Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 16 april 2008.

Cultuurwoensdag, 16 april 2008

Steven de Jong maakt film over Grutte Pier

Leeuwarden - Regisseur Steven de Jong gaat een film maken over Grutte Pier. Dat is gisteren bekendgemaakt. Arjen Terpstra, oud-directeur van de Foreign Media Group, is gevraagd het script te schrijven.

Cultuurwoensdag, 16 april 2008

Europese prijzen voor christelijke boeken uitgereikt

Amsterdam - Het boek Wat & waarom ik geloof van Martin Tensen is uitgeroepen tot beste Europese boek van het jaar 2007. Dat heeft de BCB, de brancheorganisatie voor het christelijke boeken- en muziekvak, gisteren gemeld. De prijs werd vrijdag uitgereikt aan uitgeverij Coconut tijdens de driejaarlijkse bijeenkomst van Europese uitgevers en boekhandelaren in Amsterdam.

Cultuurwoensdag, 16 april 2008

Extra halve finale Kleine Prijs op veerboot

Leeuwarden - De Kleine Prijs van Fryslân krijgt een extra halve finale. Deze vindt volgende week zaterdag plaats op de veerboot Stavoren-Enkhuizen. De boot zal eerst naar Enkhuizen varen en na het aanmeren vindt de wedstrijd plaats. Dat heeft de organisatie van de Kleine Prijs bekendgemaakt.

Hoofdartikelwoensdag, 16 april 2008

Dalai lama, China...

De altijd goedlachse dalai lama, de politiek en geestelijk leider van Tibet, kan rekenen op veel goodwill in het Westen. Regeringsleiders, popsterren, filmacteurs, en verder iedereen die denkt ertoe te doen, hangen aan zijn lippen. Want de in oranje gehulde monnik wordt een zuiver en hoogstaand moreel oordeel toegedicht. Hem wordt een verlichte status toegekend die een gewone sterveling nooit zal bereiken. Dat is de dalai lama natuurlijk van harte gegund, maar er zit iets eigenaardigs in die verering. Elk spoor van kritiek of relativering blijft achterwege. De anders zo cynische en rationeel ingestelde westerling verliest elk vermogen tot kritisch oordelen zodra het om de dalai lama gaat die toch iets belichaamt wat weinigen in het Westen serieus kunnen nemen. Want per slot van rekening is hij de steeds weer terugkerende reďncarnatie van de monnik Chenrezig die zeshonderd jaar geleden een kloosterorde in Tibet stichtte. Ondanks al zijn wonderbaarlijke zielsverhuizingen geniet de oude Chenrezig toch een groot moreel gezag en mag hij bij de wereldleiders op de thee komen. Het zal menig kerkleider tot jaloezie stemmen.

Regiowoensdag, 16 april 2008

Jeugdhulp vraagt meer solidariteit

Leeuwarden - Friezen zouden meer solidariteit moeten tonen met de jongeren die Jeugdhulp opvangt. Afgelopen jaar werd er twee keer geprotesteerd tegen nieuwe opvangvoorzieningen. ,,Het besef van gezamenlijke verantwoordelijkheid neemt af”, zegt directeur Gabriël Anthonio.

Regiowoensdag, 16 april 2008

‘Zonnepanelen prima, maar wel meer geld graag’

Particulieren mogen volgens de wet een installatie met een opbrengst tot 3500 Wattpiek (Wp) installeren, wat 2900 kWh oplevert. Dit is 80 procent van de energiebehoefte van een gezin met twee kinderen. Zo’n installatie kost ongeveer 20.000 euro.

Regiowoensdag, 16 april 2008

Twee locaties jeugdgevang Heerenveen

Heerenveen - De nieuwe vestiging van jeugdgevangenis ’t Poortje in Heerenveen komt of langs de snelweg A32 of vlakbij busstation. Dat hebben burgemeester en wethouders van Heerenveen gisteren besloten. De gemeenteraad van Heerenveen hakt in juni de knoop door. Vanavond worden de bewoners geďnformeerd op een bijeenkomst in het Nye Hús.

Regiowoensdag, 16 april 2008

Pact van boer, jager en nazorger

Leeuwarden - Weidevogels kunnen het beste beschermd worden wanneer boeren nauw samenwerken met vogelwachters, jagers, terreinbeheerders en vrijwilligers van een roofvogelwerkgroep. De bestaande regelgeving volgens de subsidieregeling Programma Beheer werkt te star en verlaagt zelfs de effectiviteit van maatregelen op de weidevogelstand.

Regiowoensdag, 16 april 2008

Gaasterlân zoekt het verderop

Balk - Gaasterlân-Sleat kijkt verder dan de Zuidwesthoek als het gaat om het samengaan met andere gemeenten. Na gesprekken met de bevolking, ondernemers en andere betrokkenen komt het college tot de conclusie dat er twee goede varianten mogelijk zijn. Een van die twee varianten is het samengaan met Skarsterlân en Lemsterland.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 april 2008

‘Kerk moet meedebatteren’

Leeuwarden - ,,Kruip niet in uw schulp. Laat merken dat u er bent!” Ed Nijpels, Commissaris van de Koningin in Fryslân, riep de kerken gisteravond tijdens de jaarvergadering van de Friese Raad van Kerken op om ,,veel meer dan nu gebeurt, mee te doen aan het publieke debat”. ,,Kerklid en christen is men niet alleen op zondag. Laat dat dan ook buiten de kerkmuren en in het maatschappelijk leven van alle dag te merken zijn.”

Geloof & Kerkwoensdag, 16 april 2008

1000 Indonesische kerken dicht sinds 1945

Leeuwarden - Sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 zijn er meer dan duizend kerken gesloten. Dat cijfer heeft de mensenrechtenorganisatie Compass Direct berekend. 87 Indonesische kerken zijn tijdens het bewind van zittend president Yudhoyono onder dwang van moslimextremisten gesloten, dat meldt de gematigde moslimorganisatie Het Wahidinstituut, samen met een aantal kerkelijke instellingen en de Indonesische mensenrechtencommissie.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 april 2008

Nieuwe analyse naar veranderingen binnen GKV

Zwolle - Er komt een nieuwe analyse naar de veranderingen binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), en de effecten die dat moet hebben op het beroepsprofiel van predikanten. De nieuwe analyse wordt opgesteld door de deputaten Dienst en Recht, de Theologische Universiteit en de Vereniging van Predikanten.

Sportwoensdag, 16 april 2008

Veel druk op de ketel bij Buitenpost

Buitenpost - Slechts 43 minuten duurde het treffen tussen Buitenpost en ’t Fean’58 gisteravond. Het restant van de streekderby in 2I, na de dubbele beenbreuk voor Buitenpost-speler Peter van der Vaart anderhalve week geleden, leverde opnieuw geen doelpunten op. Maar wél benauwde gezichten op sportpark De Swadde, met het oog op de dreigende rode streep.

Sportwoensdag, 16 april 2008

Drachtster Boys nu wel naar goed einde

Drachten - Het was gisteravond een vreemde gewaarwording in Drachten. Om half acht floot scheidsrechter Wimmers af voor het beginsignaal van de wedstrijd tussen Drachtster Boys en d’Olde Veste’54 in de eerste klasse E. Drie minuten later blies hij wederom op zijn fluitje, nu voor het eindsignaal. In de tussentijd werd niet gescoord. ,,Een bizarre gewaarwording. Dit kan niet de bedoeling van voetbal zijn’’, aldus Luitzen Nijboer, trainer van Drachtster Boys.

Sportwoensdag, 16 april 2008

Heerenveen zoekt wisselbeker

Heerenveen De wisselbeker die zondag na de wedstrijd sc Heerenveen - Excelsior door de supportersvereniging zou worden uitgereikt aan de speler van het jaar is onvindbaar.

Sportwoensdag, 16 april 2008

Eerste zege Kolk op NK dammen

Emmeloord Dammer Gerlof Kolk uit Leeuwarden heet gisteren in Emmeloord tijdens het Nederlands kampioenschap zijn eerste overwinning behaald. In de negende ronde was de dammer van damclub Franeker te sterk voor Jeroen van den Akker, vorig jaar nog deelnemer aan het WK.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties