Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 april 2012.

Cultuurmaandag, 16 april 2012

Jouster Roelof ten Napel wint Kunstbende

Leeuwarden | Roelof ten Napel uit Joure heeft gisteren in De Melkweg in Amsterdam de landelijke finale van Kunstbende gewonnen in de categorie Taal. Dat heeft de organisatie van de cultuurwedstrijd voor jongeren van dertien tot en met achttien jaar bekendgemaakt. Ten Napel was de enige Fries die in de prijzen viel.

Cultuurmaandag, 16 april 2012

Urker Mannenkoor voert complete ‘Wilhelmus’ uit

Urk | Het Urker Mannenkoor Hallelujah voert op 5 mei het complete Wilhelmus uit. Dat gebeurt tijdens een groots bevrijdingsconcert in de Rotterdamse Laurenskerk. Speciaal voor deze gelegenheid heeft componist Johan Bredewout een cantate van het Wilhelmus met al zijn vijftien coupletten gemaakt voor koor, solisten en publiek.

Cultuurmaandag, 16 april 2012

Theater Snits II uit Sneek wint Toanielkriich

Drachten | Teater Snits II uit Sneek heeft dit jaar de Toanielkriich voor amateurtoneelverenigingen van Stifting Amateurtoaniel (STAF) gewonnen met de voorstelling Tramwein Begearte onder regie van Durk de Vries. De vereniging kreeg met 272 de meeste punten toegekend in de Eareklasse. Tweede werd toneelvereniging Halbertsma uit Wergea met Moulin Rouge. De productie was goed voor 271 punten.

Hoofdartikelmaandag, 16 april 2012

Ontpolderen of niet, het blijft slecht beleid

Hoe kun je kostbare landbouwgrond in tijden van schaarste opofferen aan de natuur? Woorden van deze strekking sprak het Tweede Kamerlid voor de PVV, Richard de Mos, over het plan van Bleker om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Daarmee is de oeverloze strijd tussen België, Nederland en de Europese Commissie in een nieuwe fase beland. De plannen van Bleker kunnen door de PVV niet rekenen op steun in de Kamer en of de Europese Commissie er heil in ziet, is ook nog maar de vraag. Het dossier Hedwigepolder wordt almaar dikker en er is geen zicht op een oplossing.

Regiomaandag, 16 april 2012

Overlast Stationsweg voorbij

Drachten | De volledige herinrichting van de Stationsweg in Drachten is al enige tijd klaar. Afgelopen weekend werd de straat, een belangrijke route van en naar het centrum, feestelijk geopend.

Regiomaandag, 16 april 2012

April is tot nu toe veel kouder dan de vorige maand

Leeuwarden | Met nachtvorst, hagel en op sommige plaatsen zelfs smeltende sneeuw doet april licht winters aan. Tot nu toe is de huidige aprilmaand twee graden kouder dan normaal. April is ook ruim een graad kouder dan maart.

Regiomaandag, 16 april 2012

Zingen met Syb en voor koningin Beatrix

Leeuwarden | Zingen in een megakoor van ruim tweeduizend man. Zingen met Syb van der Ploeg. En dan ook nog eens zingen voor de koningin. Het kan niet op, op 22 mei als het vernieuwde provinciehuis in Leeuwarden wordt geopend.

Regiomaandag, 16 april 2012

Contact met lotgenoot wordt eenvoudiger

Leeuwarden | Zelfhulporganisaties in Fryslân slaan de handen ineen. De organisaties lanceren een gezamenlijke website. Op die manier zijn de initiatieven beter te vinden voor lotgenoten en is het voor verwijzers gemakkelijker patiënten door te sturen.

Geloof & Kerkmaandag, 16 april 2012

Leo Fijen bij impulsdag bisdom

Groningen | Leo Fijen, hoofd van de omroep RKK, spreekt zaterdag op een Impulsdag van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De Impulsdag Overhoop in De Arke in Drachten staat in het teken van de parochiesamenvoeging. De 37 parochies in Fryslân moeten uiterlijk eind 2017 zijn teruggebracht tot acht parochies. Fijen spreekt over de parochie van de toekomst. Daarnaast worden er in workshops allerlei handvatten gegeven voor reorganisatie. De impulsdag duurt van 9.30 tot 14.15 uur.

Geloof & Kerkmaandag, 16 april 2012

Plaisier: plicht om kerken te delen met migranten

Lokale protestantse kerken zouden hun gebouw moeten delen met geloofsgenoten van andere kerken. Dat stelde dr. Arjan Plaisier op de conferentie Kerken voor kerken, zaterdag in Den Haag.

Geloof & Kerkmaandag, 16 april 2012

Roep om ‘een marktplaats’ voor kerken

Den Haag | Hoe voorkom je dat de ene (migranten)kerk zit te springen om een kerkgebouw, terwijl elders een gemeente het gebouw aan de straatstenen niet kwijt kan? Begin met het bundelen van de wensen van de migrantenkerken en zorg dat zij rechtstreeks de instanties van de grote Nederlandse kerkgenootschappen kunnen benaderen. ,,Hun lijst met zoekers kan gekoppeld worden aan de lijst van aanbiedende kerken’’, zo betoogde Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken zaterdag in Den Haag op de conferentie Kerken voor kerken.

Sportmaandag, 16 april 2012

Broadway Fortuna bevestigt klasse met sterke rentree

Wolvega | Voor zijn tegenstanders was Hugo Langeweg junior niet bang, voor zijn startplaats wel. Hij had zaterdagavond op de drafbaan Victoria Park in Wolvega met Broadway Fortuna het te kloppen paard in handen in de Vierjarigen Stakes. Het enige dat mis kon gaan was de start. De snelle maar soms wat drukke hengst moest beginnen op startnummer één en daar houdt hij niet van.

Sportmaandag, 16 april 2012

Eerste divisie te hoog gegrepen voor tafeltennissers ODI

Oudega | Het verblijf van de tafeltennissers van ODI uit Oudega (Súdwest-Fryslân) in de eerste divisie zal beperkt blijven tot de voorjaarscompetitie. De promovendus verloor thuis het belangrijke degradatieduel met Ready met 3-7, waardoor degradatie naar de tweede klasse niet meer is af te wenden.

Sportmaandag, 16 april 2012

Oppewal zegeviert in Ronde van Noordhorn

Noordhorn | Teake Oppewal heeft zaterdag de Ronde van Noordhorn op zijn naam geschreven. De wielrenner uit Heerenveen versloeg in de koers voor amateurs zijn streekgenoot Tonny Teuben uit De Knipe. Gerwin van Dam uit Leeuwarden finishte als vijfde.

Sportmaandag, 16 april 2012

Goud voor Mariëlle Tjalsma in internationaal toernooi

Bree | Mariëlle Tjalsma uit Burgum heeft in het Belgische Bree een internationaal toernooi ritmische gymnastiek gewonnen. De achttienjarige gymnaste van OBQ-DFS eindigde in de seniorencategorie met hoepel en bal op 21.641 punten vóór de Tsjechische Barbora Votoupalova, die tot 18.599 kwam.

Sportmaandag, 16 april 2012

SGHA op de drempel van de eerste klasse

Heerenveen | De waterpoloërs van SGHA uit Heerenveen zijn dicht bij promotie naar de eerste klasse. Zaterdag won de ploeg van Ymkje Broersma met 14-9 van Haerlem, dat voorlaatste stond. ,,Uit de komende twee wedstrijden moeten we nog één punt zien te halen”, vertelde Broersma.

Sportmaandag, 16 april 2012

Stoere kerels spelen met wind en klinkers

Burgum | Tussen de door de bezemwagen voorbijgestreefde jongens en de uitgewoonde en geklopte mannen speelde gisteren tijdens de achtste editie van de Friesche Wouden Klassieker een zestal stoere kerels met wind en klinkers. In de achtertuin van de hoofdsponsor zette de sterke Koga-formatie de eerste Friese wielerklassieker van dit seizoen met start en finish in Burgum volledig naar haar hand. Wim Stroetinga uit Oldeberkoop was de ‘droomwinnaar’, maar omdat benen en geest na de ommelandse reis vanuit Melbourne in de volle finale niet in cadans waren gunde de Friese sprinter de eer volgaarne aan zijn begerige Amsterdamse ploeggenoot Jim van den Berg.

Sportmaandag, 16 april 2012

Het is voor Sneek langzamerhand een jubeljaar aan het worden

Voor Sneek kan dit sportseizoen weleens grootse vormen aannemen. Na het verloren titelgevecht van de volleybalsters van VC Sneek zijn beide hoofdklassers uit de Waterpoortstad - ONS Sneek en SWZ Boso Sneek - nog volop in de race voor de titel. Gaan beide clubs volgend seizoen de topklasse in?

Sportmaandag, 16 april 2012

Eimers keert terug als coach van Flyers

Heerenveen - Chris Eimers keert komend seizoen terug als coach van de Friesland Flyers. Eimers, die afgelopen seizoen met Geleen kampioen van Nederland werd, tekende voor twee seizoenen en moet ervoor gaan zorgen dat de club weer mee gaat doen om de prijzen.

Sportmaandag, 16 april 2012

Bas Dost

De zondag heeft zich nog maar amper aangekondigd of de jeugd in huize Jorna wenst het rapportcijfer van de spits van Heerenveen te horen. In alle eerlijkheid antwoord ik dat ik daar niet over ga, maar de vraag versta ik. Met 2-0 achter moesten ze ‘het bos in en apen vangen’ en toen het weer licht werd had Bas Dost drie keer gescoord.

Sportmaandag, 16 april 2012

Heerenveen en wat zat er precies in de thee?

Nijmegen - Na het echec tegen Ajax heeft Heerenveen tegen NEC de winnende draad weer opgepakt. In Nijmegen beleefde de ploeg van Ron Jans een bijzondere revival en de vraag was: wat zat er precies in de thee?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties