Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 16 december 2009.

Cultuurwoensdag, 16 december 2009

Geit toneelstuk ‘Mariken’ geschrapt

Drachten - De geit die een rol zou spelen in het theaterstuk Mariken is noodgedwongen uit de familievoorstelling gehaald. Dat heeft een woordvoerder van Lawei Producties gisteren gemeld. De zwangere geit van kinderboerderij De Naturij in Drachten moet zijn rol opofferen vanwege de Q-koorts.

Cultuurwoensdag, 16 december 2009

Culturele acties voor Serious Request van 3FM

Leeuwarden - Het Groninger Museum, Noord Nederlandse Dans en deelnemers aan de cultuurwedstrijd Kunstbende zamelen geld in voor Serious Request 2009. Het Glazen Huis van 3FM staat dit jaar op de Grote Markt in Groningen. Dat hebben de culturele organisaties gisteren laten weten.

Cultuurwoensdag, 16 december 2009

Vrijwilligers stellen expositie Museum Opsterlân samen

Gorredijk - Museum Opsterlân in Gorredijk zet zijn vrijwilligers in het zonnetje door hen zichtbaar te betrekken in de nieuwe tentoonstelling. Voor de expositie Wie wat bewaart, beleeft wat mochten de vrijwilligers van het museum elk hun favoriete object uit het depot halen. De objecten en de verhalen die bij de zogenaamde ‘museumschatten’ horen, hebben een plek gekregen in de tentoonstelling.

Cultuurwoensdag, 16 december 2009

Vijf nominaties Philips Jongeren Designprijs 2009

Leeuwarden - Vijf Friese jongeren maken kans op de Philips Jongeren Design prijs 2009. Dat heeft Keunstwurk gisteren bekendgemaakt. Keunstwurk organiseert de designwedstrijd voor jongeren van zestien tot 26 jaar die een designopleiding of designgerelateerde vakken volgen, samen met Philips in Drachten.

Cultuurwoensdag, 16 december 2009

Princessehof krijgt geld voor interactief project

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden krijgt samen met het Amsterdams Historisch Museum en het Muiderslot geld uit de regeling Innovatie Cultuuruitingen van het ministerie van OCW. De subsidie, die namens de musea werd aangevraagd door de Vereniging van Rijksgesubsidieerde Musea (VRM), is bedoeld om een gedigitaliseerde, interactieve museumtour mogelijk te maken.

Economiewoensdag, 16 december 2009

Kamer wil geen enkele uitbreiding in geitenhouderij

Den Haag - Er moet in heel Nederland een ,,standstill” komen voor geitenbedrijven. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren uitgesproken na een motie van CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. De Kamer verzoekt de regering om in heel Nederland een stilstand van uitbreiding of vestiging van nieuwe geitenbedrijven af te kondigen, zolang het effect van vaccinatie tegen Q-koorts niet bekend is.

Economiewoensdag, 16 december 2009

Meer productie door slim werken

Groningen - De concurrentiepositie van de bedrijven in Noord- Nederland kan nog wel een tandje beter. Volgens de Kamer van Koophandel ligt de arbeidsproductiviteit in Noord-Nederland 7,5 procent lager dan landelijk het geval is. Om daar wat aan te doen starten acht werkgevers- en werknemersorganisaties in het Noorden een samenwerkingsproject Slimmer werken8.nl. De bedoeling is om duizend noordelijke bedrijven van elkaar te laten leren. De looptijd van het project is van 2010 tot en met 2013.

Economiewoensdag, 16 december 2009

Grazende ganzen kosten de boer duizenden euro’s

Wageningen - De schade die melkveehouderijen ondervinden door ganzen die ’s zomers hun grasland bezoeken, kan oplopen tot een 440 euro per hectare. De exacte schade hangt af van het aantal bezoekende ganzen, maar in totaal gaat het om duizenden euro’s per bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek dat de Wageningen Universiteit gisteren presenteerde.

Hoofdartikelwoensdag, 16 december 2009

Israël en het geweten

Oud-premier Van Agt heeft samen met andere prominenten de stichting The Rights Forum opgericht die ijvert voor de rechten van Palestijnen. In de club zitten wetenschappers, internationaal rechtsdeskundigen en oud-ministers (onder meer Hans van den Broek, Pieter Kooijmans, Frans Andriessen, Laurens-Jan Brinkhorst en Klaas de Vries). Het Forum zegt te streven naar een rechtvaardig Midden-Oostenbeleid. Het stelt dat in het Israëlisch-Palestijns conflict het internationaal recht met voeten wordt getreden. Vooral de Palestijnen zouden daar de dupe van zijn. En omdat zij de zwakste partij in het conflict zouden zijn, kunnen zij hun rechten niet beschermen en daarom moet de internationale gemeenschap dat doen.

Regiowoensdag, 16 december 2009

Friese gemeenten erg afhankelijk van rijksgeld

Leeuwarden - Gemeenten die relatief veel geld ontvangen van het rijk en weinig inkomsten halen uit eigen belastingen, krijgen het straks moeilijker als het rijk bezuinigt. Dat blijkt uit een onderzoek van Maarten Allers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Regiowoensdag, 16 december 2009

Maritiem expert straks vooral uit Leeuwarden

Leeuwarden - Leeuwarden wordt het centrum voor de maritieme kennis in Nederland. De NHL Hogeschool begint in het nieuwe collegejaar met hbo Maritieme Techniek, ROC Friese Poort met een mbo-variant daarvan. Deze opleidingen gaan mensen afleveren die de komende decennia op zee, in havens, op werven en boorplatforms Nederland aan de top moeten houden in deze sector. Ook het Maritiem Instituut Willem Barentsz van de NHL op Terschelling en de specialisatie Offshore van de opleiding Life Sciences blijven daaraan bijdragen.

Regiowoensdag, 16 december 2009

Twijfel over waarde spoor bij Drachten

Drachten - Er is twijfel over de meerwaarde die een spoorverbingen tussen Heerenveen via Drachten naar Groningen voor Smallingerland heeft, bleek gisteravond in de commissievergadering van de gemeenteraad. Toch lijkt er een meerderheid voor het omstreden financieringsplan van burgemeester en wethouders.

Regiowoensdag, 16 december 2009

Twijfel over waarde spoor bij Drachten

Drachten - Er is twijfel over de meerwaarde die een spoorverbingen tussen Heerenveen via Drachten naar Groningen voor Smallingerland heeft, bleek gisteravond in de commissievergadering van de gemeenteraad. Toch lijkt er een meerderheid voor het omstreden financieringsplan van burgemeester en wethouders.

Regiowoensdag, 16 december 2009

Schaatsminnend Fryslân is in de hoogste staat van paraatheid

Leeuwarden - Het is alle hens aan dek bij de ijsclubs. Als de weersverwachtingen blijven zoals ze zijn, kan er zaterdag, of misschien zelfs al vrijdag, op natuurijs geschaatst worden. Heel schaatsminnend Fryslân is in de hoogste staat van paraatheid. Gisteren reden de eerste schaatsers al op de Ryptsjerkerpolder.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 december 2009

Huwelijk Stienser kerken voltrokken

Stiens - Met de handtekeningen van zes kerkenraadsleden uit de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Stiens zijn de kerken sinds gisteren officieel gefuseerd. De nieuwe Protestantse Gemeente die zo’n tweeduizend leden telt, wil nu het fusieproces voorbij is meer naar buiten gaan treden.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 december 2009

PKN Franeker kiest voor sluiting Zilverstraatkerk

Franeker - De Protestantse Gemeente Franeker (i.w.) gaat de gereformeerde Zilverstraatkerk afstoten en verder met één gebouw: de Martinikerk. De Grote Kerkenraad moet - waarschijnlijk volgende week - nog wel officieel een besluit nemen. Een raadpleging onder de gemeenteleden en een rapport heeft echter uitgewezen dat de keuze voor de voormalige hervormde kerk de beste is op termijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 december 2009

‘Huidige aandacht voor klimaat is overdreven’

In de slipstream van de klimaattop in Kopenhagen staan ook geestelijke leiders ineens op de barricades voor een geheel nieuwe klimaatkoers. Maar is dat eigenlijk wel zo terecht, vraagt rabbijn Ralph Evers zit af. Het jodendom deed het altijd al.

Sportwoensdag, 16 december 2009

Kraan blijft trainer kv Drachten

Drachten Nico Kraan is officieel benoemd tot hoofdtrainer van korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel. Kraan was sinds het onverwachte vertrek van Douwe de Haan in november al actief als ad interim hoofdtrainer/-coach.

Sportwoensdag, 16 december 2009

Fries sportgala in Heerenveen

Heerenveen Op initiatief van de Provincie Fryslân, de Gemeente Heerenveen, Sportstad Heerenveen, Topsport Steunpunt Noord, De Friesland Zorgverzekeraar en SPORT Fryslân wordt volgend jaar op 15 april het eerste Friese Sportgala gehouden.

Sportwoensdag, 16 december 2009

Nog volop kaarten voor duel Heerenveen

Heerenveen Voor het duel sc Heerenveen - FK Ventspils, het zesde en laatste duel in de poulefase van de Europa League, zijn nog volop kaarten beschikbaar. Tot dusver werden er rond de 16.000 tickets aan de man gebracht. Het duel begint om 19.00 uur.

Sportwoensdag, 16 december 2009

Ingelsten kan naar Viking Stavanger

Heerenveen Sportclub Heerenveen en Viking Stavanger hebben overeenstemming bereikt over de transfervoorwaarden voor een overgang van Patrik Ingelsten naar de Noorse club. De Zweedse aanvaller moet nog persoonlijk rondkomen met Viking Stavanger. De directie van Heerenveen verwacht dat er in de loop van deze week helderheid komt over de voetbaltoekomst van Ingelsten.

Sportwoensdag, 16 december 2009

FK Ventspils komt niet als toerist naar Heerenveen

Heerenveen - Voor FK Ventspils, vanavond de tegenstander van sc Heerenveen in de laatste wedstrijd van de groepsfase van de Europa League, is het Europese avontuur na vanavond voorbij. Ongeacht de uitslag in het Abe Lenstra stadion kan de selectie van de Letse club vanaf morgen gaan genieten van een welverdiende vakantie. Maar eerst moet er gepresteerd worden of zoals trainer Nunzio Zavettieri het verwoordde: ,,We zijn niet als toeristen naar Nederland gekomen.”

Sportwoensdag, 16 december 2009

De Jonge hoopt stiekem op vervroegd kerstcadeau

Heerenveen - Cadeautjes verwacht hij pas volgende week onder de kerstboom te zien liggen, maar dat neemt niet weg dat Heerenveen-trainer Jan de Jonge vanavond heel stiekem hoopt op een vervroegd kerstpresentje vanuit Berlijn. Alleen als het al geplaatste Sporting Clube de Portugal in Duitsland wint van Hertha BSC heeft Heerenveen nog kans om in de slipstream van de Portugezen in de Europa League te overwinteren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties