Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 juli 2007.

Cultuurmaandag, 16 juli 2007

Feest der herkenning bij Mans en Vayne

Het concept van de concerten van organist Martin Mans en pianist Jan Vayne is heel duidelijk en overzichtelijk: neem een bekend thema uit de klassieke muziek of lichte muziek en improviseer daarop. Een dergelijk concept is zeker Jan Vayne op het lijf geschreven. Hij hanteert dit al vanaf zijn eerste publieke optreden, en in Martin Mans heeft hij een maatje gevonden waarmee hij deze zomer twintig kerkconcerten geeft. Ze worden stuk voor stuk goed bezocht, zo ook vrijdagavond in de Martinikerk te Franeker.

Cultuurmaandag, 16 juli 2007

De monumentale kerk De Âlde Wite in Dronrijp bezit een uniek orgel. Het is het enige Baderorgel in Fryslân dat na een reconstructie nagenoeg authentiek is. Bij de reconstructie is ook de oude stemming van weleer er weer in aangebracht. Met deze stemming klinkt muziek met veel kruisen en mollen bijzonder onaangenaam, zeg maar: vals. Voor specialisten op het gebied van oude muziek is dit orgel een must. In Dronrijp is men dan ook zeer ingenomen met dit instrument. Zomers wordt het orgel elke zaterdagmiddag bespeeld en ook worden er regelmatig orgelconcerten op gegeven door specialisten op het gebied van oude zeventiende en achttiende eeuwse orgelmuziek. Gistermiddag was het de beurt aan de Limburgse organist Léon Berben.

Dossiermaandag, 16 juli 2007

De Tour is weer veel te lang vlak geweest


Economiemaandag, 16 juli 2007

Forse groei scheepswerf in Makkum

Makkum - Bij scheepswerf De Vries in Makkum wordt het aantal arbeidsplaatsen de komende jaren sterk uitgebreid. Door het binnenhalen van enkele opdrachten is er tot 2011 in ieder geval voor vele tientallen mensen werk. In twee jaar is het aantal werknemers gegroeid van 70 naar 140. Het dok van 120 meter moet worden verlengd met 70 meter.

Hoofdartikelmaandag, 16 juli 2007

...en cijferfetisjisme

Prestatiecontracten...

Regiomaandag, 16 juli 2007

Reddingsplan voor bunkers bij Marum

Marum - De voormalige Duitse radarpost uit de Tweede Wereldoorlog vlakbij Marum dreigt verloren te gaan. De Heemkundekring Vredewold-West vindt dat de bunkers bewaard moeten blijven, en is naar de gemeente Marum gestapt.

Regiomaandag, 16 juli 2007

Asielzoekers zoeken huis

Leeuwarden/Den Haag - Er zijn te weinig huizen beschikbaar voor asielzoekers met een verblijfsvergunning omdat de Nederlandse gemeenten jarenlang te weinig woningen beschikbaar hebben gesteld voor deze groep mensen. De Friese, Groningse en Utrechtse gemeenten vormen daarop de grote uitzondering.

Regiomaandag, 16 juli 2007

Dertigmerentocht doet het kalmpjes aan

Drachten - Vanmorgen ging in Drachten de driejaarlijkse 30-merentocht van start. Vijf dagen lang varen zo’n 75 schepen trajecten door Fryslân. Maar een hardvaartocht of een wedstrijd is het niet. Deelnemers moeten juist gepaste ‘langzaamheid’ in acht nemen. ,,Als iemand voor dag en dauw opstaat en zo snel mogelijk naar de volgende plaats vaart, wordt dat niet op prijs gesteld.”

Geloof & Kerkmaandag, 16 juli 2007

Michiel de Ruyter leefde met God

Den Helder - ,,Het was een diepe overtuiging van Michiel de Ruyter dat de mens met al zijn wel en wee in Gods hand is. En dat geloof, met heel zijn hebben en houden, met al zijn hoogten en diepten, gekend te zijn door God, gaf hem zijn leven lang hoop en vertrouwen.’’ Voor de bekendste Nederlandse zeeheld was het geloof zeer belangrijk. Hij leefde in afhankelijkheid van God, aldus ds. Gert van der Ende uit Sneek.

Geloof & Kerkmaandag, 16 juli 2007

De roeping van het moederschap

Franeker - Veel ouders vragen zich af hoe ze hun kinderen het geloof mee kunnen geven. Erna Stelma (33) en Ria Kuijper (40) uit Franeker vertaalden het boek De roeping van het moederschap in het Nederlands. Geen ‘succesverhaal’, maar handreikingen om het geloof - in de vorm van vijf geschenken - door te geven aan je kinderen. ,,Dit had ik tien jaar eerder willen lezen.’’

Sportmaandag, 16 juli 2007

Toppparturen spelen verstoppertje in aanloop naar PC

Leeuwarden - In de kaatswereld begint de PC-koorts langzamerhand vormen aan te nemen. Wie er straks op 1 augustus tot de favorieten behoort, blijft erg onduidelijk. De formaties leken gisteren op de Rengersdag - toch een klassieker - wel verstoppertje te spelen. De winst ging naar het partuur van Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar. Zij lijken net op tijd weer de juiste weg gevonden te hebben.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Bonnema maakt een lange neus

Makkum - Tjitte Bonnema was een gelukkig man zaterdag. Niet alleen was zijn dochter net drie lentes geworden, hij pakte in Makkum ook nog eens zijn eerste overwinning van het seizoen in de hoofdklasse. Daarmee haalde de voorinse een lange neus naar Simon Minnesma die hem donderdag te verstaan gaf dat hij op zoek moet naar nieuwe maten.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Stakende kaatsers komen in verweer

Makkum - De acht kaatsers die vorige week zaterdag in Bolsward op rapport gingen omdat ze weigerden verder te kaatsen, hebben gezamenlijk een verweerbrief geschreven naar de tuchtcommissie. Het clubje dissidenten geeft daarin aan dat het onverantwoord was om verder te kaatsen zonder schoeisel met redelijke noppen. Omdat het dragen van voetbalschoenen en blades in Bolsward verboden is, moest de partij gestaakt worden.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Sint Jacobsloop is mooi om te herstellen

Sint Jacobiparochie - Veel atleten zijn nog steeds bezig te herstellen van de inspanningen die zij leverden in de marathon van Leeuwarden, nu vijf weken geleden. De Sint Jacobsloop op de zaterdagmiddag met start en finish in Sint Jacobiparochie, is daarom zo’n loopje van zestien kilometer om niet helemaal voluit te gaan. Maar aan de andere kant is het natuurljk wčl een wedstrijd. En daarom is het niet eens echt herstellen geblazen voor het handjevol Friese toppers dat aan de start staat in het vlakke landschap op de Bildtse klei.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Toppers Langeweg geklopt in laatste test

Wolvega - Wat een plichtmatige generale leek te worden voor de Derby Selecties mondde zaterdag op de Drafbaan in Wolvega uit in een ware sensatie. Willem W Boko, de tot dan toe ongeslagen favoriet voor de Derby, liep tegen zijn eerste nederlaag aan. Het zat trainer Hugo Langeweg toch al niet mee, want eerder op de dag bleef ook zijn beste merrie Wichita River steken op een tweede plek.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Slecht weer maakt van ljepperij een loterij

Joure - Uitzonderingen daargelaten is er altijd wel wat aan de hand tijdens fierljepwedstrijden in Joure. Is het niet de zon die de ljeppers door de ligging van de schansen recht in het gezicht hebben, dan is het wel regen die de wedstrijd teistert. Zaterdag had Moeder Natuur wéér wat anders in petto voor de ljeppers: een uiterst krachtige zijwind die van de ljepperij een loterij maakte. Daarmee werd de wedstrijd een karikatuur van zichzelf, zonder dat iemand daar iets aan kon doen. Voor wind ga je nu eenmaal niet een wedstrijd staken.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Jeugd rijdt succesvolste EK skeeleren ooit

Heerde/Staphorst - Met achttien medailles zijn de Europes kampioenschappen skeeleren afgelopen week de succesvolste ooit gebleken voor de Nederlandse jeugd. Ook de Fryslân droeg bij aan het succes: Manon Kamminga (15) uit Haulerwijk was van de veertien Nederlanders het meest succesvol met twee keer goud en vijf zilveren medailles.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Podiumplaats Van der Burg in Norg

Norg Germ van der Burg uit Nijland is zaterdag tweede geworden in de Brinkronde van Norg, een wielercriterium voor elite en beloften.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Van Harenspartij terug

Sint Annaparochie De Van Harenspartij is terug op de kaatsagenda. Op zaterdag 28 juli wordt deze voorheen eerste klas CFK kaatspartij weer gekaatst.

Sportmaandag, 16 juli 2007

Olympische nominatie voor roeier Sjoerd Hamburger

Luzern - De oorspronkelijk uit Oldeberkoop afkomstige roeier Sjoerd Hamburger heeft dit weekeinde tijdens de wereldbekerfinale in het Zwitserse Luzern een olympische nominatie verdiend. Hamburger plaatste zich voor de finale waarmee hij voldeed aan de eisen van het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF.

Weermaandag, 16 juli 2007

Flink warm

Vandaag zijn er perioden met zon en wordt het flink warm met maxima rond de 26 graden. Later op de dag volgen van het westen uit enkele, mogelijk zware regen en onweersbuien. Morgen is er zon, hooguit een enkele bui en wordt het 22 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties