Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 16 april 2009.

Cultuurdonderdag, 16 april 2009

‘Kop by it spel’ opent Kunstbende

Jubbega - De cast van de Friestalige musical Kop by it Spel is uitgenodigd om de openingsact van de Friese voorronde van Kunstbende te verzorgen.

Cultuurdonderdag, 16 april 2009

Kunstroute Schiermonnikoog is af

Schiermonnikoog - Met het beschilderen van de achtste en laatste voedersilo, is de kunstroute Kunst in de polder op Schiermonnikoog voltooid.

Cultuurdonderdag, 16 april 2009

Expositie ‘Stadsblik’ krijgt vervolg

Leeuwarden - Galerie 92 in Leeuwarden komt met een vervolg op de tentoonstelling Stadsblik waarbij de Leeuwarder binnenstad centraal staat. Net als vorig jaar zijn er vanaf 3 juli weer werken te zien van Leeuwarder kunstenaars.

Cultuurdonderdag, 16 april 2009

Tessa van Breeden wint voorronde van Write Now!

Leeuwarden - Tessa van Breeden heeft de voorronde van de schrijfwedstrijd Write Now! in Leeuwarden gewonnen. Dat heeft de jury van de schrijfwedstrijd voor jongeren tussen de vijftien en 24 jaar gisteren bekendgemaakt in Poppodium Romein. Tessa heeft een plaats verdiend in de landelijke finale die op 21 juni plaatsvindt in Rotterdam en kreeg 250 euro aan boekenbonnen.

Cultuurdonderdag, 16 april 2009

Chinese kunstenaars naar Leeuwarden

Leeuwarden - Zes Chinese kunstenaars gaan volgende maand vier dagen met de Leeuwarder tjalk Zeelandia de Friese Wadden op. Zij leggen het bijzondere Friese landschap vast volgens de traditionele Chinese teken- en schildertechnieken. Hun bezoek maakt deel uit van het kunstproject East-meets-West van kunstpromotors Dimp Nelemans en Ludo van Well.

Economiedonderdag, 16 april 2009

Inkomenskloof mannen en vrouwen hetzelfde

Den Haag - Het inkomen van vrouwen is nog altijd aanzienlijk lager dan dat van mannen. De inkomenskloof is de afgelopen jaren ook niet kleiner geworden. Dat blijkt uit cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd.

Economiedonderdag, 16 april 2009

Fries vlagje op oranjekoek kan niet

Leeuwarden - Het geheim van ‘zijn’ oranjekoek dat vertelt banketbakker Jan Schiere uit Heerenveen natuurlijk niet. De bakker van Verloop Bakkerij, met hoofdvestiging in Gorredijk, won gisteren de titel ‘de beste oranjekoek van Fryslân’. ,,Do moast oranjekoeke meitsje dy't nei mear smakket”, geeft Schiere aan.

Economiedonderdag, 16 april 2009

Nederland tweede exportland

Den Haag - Nederland is Frankrijk voorbijgestreefd als exportland en staat nu, na Duitsland, tweede op de ranglijst van de Europese Unie (EU). De groei van de Nederlandse export was hoog. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

Hoofdartikeldonderdag, 16 april 2009

Het onderzoek naar de crisis...

Het besluit van de Tweede Kamer om een parlementair onderzoek te gaan houden naar de kredietcrisis is niet verrassend. Bij het debat over het crisisakkoord zegden PvdA en ChristenUnie toen al hun steun toe. Veel is er nog niet bekend omtrent het onderzoek.

Regiodonderdag, 16 april 2009

Vlot doorrijden in Leeuwarden, met driekwart miljard

Leeuwarden - Tussen nu en 2015 beginnen op grote schaal projecten die moeten zorgen dat Leeuwarden goed bereikbaar blijft en moeten voorkomen dat de stad voor verkeer dichtslibt. Voor ten minste 742 miljoen euro wordt er volgens de plannen geďnvesteerd in het bereikbaar maken en houden van Leeuwarden. De gemeente en de provincie Fryslân presenteerden gisteren een akkoord over de financiering. De gemeente betaalt 20 procent, de provincie 10 procent en het rijk 70 procent.

Regiodonderdag, 16 april 2009

Sparen voor een paard, of toch een Wii

Tytsjerk - Een Wii spelcomputer, een verlengd schoolreisje, een paard. Aan ideeën om voor te sparen hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van de obs Master Fennemaskoalle in Tytsjerk geen gebrek. De kinderen kregen gisteren als eerste van Fryslân de zogenoemde klasse!kas overhandigd door gedeputeerde Adema. De kas moet de kinderen bewust maken van de waarde van geld.

Regiodonderdag, 16 april 2009

Kinderen bomen laten omzagen goed voor ‘skries’

Leeuwarden - Op de valreep kwamen er nog drie aanmeldingen voor de Sulvren Skries binnen op het provinciehuis. Gisteren kreeg een project van de Noardlike Fryske Wâlden de prijs, omdat het schooljeugd betrekt bij het onderhoud van boomwallen.

Regiodonderdag, 16 april 2009

‘Er was zeker wel verzet in nazi-Duitsland, maar de solidariteit ontbrak’

Leeuwarden - Zijn vader moest hem een duwtje geven, toen hij op 5 mei 1945 voor het eerst in twee jaar weer over de drempel van de voordeur stapte. Buiten lopen was onwerkelijk, eng bijna. Gewapende Duitsers liepen tussen de feestende menigte in de straten van Amsterdam. Het geluksgevoel dat Stefan Radt overkwam, was onbeschrijfelijk. ,,Het was over.”

Regiodonderdag, 16 april 2009

‘Ik wil na ’n missie ook gewoon weer naar m’n kleine’

Leeuwarden - Rond een uur of twee begint het: het huilen van straalmotoren in de verte. Steeds meer motoren zijn hoorbaar, een voor een komen de vliegtuigen en straaljagers aangetaxied, richting de startbaan van de Leeuwarder luchtmachtbasis.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 april 2009

Actie Vastenprik in Bolsward levert 350 euro op

Bolsward - De Raad van Kerken in Bolsward heeft 350 euro overgemaakt aan Vluchtelingenzorg Wűnseradiel. Dit geld heeft de raad bijeen gebracht met de actie Vastenprik. Een paar jaar geleden begonnen de predikanten ds. H. Ariesen en da. M. Ariesen-Holwerda van de Hervormde Gemeente met een wekelijkse vastenmaaltijd tijdens de veertigdagentijd. Het idee was om een sobere maaltijd met elkaar te delen en tegelijk geld uit te sparen voor mensen die het niet zo goed hebben. Begon het initiatief met tien tot vijftien deelnemers, dit jaar deden er liefst 270 mensen mee, onder wie ook veel kinderen en jongeren.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 april 2009

Dappere Thomas

Bijna even mooi als het Paasevangelie zelf is de evangelielezing van de eerste zondag na Pasen. Johannes (20: 19-31) beschrijft daarin hoe Jezus op de eerste dag van de week aan de leerlingen verschijnt terwijl ze de ramen en deuren uit angst potdicht houden. Blijkbaar laat Jezus zich door niets en niemand tegenhouden als Hij zich ergens wil vertonen. De leerlingen ontvangen van Jezus die dag de heilige Geest. Alleen Thomas niet want die is niet thuis. Waarschijnlijk was hij dus minder bang dan de andere leerlingen want Thomas durfde de straat wel op. Het is dan ook niet terecht om hem de ongelovige Thomas te noemen. Dappere Thomas is een betere benaming. Bovendien geloofden de andere leerlingen pas nádat Jezus aan hen verscheen was. Thomas had dus alle reden om zich gereserveerd op te stellen. Eerst zien en dan geloven is een begrijpelijke redenering.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 april 2009

Kerksluiting is geen lot, maar een keuze

Amsterdam - Per week sluiten er twee kerken van de Protestantse en de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. De andere kerkgenootschappen nog niet meegerekend. Het tij kán worden gekeerd, ervoeren enkele pioniers die met hun gemeente opnieuw begonnen. Ze houden vrijdag de conferentie Sluiten of doorstarten?

Sportdonderdag, 16 april 2009

Weening start in Amstel Gold Race

Maastricht Pieter Weening uit Harkema staat komende zondag namens de Rabobankploeg aan de start van de Amstel Gold Race, de enige grote klassieker op Nederlands grondgebied. Kopman is Robert Gesink.

Sportdonderdag, 16 april 2009

Anco Jansen naar HHC

Leeuwarden Anco Jansen verruilt Cambuur aan het einde van dit seizoen voor zaterdag-hoofdklasser HHC Hardenberg. De middenvelder kwam afgelopen zomer naar Leeuwarden, maar slaagde er niet in een basisplaats af te dwingen. Jansen kwam voornamelijk uit voor het beloftenelftal van Cambuur en speelde vijf keer in het eerste elftal.

Sportdonderdag, 16 april 2009

Beachkorfbal op strand Lemmer stopt

Lemmer Na vijftien edities komt er een einde aan het jaarlijkse beachkorfbaltoernooi op het strand van Lemmer. De organisatie ziet om diverse redenen (financiële middelen, medewerking van de gemeente en een afnemende belangstelling van deelnemers) af van het toernooi. De 16e editie stond voor zaterdag 20 juni op het programma.

Sportdonderdag, 16 april 2009

SC Bant staat op drempel van historische promotie

Oudemirdum - Sportclub Bant staat op de drempel van een historisch feit. Als de ploeg komende zaterdag de uitwedstrijd tegen QVC tot een goed einde weet te brengen dan mag het zich officieel kampioen van de zaterdag derde klasse A noemen. Het zou voor Bant het derde kampioenschap in vier jaar tijd betekenen.

Sportdonderdag, 16 april 2009

Oosterlittens en Robur houden in 4A gelijke tred

Leeuwarden - In het zondag amateurvoetbal werden gisteren een viertal inhaalduels gespeeld. In de vierde klasse A viel voor THOR uit Lippenhuizen definitief het doek na de ruime 0-4 nederlaag op eigen veld tegen Oosterlittens. De ploeg uit de Greidhoeke deed daarmee goede zaken in de strijd tegen degradatie. Dat laatste gold overigens ook voor Robur Harlingen, dat zeer verrassend in St. Nicolaasga met 1-2 won van subtopper Renado.

Sportdonderdag, 16 april 2009

Zege voor Elma de Vries

Wolvega Elma de Vries heeft gisteravond op skeelerbaan Lindenoord de eerste baanwedstrijd van dit seizoen naar haar hand gezet. De uit Haule afkomstige De Vries, nu woonachtig in Meppel, was de beste na een tijdrit over 300 meter en de afvalkoers.

Sportdonderdag, 16 april 2009

Peter Tolsma trainer Mid Fryslân

Reduzum Peter Tolsma wordt volgend seizoen trainer van korfbalclub Mid Fryslân uit Reduzum/Grou. De 41-jarige Tolsma is nu nog als speler actief bij de club, maar daar zet hij na dit seizoen een punt achter. Tolsma is de opvolger van Jan Sjoerd Pool, die de afgelopen seizoenen veel succes had met de club.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties