Achtergronddonderdag, 16 november 2006

Syrië wil invloed terugwinnen in Libanon

De Libanese Hezbollah is de gewapende groepering die in de afgelopen zomermaanden in oorlog was met Israël. Dat Hezbollah ook een politieke tak heeft, is minder bekend. Die maakt zelfs deel uit van de Libanese regering. Tot zondag dan, toen vijf ministers van de pro-Syrische bewegingen Hezbollah en Amal hun ontslag indienden.

Cultuurdonderdag, 16 november 2006

Landschapskunst volgens kids

Een disco in het Fries Museum; je ziet het niet elke dag. Gisteren konden kinderen van de Albertine Agnesschool uit Leeuwarden lekker staan te swingen in het kunsthuis, terwijl verderop volop werd geschilderd. De activiteiten markeerden de opening van de nieuwe tentoonstelling Kunstland. De expositie toont een door kinderen samengestelde selectie uit de landschapskunst van het Fries Museum.

Economiedonderdag, 16 november 2006

Hotel bij WTC/Expo Leeuwarden

Leeuwarden Het WTC/Expo wordt de komende jaren uitgebreid met een hotel en bijbehorende ruimtes. Volgens een woordvoerder wordt er twaalf miljoen euro geďnvesteerd in hotel, congreszalen, kantoren en restaurants. Naar verwachting zal de nieuwbouw in september 2008 zijn afgerond. De oppervlakte zal daarbij worden uitgebreid van veertigduizend vierkante meter nu, naar 68.000 vierkante meter. De nieuwbouw komt voor het Holland Casino te staan dat begin december de deuren opent. De huidige weg die er nu ligt komt onder het nieuwe hotel te liggen.

Economiedonderdag, 16 november 2006

Post in de olie op ‘klein’ kavel IBF Heerenveen

Heerenveen - De beslissing van de gemeente Heerenveen het IBF op te delen in kleinere kavels kwam precies op tijd voor Post Oliemaatschappij. Die was vorig jaar op zoek naar een centrale locatie in het Noorden, met uitbreidingsmogelijkheden. En dan ligt Heerenveen net even wat centraler dan Harlingen.

Hoofdartikeldonderdag, 16 november 2006

Breezers, bier....

In de taal weerspiegelt zich een beschaving. Wanneer een nieuw woord binnen korte tijd ingesleten raakt in de Nederlandse taal, zegt dat iets over onze samenleving. Wie zo’n woord grof of onwelluidend vindt, kan het keurig uit z’n persoonlijk vocabulair weren. Maar daarmee is datgene wat ermee wordt aangeduid niet uit de wereld geholpen. Daarom zou ieder die zich om jongeren bekommert, pijn in de buik moeten krijgen van het vet populaire woord ‘breezahsletje’. Het is een benaming voor jonge meiden, nog geen zestien jaar oud, die graag en geregeld breezers drinken - en zich onder invloed daarvan laten gaan. Op een feestje, op de hangplek, of thuis achter de webcam.

Regiodonderdag, 16 november 2006

Weinig echte kennis van ecologie Wad

Harlingen - Ecologen begrijpen weinig van competitie bij voedselzoekende dieren. Dat vindt Wouter Vahl, die onlangs op dit onderwerp promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Veel onderzoeken die op het wad zijn gedaan, moeten daarom met een korrel zout worden genomen.

Regiodonderdag, 16 november 2006

Centrale As dubbelbaans

Dokkum - De Centrale As, de nieuwe autoweg tussen Dokkum en Nijega, wordt meteen in zijn geheel vierbaans aangelegd. De bouw van de vierbaansweg start niet alleen tussen Sumar en Burgum al in 2007, ook tussen Dokkum en Zwaagwesteinde gaat de aanleg van de dubbele autoweg volgend jaar al van start. In 2011 moet dit gedeelte klaar zijn.

Regiodonderdag, 16 november 2006

‘As’ mag niet te duur lijken

Leeuwarden - De Centrale As is het grootste project dat de provincie Fryslân ooit in handen heeft gehad. Anders dan voor andere grote projecten komt het overgrote deel van de financiering voor rekening van de provincie. Om het risico van kostenoverschrijdingen te minimaliseren, is volgens het Statenvoorstel kostenbeheersing een speerpunt van het projectmanagement. ,,Er komt geen kwartje meer bij”, zei gedeputeerde Baas gisteren voor de camera’s van Omrop Fryslân.

Regiodonderdag, 16 november 2006

Project Centrum West Heerenveen duurder

Heerenveen - De stadsvernieuwing voor het gebied Centrum West in Heerenveen valt ruim tien procent duurder uit. De gemeente schat de kosten voor de herstructurering van het gebied tussen Gedempte Molenwijk, Fortuinflat, Van Dekemalaan, Compagonstraat en Breedpad nu op 35,8 miljoen. Eerder was nog gerekend op 32 miljoen. Corporatie Holding Friesland heeft zich vanwege de gestegen kosten teruggetrokken uit het project met 185 nieuwe huizen, dat moet worden uitgevoerd tussen 2008 en 2014.

Regiodonderdag, 16 november 2006

Leeuwarden stopt als eigenaar WTC

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden verkoopt zijn aandelen in het World Trade Center (tot voor kort FEC) in Leeuwarden. Met de opbrengst van de verkoop en door nieuwe investeerders aan te trekken, haalt het WTC genoeg geld op om twee keer zo groot te worden.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 november 2006

Hoe’t Sjamgar de ‘skytsekken’ helpe moest

Ljouwert - It Ferbân fan Fryske Foargongers hat as doelstelling om foargongers, dy’t mei de Fryske taal wurkje wolle yn earetsjinst en pastoraat, te helpen en te stimulearjen. Op de gearkomsten dy’t om it fearnsjier hâlden wurde, komt dan of in preek of in ynlieding oan ’e oarder, węr 't dan wiidweidich oer diskusjeare wurdt. Juster hie âld-sikehűsdűmny S. Feenstra út Dokkum it yn in preek oer Sjamgar, in ‘rânefiguer’ yn Israël. Sjamgar, ien fan de Rjochters, waard keazen ta in taak yn Gods folk (Richteren 3).

Weerdonderdag, 16 november 2006

Morgen droger

Morgen wordt het droger, nadat de regen die vandaag vooral later op de middag en vanavond valt. Het is extreem zacht: vanmiddag 16, morgen 13 graden. Het waait daarbij matig tot krachtig of soms hard aan zee.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties