Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 juni 2008.

Cultuurmaandag, 16 juni 2008

In colonne helemaal alleen slenteren

Waarom zou je twintig euro betalen om vier uur lang te slenteren? Dat kan tenslotte thuis ook, en dan gratis. Toch is op de eerste dagen van Oerol op Terschelling Walking van de Amerikaan Robert Wilson een van de meest besproken onderdelen.

Cultuurmaandag, 16 juni 2008

Brass Band Limburg kampioen Euro Brass 2008

Drachten - Brass Band Limburg onder leiding van Benny Wiame is de grote winnaar geworden tijdens de zevende editie van Euro Brass, de belangrijkste internationale wedstrijd voor brassbands. Vorig jaar ging De Bazuin uit Oentsjerk nog met de eerste plek aan de haal. Met het moeilijke werk ‘Contest Music’ liet de Brass Band Limburg de andere zes bands overtuigend achter zich. In De Lawei in Drachten streden zaterdag 21 bands om de kampioenstitel. De bands, voor het merendeel afkomstig uit Fryslân, kwamen uit in drie divisies.

Cultuurmaandag, 16 juni 2008

Ontspannen sfeer bij fraai Vaderdagconcert

Met de Salisbury Overture van Terry Mc.Quilkin opende de orkestklas van het Frysk Jeugdorkest (FJO) onder leiding van Theo Brouwer gistermiddag het jaarlijkse Vaderdagconcert in De Harmonie te Leeuwarden. Hoewel de intonatie van de strijkers nog niet helemaal optimaal was, speelden de jonge kinderen de drie openingsnummers toch heel aardig. Het FJO kent vier orkesten, de voorklas, de orkestklas, de tussenklas en het grote orkest. De orkestklas mocht gistermiddag dus de opening verzorgen.

Hoofdartikelmaandag, 16 juni 2008

Ierland als nee-stemmer...

Het is voor Europeanen gemakkelijk om verontwaardigd te zijn over het nee van de Ieren tegen Europa. Die verontwaardiging vindt haar grond in het wel heel grote verschil tussen de enorme, vele miljarden Europees geld verslindende bijdragen die Ierland de afgelopen jaren kreeg en de afwijzing van het Verdrag van Lissabon. Anders gezegd: het is wel heel onfatsoenlijk om de politieke macht waardoor de economie van een heel land uit het slop is geraakt, zó te dwarsbomen..

Regiomaandag, 16 juni 2008

Apothekers sluiten deuren om prijsbeleid

Leeuwarden - Veel apothekers hebben vandaag tussen twaalf en twee uur ’s middags opnieuw hun deuren gesloten. Afgelopen zaterdag hielden zij ook al zo’n protestactie. De apothekers zijn ontevreden over het nieuwe medicijnbeleid dat op 1 juli ingaat, omdat dat ze extra werk en minder inkomsten oplevert. Van de apothekers komt 40 procent in financiële problemen, verwacht de branche.

Regiomaandag, 16 juni 2008

Een bezige bij met een voorliefde voor zeilen

Sneek - ,,Een dierbare vrouw, moeder, oma, zus en vriendin, een geliefd en kostbaar mens.” Zo omschreef ds. Welbedacht Dieuwke de Graaff-Nauta, die zaterdag tijdens een speciale dienst in de Martinikerk in Sneek werd herdacht. De Graaff-Nauta, oud-staatssecretaris, oud-gedeputeerde van Fryslân en oud-wethouder van Sneek, overleed vorige week dinsdag op 78-jarige leeftijd. Ze is vrijdag in besloten kring begraven.

Regiomaandag, 16 juni 2008

Eerlijke blik in het huishoudboekje; best eng

Op de website www.blijfpositief.nl staan tips om het huishoudboekje op orde te houden. Zo wordt onder meer geadviseerd om de post meteen te lezen. ,,Zo houd je overzicht over je financiën.” Wie vaak geld tekort komt, zou een kasboekje moeten bijhouden. Na een maand of twee ,,ga je vaak vanzelf al bezuinigen als blijkt dat een bepaalde uitgavenpost een groot deel van je budget opslokt.” Wie vaak rood staat, kan beter niet elke maand een vast bedrag sparen. De rente op de spaarrekening is namelijk meestal lager dan de rente die moet worden betaald voor het rood staan. ,,Werk dus eerst de roodstand weg.”

Regiomaandag, 16 juni 2008

Bijna iedereen haalt finish Slachtekuier

Raerd - Vrijwel alle dertienduizend wandelaars die zaterdag aan de Slachtemarathon begonnen, hebben de 42 kilometer lange tocht van Oosterbierum naar Raerd volbracht. Slechts enkele tientallen moesten opgeven, uniek voor zo’n groot evenement. Wel meldden zich zestienhonderd mensen voor behandeling bij de Rode Kruis-posten. Zeker drie deelnemers moesten naar het ziekenhuis.

Regiomaandag, 16 juni 2008

Wind, weer, vervoer; echt alles was goed tijdens deze Slachte

ARJEN BAKKER Oosterbierum - Ze loopt georganiseerde wandeltochten in principe één keer. Je kunt wel jaren achtereen bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse doen, maar door telkens iets anders te kiezen, zie je nog eens wat van de wereld. Alleen voor de Slachtemarathon maakt mevrouw Landman uit Baarn een uitzondering: die is zó mooi, daar laat ze zaterdag zelfs Het Grootste Staatsbezoek Aller Tijden voor schieten, een kostuumevenement in haar woonplaats. ,,Ik fyn it sa prachtich, sa’n hiele dei troch it heitelân rinne”, zegt de geboren Friezin.

Geloof & Kerkmaandag, 16 juni 2008

Nog enthousiaster voor God dan voor het EK

Arnhem - Het dak ging eraf, afgelopen zaterdag in het Gelredome-stadion in Arnhem tijdens de 34e EO-Jongerendag. Er werd gesprongen, gedanst, veel gezongen, én er waren muisstille momenten. Het christelijk jongerenevenement stond dit jaar in het teken van ‘Ondersteboven’.

Geloof & Kerkmaandag, 16 juni 2008

‘Kerk is plek met opdracht’

Utrecht - Waar staat de kerk eigenlijk voor? Die vraag kreeg dr. Arjan Plaisier vaak te horen, toen bekend werd dat hij scriba zou worden van de Protestantse Kerk in Nederland. In de preek die hij gisteren bij zijn bevestiging hield, gaf hij het antwoord: de kerk is een plek waar je rust vindt én een opdracht krijgt.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Waarom ik hoop dat de Duitsers vanavond winnen

Vanavond speelt Duitsland tegen gastland Oostenrijk zijn laatste groepswedstrijd van dit Europees Kampioenschap. Het is erop of eronder voor de mannen van Joachim Löw, die tot dusver geen sterke indruk maakten. Ik ken natte kranten die het beter zouden doen. Maar hoewel ik helemaal niks tegen Oostenrijkers heb, hoop ik toch van harte dat de Duitsers deze wedstrijd winnen. Met een nulletje of twee zou ik meer dan tevreden zijn. Om niet te zeggen dolgelukkig.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Kramer wint ook op de fiets

Drogeham - Sven Kramer won als schaatser zo’n beetje alles al wat er te winnen is. Zaterdagmiddag liet de Heerenvener in en rond Drogeham zien dat hij dat ook op de racefiets kan. Na 162 kilometer troefde de Fries zijn medevluchters Aloys van Duuren (Hoogeveen), Groninger Fries om utens Folkert Haan en Elzo Vos uit De Wilp op een indrukwekkende manier af.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Weening is onverwacht weer in beeld voor Tour

Grenoble - Het zal voor de ploegleiding van Rabobank nog heel moeilijk worden om de definitieve selectie samen te stellen voor de Tour de France, volgende maand. Zeker is dat Pieter Weening onverwacht weer in beeld is gekomen, na een slepende knieblessure eerder dit seizoen. ,,Ik tink dat sy net ferwachte hienen dat ik al sa goed wer bin”, zei de wielrenner uit Harkema gisteren in Grenoble na de laatste etappe in de Dauphiné Libéré.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Golddigger met oranje welpie naar de overwinning

Wolvega - De successen van het Nederlands voetbalelftal laten ook de drafsport niet onberoerd. Zaterdag snelde op de Drafbaan in Wolvega de seriewinnaar Golddigger naar zijn elfde zege in vijftien starts. De vijfjarige was, afgezien van zijn gebruikelijke aanspanning, onderweg met een extra hulpmiddel. Zijn trainer Peter Strooper plakte op zijn hoofdstel, precies tussen de oren, een oranje welpie. Eigenlijk best pikant, want Golddigger is een draver van Italiaanse origine.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Dirk Fabriek dicht bij nationale titel op gras

Loppersum - Grasbaanracer Dirk Fabriek heeft in Loppersum een grote stap gezet op weg naar de Nationale titel. De Heerenvener won zaterdagavond ook de derde wedstrijd in de strijd om het Nederlands kampioenschap. Fabriek had eerder ook al de wedstrijden in Roden en Joure op zijn naam geschreven en lijkt met nog twee wedstrijden te gaan dicht bij de titel.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Wassenaar zit Schuil op hielen

Sportmaandag, 16 juni 2008

Arnold Zijlstra houdt iedereen voor ’t lapje

Bolsward - Het partuur van Tzummarum ging zaterdag in Bolsward op herhaling in de bondspartij voor jongens. In de finale rekenden Arnold Zijlstra, Jeroen de Haan en Oane Veldman af met het thuispartuur van Bolsward. Zijlstra was er een jaar geleden ook al bij en ondanks een blessure in de handpalm (doorgeslagen), leidde hij met behulp van een lapje van een fietsband zijn partuur in de Hanzestad naar de winst. En daarmee hield hij eigenlijk iedereen voor het lapje.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Junior Brandsma laat zien dat hij ook meedoet

Burgum - Enkele argeloze bezoekers die voor het eerst een wedstrijd bezochten gingen er vooraf nog vanuit dat fierljeppers tegenwoordig nauwelijks nog een nat pak krijgen. Die mensen zijn een illusie armer, want in Burgum was het zaterdag een echte plonspartij. Met als lichtpuntje junior Nard Brandsma, die zijn eerste dagzege pakte. ,,Der moat dochs ien wêze die't it docht.”

Sportmaandag, 16 juni 2008

Zesde titel op rij voor De Hoeve

Nijeveen - De korfballers van De Hoeve werden zaterdag in Nijeveen op een bijveld van DOS’46 kampioen van de eerste klasse, maar over het hoe zal nog lang worden nagepraat. Het een scenario voor deze onvoorspelbare wedstrijd moet door een horrorschrijver zijn gemaakt en misschien wel door iemand met sadistische neigingen, maar memorabel is de zesde titel op rij zeker.

Sportmaandag, 16 juni 2008

Zomerijs in Thialf trekt alleen echte liefhebbers

Heerenveen - Hoewel het Europees kampioenschap voetbal Nederland momenteel in zijn greep houdt, komt sinds zaterdag ook een andere volkssport drie weken lang ruim aan bod. Schaatsliefhebbers binden in Thialf nog even de ijzers onder dankzij het jaarlijkse zomerijs. Dat staat garant voor de aanwezigheid van enthousiastelingen uit heel het land én de Nederlandse topploegen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties