Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 maart 2012.

Cultuurvrijdag, 16 maart 2012

Architect Nynke-Rixt Jukema ontwerpt activiteitenruimte

Leeuwarden | De Leeuwarder architect Nynke-Rixt Jukema ontwerpt de activiteitenruimte voor het nieuwe Fries Museum. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. Jukema kreeg de opdracht om de acht bij twaalf meter grote ruimte in te richten zodat die voor verschillende mensen en activiteiten te gebruiken is.

Cultuurvrijdag, 16 maart 2012

Foto’s van Waddeneilanden gezocht

Leeuwarden | Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen roept voor zijn nieuwe tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee de hulp in van bezoekers van de Waddeneilanden. Ze worden gevraagd foto’s, video’s en verhalen van dit uitstapje aan te leveren. Het materiaal gaat deel uitmaken van een grote tentoonstelling over de Zuiderzee door de jaren heen.

Cultuurvrijdag, 16 maart 2012

Muziektalenten op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog | Jonge muzikale talenten uit onder meer Japan, Polen, Cuba en Israël verblijven de komende week op Schiermonnikoog om deel te nemen aan een serie masterclasses. Het evenement is een initiatief van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Economievrijdag, 16 maart 2012

Vertrouwen in economisch herstel groeit

Amsterdam/New York | Beleggers op de internationale beurzen hebben er steeds meer vertrouwen in dat de economie het komende jaar weer herstelt van de klappen van de schuldencrisis. De beurzen zijn in de afgelopen week fors hoger geëindigd. De AEX van de Amsterdamse effectenbeurs is gisteren gesloten op het hoogste niveau sinds eind juli vorig jaar. Op de beurs van Wall Street in New York kwam de S&P 500-index voor het eerst sinds juni 2008 boven de grens van 1400 punten.

Economievrijdag, 16 maart 2012

Pleit voor bescherming kleine garnalenvissers

Den Haag | Kamerlid Ad Koppejan (CDA) heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend om kleine duurzame garnalenvissers beter te beschermen tegen te grote boten die op garnalen vissen. Er zijn regels voor het maximaal vermogen waarmee een garnalenvisser mag varen, maar daar wordt volgens hem nauwelijks op gehandhaafd. Het CDA vindt dat mensen die hun nek uitsteken om op een duurzame manier hun werk te doen, een eerlijke kans verdienen.

Economievrijdag, 16 maart 2012

Nominaties voor Friese Onderneming van 2012

Leeuwarden | De drie Friese bedrijven Barkmeijer Shipyards uit Stroobos, Orangegas uit Heerenveen en SMST uit Drachten strijden op 3 april om de titel ‘Friese Onderneming van het Jaar 2012’. Barkmeijer Shipyards bouwt zeeschepen en bestaat al meer dan 150 jaar. OrangeGas realiseert en exploiteert groengasvulpunten in Nederland en België en SMST is gespecialiseerd in levering van hijs-, transport-, boor- en pijplegsystemen voor met name de maritieme en offshore industrie.

Hoofdartikelvrijdag, 16 maart 2012

Psychiaters en het grote geld

Opnieuw is de gezondheidszorg in opspraak gekomen. Ditmaal door het nieuws dat farmaceutische bedrijven een steeds grotere invloed op psychologen en psychiaters hebben. Dat kwam naar voren tijdens onderzoek naar de totstandkoming van de nieuwe versie van het wereldwijde handboek voor psychiatrische stoornissen, de DSM-5. Van de psychologen en psychiaters die bepalen wat er in dat standaardwerk komt te staan, heeft ruim twee derde banden met een geneesmiddelenfabrikant, concluderen Amerikaanse onderzoekers na een controle van de werkzaamheden van de 141 deskundigen.

Regiovrijdag, 16 maart 2012

Evaluatie politiewerk rondom moord Sneek

Sneek | Hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort en de korpsleiding van de politie Fryslân hebben opdracht gegeven tot een externe evaluatie van de gebeurtenissen voorafgaande aan de moord op Aswintha Dijkstra, op 17 juni 2011. Dat bleek gisteren tijdens de rechtszaak tegen de 43-jarige man uit Denekamp die bekend heeft zijn ex-schoonzus uit Sneek van het leven beroofd te hebben.

Regiovrijdag, 16 maart 2012

Stiens sluit fusie met Leeuwarden niet meer uit

Stiens | De gemeenteraad van Leeuwarderadeel sluit een fusie met Leeuwarden niet langer uit. Wel blijft Noordwest-Fryslân de eerste keus. Wilden de coalitiepartijen CDA, FNP en Gemeentebelangen Leeuwarderadeel (GBL) eerder niet praten over samenwerking met Leeuwarden, gisteravond nam de raad een amendement aan, waarin een onderzoek naar een fusie met Leeuwarden wel wordt voorgesteld.

Regiovrijdag, 16 maart 2012

President van het hof bepleit ruimte voor Friese taal

Leeuwarden | De aanstaande fusie tussen de gerechtshoven van Arnhem en Leeuwarden heeft gevolgen voor de positie van het Fries in de rechtszaal. Dat stelde president Daan Keur van het Leeuwarder hof bij de installatie van vier nieuwe raadsheren, gistermiddag.

Regiovrijdag, 16 maart 2012

Achterstand Culturele Hoofdstad is goed te maken

Leeuwarden | De projecten die ontwikkeld en bedacht worden in het kader van de kandidaatstelling van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 moeten daadwerkelijk voor verandering zorgen. Dat is het streven van de leden van de Cooperatie 2018, tien jonge mensen die gezamenlijk schrijven aan het bidbook – het document waar Leeuwarden de wedstrijd om Culturele Hoofdstad mee wil winnen. In totaal moet de groep vijfentwintig ideeën omzetten in projecten.

Regiovrijdag, 16 maart 2012

Niet alleen het monument, maar ook de functie bewaren

Het Jaar van de Historische Buitenplaatsen 2012 is vanmiddag officieel geopend in Statiastate in Oentsjerk. Bearn Bilker, voorzitter van Stichting Staten en Stinzen, constateert dat het goed gaat met de staten.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 maart 2012

Kerk moet knopen tellen

Den Haag | Het moet anders met de kerk in Nederland. De oude parochiale structuur van de grote kerkgenootschappen voldoet niet meer. Nieuwe kerkvormen zijn nodig. Dat vindt dr. René de Reuver: „De kerk moet haar knopen tellen.” Vandaag vindt in Den Haag de presentatie plaats van zijn boek Anders verder. Missionair kerk-zijn in een dynamische samenleving.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 maart 2012

Ds. Herman Wiersinga zestig jaar predikant

Amsterdam | Ds. Herman Wiersinga is vandaag zestig jaar predikant. Herman Wiersinga werd geboren op 18 maart 1927 in Wormer. Hij studeerde theologie aan de VU in Amsterdam en werd in 1952 gereformeerd predikant te Lewedorp. Daarna stond hij te Gent (België, 1955), op Curaçao (Nederlandse Antillen, 1961), te Amsterdam (studentenpredikant, 1966) en te Leiden (studentenpredikant, 1978). Ds. Wiersinga ging in 1989 met emeritaat. Hij promoveerde in 1971 op De verzoening in de theologische diskussie en schreef daarna nog diverse boeken over de verzoeningsleer. Die leidden tot grote ophef, in onder meer de Gereformeerde Kerken in Nederland. In 2000 verscheen Op ooghoogte. Portret van een postmodern geloof.

Sportvrijdag, 16 maart 2012

Hese gaat uit van laatste maanden bij Cambuur

Leeuwarden | Het ging de afgelopen dagen in de media vooral over zijn ploeggenoot Mark de Vries en diens ontroerende interview na de 2-0 zege van Cambuur op AGOVV. Net als De Vries kreeg ook Hese een brief met de mededeling dat zijn aflopende contract niet werd verlengd. Maar waar de spits misschien nog wel een nieuw aanbod krijgt, lijkt de verdediger toch echt bezig aan zijn laatste maanden bij Cambuur. ,,Daar ga ik wel van uit. En dus wil ik het goed afsluiten; dat heeft prioriteit.”

Sportvrijdag, 16 maart 2012

Weer supporters op het veld, nu om Cambuur te bedanken

Leeuwarden | Het kan verkeren in de voetballerij: op 1 maart kwamen teleurgestelde supporters van Cambuur het trainingsveld op om van spelers en staf van de Leeuwarders te eisen dat de play-offs gehaald worden. Cambuur had op dat moment al zeven duels op rij niet meer gewonnen. In de twee weken die volgden, waren er drie zeges in evenzovele duels. Gisteren waren de fans er plotseling opnieuw; nu om ‘dankjewel’ te zeggen tegen de ploeg.

Sportvrijdag, 16 maart 2012

Heerenveen wil ook middenvelder De Roon

Leeuwarden | Marten de Roon staat in de belangstelling van sc Heerenveen. De twintigjarige middenvelder van Sparta Rotterdam, die afkomstig is uit de jeugdopleiding van Feyenoord, heeft een aflopend contract. Naast Heerenveen hebben ook AZ en Heracles Almelo, dat hem in de winterstop al probeerde binnen te halen, belangstelling voor de transfervrije middenvelder. De Roon heeft ook al gesproken met AZ en ziet in hem een mogelijke opvolger van de Zweed Viktor Elm.

Sportvrijdag, 16 maart 2012

Bergum uit beker, FVC wint inhaalduel

Oosterwolde/Meppel | Eersteklassers FVC en Bergum hebben uiteenlopende resultaten geboekt in de laatste wedstrijd voor de derby tegen elkaar komende zondag. De Leeuwarders wonnen gisteren simpel het competitieduel in Oosterwolde tegen DIO (0-5), maar Bergum vloog uit de beker op bezoek bij hoofdklasser Alcides in Meppel: 3-0.

Sportvrijdag, 16 maart 2012

BAM blijft sponsor tot Winterspelen in Sotsji

Heerenveen | Hoofdsponsor BAM blijft tot en met de Winterspelen van 2014 in Sotsji verbonden aan de succesvolle schaatsploeg van Jillert Anema. ,,Ik heb er een goed gevoel over. De dingen die ik had ingediend waren duidelijk en redelijk. Iedereen heeft er op een positieve manier aan gewerkt. Ik ben blij dat dit is erkend.'' aldus een opgeluchte Anema, na een lange onderhandeling. Zijn schaatsteam, bestaande uit Jorrit Bergsma, Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Bob de Jong en Christijn Groeneveld, werd tijdens het Sportgala Fryslân gekozen tot sportploeg van het jaar. De schaatsploeg zal binnen twee weken worden aangevuld met een zesde en eventuele zevende schaatser. ,,En dat zijn dan jongens die de vijf kilometer op de langebaan afleggen in 6 minuten en 30 seconden of sneller én vooraan kunnen rijden in een marathon'', zo legt Anema uit. ,,Dat is de globale maatstaf.''


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties